adplus-dvertising

MCQ in Physics Part 4 | ECE Board Exam

(Last Updated On: July 17, 2021)

MCQ in Physics Part 4 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 4 of the Series in Physics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Physics Books, Journals and other Physics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in Physics Part 3 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. What refers to the measure of how effective a material is in reducing an electric field set up across a sample of it?

A. Electronegativity

B. Potential difference

C. Dielectric constant

D. Energy density

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

152. The potential difference across a battery, a generator or other source of electric energy when it is not connected to any external circuit is called its ________.

A. electromechanical force

B. electrostatic force

C. electromotive force

D. internal resistance

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

153. What is defined as the luminous flux per unit area?

A. Luminous intensity

B. Luminous efficiency

C. Illumination

D. Lumen

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

154. What refers to the brightness of a light source?

A. Luminous intensity

B. Illumination

C. Luminous flux

D. Luminous efficiency

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

155. What is the approximate luminous intensity of a candle?

A. 1 candela

B. 1 flux

C. 1 lumen

D. All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

156. What unit is defined in terms of the light emitted by a small pool of platinum at its melting point?

A. Footcandle

B. Candela

C. Lux

D. Lumen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

157. What refers to the total amount of visible light given off by a light source?

A. Luminous intensity

B. Luminous flux

C. Luminous efficiency

D. Illumination

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

158. Lumen is defined as the luminous flux that falls on each square meter of a sphere 1 meter in radius at whose center is a ________ light source that radiates equally well in all directions.

A. 0.1 candela

B. 1.0 candela

C. 10 candela

D. 100 candela

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

159. What is the total luminous flux radiated by a 1 candela source?

A. 2π lm

B. 4π lm

C. 8π lm

D. π lm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

160. What refers to the luminous flux emitted by a light source per watt of power input?

A. Luminous factor

B. Luminous efficiency

C. Luminous intensity

D. Illumination

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

161. What coating material is used in the inside of the fluorescent lamp which emits visible light when it is excited by an ultraviolet radiation?

A. Mercury

B. Inert gas

C. Phosphor

D. Argon

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

162. What refers to the ratio between the speed of light in free space and its speed in a particular medium?

A. Index of refection

B. Total internal reflection

C. Index of dispersion

D. Index of refraction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

163. “The ratio of the sines of the angles of incidence and refraction is equal to the ratio of the speeds of light in the two media”. This statement is known as ________.

A. Huygen’s principle

B. Snell’s law

C. Maxwell’s hypothesis

D. Doppler’s effect

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

164. Light ray that passes at an angle from one medium to another is deflected at the surface between the two media. What is this phenomenon called?

A. Dispersion

B. Reflection

C. Refraction

D. Incidence

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

165. “Every point on the wavefront can be considered as a source of secondary wavelets that spread out in all directions with the wave speed of the medium. The wavefront at any time is the envelope of these wavelets”. This statement is known as ________.

A. Huygen’s principle

B. Snell’s law

C. Maxwell’s hypothesis

D. Doppler’s effect

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

166. What is an imaginary surface the joins points where all the waves from a source are in the same phase of oscillation?

A. Gamma ray

B. Wavefront

C. Electromagnetic wave

D. Microwave

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

167. What refers to the effect when a beam containing more than one frequency is split into a corresponding number of different beams when it is refracted?

