You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in General Chemistry Part 6 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 6 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 6 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 6 of the Series in General Chemistry as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field.

Continue Practice Exam Test Questions Part 6 of the Series

MCQ in General Chemistry Part 5 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

251. What acid is used in the batteries of cars or automobiles?

A. Carbonic acid

B. Acetylsalicylic acid

C. Sulfuric acid

D. Phosphoric acid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

252. Bases are compounds consisting of:

A. metal and oxide ion

B. nonmetal and oxide ion

C. metal and hydroxide ion

D. nonmetal and hydroxide ion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

253. Which base is used to remove carbon dioxide from air?

A. Lithium hydroxide

B. Sodium hydroxide

C. Aluminum hydroxide

D. Magnesium hydroxide

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

254. What base is used as an antacid with no dosage restriction?

A. Magnesium hydroxide

B. Sodium hydroxide

C. Aluminum hydroxide

D. Lithium hydroxide

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

255. Magnesium hydroxide is a base used as antacid if consumed in small amounts and laxative if consumed in large dosage. What is common term for magnesium hydroxide?

A. Skim if Magnesia

B. Oil of Magnesia

C. Cream of Magnesia

D. Milk of Magnesia

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

256. What is the most convenient way of expressing hydronium ion concentration?

A. Hydrometer reading

B. pH scale

C. Alkalinity

D. Basicity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

257. Who proposed the pH scale in 1909?

A. Albert Einstein

B. J. Williard Gibbs

C. Henri Hess

D. Soren Sorensen

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

258. What does the symbol pH stands for?

A. The power of the hydroxide compound

B. The power of the hydroxide ion

C. The power of the hydrogen ion

D. The power of hydrogen

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

259. What is the pH of pure water?

A. 6.1

B. 6.5

C. 7

D. 7.4

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

260. Which two substances have the same pH, which is 6.5?

A. Saliva and milk

B. Orange juice and tomato juice

C. Vinegar and calamansi juice

D. Urine and apple juice

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

261. Which is most acidic?

A. Vinegar

B. Calamansi juice

C. Carbonated drink

D. Orange juice

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

262. Which is the best description of strong acids?

A. They dissociate or ionize completely in water.

B. They don’t dissociate or ionize completely in water.

C. They are normally found in vinegars.

D. They are the acids that do not contain hydrogen.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

263. Which is the best description of weak acids?

A. They dissociate or ionize completely in water.

B. They don’t dissociate or ionize completely in water.

C. They are normally found in hydrogen chloride form.

D. They are the acids that not found in vinegars.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

264. What is a measure of the H30+ concentration of a solution?

A. pH

B. pOH

C. indicator

D. OH-

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

265. What is a measure of the OH- concentration of a solution?

A. pH

B. pOH

C. Indicator

D. H30+

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

266. What is the pH of a neutral solution?

A. 5

B. 6

C. 7

D. 8

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

267. Which of the following pH is the most basic?

A. pH 8

B. pH 9

C. pH 11

D. pH 13

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

268. What is the substance that changes color at a certain pH range?

A. Litmus paper

B. Indicator

C. Balancer

D. Lichen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

269. What refers to the reaction between an acid and a base forming salt and water?

A. Neutralization

B. Titration

C. Hydrolysis

D. Buffer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

270. What is the process of measuring the concentration of an acid or base in one solution by adding a base or acid solution of known concentration until the acid or base in the solution of unknown concentration is fully neutralized?

A. Neutralization

B. Titration

C. Hydrolysis

D. Buffer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

271. What refers to the point at which the added base or acid solution in titration is enough to fully neutralize the acid or base?

A. Neutral point

B. Titrant point

C. Central point

D. Equivalence point

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

272. What refers to the reaction between the ions of a salt and the ions of water?

A. Salt titration

B. Salt buffering

C. Salt neutralization

D. Salt hydrolysis

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

273. What is a solution consisting of a weak acid and its conjugate base, or of a weak base and its conjugate aid?

A. Seawater

B. Salt

C. Buffer

D. Aqueous solution

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

274. What is the most common chemical reaction, which is the reaction of materials with oxygen accompanied by the giving off of energy in the form of heat?

