You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Thermodynamics Part 6 | ECE Board Exam

MCQ in Thermodynamics Part 6 | ECE Board Exam

MCQ in Thermodynamics Part 6 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 6 of the Series in Thermodynamics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field, Thermodynamics Books, Journals, and other Thermodynamics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 6 of the Series

MCQ in Thermodynamics Part 5 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

251. If the Kelvin temperature of an ideal gas is doubled, what happens to the rms speed of the molecules in the gas?

A. it increases by a factor of square root of 2

B. it increases by a factor of 2

C. it increases by factor of 4

D. none of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

252. A function of state that is associated with disorder in the system and environment.

A. enthalpy

B. entropy

C. law of diminishing return

D. Lenz’ Law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

253. No volume changes occur during this type of process

A. Isobaric process

B. Isomillimetric process

C. Isocaloric process

D. Isochoric process

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

254. The boiling of water into steam in an open container is an example of a/an _________ process.

A. adiabatic

B. isochoric

C. isobaric

D. zero work

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

255. When liquid water is converted to steam at 100˚C, the entropy of water

A. increases

B. decreases

C. remains the same

D. none of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

256. Only energy can cross the boundaries.

A. Closed system

B. Open system

C. Isolated system

D. Isoenergetic system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

257. The temperature at which the vapor pressure exactly equals one atm is called _________.

A. boiling temperature

B. normal boiling point

C. triple point

D. point of infliction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

258. Mixture of liquid and steam of the same substance in which both are at saturation temperature.

A. dry steam

B. current steam

C. wet steam

D. aerosol

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

259. The term _________ is traditionally used to describe steam issuing from condensate receiver vents and open-ended condensate discharge lines from steam traps.

A. dry steam

B. wet steam

C. phase steam

D. flash steam

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

260. Defined as the ratio of weight of dry steam to the weight of stuff.

A. dryness fraction

B. Vaporization

C. fusion

D. super heated steam

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

261. What device measures infrared radiation below?

A. thermocouple

B. thermopile

C. thermodynamic device

D. thermos

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

262. When an object undergoes thermal expansion,

A. any holes in the object expand as well

B. any holes in the object remain the same

C. mass increases

D. molecular activities would cease

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

263. _________ is the quantity of heat required to raise the temperature of one pound of water 1 F° from 63°F to 64°F.

A. one Joule

B. one calorie

C. one watt

D. one BTU

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

264. Boiling temperature of a material is dependent on its _________.

A. volume

B. power

C. heat

D. pressure

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

265. Thermos was invented by _________.

A. Sir Arthur Conan Doyle

B. Sir Fredrich the Great

C. Thomas Edison

D. Sir James Dewar

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

266. Most cooking activities involve _________ process.

A. Isochoric

B. Isothermal

C. Isobaric

D. Isovolumic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

267. Adiabatic heating and Adiabatic cooling really means _________ and _________ respectively.

A. raising the temp and lowering the temp

B. maintaining the pressure and changing the temperature

C. decreasing the volume and increasing the pressure

D. lowering the temp and raising the temp

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

268. The statement “heat cannot by itself flow from one body into a hotter body” is governed by _________.

A. the first law of thermodynamics

B. the second law of thermodynamics

C. the third law of thermodynamics

D. the zeroth law of thermodynamics

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

269. It is impossible for any process to have as its sole result the transfer of heat from a cooler to a hotter body

A. Carnot’s statement

B. Clausius statement

C. Rankine statement

D. Gauss statement

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

270. _________ is the average distance a molecule moves before colliding with another molecule.

A. mean free path

B. path allowance

C. compacting factor

D. molecular space

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

271. Find the pressure due to a column of mercury 74.0 cm high.

A. 91.80 x 10^3 N/m^2

B. 73.56 x 10^2 N/m^2

C. 9.86 x 10^4 N/m^2

D. 87.2 x 10^4 N/m^2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

272. Roughly what is the total weight of air in the entire earth?

A. 1 x 10^5 tons

B. 2 x 10^6 tons

C. 6 x 10^15 tons

D. 8 x 10^10 tons

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

273. _________ is defined as that equivalent to the pressure due to a column of mercury 76cm long.

A. surface pressure

B. gage pressure

C. standard atmospheric pressure

D. isobaric pressure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

274. If any external pressure is applied to a confined fluid, the pressure will be increased at every point in the fluid by the amount of the external pressure is known as _________.

