You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Strength of Materials Part 2 | ECE Board Exam

MCQ in Strength of Materials Part 2 | ECE Board Exam

MCQ in Strength of Materials Part 2 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 2 of the Series in Strength of Materials as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Strength of Materials Books, Journals, and other Strength of Materials References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Strength of Materials Part 1 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

51. Determine the maximum shearing stress in a helical steel spring composed of 20 turns of 20 mm diameter wire on mean radius of 80 mm when the spring is supporting a load of 2 kN?

A. 121 MPa

B. 130 MPa

C. 150 MPa

D. 120 MPa

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

52. A single bolt is used to lap joint two steel bars together. Tensile force on the bar is 20,000 N. Determine the diameter of the bolt required if the allowable shearing stress on it is 70 MPa.

A. 25 mm

B. 19 mm

C. 15 mm

D. 12 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

53. Strength of materials can most aptly be described as “statics of deformable _______ bodies”.

A. elastic

B. rigid

C. compressible

D. thermal

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

54. It states that the elongation is proportional to the force

A. Pascal’s Law

B. Hooke’s Law

C. Young’s Theorem

D. Farrell’s Law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

55. The modulus of elasticity is also known as

A. Young’s modulus

B. Modulus of rigidity

C. Hooke’s ratio

D. Yield strength

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

56. A ________ material is one having a relatively large tensile strain up to the point of rupture

A. malleable

B. brittle

C. conductible

D. ductile

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

57. A ________ material has a relatively small strain up to the point of rupture

A. brittle

B. malleable

C. ductile

D. conductible

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

58. The maximum stress that may be developed during a simple tension that the stress is a linear function of strain.

A. elastic limit

B. proportional limit

C. yield point

D. rupture point

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

59. The maximum stress that may be developed during a simple tension test such that there is no permanent or residual deformation when the load is entirely removed

