You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Engineering Mechanics Part 6 | ECE Board Exam

MCQ in Engineering Mechanics Part 6 | ECE Board Exam

MCQ in Engineering Mechanics Part 6 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 6 of the Series in Engineering Mechanics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field, GEAS Books, Journals, and other GEAS References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 6 of the Series

MCQ in Engineering Mechanics Part 5 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

251. Addition which is followed by the parallelogram law described by the figure.

a) resolution of the vector

b) addition of the vector

c) equilibrium equation for a particle

d) particle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

252. An object with inertia but of negligible dimension.

a) resolution of the vector

b) addition of the vector

c) equilibrium equation for a particle

d) particle

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

253. A particle is in equilibrium if the resultant of all forces acting on the particle is equal to zero.

a) resolution of the vector

b) addition of the vector

c) equilibrium equation for a particle

d) particle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

254. In a rectangular coordinate system the equilibrium equations can be represented by three scalar equations.

a) equilibrium equation in component form

b) free body diagram

c) string or cable

d) linear spring

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

255. A mechanical device that can only transmit a tensile force along itself.

a) equilibrium equation in component form

b) free body diagram

c) string or cable

d) linear spring

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

256. A mechanical device that can which exerts a force along its line of its action and proportional to its extension.

a) equilibrium equation in component form

b) free body diagram

c) string or cable

d) linear spring

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

257. The tension in the cable is the same on both sides of the pulley.

a) frictionless pulley

b) static equilibrium for a rigid body]

c) newton’s 3rd law

d) composite bodies and external source

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

258. Each action has a reaction equal in magnitude and opposite in direction.

a) frictionless pulley

b) static equilibrium for a rigid body]

c) newton’s 3rd law

d) composite bodies and external source

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

259. Forces and couples which are a result of interaction between one part of an object and another part of it will not appear in the free body diagram of the whole object.

a) frictionless pulley

b) static equilibrium for a rigid body

c) newton’s 3rd law

d) composite bodies and external source

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

260. Each force or couple putted on a free diagram represents a model of how a body is affected by its surroundings.

a) a two force member

b) a three force member

c) forces and couples of a free body

d) truss

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

261. It is a structure made of two force members all pin is connected to each other.

a) a two force member

b) a three force member

c) forces and couples of a free body

d) truss

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

262. A body which has forces applied onto it at only two points and no couples applied onto it at all.

a) a two force member

b) a three force member

c) forces and couples of a free body

d) truss

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

263. A body which has forces applied onto it at only three points and no couples applied onto it at all.

a) a two force member

b) a three force member

c) forces and couples of a free body

d) truss

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

264. This method uses the free body diagram of joints in the structure to determine the forces in each member.

a) method of joints

b) the method of sections

c) zero force member

d) a redundant joint

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

265. This method uses free body diagrams of sections of the truss to obtain unknown forces.

a) method of joints

b) the method of sections

c) zero force member

d) a redundant joint

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

266. Some members in the truss which cannot carry load.

a) method of joints

b) the method of sections

c) zero force member

d) a redundant joint

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

267. In the free diagram load is directly transmitted from each member to the one opposite without any interaction.

a) method of joints

b) the method of sections

c) zero force member

d) a redundant joint

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

268. this members must be removed from the truss, otherwise one will have a insufficient number of equations.

a) redundant members

b) mechanism

c) curved members

d) none of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

269. Sometimes there is too much freedom in a structure, the following structure cannot carry load since it will collapse under the load.

a) redundant members

b) mechanism

c) curved members

d) none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

270. Two forces acting on a two force member are along the line connecting the two points on which the loads are applied.

a) redundant members

b) mechanism

c) curved members

d) none of the above

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

271. A general triangular object which is placed between two objects to either hold them in place or is used to move one relative to the other.

a) screw

b) self locking screw

c) frames

d) wedges

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

272. It is a combination of a two wedges obtain from the opening the helical treads..

a) screw

b) self locking screw

c) frames

d) wedges

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

273. If the lead angle is selected such that in the absence of a screwing moment.

a) screw

b) self locking screw

c) frames

d) wedges

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

274. Is the second moment of area around a given axis.

a) area moment of inertia

b) radius of gyration

c) parallel axis theorem

d) none of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

275. Can be calculated if we have a rectangular coordinate system, one can define the area moment of inertial around the axis.

