adplus-dvertising

MCQ in Physics Part 8 | ECE Board Exam

(Last Updated On: July 17, 2021)

MCQ in Physics Part 8 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 8 of the Series in Physics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Physics Books, Journals and other Physics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 8 of the Series

MCQ in Physics Part 7 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

351. “At any point along a streamline in an ideal fluid in steady flow, the sum of the pressure, the potential energy per unit volume and the kinetic energy per unit volume have the same value.” The concept is known as

A. Bernoulli’s Energy Principles

B. Fluid theorem

C. Pascal’s theorem

D. Hydraulic theorem

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

352. The work done by all forces except the gravitational force is always equal to the one of the system.

A. Total mechanical energy

B. Total potential energy

C. Total kinetic energy

D. Total momentum

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

353. When the two waves of the same frequency, speed and amplitude traveling in opposite directions are superimposed,

A. the phase difference is always zero

B. distractive waves are produced

C. standing waves are produced

D. constructive interference always results to zero

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

354. According to this law, “The force between two charges varies directly as the magnitude of each charge and inversely as the square of the distance between them.”

A. Law of Universal Gravitation

B. Newton’s Law

C. Inverse Square Law

D. Coulomb’s Law

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

355. It describes the luminous flux incidence per unit area and is expressed in lumens per square meter.

A. Illuminance

B. Luminance

C. Luminous Intensity

D. Radiance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

356. The fluid pressure is the same in all directions. This is known as

A. Pascal’s Principle

B. Bernoulli’s Theorem

C. Ideal Fluid Principle

D. Archimedes Principle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

357. The amount of heat needed to change solid to liquid is

A. condensation

B. cold fusion

C. latent heat of fusion

D. solid fusion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

358. At the boiling point of liquid, the vapor pressure

A. is equal to external pressure on the surface of the liquid

B. is greater than the atmospheric pressure

C. is less than the atmospheric pressure

D. can have any value

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

359. Which of the following thermometers is best suited for measuring a temperature of nearly 1500°C?

A. Gas thermometer

B. Platinum resistance thermometer

C. Thermocouple thermometer

D. Mercury thermometer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

360. The energy stored in a starched elastic material such as spring is

A. Mechanical energy

B. Elastic potential energy

C. Internal energy

D. Kinetic energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

361. In physics, if LF and LV are the latent heat of fusion and vaporization, respectively, which of the following equations apply in determining the amount of energy needed to freeze a liquid?

