adplus-dvertising

MCQ in Physics Part 6 | ECE Board Exam

(Last Updated On: July 17, 2021)

MCQ in Physics Part 6 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 6 of the Series in Physics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Physics Books, Journals and other Physics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 6 of the Series

MCQ in Physics Part 5 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

251. The volume of a definite quantity of dry gas is inversely proportional to the pressure provided the temperature remains constant.

a. Charles’ Law

b. Boyle’s Law

c. Gay-Lussac’s Law

d. Dalton’s Law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

252. It refers to matter that do not have definite form or structure.

a. Amorphous

b. Morphous

c. Transient

d. Extrinsic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

253. Three grams of Sulphur dissolved in 200 g of naphthalene C10H8, was found decreasing the freezing point of the solvent to 0.72 ⁰C. Find the molecular weight of the solute. (Kf C10H8 = 6.9 °C/molar)

a. 351.16 g/mole

b. 115.32 g/mole

c. 135.61 g/mole

d. 151.23 g/mole

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

254. Substance having a pH level less than 7

a. acid

b. base

c. salt

d. hydrate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

255. It is the enthalpy change associated with the condensation of gaseous positive and negative ion into a crystal.

a Raoult’s Law

b. Lattice Energy

c. Enthalpy Of Solution

d. Partition Coefficient

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

256. It is a product of the weathering of complex silicates, particularly of feldspars which are abundant minerals.

a. clay

b. chalk

c. pyrite

d. diamond

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

257. Electrons occupy all the orbitals of a given subshell singly before pairing begins. These unpaired electrons have parallel spins. This is known as:

a. Building Up Principle

b. Aufbau Principle

c. Hund’s rule

d. David’s rule

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

258. This law states that at constant temperature the volume of a sample of gas varies inversely with the pressure.

a. Avogadro’s Law

b. Boyle’s Law

c. Charle’s Law

d. Gay-Lussac’s Law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

259. It is the scattering of light by colloidal particles

a. Mott Scattering

b. Tyndall Effect

c. Rayleigh Scattering

d. Wolf Effect

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

260. Consider H3AsO3, Arsenic acid (H=1.01,As=74.9,O=16.0).How many mole is 1kg of H3AsO3?

a. 7.94 moles

b. 6.94 moles

c. 5.94 moles

d. 8.94 moles

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

261. It is customary to indicate accuracy by using a certain numbers of figures or digits.

a. atomic mass unit

b. International system

c. significant figures

d. supplementary units

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

262. It is required for organic compounds.

a. hydrogen

b. oxygen

c. boron

d. carbon

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

263. At what temperature reading do the Celsius scale and the Fahrenheit scale have the same temperature?

A. -40

B. -30

C. -20

D. -25

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

264. The _______ of the source is the luminous flux per unit area of the source.

A. luminous emittance

B. luminous efficiency

C. luminous intensity

D. illumination

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

265. Brightness is the same as __________.

A. luminous emittance

B. luminous efficiency

C. luminous intensity

D. illumination

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

266. What is a monochromatic light?

A. Light with only one color

B. Light with only one wavelength

C. Light with only one color and one wavelength

D. Light with many colors

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

267. What is a three-dimensional image of an object illuminated by a broad band of coherent light?

A. Hologram

B. Polygram

C. Opaque image

D. Translucent image

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

268. In opaque material,

A. light is able to pass through

B. the reflected energy is absorbed within a very thin layer and converted to heat

C. light is partially absorbed

D. the refracted energy is absorbed within a thick layer and converted to heat

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

269. In translucent material,

A. light is able to pass through

B. the refracted energy is absorbed within a very thin layer and converted to heat

C. light is partially absorbed

D. the reflected energy is absorbed within a thick layer and converted to heat

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

270. In transparent material,

A. light is able to pass through

B. the refracted energy is absorbed within a very thin layer and converted to heat

C. light is partially absorbed

D. the refracted energy is absorbed within a thick layer and converted to heat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

271. The ratio of the speeds of light in two different media is known as ________.

A. index of refraction

B. index of diffraction

C. relative index of refraction

D. index of diffusion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

272. What occurs when two waves combine so that one subtracts from the other?

A. Interference

B. Superposition

C. Reinforcement

D. Polarization

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

273. What type of waves is produced in the stem when tuning fork?

A. Transverse wave

B. Longitudinal wave

C. Neither transverse wave nor longitudinal wave

D. Both transverse wave and longitudinal wave

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

274. The moment of inertia of an object is dependent on which of the following?

A. The object’s size and shape

B. The object’s mass

C. The location of the axis of rotation

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

275. Which of the following statements about center of gravity is TRUE?

A. It may be outside the object

B. It is always at its geometrical center

C. It is always in the interior of the object

D. It is sometimes arbitrary

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

276. A diatomic scale is a musical scale build up of how many major chords?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

