You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in General Chemistry Part 9 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 9 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 9 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 9 of the Series in General Chemistry as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field.

Continue Practice Exam Test Questions Part 9 of the Series

MCQ in General Chemistry Part 8 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

401. Determine the density of the space occupied by the electrons in the Na atom. The radius of the nucleus is given, and 3.04 fm. The radius of Na atom is 186 pm and the atomic number is 11.

A. 4.21 x 10^-4 g/cm3

B. 3.71 x 10^-4 g/cm3

C. 7.31 x 10^-4 g/cm3

D. 8.31 x 10^-4 g/cm3

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

402. Calculate the moles of Magnesium (Mg) present in 93.5 g of Mg? (Mg atomic mass = 24.31g)

A. 3.85 moles

B. 4.15 moles

C. 5.38 moles

D. 3.35 moles

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

403. How many number of atoms are there in 1.32 x 10^3 g of Lead (Pb)? Pb atomic mass is 207.7 g.

A. 3.84 x 10^23 atoms

B. 4.38 x 10^23 atoms

C. 3.84 x 10^24 atoms

D. 4.38 x 10^24 atoms

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

404. How many grams are there in 4.57 x 10^21 amu?

A. 6.95 x 10^-3 g

B. 5.45 x 10^-3 g

C. 5.96 x 10^-3 g

D. 7.59 x 10^-3 g

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

405. Calculate the number of moles of cobalt (Co) atom in seven billion Co atoms?

A. 1.16 x 10^-14 moles

B. 1.61 x 10^-13 moles

C. 1.16 x 10^-13 moles

D. 1.43 x 10^-14 moles

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

406. Given 16.7 moles of gold (Au), how many grams of Au are there? Atomic mass of Au is 197.0 g.

A. 3.51 x 10^3 g

B. 3.29 x 10^3 g

C. 2.39 x 10^3 g

D. 3.76 x 10^3 g

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

407. Determine the mass in grams of a single atom of Ge which has an atomic mass of 72.59.

A. 2.21 x 10^-22 g/Ge atom

B. 1.21 x 10^-22 g/Ge atom

C. 1.12 x 10^-22 g/Ge atom

D. 1.31 x 10^-22 g/Ge atom

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

408. Zinc (Zn) atom has atomic mass of 65.39. Calculate the number of atoms present in 4.22 g of zinc (Zn).

A. 3.75 x 10^22 Zn atoms

B. 3.93 x 10^22 Zn atoms

C. 3.89 x 10^22 Zn atoms

D. 4.04 x 10^22 Zn atoms

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

409. Calculate for the number of molecules of ethane (C2H6) present in 0.431 g of C2H6. (C atomic mass = 12.01g; H atomic mass = 1.008 g)

A. 8.63 x 10^21 C2H6 molecules

B. 8.75 x 10^21 C2H6 molecules

C. 7.69 x 10^21 C2H6 molecules

D. 9.13 x 10^21 C2H6 molecules

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

410. How many oxygen (O) atoms are there in 2.31 x 10^4 g of urea [(NH2)2CO]. Given molar mass of urea is 60.062 g.

A. 2.43 x 10^26 atoms

B. 2.12 x 10^26 atoms

C. 2.32 x 10^26 atoms

D. 2.52 x 10^26 atoms

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

411. How many water molecules are present in 5.34 mL of water at a temperature of 4oC, which the density of water at this temperature is 1.00 g/mL? Atomic masses of H and O are 1.008 g and 16.00 g respectively.

A. 1.84 x 10^23 molecules

B. 1.78 x 10^23 molecules

C. 1.74 x 10^23 molecules

D. 1.87 x 10^23 molecules

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

412. Which of the following is the molecular formula of peroxyacylnitrate (PAN), one of the components of smog, and is a compound of C, H, N, O, with percent composition by mass: 19.8% C, 2.5% H, 11.6% N. Given that its molar mass is about 120 g. ( Atomic masses: C = 12.01g; H = 1.008g; N = 14.01g; O = 16.00g).

A. C2H3NO2

B. C2H5NO3

C. C4H6N2O10

D. C2H3NO5

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

413. Calculate the molecular mass of methanol (CH4O), given the atomic masses of C = 12.01 g, H = 1.008 g and O = 16 g.

A. 29.018 amu

B. 34.241 amu

C. 32.042 amu

D. 30.026 amu

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

414. How many moles of chloroform (CHCl3) are there in 210.45 g of chloroform? C = 12.01 amu, H = 1.008 amu and Cl = 35.45 amu.