A. Q = -mif

B. Q = -miv

C. Q = mif

D. Q = miv

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

362. Which of the following is true? The density of water

A. Is maximum at 4°C

B. Decreases as the temperature is increased

C. Is minimum at 4°C

D. Increases with temperature

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

363. When the pitch of a note is raised then, its

A. frequency decreases

B. wavelength is increased

C. frequency increases

D. None of the above is true

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

364. Cohesion is the attraction between like

A. atom

B. element

C. compound

D. molecule

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

365. The quality known as specific heat is based on:

A. the increase in temperature due to induction

B. the heat needed for one pound of water to boil

C. the heat needed to increase the temperature to one gram of a substance one degree Celsius

D. the amount of heat required to melt one kg of lead

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

366. On decreasing the pressure, the boiling point of water will

A. increase

B. remain unaffected

C. decrease

D. may increase/decrease depending on the pressure

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

367. When sugar is added to water, its boiling point

A. increases

B. remains unaffected

C. decreases

D. Any of the above is possible

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

368. Which one of the following processes of heat transfer requires the presence of a fluid?

A. conduction

B. convection

C. radiation

D. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

369. When salt is added to water, its boiling point

A. increases

B. decreases

C. remains unaffected

D. may increase/decrease depending on the pressure

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

370. Which one of the following propagates with the same speed as speed of light?

A. The sound waves

B. The heat waves

C. The shock waves

D. The Beta rays

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

371. Which of the following is not true about sound waves?

A. They transmit the energy

B. They are propagated as a series of compressions and the rare fractions

C. They travel faster in air than in solids

D. They produce interference

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

372. Sound waves in air are

A. longitudinal

B. neither longitudinal nor transverse

C. transverse

D. stationary

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

373. Normal range of the frequency of sound, which the human beings can hear, is

A. Less than 20 Hz

B. More than 25,000 Hz

C. 20 Hz to 20,000 Hz

D. All of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

374. The loudness of sound depends upon its

A. Wavelength

B. Frequency

C. Amplitude

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

375. Sound above the frequency of 20,000 Hz is called

A. Supersonic sound

B. Intrasonic sound

C. Hypersonic sound

D. Ultrasonic sound

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

376. The surface of the thermos flask is silvered for minimizing heat transfer by what process?

A. conduction

B. radiation

C. convection

D. vaporization

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

377. Water starts boiling when

A. Its temperature reaches 100°C

B. Its vapor pressure equals 76 cm of mercury

C. Its saturated vapor pressure equals the external pressure on its surface

D. Its saturated vapor pressure is less than the atmospheric pressure

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

378. 500 gm of water at 4°C occupies a certain volume V. Which of the following statements is correct?

A. It will weigh less than one pound of water at 0°C

B. It will weigh more than 500 gm of water at 0°C

C. Its volume will decrease when its temperature is lowered

D. Its volume will increase when its temperature is lowered or raised

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

379. Heat will flow from one body to another in thermal contact with it, when they differ in

A. mass

B. specific mass

C. density

D. temperature

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

380. The amount of heat which is absorbed during the change of state of a substance without rise in its temperature is called its

A. Specific heat

B. Latent heat

C. Thermal conductivity

D. Water equivalent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

381. The scientist who systematically demonstrated the equivalence of mechanical energy and heat was

A. Joule

B. Boltzmann

C. Faraday

D. Kelvin

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

382. On a sunny day at the beach, the sand gets so hot and the water stays relatively cool is due to the difference in of water and sand.

A. density

B. specific heat

C. depth

D. thermal conductivity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

383. The instrument, which measures temperature by radiation, is called

A. thermopile

B. thermometer

C. pyrometer

D. hydrometer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

384. When the temperature of an ideal gas is increased at constant pressure,

A. the potential energy of molecules increases

B. the potential energy of molecules decreases

C. the kinetic energy of molecules increases

D. the kinetic energy of molecules decreases

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

385. The root mean square speed of the molecules of a gas is

A. independent of its pressure P

B. directly proportional to square root of P

C. directly proportional to the square of its temperature T

D. proportional to T

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

386. At what temperature do both the centigrade and Fahrenheit thermometers show the same reading?

A. -38°C

B. -40°C

C. -42°C

D. -50°C

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

387. A mercury thermometer is constructed at

A. room temperature

B. a temperature higher than the maximum range of the thermometer

C. a temperature lower than the minimum range of the thermometer

D. atmospheric pressure

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

388. The boiling point of water on plains is 100°C. At hills it will be

A. 100oC

B. Less than 100°C

C. More than 100°C

D. May be any of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

389. It is hotter over the top of a fire than at the same distance on the sides because of:

A. convection of heat

B. conduction of heat

C. radiation of heat

D. convection, conduction and radiation of heat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

390. The density of water is

A. same at all temperature

B. maximum at 4°C

C. minimum at 4°C

D. maximum at 0°C

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

391. When a substance is heated, its

A. molecules move more slowly

B. molecules move more rapidly

C. there is no change in the speed of its molecules

D. its temperature always increases

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

392. When common salt is sprinkled on ice the temperature of ice

A. increases

B. decreases

C. remains unchanged

D. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

393. The minimum temperature which can be measured with a mercury thermometer is

A. 0°C

B. -273°C

C. -39°C

D. -143°C

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

394. A wave in which the particles of the material move up and down as the waves goes from left is called a

A. Longitudinal wave

B. Transverse wave

C. Standing wave

D. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

395. When waves go from one place to another they transport

A. Energy and matter

B. Wavelength and matter

C. Frequency only

D. Energy only

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

396. The phenomenon of damping results in decrease in

A. frequency

B. velocity

C. wavelength

D. amplitude

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

397. Echo is formed as a result of

A. refraction of sound

B. diffraction of sound

C. interference of sound

D. reflection of sound

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

398. The characteristic of sound which enables us to distinguish two musical notes having the same frequency and loudness is called

A. pitch

B. intensity

C. timber

D. decibel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

399. Which of the following could be a longitudinal wave?

A. electromagnetic waves

B. a sound wave in air

C. a water wave

D. waves on vibrating string

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

400. A Decibel is a

A. musical instrument

B. highest frequency emitted by a tuning fork

C. a measure of intensity level

D. a measure of clarity of sound

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Online Questions and Answers in Physics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

College Physics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Series of MCQ in General Engineering and Applied Science

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status