You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Engineering Mechanics Part 5 | ECE Board Exam

MCQ in Engineering Mechanics Part 5 | ECE Board Exam

MCQ in Engineering Mechanics Part 5 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 5 of the Series in Engineering Mechanics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field, GEAS Books, Journals, and other GEAS References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 5 of the Series

MCQ in Engineering Mechanics Part 4 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

201. It is the science which deals with bodies in motion or at rest with specific attention being directed primarily to the external effects of a force or a system.

a) statics

b) thermodynamics

c) kinetics

d) mechanics

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

202. Deals with the conditions of equilibrium of rigid bodies acted upon by a balanced systems of forces.

a) statics

b) thermodynamics

c) kinetics

d) mechanics

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

203. Deals with bodies being acted upon by an unbalanced system of forces the resultant of which causes the body to be accelerated.

a) statics

b) kinematics

c) dynamics

d) kinetics

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

204. Deals with the geometry of motion.

a) statics

b) kinematics

c) dynamics

d) kinetics

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

205. Deals with the forces required to produced motion.

a) statics

b) kinematics

c) dynamics

d) kinetics

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

206. A specific amount of matter all particles of which remain at fixed distance to each other.

a) mass

b) force

c) rigid body

d) static body

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

207. Results when a body is acted upon by the force.

a) bending

b) deformation

c) scattering

d) compression

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

208. A fixed body property of a body which determines its resistance to change in motion.

a) mass

b) force

c) rigid body

d) static body

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

209. The action of one body on another body which changes or tends to change the motion of the body acted on.

a) mass

b) force

c) rigid body

d) static body

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

210. It is the intensity of the force.

a) magnitude

b) direction

c) mass

d) force

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

211. Sense and slope of angles with respect to reference axes.

a) magnitude

b) direction

c) mass

d) force

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

212. The resultant of two forces which is the diagonal formed on the vectors of this force.

a) parallelogram law

b) equilibrium law

c) superposition law

d) action and reaction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

213. Any pressure on the support causes an equal and opposite pressure from the support.

a) parallelogram law

b) equilibrium law

c) superposition law

d) action and reaction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

214. Two forces on a rigid body will in no way to be changed if we added or subtract from them another system of forces in equilibrium.

a) parallelogram law

b) equilibrium law

c) superposition law

d) action and reaction 

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

215. Quantities which possess magnitude.

a) tensors

b) vector quantities

c) system of forces

d) scalar quantities

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

216. Quantities having both magnitude and direction.

a) tensors

b) vector quantities

c) system of forces

d) scalar quantities

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

217. Quantities which posses magnitude but require two or more directional aspects.

a) tensors

b) vector quantities

c) system of forces

d) scalar quantities 

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

218. When several forces act in a given situation.

a) tensors

b) vector quantities

c) system of forces

d) scalar quantities

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

219. All forces of the system are in a common line action.

a) concurrent, coplanar

b) collinear forces system

c) parallel, coplanar

d) non concurrent, coplanar

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

220. The action lines of all the forces are in the same plane and intersect a common point.

a) concurrent, coplanar

b) collinear forces system

c) parallel, coplanar

d) non concurrent, coplanar

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

221. The action lines of all the forces of the system are parallel and lie in the same plane.

a) concurrent, coplanar

b) collinear forces system

c) parallel, coplanar

d) non concurrent, coplanar

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

222. The action lines of all the forces of the system are in the same plane, but they are not parallel and don’t intersect in a common point.

a) concurrent, coplanar

b) collinear forces system

c) parallel, coplanar

d) non concurrent, coplanar

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

223. The action lines of all the forces are not in the same plane and intersect a common point.

a) concurrent, non coplanar

b) collinear forces system

c) parallel, non coplanar

d) non concurrent, non coplanar, non parallel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

224. The action lines of all the forces of the system are parallel and not all lie in the same plane.

a) concurrent, non coplanar

b) collinear forces system

c) parallel, non coplanar

d) non concurrent, non coplanar, non parallel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

