You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in General Chemistry Part 10 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 10 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 10 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 10 of the Series in General Chemistry as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field.

Continue Practice Exam Test Questions Part 10 of the Series

MCQ in General Chemistry Part 9 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

451. What kind of chemical bond will form in binary compounds where the electronegativity difference between atoms is less than 1.5?

A. Covalent Bond

B. Ionic Bond

C. Metallic Bond

D. Chemical Bond

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

452. The element which has a mass of about 9 amu is Berylium (Be), atomic number 4. What is the charge on the Be atom?

A. +4

B. +8

C. -4

D. Neutral

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

453. The horizontal arrangement of elements of increasing atomic number in a Periodic table is called:

A. period

B. group

C. family

D. row

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

454. Compounds which contain only carbon and hydrogen are called

A. polymorphs

B. hydrocarbons

C. polycarbon

D. plastics

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

455. The property of liquid which describes their resistance to flow is called

A. viscosity

B. elasticity

C. glueyness

D. stickiness

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

456. In oxidation-reduction or redox reactions the component receiving the electrons is called

A. reductant

B. reducing agent

C. oxidant

D. acceptor

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

457. The mass that enters into a chemical reaction remains the unchanged as a result of the reaction. In precise form: mass is neither created nor destroyed. This is known as:

A. the law of conservation of mass

B. the law of definite proportion

C. the law of multiple proportion

D. law of conservation of energy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

458. When the same elements can form two different two compounds, the ratio of masses of one of the elements in the two compounds is a small whole number relative to a given mass of the other element. This is known as:

A. The law of constant composition

B. The law of conservation of mass

C. The law of multiple proportion

D. The law of conservation of energy

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

459. The ratio of density of the test liquid to the density of a reference Liquid is called:

A. specific gravity

B. relative gravity

C. specific weight

D. relative weight

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

460. How many electrons are there in a covalent bond?

A. 3

B. 2

C. 4

D. 8

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

461. The SI unit of temperature is

A. Fahrenheit

B. Kelvin

C. Celsius

D. Rankine

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

462. The elements that a compound is composed of are present in fixed and precise proportion by mass. This is known as:

A. the law of constant composition

B. the law of conservation of mass

C. the law of multiple proportion

D. law of conservation of energy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

463. The mass to the nearest atomic-mass unit of an atom which contains 9 protons and 10 neutrons.

A. 10 amu

B. 19 amu

C. 15 amu

D. 21 amu

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

464. The number of protons in the nucleus of an atom is called

A. atomic number

B. percent abundance

C. atomic weight

D. oxidation number

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

465. The measure of the resistance of an object to a changed in its state of Motion is called

A. momentum

B. mass

C. inertia

D. velocity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

466. Refers to the agreement of a particular value with the true value.

A. precision

B. error

C. tolerance

D. accuracy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

467. Refers to the degree of arrangement among several measurements of the same quantity.

A. accuracy

B. precision

C. error

D. margin

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

468. A property of matter that is often used by chemist as an “identification tag” for a substance.

A. mass

B. molarity

C. density

D. volume

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

469. Protons and neutrons can be broken down further into elementary particles called

A. quarks

B. ions

C. isotope

D. warks

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

470. The principle of the constant composition of compounds, originally called “Proust’s Law” is now known as

A. The law of multiple proportion

B. The law of definite proportion

C. The law of conservation of mass

D. The law of compounds

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

471. The mass of an alpha a particle is how many times more than that of the Electron?

A. 1837 times

B. 7300 times

C. 1829 times

D. 1567 times

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

472. Atoms with the same number of protons but different number of neutrons are called

A. ions

B. quarks

C. isotopes

D. compounds

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

473. The forces that hold atoms together are called

A. mechanical bond

B. formula bond

C. atomic bind

D. chemical bond

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

474. An atom or group of atoms that has a net positive or negative charge is called

A. ion

B. isotope

C. positron

D. polymer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

475. A positive ion is called

A. positron

B. anion

C. cation

D. quark

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

476. A negative ion is called

A. positron

B. anion

C. cation

D. quark

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

477. The force of attraction between oppositely charged ions is called

A. ionic bonding

B. covalent bonding

C. polar bonding

D. metallic bonding

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

478. The horizontal arrangement of elements of increasing atomic in a periodic table is called

A. group

B. period

C. series

D. row

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

479. The vertical arrangement of elements in the periodic table is called

A. period

B. group

C. series

D. column

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

480. If the number of gas molecule is doubled in a certain volume of a gas the pressure

A. is decreased to half

B. is doubled

C. is increased to four times

D. remains unchanged

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

481. A symbolic representation to emphasize the valence shell of an atom is called

A. argand diagram

B. constellation diagram

C. electron dot diagram

D. structural formula

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

482. For which elements do the number of electrons in their outer or valence shell correspond to their group number?

A. transition group

B. noble gas

C. representative or main group

D. metals

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

483. What is the maximum number of electrons that can fit into a “p” orbital?

A. 2

B. 4

C. 6

D. 8

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

484. Atoms or ions which have the same electronic configuration

A. isoelectronic

B. isometric

C. iso-ionic

D. isotope

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

485. Which group of the periodic table is known as the alkali metals?

A. Group 1

B. Group 2

C. Group 3

D. Group 4

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

486. Which group of the periodic table is known as the halogens?

A. Group 4

B. Group 5

C. Group 6

D. Group 7

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

487. Which of the following elements is commonly used as a reducing agent in chemical reactions?

A. Oxygen

B. Chlorine

C. Sodium

D. Nitrogen

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

488. What is the chemical formula for sulfuric acid?

A. HCl

B. H2SO4

C. HNO3

D. H3PO4

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

489. Which of the following is an example of a heterogeneous mixture?

A. Saltwater

B. Air

C. Sugar dissolved in water

D. Oil and vinegar salad dressing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

490. Which of the following is a noble gas?

A. Nitrogen

B. Oxygen

C. Argon

D. Hydrogen

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

491. Which of the following is an example of an exothermic reaction?

A. Burning wood

B. Melting ice

C. Photosynthesis

D. Dissolving sugar in water

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

492. Which of the following is the electron configuration of a nitrogen atom?

A. 1s2 2s2 2p3

B. 1s2 2s2 2p6

C. 1s2 2s2 2p5

D. 1s2 2s2 2p4

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

493. What is the chemical name for the compound with the formula H2O2?

A. Hydrogen oxide

B. Hydrogen peroxide

C. Hydrogen chloride

D. Hydrogen carbonate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

494. Which of the following is an example of a Lewis acid?

A. Water

B. Sodium hydroxide

C. Hydrochloric acid

D. Aluminum chloride

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

495. Which of the following elements is a transition metal?

A. Sodium

B. Aluminum

C. Iron

D. Carbon

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

496. What is the chemical formula for glucose?

A. C6H6O6

B. C12H22O11

C. CH4

D. CO2

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

497. Which of the following is a characteristic of an endothermic reaction?

A. Release of heat

B. Increase in temperature

C. Absorption of heat

D. Decrease in temperature

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

498. Which of the following is a greenhouse gas?

A. Oxygen

B. Carbon dioxide

C. Nitrogen

D. Argon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

499. Which of the following is a strong acid?

A. Acetic acid

B. Citric acid

C. Hydrochloric acid

D. Lactic acid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

500. Which of the following is an example of a redox reaction?

A. Combustion of gasoline

B. Dissolution of sugar in water

C. Freezing of water

D. Melting of ice

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status