A. Torricelli’s law

B. Barometric law

C. Newton’s Second law

D. Pascal’s law

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

275. What type of pressure cannot be used for Boyle’s Law?

A. Atmospheric Pressure

B. Gauge Pressure

C. Surface Pressure

D. Isobaric Pressure

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

276. To displace a cubic foot of fresh water, you need _________ force.

A. 62.4 lb

B. 9.81 lb

C. 76 lb

D. 760 lb

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

277. The force per unit length across such a line in the surface is called _________.

A. force per length

B. surface tension

C. Pressure

D. Density

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

278. The speed at which a liquid escapes from a vessel through an orifice is given by _________.

A. Archimedes Principle

B. Evangelista’s Law

C. Torricelli’s Theorem

D. Bernoulli’s Equation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

279. The process of one substance mixing with another because of molecular motion is called _________.

A. diffusion

B. viscosity

C. streamline flow

D. solution

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

280. When was the Ninth General Conference on Weights and Measures decided to abandon centigrade and used Celsius Instead?

A. 1950

B. 1936

C. 1957

D. 1948

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

281. _________ is the temperature to which the air must be cooled, at constant pressure, to produce saturation.

A. relative humidity

B. triple point temperature

C. dew point

D. critical point

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

282. _________ is a succession of changes that ends with the return of the body or system to its initial state.

A. process

B. system

C. equilibrium

D. cycle

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

283. Intensive properties of a system are called _________.

A. Bulk Properties

B. Innate Properties

C. Natural Properties

D. Inside Properties

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

284. In thermodynamics, a throttling process, also called a _________, is a type of isenthalpic process where a liquid or gas is cooled as it passes from a higher pressure state to a lower pressure state.

A. Rankine Process

B. Carnot Cycle

C. Joule-Thomson process

D. Refrigeration process

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

285. Gasoline and Diesel Engines are best described by the _________.

A. Otto Cycle

B. Burnign Cycle

C. Shikki Cycle

D. Shapa R’ Elli Cycle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

286. Twenty grams of ice at 0°C melts to water at 0°C. How much does the entropy of the 20 g change in this process?

A. 30.5 J/K

B. 24.6 J/K

C. 21.3 J/K

D. 15.7 J/K

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

287. The first law of thermodynamics is based on which of the following principles?

A. conservation of mass

B. the enthalpy-entropy relationship

C. action – reaction

D. conservation of energy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

288. If a system absorbs 500 cal of heat at the same time does 400J of work, find the change in internal energy of the system.

A. 1400 J

B. 1700 J

C. 1900 J

D. 1500 J

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

289. A gas is enclosed in a cylinder with a weighted piston as the top boundary. The gas is heated and expands from a volume of 0.04 m3 to 0.10 m3 at a constant pressure of 200 kPA. Find the work done on the system.

A. 5 kJ

B. 15 kJ

C. 10 kJ

D. 12 kJ

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

290. A simple steam engine receives steam from the boiler at 180°C and exhausts directly into the air at 100°C. What is the upper limit of its efficiency?

A. 11.28%

B. 36.77%

C. 20.36%

D. 17.66%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

291. Heat which causes a change in temperature of a substance.

A. Latent heat

B. Sensible heat

C. Specific heat

D. Heat of Fusion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

292. Who coined the term latent heat?

A. John Thompson

B. Studey Baker

C. Joe di Maggio

D. Joseph Black

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

293. Which of the following cannot be measured by a thermometer?

A. Latent Heat

B. Sensible Heat

C. Specific Heat

D. Heat of Fusion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

294. It is generally accepted as a law of nature that although one may closely approach 0 Kelvin it is impossible actually to reach it.

A. First Law of thermodynamics

B. Second Law of thermodynamics

C. Third Law of thermodynamics

D. Zeroth Law of thermodynamics

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

295. One calorie is equal to _________.

A. 1/180 W.h

B. 1/860 W.h

C. 1/360 W.h

D. 1/250 W.h

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

296. A _________ is a reversible process in which there is transfer of heat and takes place according to the relation pVn = C where n is any constant.

A. Polytropic process

B. Entropy

C. Ideal Gas Law

D. Carnot Cycle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

297. The flow through an open system is _________ if all properties at each point within the system remain constant with respect to time.

A. streamline flow

B. steady flow

C. constant flow

D. algebraic flow

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

298. The most efficient cycle that can operate between two constant temperature reservoir is the _________.

A. Otto Cycle

B. Lazare Cycle

C. Isothermal Cycle

D. Carnot Cycle

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

299. The flow energy of 150 L of a fluid passing a boundary to a system is 110 kJ. Determine the pressure at this point

A. 733.33 kPa

B. 833.33 kPa

C. 933.33 kPa

D. 633.33 kPa

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

300. Who is the father of thermodynamics?

A. Lazare Carnot

B. Sadi Carnot

C. William Thompson

D. Rudolf Classius

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status