You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Engineering Mechanics Part 4 | ECE Board Exam

MCQ in Engineering Mechanics Part 4 | ECE Board Exam

MCQ in Engineering Mechanics Part 4 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 4 of the Series in Engineering Mechanics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field, GEAS Books, Journals, and other GEAS References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in Engineering Mechanics Part 3 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

151. Which of the following is an example of Newtonian fluid?

A. oobleck

B. pudding

C. water

D. paint

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

152. If an object is stationary or moving at a constant velocity, then

A. no forces are acting on the object.

B. the forces acting on the object are balanced.

C. the object is in equilibrium state.

D. either of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

153. It is an additional force that exactly balances a resultant force.

A. reactant

B. equilibrant

C. buoyant

D. reverse effective force

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

154. The equilibrant of the forces 10 N at 10° and 15 N at 100° is

A.18 N at 246°

B. 18 N at 66°

C. 25 N at -114°

D. 25 N at 66°

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

155. It is a point within an object from which the force of gravity appears to act

A. center of gravity

B. centroid

C. center of mass

D. all of the above are correct

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

156. If an area has one line of symmetry the centroid will

A. lie somewhere along the line symmetry

B. lie anywhere on the area

C. lie in the midpoint of the line of symmetry

D. not lie on the line of symmetry

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

157. The second moment of area is an important value which is used to __________. It can also be called moment of inertia.

A. determine the state of stress in a section

B. calculate the resistance to buckling

C. determine the amount of deflection in a beam

D. all of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

158. The __________ transfers the moment of inertia of a section or area from its own centroidal axis to another parallel axis.

A. moment of axis theorem

B. transfer formula

C. parallel axis theorem

D. B or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

159. The moment of force is zero when

A. the applied force is zero

B. the force is applied at the moment axis

C. the line of action of the force is parallel to the moment axis

D. all of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

160. The mass moment of inertia of a solid sphere about its diameter is

A. 1/5 mr2

B. 2/5 mr2

C. 3/5 mr2

D. 4/5 mr2

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

161. The mass moment of inertia of a thin spherical shell about its diameter is

A. 1/6 mr2

B. 1/3 mr2

C. 1/2 mr2

D. 2/3 mr2

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

162. It is a mathematical property of a section concerned with a surface area and how that area is distributed about the reference axis.

A. moment of area

B. second moment of area

C. third moment of area

D. fourth moment of area

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

163. It is the material’s ability to resist twisting

A. mass moment of inertia

B. moment of area

C. second moment of area

D. polar moment of area

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

164. “Any object, wholly or partly immersed in a fluid, is buoyed up by a force equal to the weight of the fluid displaced by the object”. This is known as the ____________.

A. Bernoulli’s Principle

B. Torricelli’s Principle

C. Archimedes’ Principle

D. Pascal’s Principle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

165. It is the upward force on an object produced by the surrounding fluid in which it is fully or partially immersed.

A. Archimedes’ force

B. fluid pressure

C. buoyancy

D. weight reaction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

166. A rock of weight 10 N suspended by a string is lowered into water, displacing water of weight 3 N. Determine the tension in the string.

A. 13 N

B. 7 N

C. 10 N

D. 3 N

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

167. If the buoyancy of an object exceeds its weight, the object __________.

A. tends to rise

B. tends to sink

C. A or B

D. none of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

168. It is the rate of change of velocity

A. displacement

B. acceleration

C. momentum

D. impulse

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

169. Impulse is equal to ________.

A. force x time

B. change in momentum

C. A or B

D. none of the above

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

170. Collisions in which objects rebound with the same speed as they had prior to the collision are known as __________.

A. elastic collisions

B. inelastic collisions

C. static collisions

D. plastic collisions

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

171. If a 10-kg object experiences a 20-N force for a duration of 0.05-second, then what is the momentum change of the object?

A. 1 N-s

B. 400 N-s

C. 0.5 N-s

D. 200 N-s

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

172. When hit, the velocity of a 0.2 kg baseball changes from +25 m/s to -25 m/s. What is the magnitude of the impulse delivered by the bat to the ball?