A. 1.76 CHCl3 moles

B. 2.12 CHCl3 moles

C. 4.34 CHCl3 moles

D. 2.51 CHCl3 moles

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

415. The atomic masses of carbon, hydrogen, and oxygen are 12.07g, 1.008 g and 16.00 g respectively. Calculate the number of C atoms present in 84.5 g of isopropanol (rubbing alcohol), C3H8O?

A. 2.88 x 1024 C atoms

B. 3.72 x 1024 C atoms

C. 2.54 x 1024 C atoms

D. 2.00 x 1024 C atoms

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

416. What is the percent composition by mass of oxygen (O) element in sulfuric acid (H2SO4)? H = 1.008 amu, S = 32.07 amu, S = 32.07 amu and O = 16.00 amu.

A. 62.25%

B. 63.34%

C. 64.45%

D. 65.25%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

417. If atomic masses of Al and O are 26.98 amu and 16.00 amu, respectively, how many grams of Al are there in 431 g of Al2O3?

A. 228 g

B. 215 g

C. 237 g

D. 114 g

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

418. Which is the molecular formula of a sample of a compound containing 6.444 g of boron (B) and 1.803 g of hydrogen (H)? The compound has a molar mass of about 30 g. Given boron (B) has 10.81 amu and hydrogen (H) has 1.008 amu.

A. B2H3

B. BH

C. B2H6

D. BH3

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

419. The atomic masses of carbon, hydrogen, and oxygen are 12.01 g, 1.008 g, and 16 g respectively. Calculate the molarity of a 90-mL ethanol (C2H5OH) solution which contains 2.15 g of ethanol.

A. 0.52 M

B. 0.25 M

C. 0.61 M

D. 0.44 M

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

420. Determine the volume in mL of stock solution that must be diluted to produce 3.00 x 10^2 mL of 0.856 M NaOH solution, starting with a 5.27 M stock solution?

A. 47.8 mL

B. 48.7 mL

C. 51.2 mL

D. 48.1 mL

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

421. Bromine (Br) and Silver has atomic masses of 79.90 g and 107.9 g, respectively. In a certain experiment, a sample of 0.3320 g of an ionic compound containing the bromide ion (BrI) is dissolved in water and treated with an excess of AgNO3 if the mass of the AgBr precipitate that forms is 0.734 g, calculate the percent by mass of Br in the original compound?

A. 42.55%

B. 49.70%

C. 84.10%

D. 94.07%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

422. Solve for the volume occupied by 3.12 moles of nitric oxide (NO) which exerts 5.43 atm of pressure at a temperature of 82°C.

A. 16.75 L

B. 13.84 L

C. 15.76 L

D. 16.48 L

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

423. Calculate the volume occupied by 50.6 g of HCl at STP. H = 1.008 amu and Cl = 35.45 amu.

A. 83.2 L

B. 31.1 L

C. 27.4 L

D. 1.38 L

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

424. Calculate the final pressure if a sample of a certain gas is cooled from 34°C to -73°C, with an initial pressure of 1.45 atm.

A. 1.42 atm

B. 3.11 atm

C. 0.94 atm

D. 1.63 atm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

425. An 867-mL sample of chlorine gas exerts a pressure of 738 mmHg. Determine the pressure of the gas if the volume is reduced to 321 mL at constant temperature.

A. 1.99 x 103 mm Hg

B. 2.73 x 103 mm Hg

C. 1.21 x 103 mm Hg

D. 2.13 x 103 mm Hg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

426. Determine the final pressure of a gas, initially at 3.0 L, 2.2 atm, and 72°C, which undergoes a change so that its final volume and temperature are 0.9 L and 41°C.

A. 7.66 atm

B. 6.67 atm

C. 4.18 atm

D. 5.73 atm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

427. Calculate the density of uranium hexafluoride (UF6) with pressure of 697 mmHg at 57°C temperature. Atomic masses: U = 238 g; F = 19 g.

A. 90.55 g/L

B. 52.42 g/L

C. 68.98 g/L

D. 11.92 g/L

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

428. Calculate the molar mass of a certain gaseous organic compound having a density of 0.00356 g/mL at 2.12 atm and 45°C.

A. 6.20 g/mol

B. 42.84 g/mol

C. 0.043 g/mol

D. 4.384 g/mol

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

429. Determine the molecular formula of a gaseous compound which is 78.14% boron and 21.86% H. At a temperature of 27°C, 33.2864-mL of the gas exerted a pressure of 2.5 atm, and the mass of the gas was 0.0934g. B = 10.81 amu and H = 1.008 amu.