A. Flux

B. Refraction

C. Reflection

D. Dispersion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

168. What refers to the band of colors that emerges from the prism?

A. Spectrum

B. Luminance

C. Facet

D. Reflection

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

169. What is the index of refraction of air?

A. 1.3

B. 1.03

C. 1.003

D. 1.0003

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

170. What is the index of refraction of water?

A. 1.33

B. 1.63

C. 1.43

D. 1.53

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

171. What type of lens deviates parallel light outward as though it originated at a single virtual focal point?

A. Magnifying lens

B. Convergent lens

C. Divergent lens

D. Microscopic lens

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

172. What type of lens bring parallel light to a single real focal point?

A. Magnifying lens

B. Convergent lens

C. Divergent lens

D. Microscopic lens

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

173. Which one best describes the meniscus lens?

A. It has only concave surfaces.

B. It has only convex surfaces.

C. it has no concave surface and no convex surface.

D. It has one concave surface and one convex surface

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

174. What is the distance from a lens to its focal point called?

A. Focal index

B. Focal factor

C. Focal length

D. All of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

175. In optical system, what refers to the ratio of the image height to the object height?

A. Linear magnification

B. Object magnification

C. Image magnification

D. Height magnification

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

176. If the linear magnification of an optical system is less than one, it means that:

A. the image and the object are of the same size

B. the image is larger than the object

C. the image is smaller than the object

D. the image may be larger or smaller than the object

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

177. A camera usually uses what type of lens to form an image on a light-sensitive photographic film?

A. Magnifying lens

B. Convergent lens

C. Divergent lens

D. Microscopic lens

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

178. One of the common defects of vision is _______ commonly known as nearsightedness.

A. hyporopia

B. hyperopia

C. myopia

D. minorpia

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

179. One of the common defects of vision is ______ commonly known as farsightedness.

A. hyporopia

B. hyperopia

C. myopia

D. minorpia

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

180. What lens is commonly used to correct nearsightedness?

A. Magnifying lens

B. Convergent lens

C. Divergent lens

D. Microscopic lens

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

181. What lens is commonly used to correct farsightedness?

A. Magnifying lens

B. Convergent lens

C. Divergent lens

D. Microscopic lens

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

182. What is a defect of vision caused by the cornea having different curvatures in different planes?

A. Astigmatism

B. Myopia

C. Hyperopia

D. Presbyopia

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

183. In telescopes, what refers to the ratio between the angles subtended at the eye by the image and the angle subtended at the eye by the object seen directly?

A. Magnifying power

B. Linear magnification

C. Angular magnification

D. Object magnification

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

184. What type of mirror that curves inward its center and converges parallel light to a single real focal point?

A. Convex mirror

B. Concave mirror

C. Spherical mirror

D. Chromatic mirror

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

185. What type of mirror that curves outward toward its center and diverges parallel light as though the reflected light came from a single virtual focal point behind the mirror?

A. Convex mirror

B. Concave mirror

C. Spherical mirror

D. Chromatic mirror

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

186. What refers to an artificially made polarizing material that transmits light with only a single plane of polarization?

A. Quartz

B. Fiber optic

C. Polaroid

D. Tounnaline

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

187. In optical system, what refers to its ability to produce separate images of nearby objects?

A. Coherent power

B. Brewster’s power

C. Polarization power

D. Resolving power

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

188. The resolving power of an equal system is _________ the objective lens of the optical system?

A. directly proportional

B. inversely proportional

C. equal

D. not related to

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

189. What refers to the ability of waves to bend around the edges of obstacles in their paths?

A. Coherence

B. Reflection

C. Refraction

D. Diffraction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

190. What refers to a series of parallel slits that produces a spectrum through the interference of light that is diffracted?

A. Diffraction grating

B. Polarization

C. Coherent waves

D. Reflection

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

191. The emission of electrons from a metal surface when light shines on it is called _______.

A. Absorption effect

B. Spectrum emission

C. Quantum effect

D. Photoelectric effect

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

192. What are high-frequency electromagnetic waves emitted when fast electrons impinge on matter?

A. Beta rays

B. Alpha rays

C. X-rays

D. De Broglie waves

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

193. What refers to the increase in the measured mass of an object when it is moving relative to an observer?

A. Exclusion principle

B. Quantum theory of mass

C. State of mass

D. Relativity of mass

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

194. What device is used for producing a narrow, monochromatic, coherent beam of light?

A. Spectral device

B. Prism

C. Fiber optic

D. Laser

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

195. What consists of various wavelengths of light emitted by an excited substance?

A. Excited spectrum

B. Light spectrum

C. Absorption spectrum

D. Emission spectrum

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

196. What consists of various wavelengths of light absorbed by a substance when white light is passed through it?

A. Excited spectrum

B. Light spectrum

C. Absorption spectrum

D. Emission spectrum

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

197. Every electron has a certain amount of angular momentum called its _________.

A. spin

B. shell

C. state

D. quantum number

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

198. What is the distance from a lens to its focal point called?

A. Focal index

B. Focal factor

C. Focal length

D. All of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

199. What does LASER stands for?

A. Light amplification by spectral emission of radiation

B. Light amplification by state emission of radiation

C. Light amplification by stimulated emission of radiation

D. Light amplification by saturated emission of radiation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

200. A free falling object is acted upon by which of the following?

A. Weight of the body

B. Air resistance and gravitational pull

C. Gravitational pull

D. Air resistance

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Online Questions and Answers in Physics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

College Physics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Series of MCQ in General Engineering and Applied Science

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status