You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Thermodynamics Part 2 | ECE Board Exam

MCQ in Thermodynamics Part 2 | ECE Board Exam

MCQ in Thermodynamics Part 2 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 2 of the Series in Thermodynamics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field, Thermodynamics Books, Journals, and other Thermodynamics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Thermodynamics Part 1 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

51. The electrons which spin about its axis will possess what kind of energy?

A. Translational energy

B. Spin energy

C. Rotational kinetic energy

D. Sensible energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

52. What refers to the portion of the internal energy of a system associated with the kinetic energies of the molecules?

A. Translational energy

B. Spin energy

C. Rotational kinetic energy

D. Sensible energy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

53. What is the internal energy associated with the phase of a system called?

A. Chemical energy

B. Latent energy

C. Phase energy

D. Thermal energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

54. What is the internal energy associated with the atomic bonds in a molecule called?

A. Chemical energy

B. Latent energy

C. Phase energy

D. State energy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

55. What is the extremely large amount of energy associated with the strong bonds within the nucleus of the atom itself called?

A. Chemical energy

B. Latent energy

C. Phase energy

D. Nuclear energy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

56. What are the only two forms of energy interactions associated with a closed system?

A. Kinetic energy and heat

B. Heat transfer and work

C. Thermal energy and chemical energy

D. Latent energy and thermal energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

57. What states that if two bodies are in thermal equilibrium with a third body, they are also in equilibrium with each other?

A. Zeroth law of thermodynamics

B. First law of thermodynamics

C. Second law of thermodynamics

D. Third law of thermodynamics

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

58. Who formulated the zeroth law of thermodynamics in 1931?

A. A. Celsuis

B. A. Einstein

C. R.H. Fowler

D. G. Fahrenheit

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

59. What is the thermodynamic temperature scale in the SI system?

A. Kelvin scale

B. Celsius scale

C. Fahrenheit scale

D. Rankine scale

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

60. What is the thermodynamic temperature scale in the English system?

A. Kelvin scale

B. Celsius scale

C. Fahrenheit scale

D. Rankine scale

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

61. What temperature scale is identical to the Kelvin scale?

A. Ideal gas temperature scale

B. Ideal temperature scale

C. Absolute gas temperature scale

D. Triple point temperature scale

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

62. The temperatures of the ideal gas temperature scale are measured by using a ______.

A. Constant-volume gas thermometer

B. Constant-mass gas thermometer

C. Constant-temperature gas thermometer

D. Constant-pressure gas thermometer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

63. What refers to the strong repulsion between the positively charged nuclei which makes fusion reaction difficult to attain?

A. Atomic repulsion

B. Nuclear repulsion

C. Coulomb repulsion

D. Charge repulsion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

64. What gas thermometer is based on the principle that at low pressure, the temperature of a gas is proportional to its pressure at constant volume?

A. Constant-pressure gas thermometer

B. Isobaric gas thermometer

C. Isometric gas thermometer

D. Constant-volume gas thermometer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

65. What is the state at which all three phases of water coexist in equilibrium?

A. Tripoint of water

B. Triple point of water

C. Triple phase point of water

D. Phase point of water

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

66. What is defined as the force per unit area?

A. Pressure

B. Energy

C. Work

D. Power

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

67. The unit “pascal” is equivalent to ______.

A. N/m^2

B. N/m

C. N-m

D. N-m^2

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

68. Which of the following is NOT a value of the standard atmospheric pressure?

A. 1 bar

B. 1 atm

C. 1 kgf/cm^2

D. 14.223 psi

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

69. What is the SI unit of pressure?

A. Atm

B. Bar

C. Pa

D. Psi

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

70. 1 bar is equivalent to how many pascals?

A. 10^3

B. 10^4

C. 10^5

D. 10^6

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

71. 1 atm is equivalent to how many pascals?