A. BH2

B. BH3

C. B2H6

D. BH3

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

430. The atomic mass of chlorine is 35.45 g. What is the root-mean-square of molecular chlorine in m/s at 31°C?

A. 104 m/s

B. 10 m/s

C. 327 m/s

D. 193 m/s

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

431. Assuming there is no change in volume, determine the molarity of the acid solution if a 3.12-L sample of hydrogen chloride gas at 2.57 atm and 27.5°C, which is completely dissolved in a 700 mL of water to form hydrochloric acid solution.

A. 0.644 M

B. 0.000464 M

C. 0.464 M

D. 0.0464 M

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

432. A certain sample of natural gas contains 0.377 mole of ethane (C2H6), 7.48 moles of methane (CH4), and 0.134 mole of propane (C3H8). Calculate the partial pressure of propane gas, if the total pressure of the gases is 1.79 atm.

A. 1.68 atm

B. 0.084 atm

C. 0.94 atm

D. 0.03 atm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

433. A 2.102 g of methanol (CH3OH) was burned in a constant-volume bomb calorimeter. Consequently, the temperature of the water was rose by 5.13°C. Solve for the molar heat of combustion of methanol, if the heat capacity of the bomb plus water was 11.8 kJ/°C. Carbon has 12.01 amu, hydrogen has 1.008 amu and oxygen has 16.00 amu.

A. 922.75 kJ/mol

B. -922.75 kJ/mol

C. 60.534 kJ/mol

D. -28.79 kJ/mol

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

434. Caffeine (C8H10N4O2) is a stimulant found in tea and coffee. What is its empirical formula?

A. C4H5N2O

B. C5H3NO2

C. C2H6NO3

D. C8H10N4O2

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

435. Calculate the mass of a piece of platinum metal with a density of 34.1 g/cm3 and has a volume of 5.2 cm3.

A. 17.732 g

B. 1773.2 g

C. 177.32 g

D. 1.7732 g

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

436. Calculate the number of molecules of oxygen gas present in 1.5 L of air at STP. Assuming that air contains 31% O2, 67% N2 and 2% Ar, all by volume.

A. 1.87 x 10^23 molecules

B. 4.18 x 10^24 molecules

C. 2.81 x 10^23 molecules

D. 1.25 x 10^22 molecules

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

437. Calculate the mass of F in grams in 31.2 g of the compound Tin (II) fluoride (SnF2), which is often added to toothpaste as an ingredient for the prevention of tooth decay. Tin = 118.7 amu and Flourine = 19.00 amu.

A. 3.78 g

B. 7.57 g

C. 4.30 g

D. 8.61 g

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

438. Which of the following is the molar mass of the gas at 752 torr and 41°C? Ten grams of a gas occupy a volume of 5.12 L.

A. 51 g/mol

B. 1.96 g/mol

C. 149 g/mol

D. 1144 g/mol

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

439. Determine the pressure exerted by hydrogen bromide (HBr) gas having a density of 2.978 g/L at a temperature of 46°C. Hydrogen and bromine has atomic masses of 1.008 g and 79.9 g, respectively.

A. 73 mm Hg

B. 106 mm Hg

C. 733 mm Hg

D. 0.964 mm Hg

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

440. How many grams of mercury (Hg = 200.6 amu) are there in 7.18 moles?

A. 0.036 g

B. 1440 g

C. 312 g

D. 1004 g

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

441. An instrument that separates particles of different isotopic composition and measure their individual relative masses.

A. mass spectrometer

B. barometer

C. hygrometer

D. hydrometer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

442. These are compounds containing water molecules loosely bound to the other components.

A. isotope

B. hydrates

C. ion

D. mixture

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

443. If a more active element replaces a less active one in a compound, the reaction is:

A. combustion reactions

B. replacement reactions

C. metathesis

D. neutralization

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

444. If a single reactant is transformed by heat or electricity into two or more products, the type of reaction is

A. decomposition

B. combination

C. displacement

D. double displacement

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

445. The numerical value for standard pressure of any gas is

A. 76 mm Hg

B. 760 cm Hg

C. 760 mm Hg

D. 7.6 cm Hg

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

446. Any process extracting the metal in a fused state is called

A. Calcination

B. Roasting

C. Smelting

D. Froth flotation process

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

447. Which of the following does not change with change in temperature?

A. volume

B. mass

C. pressure

D. density

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

448. A device used to measure density.

A. manometer

B. hydrometer

C. spectrometer

D. densimeter

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

449. The statement “mass is neither created nor destroyed in a chemical reaction” is known as:

A. The law of conservation of mass

B. The law of constant composition

C. The law of multiple proportions

D. The law of chemical reaction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

450. What kind of chemical bond will form in binary compounds where the electronegativity difference between atoms is greater than 2.0

A. Ionic Bond

B. Covalent Bond

C. Metallic Bond

D. Chemical Bond

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status