A. elastic limit

B. proportional limit

C. yield point

D. rupture point

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

60. The region of the stress-strain curve extending from the origin to the proportional limit is called

A. rigid range

B. malleable range

C. elastic range

D. plastic range

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

61. The region of the stress-strain curve extending from the proportional limit to the point of rupture is called

A. rigid range

B. malleable range

C. elastic range

D. plastic range

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

62. The ordinate of the point at which there is an increase in strain with no increase in stress is known as

A. elastic limit

B. proportional limit

C. yield point

D. rupture point

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

63. The maximum ordinate to the curve

A. yield strength

B. ultimate strength

C. tensile strength

D. both B and C are correct

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

64. The ratio of the strain in the lateral direction to that in the axial direction

A. Pascal’s Number

B. Factor of Safety

C. Young’s Modulus

D. Poisson’s ratio

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

65. Defined as the ratio of the ultimate strength to the specific weight

A. Specific Strength

B. Specific Rigidity

C. Specific Modulus

D. Specific Gravity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

66. Defined as the ratio of the Young’s modulus to the specific weight

A. Specific Strength

B. Specific Rigidity

C. Specific Modulus

D. Specific Gravity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

67. One of the same elastic properties at all points in the body

A. heterogeneous material

B. multistate material

C. homogenous material

D. monostate material

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

68. One of having the same elastic properties in all directions at any one point of the body

A. Orthotropic

B. Isotropic

C. Anisotropic

D. Monotropic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

69. Material that does not possess any kind of elastic symmetry

A. Orthotropic

B. Isotropic

C. Anisotropic

D. Monotropic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

70. Material that has three mutually perpendicular planes of elastic symmetry

A. Orthotropic

B. Isotropic

C. Anisotropic

D. Monotropic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

71. The change of volume per unit volume is defined as the

A. Convection

B. Dilatation

C. Expansion

D. Mutation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

72. A measure of the resistance of a material to change of volume without change of shape or form

A. Young’s modulus

B. Modulus of rigidity

C. Bulk modulus

D. Shear modulus

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

73. Stresses arising when a change in temperature affects the original length of a body

A. Kelvin stress

B. Thermal stress

C. Hydraulic stress

D. Humid stress

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

74. The typical Young’s modulus of steel is

A. 145 – 170 GPa

B. 195 – 210 GPa

C. 225 – 240 GPa

D. 275 – 310 GPa

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

75. Poisson’s ratio of glass

A. 0.16

B. 0.19

C. 0.23

D. 0.27

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

76. The yield strength of pure aluminum is

A. 7 – 11 MPa

B. 7 – 11 GPa

C. 2 – 5 MPa

D. 2 – 5 GPa

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

77. One Newton per square meter is one

A. Joule

B. Watt

C. Pascal

D. Kelvin

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

78. Stress on an object is _________ its cross sectional area

A. directly proportional to

B. inversely proportional to

C. less than

D. greater than

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

79. The condition under which the stress is constant or uniform is known as

A. Shearing stress

B. Tangential stress

C. Torsion

D. Simple stress

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

80. Tensile and compressive stress are caused by forces _________ to the areas on which they act

A. perpendicular

B. parallel

C. angled

D. skew

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

81. Which of the following is/are known as tangential stress?

A. Circumferential stress

B. Hoop stress

C. Girth stress

D. All of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

82. The maximum safe stress a material can carry

A. Optimum stress

B. Working stress

C. Differential stress

D. Partial stress

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

83. It is the change in shape and / or size of a continuum body after it undergoes a displacement between an initial and a deformed configuration

A. Deformation

B. Distortion

C. Deflection

D. Dilation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

84. Expressed as the ration of total deformation to the initial dimension of the material body in which forces are being applied.

A. Elasticity

B. Dislocation

C. Stress

D. Strain

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

85. Engineering strain is also known as

A. Hooke strain

B. Cauchy strain

C. Couch strain

D. Pascal strain

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

86. When a material is stretched in one direction and the other direction tends to contract, the Poisson’s ratio is

A. Positive

B. Negative

C. Zero

D. Cannot be determined

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

87. When a material is stretched in one direction and the other direction tends to expand, the Poisson’s ratio is

A. Positive

B. Negative

C. Zero

D. Cannot be determined

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

88. Which of the following is known to have no contractions or expansion when stretched in the other direction?

A. Cast iron

B. Sand

C. Auxetics

D. Cork

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

89. Which of the following materials is known to expand instead of contracting when stretched in the other direction?

A. Cast iron

B. Sand

C. Auxetics

D. Cork

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

90. Is the twisting of an object due to an applied torque.

A. Torsion

B. Radial distortion

C. Circumferential shear

D. Centrifugal force

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

91. The angle of twist is measured in

A. Mils

B. Gradians

C. Radians

D. Degrees

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

92. It is the rotational force down a shaft

A. Pressure

B. Torque

C. Torsion

D. Tangential load

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

93. It is made of elastic material formed into the shape of a helix which returns to its natural length when unloaded

A. Autumn

B. Spring

C. Spiral

D. Beam

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

94. The form of deformation of a spring is

A. Twisting

B. Volume expansion

C. Elongation

D. None of the above

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

95. A 6 mm bar is subjected to a tensile force of 4000 N. Find the stress.

A. 333.33 MPa

B. 70.74 MPa

C. 435.34 MPa

D. 43.30 MPa

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

96. If the circumference of the cross section of a cylindrical bar is 25mm, what maximum axial load can it handle if the stress is not to exceed 100 MPa?

A. 4973.59 N

B. 4932.43 N

C. 4901.53 N

D. 4892.43 N

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

97. What is the minimum diameter of a bar subjected to an axial load of 6.5 kN if its ultimate stress is 140 MPa

A. 2.43 mm

B. 4.24 mm

C. 6.34 mm

D. 7.69 mm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

98. A hollow cylindrical baris subjected to an axial load of 4.5 kN. If the inner diameter is 3mm, what should the outer diameter be if it is not to exceed 125 MPa?

A. 4.34 mm

B. 8.53 mm

C. 7.41 mm

D. 5.34 mm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

99. Determine the outside of a hollow steel tube that will carry a tensile load of 500 kN at a stress of 140 MPa. Assume the wall thickness to be one tenth of the outside diameter.

A. 104 mm

B. 113 mm

C. 134 mm

D. 153 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

100. A 20 m bar with a square cross section of 9 mm2 is subjected to a tensile force without exceeding its ultimate stress. If the bar is to be replaced by cylindrical one, what should the diameter be?

A. 4.34 mm

B. 8.32 mm

C. 3.39 mm

D. 1.24 mm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status