A. 101,325

B. 101,689

C. 101,102

D. 101,812

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

72. What is considered as the actual pressure at a given position and is measured relative to absolute vacuum?

A. Gage pressure

B. Absolute pressure

C. Atmospheric pressure

D. Vacuum pressure

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

73. What is the pressure below atmospheric pressure called?

A. Gage pressure

B. Absolute pressure

C. Atmospheric pressure

D. Vacuum pressure

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

74. The difference between the absolute pressure and the atmospheric pressure is called the _____ pressure.

A. Gage

B. Normal

C. Standard

D. Vacuum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

75. Which of the following is NOT an instrument used to measure pressure?

A. Bourdon tube

B. Pitot tube

C. Aneroid

D. Manometer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

76. What instrument is used to measure atmospheric pressure?

A. Pitot tube

B. Wind vane

C. Barometer

D. Manometer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

77. Another unit used to measure atmospheric pressure is the “torr”. This is named after the Italian physicist, Evangelista Torricelli. An average atmospheric pressure is how many torr?

A. 740

B. 750

C. 760

D. 770

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

78. What states that for a confined fluid, the pressure at a point has the same magnitude in all directions?

A. Avogadro’s Law

B. Amagat Law

C. Pascal’s Law

D. Bernoulli’s Theorem

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

79. What pressure measuring device consists of a coiled hollow tube that tends to straighten out when the tube is subjected to an internal pressure?

A. Aneroid

B. Manometer

C. Bourdon pressure gage

D. Barometer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

80. What is an energy that can be transferred from one object to another causing a change in temperature of each object?

A. Power

B. Heat transfer

C. Heat

D. Work

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

81. What is the SI unit of energy?

A. Newton

B. Btu

C. Calorie

D. Joule

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

82. One joule is equivalent to one _____.

A. Kg ∙ m/ s^2

B. Kg ∙ m^2/s^2

C. Kg ∙ m^2/s

D. Kg ∙ m/s

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

83. One calorie is equivalent to how many joules?

A. 4.448

B. 4.184

C. 4.418

D. 4.814

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

84. One erg is equivalent to how many joules?

A. 10^-8

B. 10^-7

C. 10^-6

D. 10^-5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

85. The first law of thermodynamics is the:

A. Law of conservation of momentum

B. Law of conservation of mass

C. Law of conservation of power

D. Law of conservation of energy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

86. What is the study of energy and its transformations?

A. Thermostatics

B. Thermophysics

C. Thermochemistry

D. Thermodynamics

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

87. What is considered as the heat content of a system?

A. Enthalpy

B. Entropy

C. Internal heat

D. Molar heat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

88. What refers to the amount of heat needed to raise the temperature of an object by one degree Celsius or 1K?

A. Heat capacity

B. Specific heat

C. Latent heat

D. Molar heat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

89. What is the heat capacity of one mole of substance?

A. Molecular heat

B. Specific heat

C. Latent heat

D. Molar heat

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

90. What is the heat capacity of one gram of a substance?

A. Molecular heat

B. Specific heat

C. Latent heat

D. Molar heat

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

91. “The enthalpy change for any chemical reaction is independent of the intermediate stages, provided the initial and final conditions are the same for each route.” This statement is known as:

A. Dulong’s Law

B. Dalton’s Law

C. Hess’s Law

D. Petit Law

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

92. What refers to the measure of the disorder present in a given substance or system?

A. Enthalpy

B. Entropy

C. Heat capacity

D. Molar heat

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

93. Entropy is measured in ______.

A. Joule/Kelvin

B. Joule-Meter/Kelvin

C. Meter/Kelvin

D. Newton/Kelvin

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

94. What is the energy absorbed during chemical reaction under constant volume conditions?

A. Entropy

B. Ion exchange

C. Enthalpy

D. Enthalpy of reaction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

95. When water exists in the liquid phase and is not about to vaporize, it is considered as _____ liquid.

A. Saturated

B. Compressed or subcooled

C. Superheated

D. Unsaturated

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

96. A liquid that is about to vaporize is called ______ liquid.

A. Saturated

B. Compressed or subcooled

C. Superheated

D. Unsaturated

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

97. A vapor that is about to condense is called ______ vapor.

A. Saturated

B. Compressed or subcooled

C. Superheated

D. Unsaturated

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

98. A vapor that is not about to condense is called _____ vapor.

A. Saturated

B. Compressed or subcooled

C. Superheated

D. Unsaturated

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

99. A substance that has a fixed chemical composition is known as ______ substance.

A. Monoatomic

B. Heterogeneous

C. Homogeneous

D. Pure

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

100. What refers to the temperature at which a pure substance changes phase at a given pressure?

A. Equilibrium temperature

B. Saturation temperature

C. Superheated temperature

D. Subcooled temperature

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status