225. The action lines of all the forces of the system are all not in the same plane, but they are all not parallel and do not all intersect in a common point.

a) concurrent, non coplanar

b) collinear forces system

c) parallel, non coplanar

d) non concurrent, non coplanar, non parallel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

226. The simplest force system that can replace the original system without changing its external effect.

a) couple

b) resultant

c) composition

d) graphical

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

227. A pair of parallel forces having same magnitude but opposite senses.

a) couple

b) resultant

c) composition

d) graphical

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

228. The process of replacing a force system by its resultant

a) couple

b) resultant

c) composition

d) graphical

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

229. A pictorial representation in solving a system

a) couple

b) resultant

c) composition

d) graphical

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

230. Is used to obtain the magnitude and direction of the resultant of any two concurrent forces.

a) parallelogram law

b) resolution

c) cosine law

d) triangle law

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

231. An analytical method of finding the resultant of concurrent forces.

a) parallelogram law

b) resolution

c) cosine law

d) triangle law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

232. Means that either one of two coplanar forces having the given force as resultant.

a) components

b) polygon method

c) moment of force

d) couple

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

233. Is used to check the results obtained from the resolution and composition method.

a) components

b) polygon method

c) moment of force

d) couple

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

234. Is a vector quantity that is represented as a vector along the moment axis.

a) components

b) polygon method

c) moment of force

d) couple

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

235. The algebraic sum of the moment of its forces about any axis perpendicular to the plane of the couple.

a) the magnitude of the couple

b) the slope of the plane of the couple.

c) the sense of rotation of the couple.

d) the moment of the couple.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

236. The force of attraction of the earth on a body.

a) mass

b) density

c) weight

d) direction 

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

237. Theorem of pappus which state that the surface area of any solid of revolution is the product of the length multiplied by the distance travelled.

a) 1st proposition

b) 2nd proposition

c) 3rd proposition

d) 4th proposition

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

238. The surface area of the square of sphere is equal to the length of semi-circle multiplied by the distance travelled by the centroid of a semi circle.

a) 1st proposition

b) 2nd proposition

c) 3rd proposition

d) 4th proposition

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

239. The volume of any solid of revolution is the product of the generating area .

a) 1st proposition

b) 2nd proposition

c) 3rd proposition

d) 4th proposition

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

240. Theorem used in locating the centroid of the semicircle arc.

a) pythagorean theorem

b) newton’s theorem

c) pappus theorem

d) none of the above 

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

241. A system of forces acting on a body which has no resultant.

a) free body diagram

b) equilibrium

c) coplanar

d) force

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

242. Is a sketch of a body completely isolated or free from all other bodies.

a) free body diagram

b) equilibrium

c) coplanar

d) force

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

243. Is a definite amount of matter the parts of which are fixed in position relative to one another.

a) mass

b) force

c) rigid body

d) static body

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

244. Is the action exerted by one body upon another.

a) mass

b) force

c) rigid body

d) static body

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

245. A unit of force

a) meter squared

b) pascal

c) pounds

d) newton

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

246. The external effect of a force in a rigid body is the same for all points along its line of action.

a) principle of transmissibility of a force

b) axioms of mechanics

c) characteristics of force

d) scalar and vector quantities

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

247. The resultant of two forces is the diagonal formed on two vectors of those forces.

a) parallelogram law

b) resolution

c) cosine law

d) triangle law

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

248. The forces are in equilibrium only when equal in magnitude ,opposite in direction and collinear in action.

a) principle of transmissibility of a force

b) axioms of mechanics

c) characteristics of force

d) scalar and vector quantities

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

249. Is a convenient corollary of the parallelogram law.

a) parallelogram law

b) resolution

c) cosine law

d) triangle law

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

250. The determination of the resultant of 3 or more concurrent forces that are not collinear.

a) resultant of concurrent, coplanar

b) collinear forces system

c) parallel, coplanar

d) non concurrent, coplanar

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status