A. Combustion

B. Exothermic reaction

C. Endothermic reaction

D. Kinetic reaction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

275. What is the area of chemistry that concerns with the rate at which chemical reactions occur?

A. Chemical collision theory

B. Chemical dynamics

C. Chemical kinematics

D. Chemical kinetics

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

276. What is the minimum amount of energy need for a chemical reaction to occur called?

A. Initial energy

B. Activation energy

C. Ignition energy

D. Catalystic energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

277. If the energy is released as the reaction occurs, it is a _____ reaction.

A. instantaneous

B. spontaneous

C. exothermic

D. endothermic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

278. If the energy is absorbed during the reaction, it is a _____ reaction.

A. instantaneous

B. spontaneous

C. exothermic

D. endothermic

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

279. What is a substance that, when added to a reaction mixture, increases the rate of the reaction but is itself unchanged after the reaction is done?

A. Hydroxide ions

B. Accelerations

C. Catalyst

D. Neutral substance

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

280. What is a substance that slows down a chemical reaction?

A. Inhibitors

B. Retardant

C. Catalyst

D. Decelerators

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

281. How are catalysts classified?

A. Homogeneous and heterogeneous

B. Slow and fast

C. Pure and composite

D. Acidic and basic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

282. What type of catalyst exists in the same phase as the reactants in a reaction mixture?

A. Homogeneous catalyst

B. Heterogeneous catalyst

C. Pure catalyst

D. Composite catalyst

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

283. What type of catalyst exists in separate phase as the reactants in the reaction mixture?

A. Homogeneous catalyst

B. Heterogeneous catalyst

C. Pure catalyst

D. Composite catalyst

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

284. Most heterogeneous catalyst are ________.

A. liquids

B. solids

C. gases

D. plasma

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

285. Which one is a factor that affects the rate of chemical reactions?

A. Temperature

B. Concentration and surface area of reactants

C. Presence of a catalyst

D. All of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

286. What refers to the state at which the rates of the forward and backward reactions are equal?

A. Chemical equilibrium

B. Reversible equilibrium

C. Reaction equilibrium

D. Haber equilibrium

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

287. What is the study of heat formed or required by the chemical reaction?

A. Stoichemistry

B. Thermochemistry

C. Thermodynamics

D. Enthalpy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

288. What is the ratio of the equilibrium concentration of the products to the equilibrium concentration reactants with each species concentration raised to the corresponding stoichemistric coefficient found in the balanced reaction?

A. Equilibrium constant

B. Equilibrium concentration

C. Chemical equilibrium

D. Reaction quotient

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

289. What term is used as a qualitative description of the extent of a chemical reaction?

A. Equilibrium position

B. Chemical equilibrium

C. Equilibrium

D. Reaction equilibrium

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

290. What quantity is used to determine how far from equilibrium the chemical reaction is?

A. Reaction index

B. Chemical quotient

C. Equilibrium quotient

D. Reaction quotient

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

291. What states that if a change in conditions is imposed on a system at equilibrium, the equilibrium position will shift in the direction that tends to reduce the effects of that change?

A. Hess’ principle

B. Catalyst effect

C. Haber process principle

D. Le Chateller’s principle

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

292. What refers to the reaction of oxygen with an element or compound?

A. Reduction

B. Oxidation

C. Oxygenation

D. Oxygenization

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

293. The loss of electron by a substance is known as ___________.

A. oxidation

B. covalent process

C. reduction

D. ionic process

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

294. The gain of electrons by a substance is known as ___________.

A. oxidation

B. covalent process

C. reduction

D. ionic process

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

295. What represents the charge that the atom would have if the electrons in each bond belonged entirely to the more electronegative atom?

A. Oxidation number

B. Atomic number

C. Atomic weight

D. Electron affinity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

296. A reduced substance is what type of agent?

A. Oxidizing agent

B. Redox agent

C. Reducing agent

D. Nonredox agent

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

297. The oxidized substance is what type agent?

A. Oxidizing agent

B. Redox agent

C. Reducing agent

D. Nonredox agent

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

298. What reaction does not involve any change in oxidation number?

A. Redox reaction

B. Nonredox reaction

C. Reducing reaction

D. Oxidizing reaction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

299. What is an apparatus that uses a spontaneous redox reaction to generate electricity?

A. Voltaic cell

B. Fuel cell

C. Lead cell

D. Nickel cadmium cell

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

300. What is a branch of chemistry which is the study of carbon-containing molecules known as organic compounds?

A. Organic chemistry

B. Inorganic chemistry

C. Stoichemistry

D. Biochemistry

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status