a) area moment of inertia

b) radius of gyration

c) parallel axis theorem

d) none of the above

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

276. It is the distance away from the axis that all the area can be concentrated to result in the same moment of inertia.

a) area moment of inertia

b) radius of gyration

c) parallel axis theorem

d) none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

277. The explicit form of the laws of mechanics depend on this and is used to reference the motions.

a) Euler’s law

b) linear momentum of particle

c) linear momentum of a body

d) inertial frame

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

278. Law which governs the motion for a rigid body

a) Euler’s law

b) linear momentum of particle

c) linear momentum of a body

d) inertial frame

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

279. For a single particle of mass its linear momentum by its mass times its velocity.

a) Euler’s law

b) linear momentum of particle

c) linear momentum of a body

d) inertial frame

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

280. Is assumed to be the sum of the linear momentum of its particles.

a) Euler’s law

b) linear momentum of particle

c) linear momentum of a body

d) inertial frame

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

281. For a particle of mass is defined as the moment of linear momentum around the point.

a) angular momentum of a rigid body

b) angular momentum of a particle

c) angular velocity

d) angular acceleration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

282. A vector itself which has a magnitude equal to the rate of rotation.

a) angular momentum of a rigid body

b) angular momentum of a particle

c) angular velocity

d) angular acceleration

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

283. Is the rate of change of the angular velocity with respect to time.

a) angular momentum of a rigid body

b) angular momentum of a particle

c) angular velocity

d) angular acceleration

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

284. When two surface come into contact forces are applied by each other surface on the other.

a) friction force

b) kinetic friction

c) static friction

d) pending motion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

285. The frictional forces that can result between two surfaces slide relative to each other.

a) friction force

b) kinetic friction

c) static friction

d) pending motion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

286. The frictional forces that can result when two surfaces are sliding to each other is proportional to the normal force applied on the surface.

a) friction force

b) kinetic friction

c) static friction

d) pending motion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

287. Refers to the state just before surfaces start to slip.

a) friction force

b) kinetic friction

c) static friction

d) pending motion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

288. Is a method for predicting failure of a structure containing a crack.

a) fracture mechanics

b) continuum mechanics

c) deformation mechanics

d) fluid mechanics

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

289. The study of deformations typically in the elastic range.

a) fracture mechanics

b) continuum mechanics

c) deformation mechanics

d) fluid mechanics

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

290. It is the study on how fluids react to forces.

a) fracture mechanics

b) continuum mechanics

c) deformation mechanics

d) fluid mechanics

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

291. A method of applying mechanics that assumes all objects are continuous.

a) fracture mechanics

b) continuum mechanics

c) deformation mechanics

d) fluid mechanics

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

292. Under this condition the forces or vectors are transformed into a polygon.

a) directional condition

b) analytical condition

c) hydraulics

d) graphical condition

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

293. If three or more non-parallel forces or vectors are in equilibrium they must be concurrent.

a) directional condition

b) analytical condition

c) hydraulics

d) graphical condition

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

294. If forces or vectors are in equilibrium then it must satisfy the three static equations.

a) directional condition

b) analytical condition

c) hydraulics

d) graphical condition

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

295. It is the application of fluid mechanics in engineering.

a) directional condition

b) analytical condition

c) hydraulics

d) graphical condition

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

296. When the loading is uniformly distributed horizontally the cable is analyzed as.

a) parabolic cable

b) catenary

c) projectile

d) rotation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

297. When the loading is distributed along the cable the cable is analyzed as

a) parabolic cable

b) catenary

c) projectile

d) rotation 

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

298. Is one whose action is not confined to or associated with a unique line in space.

a) sliding vector

b) free vector

c) fixed vector

d) none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

299. Is one for which a unique line in space must be maintained along which the quantity acts.

a) sliding vector

b) free vector

c) fixed vector

d) none of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

300. Is one which a unique point of application is specified and therefore the vector occupies a particular position in space.

a) sliding vector

b) free vector

c) fixed vector

d) none of the above

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status