You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in General Chemistry Part 8 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 8 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 8 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 8 of the Series in General Chemistry as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field.

Continue Practice Exam Test Questions Part 8 of the Series

MCQ in General Chemistry Part 7 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

351. What is the opposite of alkali?

A. Acid

B. Fluid

C. Carbon

D. Oxide

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

352. The amount of electricity a battery can produce is controlled by the __________.

A. Thickness of the plate

B. Plate surface area

C. Strength of the acid

D. Discharge load

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

353. What represents the number of protons in the nucleus of an atom?

A. Molecular number

B. Proton number

C. Mass number

D. Atomic number

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

354. The electrolyte is a solution of water and __________.

A. Sulfuric acid

B. Uric acid

C. Nitric acid

D. Formic acid

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

355. What is deuteron?

A. A neutron plus two protons

B. A nucleus containing a neutron and a proton

C. An electron with a positive charge

D. A helium molecules

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

356. Which of the following elements is NOT radioactive?

A. Plutonium

B. Californium

C. Uranium

D. Cobalt

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

357. The formula for Dinitrogen Pentoxide is:

A. N2O5

B. NO3

C. NO

D. N3O4

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

358. One of the following statements is wrong. Which one is it?

A. Electron is an elementary quantity of negative electricity

B. Proton is an elementary quantity of positive electricity

C. An atom is composed of a central nucleus and orbital electrons

D. The mass of an electron is heavier than that of a proton

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

359. What are compounds with the same molecular formula but with different structural formula?

A. Aldehydes

B. Amines

C. Isomers

D. Esters

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

360. What is formed when a carboxylic acid and an alcohol react, with water as a by-product?

A. Amine

B. Ester

C. Polymer

D. Teflon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

361. What common carboxylic acid is found in yogurt?

A. Lactic acid

B. Citric acid

C. Tartaric acid

D. Lauric acid

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

362. What carboxylic acid is found in grapes?

A. Lactic acid

B. Citric acid

C. Tartaric acid

D. Lauric acid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

363. What carboxylic acid is found in coconut oil?

A. Lactic acid

B. Citric acid

C. Tartaric acid

D. Lauric acid

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

364. What do you call the distance pattern in space which the atoms of metal arranged themselves when they combine to produce a substance of recognizable size?

A. Space-lattice

B. Crystal

C. Grain

D. Unit cell

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

365. When a solid has crystalline structure, the atoms arranged in repeating structures called ________.

A. Lattice

B. Unit cell

C. Crystal

D. Domain

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

366. What refers to a crystal imperfection characterized by regions of severe atomic misfit where atoms are not properly surrounded by neighbor atoms?