277. A chromatic scale is a diatomic scale with how many added half tones?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

278. What refers to two colors which combine to form white light?

A. Complementary colors

B. Secondary colors

C. Primary colors

D. Elementary colors

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

279. A spectrum consisting of a wide range of unseparated wavelength is called ________.

A. visible spectrum

B. continuous spectrum

C. emission spectrum

D. discontinuous spectrum

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

280. What refers to the emission of electrons from a heated metal in a vacuum?

A. Geiger effect

B. Edison effect

C. Eddy current

D. Fraunhofer effect

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

281. The six colors of which sunlight is composed are called __________.

A. secondary colors

B. primary colors

C. complementary colors

D. elementary colors

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

282. A spectrum formed by the dispersion of light from an incandescent solid, liquid and gas is called ________.

A. visible spectrum

B. continuous spectrum

C. emission spectrum

D. discontinuous spectrum

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

283. What is the type of force which binds the protons and neutrons together in the nucleus of an atom?

A. Drag force

B. Bind force

C. Exchange force

D. Intact force

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

284. The “f” number of the lens is the ration of the:

A. focal length of the lens to the effective aperture

B. effective aperture to the focal length of the lens

C. magnifying power of lens to effective aperture

D. effective aperture to magnifying power of the lens

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

285. What refers to the length of time during which half of a given number of radioactive nuclei will disintegrate?

A. active life

B. half cycle

C. half life

D. half period

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

286. What refers to the lowest pitch produced by a musical tone source?

A. Treble

B. Bass

C. Octave

D. Fundamental

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

287. What is an electromagnetic radiation of very short wavelength emitted from the nucleus of a radioactive atom?

A. Beta ray

B. Alpha ray

C. Gamma ray

D. X-ray

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

288. What is an instrumental used to detect and measure radioactivity?

A. Edison counter

B. Radioactive counter

C. Fraunhofer counter

D. Geiger effect

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

289. What refers to the fundamentals and the tones whose frequencies are whole number multiples of the fundamentals?

A. Harmony

B. Beats

C. Treble and bass

D. Harmonics

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

290. A spectrum consisting of monochromatic slit images having wavelengths characteristic of the atoms parent is called __________.

A. line spectrum

B. continuous spectrum

C. slit spectrum

D. image spectrum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

291. What is an instrument used to determine the mass of atomic particles?

A. Mass indicator

B. Mass spectrograph

C. Mass counter

D. Mass technograph

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

292. What is a nucleon?

A. A proton in the nucleus of an atom.

B. An electron in the nucleus of an atom.

C. A neutron in the nucleus of an atom.

D. A proton or a neutron of an atom.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

293. What is a glass bottle used to determine the specific gravity of liquids?

A. Beaker

B. Flask

C. Pyonometer

D. Graduated cylinder

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

294. What is an instrument used to determine the angle of rotation of the plane of polarized light?

A. Polariscope

B. Polarimeter

C. Polargraph

D. Polagraph

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

295. What refers to the property of sound waves which depends on the number of harmonics present and on their prominence?

A. Pitch

B. Quality

C. Harmonic

D. Fundamental

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

296. What refers to the failure of one set of color receptors in the eye to be stimulated?

A. Retinal failure

B. Retinal fatigue

C. Pupil imperfection

D. Astigmatism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

297. The theory that the retina of the eye is provided with three sets of receptors, each of which is sensitive to one of the three primary colors is known as ___________.

A. True color vision theory

B. Young – Helmholtz color vision theory

C. Primary vision theory

D. Young – Huygen primary vision theory

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

298. What is a probable explanation for observe phenomena which is supported by abundant data?

A. Theory

B. Hypothesis

C. Axiom

D. Conclusion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

299. A tempered scale is a musical scale with _______ equal frequency ratio intervals between the successive notes of an octave.

A. 9

B. 10

C. 11

D. 1

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

300. What is unifying theory applicable to the divergent phenomena of light which assumes that the transfer of energy between light and matter occurs only in discrete quantities proportional to the frequency of the energy transferred?

A. Quantum theory

B. Radioactive theory

C. Nuclear energy

D. Quark energy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Online Questions and Answers in Physics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

College Physics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Series of MCQ in General Engineering and Applied Science

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status