A. 1 N-s

B. 5 N-s

C. 10 N-s

D. 20 N-s

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

173. It is defined as the integral of force with respect to time.

A. momentum

B. impulse

C. velocity

D. acceleration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

174. The SI unit for angular velocity is

A. degrees per second

B. revolutions per second

C. mils per second

D. radians per second

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

175. The angular momentum of a rotating object can be calculated by the formula

A. mass moment of inertia x linear velocity

B. mass x linear velocity

C. mass moment of inertia x angular velocity

D. mass x angular velocity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

176. The time derivative of angular momentum is called

A. angular velocity

B. angular acceleration

C. work

D. torque

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

177. It defines limits on how accurately the momentum and position of a single observable system can be known at once.

A. Heisenberg uncertainty principle

B. particle momentum principle

C. particle position principle

D. Bohr’s uncertainty principle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

178. The SI unit for polar moment of inertia is

A. kg-m2

B. kg-m4

C. m4

D. m2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

179. A structure is _________ when the static equilibrium equations are not sufficient for determining the internal forces and reactions on that structure.

A. statically determinate

B. statically indeterminate

C. dynamically determinate

D. dynamically indeterminate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

180. It is an equation used to find the final velocity of an object moving with a constant acceleration without having a known time interval.

A. Bernoulli’s equation

B. Torricelli’s equation

C. Newton’s equation

D. Cavendish’s equation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

181. Torricelli’s equation of motion is

A. Vf2 = Vi2 + 2as

B. Vf = Vi + at

C. Vf2 = Vi2 + at

D. Vf = Vi + 2as

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

182. Which of the following is true about centripetal force?

A. It is directed toward the center of the circular path.

B. It appears to act outward the body.

C. It is directly proportional to the radius of the circular path.

D. It is inversely proportional to the square of the tangential velocity.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

183. Centripetal acceleration

A. changes the direction of the velocity.

B. changes the magnitude of the velocity.

C. changes the magnitude of angular velocity.

D. changes nothing about velocity.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

184. Tangential acceleration

A. changes the direction of the velocity.

B. changes the magnitude of the velocity.

C. changes the magnitude of the centripetal acceleration.

D. changes nothing about velocity.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

185. The _________ is the primary force from which gravity, electromagnetic and electrostatic force manifest.

A. Eforce

B. Tforce

C. Kforce

D. Gforce

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

186. The value of Gforce is equal to

A. 1.211 x 1041 N

B. 1.211 x 1042 N

C. 1.211 x 1043 N

D. 1.211 x 1044 N

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

187. The gravitational force constant has the units

A. m3 kg-1 s-2

B. N kg-1 s-2

C. m2 kg-1 s-2

D. N kg-1 m-1

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

188. The gravitational force between an electron and a proton 1 meter apart is

A. 1.02 x 1057 N

B. 1.02 x 10-57 N

C. 1.02 x 10-67 N

D. 1.02 x 1067 N

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

189. The value of the standard gravitational parameter for Earth is

A. 4 x 1011 m3 s-2

B. 4 x 1014 m3 s-2

C. 4 x 108 m3 s-2

D. 4 x 1010 m3 s-2

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

190. Given that the radius of the moon is 1,730 km and mass is 7.34 x 1022 kg, determine the acceleration due to gravity on the moon.

A. 1.6 m/s2

B. 2.6 m/s2

C. 3.6 m/s2

D. 0.6 m/s2

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

191. It is the resistance that occurs when a round object such as a ball or a tire rolls on a flat surface.

A. rolling resistance

B. rolling friction

C. rolling drag

D. either of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

192. Which of the following affects the magnitude of rolling resistance an object generates?

A. type of material

B. dimensions

C. both A and B

D. none of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

193. Rolling resistance coefficient is a dimensionless quantity also known as

A. coefficient of rolling friction

B. coefficient of friction

C. coefficient of resistance

D. rolling friction constant

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

194. The rolling resistance coefficient of rail road steel wheel on steel rail is

A. 0.0002 – 0.0010

B. 0.005

C. 0.02

D. 0.3

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

195. The rolling resistance coefficient of ordinary car tires on concrete is

A. 0.0002 – 0.0010

B. 0.1 – 0.2

C. 0.01 – 0.015

D. 0.05 – 0.06

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

196. It is the factor by which a mechanism multiplies the force put into it.

A. factor of safety

B. mechanical factor

C. mechanical advantage

D. mechanical coefficient

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

197. It is the study that describes the motion of macroscopic objects.

A. quantum mechanics

B. classical mechanics

C. discrete mechanics

D. continuum mechanics

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

198. Determine the magnitude of the force vector F = 20i + 60j – 90k (N).

A. 130 N

B. 120 N

C. 100 N

D. 110 N

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

199. Determine the dot product of the two vectors U = 8i – 6j + 4k and V = 3i + 7j + 9k.

A. 18

B. 16

C. 14

D. 12

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

200. Two perpendicular vectors are given in terms of their components by U = Uxi – 4j + 6k and V = 3i + 2j – 3k. Determine the component Ux.

A. 5.67

B. 6.67

C. 7.67

D. 8.67

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status