A. Discrystallization

B. Dislocation

C. Slip step

D. Dispersion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

367. In electrochemistry, oxidation is a loss of __________.

A. Ion

B. Electron

C. Proton

D. Anode

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

368. What is the process of putting back the lost electrons to convert the ion back to a metal?

A. Oxidation

B. Corrosion

C. Reduction

D. Ionization

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

369. Oxidation in an electrochemical cell always takes place where?

A. At the anode

B. At the cathode

C. At the electrode

D. At both cathode and anode

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

370. Reduction in an electrochemical cell always takes place where?

A. At the anode

B. At the cathode

C. At the electrode

D. At both cathode and anode

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

371. What is equal to the fraction of the isotope in a naturally occurring sample of the element?

A. The chemical atomic weight of the isotope

B. The relative abundance of the isotope

C. The electromagnetivity of the isotope

D. The quantum number of the isotope

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

372. What refers to salts of weak bases dissolving in water to form acidic solution?

A. Hydrolysis

B. Neutralization

C. Bufferization

D. Titration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

373. Which of the following elements has the highest atomic number?

A. Titanium

B. Plutonium

C. Uranium

D. Radium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

374. All are properties of gaseous state except one. Which one?

A. May be expanded or may be compressed

B. Have low densities

C. Indefinite shape

D. Mixed uniformly when soluble in one another

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

375. All are properties of liquid state except one. Which one?

A. Do not expand nor compress to any degree

B. Usually flow readily

C. Indefinite shape but fixed volume

D. Do not mix by diffusion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

376. What type of hydrocarbons that do not contain the benzene group or the benzene ring?

A. Aromatic hydrocarbon

B. Aliphatic hydrocarbon

C. Simple hydrocarbon

D. Carbon hydrocarbon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

377. What is an organic compound that contains the hydroxyl group?

A. Base

B. Acid

C. Alcohol

D. Wine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

378. What is a reaction in which one molecule adds to another?

A. Partial reaction

B. Monomolecular reaction

C. Molecular reaction

D. Additional reaction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

379. What refers to the minimum amount of energy required to initiate a chemical reaction?

A. Atomic energy

B. Activation energy

C. Initial energy

D. Reaction energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

380. Oxygen comprises what percent in mass in the earth’s crust?

A. 50.0

B. 49.5

C. 48.5

D. 47.5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

381. What percent of the human body is carbon?

A. 22%

B. 20%

C. 18%

D. 16%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

382. What refers to how closely a measured value agrees with the correct value?

A. Accuracy

B. Precision

C. Relative precision

D. Relative accuracy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

383. What refers to how closely individual measurements agree with each other?

A. Accuracy

B. Precision

C. Relative precision

D. Relative accuracy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

384. What is the physical appearance of sodium?

A. Silver metal

B. Yellowish metal

C. White crystal

D. Reddish gas

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

385. What is the physical appearance of chlorine?

A. Silver metal

B. White crystal

C. Yellowish gas

D. White metal

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

386. What is the physical appearance of sodium chloride?

A. Silver metal

B. White crystal

C. Yellowish gas

D. White metal

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

387. Who proposed the quantum theory in 1900?

A. J,J Thomson

B. Neils Bohr

C. Max Planck

D. Ernest Rutherford

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

388. What is a general term that refers to an allowed energy state for an electron in the atom?

A. Quantum orbital level

B. Quantum energy level

C. Orbital

D. Quantum Theory

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

389. Who performed an experiment in 1887 that yielded the charge-to-mass ratio of the electrons?

A. Niels Bohr

B. Ernest Rutherford

C. J.J Thompson

D. Max Planck

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

390. What is an alloy of mercury with another metal or metals?

A. Amalgram

B. Amine

C. Allotrope

D. Alkynes

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

391. A compound that contains at least one animo group and at least one carboxyl group is called __________.

A. Allotrope

B. Animo acid

C. Alkenes

D. Alkynes

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

392. A molecular orbit that is of higher energy and lower stability than the atomic orbitals from which it was formed is called __________.

A. Main molecular orbital

B. Partial molecular orbital

C. Bonding molecular orbital

D. Anti-bonding molecular orbital

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

393. A molecular orbit that is of lower energy and greater stability than the atomic orbitals from which it was formed is called __________.

A. Main molecular orbital

B. Partial molecular orbital

C. Bonding molecular orbital

D. anti-bonding molecular orbital

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

394. An ion containing a central metal cation bonded to one or more molecules or ions called __________.

A. Compound ion

B. Complex ion

C. Simplex ion

D. Buffer ion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

395. Compounds containing CN ion are called __________.

A. Cyanides

B. Cycloalkanes

C. Carbides

D. Carboxylic acids

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

396. A molecule that does not possess a dipole moment is called __________.

A. Polar molecule

B. Non- polar molecule

C. Non-electrolytic molecule

D. Electrolytic molecule

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

397. What refers to a substance that when dissolved in water, gives a solution that is not electrically conducting?

A. Non-polar

B. Electrolyte

C. Non-electrolyte

D. Polar

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

398. What refers to a chemical formula that shows how atoms are bonded to one another in a molecule?

A. Molecular formula

B. Structural formula

C. Standard formula

D. Bonding formula

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

399. What refers to ions that are not involved in the overall reaction?

A. Guest ion

B. Special ions

C. Spectator ions

D. Extra ions

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

400. A compound distinguished by a high molar mass, ranging into thousands and millions of grams, and made up of many repeating cells is called __________.

A. Electrolyte

B. Polymer

C. Nucleotide

D. Oxoacid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status