You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Physics Part 10 | ECE Board Exam » Ace Your Board Exam with PinoyBIX

MCQ in Physics Part 10 | ECE Board Exam

MCQ in Physics Part 10 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 10 of the Series in Physics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Physics Books, Journals and other Physics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 10 of the Series

MCQ in Physics Part 9 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

451. The time rate of change of velocity. Since velocity is a directed or vector quantity involving both magnitude and direction, a velocity may change by a change of magnitude (speed) or by a change of direction or both.

a. Gravitation

b. invariant mass

c. Acceleration

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

452. The closeness of an indication or reading of a measurement device to the actual value of the quantity being measured. Usually expressed as ± percent of full scale output or reading.

a. Accuracy

b. Compression

c. Chemical Equilibrium

d. Distance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

453. The rate of change of angular velocity with respect to time.

a. Angular Velocity

b. Acceleration

c. Angular Acceleration

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

454. What is a physical quantity expressing the size of a part of a surface?

a. Lever

b. Area

c. Measurement

d. Bend

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

455. The rate of change of angular displacement with respect to time.

a. Angular Velocity

b. Load

c. Instantaneous

d. Brittle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

456. A rigid, usually horizontal, structural element

a. Beam Bridge

b. Force

c. Core

d. Beam

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

457. A simple type of bridge, composed of horizontal beams supported by vertical posts

a. Beam

b. Brace

c. Beam Bridge

d. Buckle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

458. To curve; bending occurs when a straight material becomes curved; one side squeezes together in compression, and the other side stretches apart in tension.

a. Tension

b. Brace

c. Buckle

d. none of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation: bend

459. Is mechanics applied to biology (Fung). This includes research and analysis of the mechanics of living organisms and the application of engineering principles to and from biological systems.

a. Biomechanics

b. engineering mechanics

c. mechanics

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

460. A structural support;

a. Brittle

b. Cable

c. Brace

d. Cantilever

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

461. Characteristic of a material that fails without warning; brittle materials do not stretch or shorten before failing.

a. Beam

b. Brace

c. Beam Bridge

d. Brittle

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

462. To bend under compression.

a. Brittle

b. compression

c. bend

d. Buckle

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

463. A structural element formed from steel wire bound in strands; the suspending element in abridge; the supporting element in some dome roofs.

a. Beam

b. Cable

c. Brace

d. Compression

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

464. A projecting structure supported only at one end, like a shelf bracket or a diving board.

a. Cantilever

b. Equilibrium

c. Cable

d. Irreversible

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

465. A condition in which a chemical reaction is occurring at equal rates in its forward and reverse directions, so that the concentrations of the reacting substances do not change with time.

a. Chemical Equilibrium

b. Equilibrium

c. force

d. Pile

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

466. A pressing force that squeezes a material together.

a. force

b. Compression

c. steel

d. modulus

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

467. Central region of a skyscraper; usually houses elevator and stairwell.

a. Core

b. physical constant

c. gravitational attraction

d. dimension

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

468. To change shape

a. dimension

b. deform

c. deformation

d. instantaneous

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

469. Is a numerical description of how far apart objects are at any given moment in time. In physics or everyday discussion, distance may refer to a physical length, a period of time, or estimation based on other criteria. In mathematics, distance must meet more rigorous criteria.

a. Force

b. Distance

c. mass

d. deformation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

470. Is the mathematical description of an object or substance’s tendency to be deformed elastically (i.e. non-permanently) when a force is applied to it.

a. modulus of elasticity

b. fluid power

c. Hydraulics

d. Gravitation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

471. A profession in which acknowledge of math and natural science is applied to develop ways to utilize the materials and forces of nature for the benefit of all human beings.

a. Mechanics

b. Engineering Mechanics

c. Engineering

d. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

472. A condition in which all acting influences are canceled by others, resulting in a stable, balanced, or unchanging system.

a. Chemical Equilibrium

b. Equilibrium

c. invariant mass

d. Gravitation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

473. The capacity to do work or cause physical change; energy, strength, or active power: the force of an explosion.

a. Inertia

b. Quantity

c. Lever

d. Force

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

474. Is a natural phenomenon by which all objects with mass attract each other? In everyday life, gravitation is most commonly thought of as the agency that gives objects weight.

a. gravitational attraction

b. universal gravitation

c. Gravitation

d. mass

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

475. Is a physical constant involved in the calculation of the gravitational attraction between objects with mass? It appears in Newton’s law of universal gravitation and in Einstein’s theory of general relativity.

a. gravitational attraction

b. universal gravitation

c. Gravitation

d. gravitational constant

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

476. Is the measurement of vertical distance, but has two meanings in common use. It can either indicate how “tall” something is, or how “high up” it is.

a. magnitude

b. Height

c. distance

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

477. Is a topic of science and engineering dealing with the mechanical properties of liquids. Hydraulics is part of the more general discipline of fluid power.

a. Hydraulics

b. physical body

c. fluid power

d. momentum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

478. The tendency of a body to resist acceleration; the tendency of a body at rest to remain at rest or of a body in straight line motion to stay in motion in a straight line unless acted on by an outside force.

a. Inertia

b. energy

c. force

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

479. Occurring or completed without perceptible delay

a. volume

b. Shear

c. Instantaneous

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

480. Is the same for all frames of reference? A mass for a particle is m in the equation

a. mass

b. invariant mass

c. force

d. all of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

481. That cannot be revoked or undone.

a. measurement

b. Irreversible

c. base unit

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

482. A device connecting two or more adjacent parts of a structure; a roller joint allows adjacent parts to move controllably past one another; a rigid joint prevents adjacent parts from moving or rotating past one another.

a. energy

b. velocity

c. force-field

d. joint

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

483. Is the base unit of mass in the International System of Units (known also by its French-language initials “SI”).

a. mass

b. measurement

c. weight

d. kilogram

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

484. Is the long dimension of any object? The length of a thing is the distance between its ends, its linear extent as measured from end to end.

a. distance

b. rigid

c. free body

d. length

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

485. A simple machine consisting of a rigid bar pivoted on a fixed point and used to transmit force, as in raising or moving a weight at one end by pushing down on the other.

a. Inertia

b. Quantity

c. Lever

d. Force

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

486. Weight distribution throughout a structure; loads caused by wind, earthquakes, and gravity, for example, affect how weight is distributed throughout a structure.

a. Angular Velocity

b. Load

c. Instantaneous

d. Brittle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

487. A property by which it can be large or smaller than other objects of the same kind; in technical terms, an ordering of the class of objects.

a. magnitude

b. Height

c. distance

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

488. Is a fundamental concept in physics, roughly corresponding to the intuitive idea of “how much matter there is in an object”. Mass is a central concept of classical mechanics and related subjects, and there are several definitions of mass within the framework of relativistic kinematics.

a. mass

b. measurement

c. weight

d. kilogram

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

489. Is commonly defined as the substance of which physical objects are composed, not counting the contribution of various energy or force-fields, which are not usually considered to be matter per se.

a. mass

b. magnitude

c. matter

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

490. Science of the action of forces on material bodies. It forms a central part of all physical science and engineering.

a. engineering mechanics

b. mechanics

c. mechanism

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

491. Is the estimation of the magnitude of some attribute of an object, such as its length or weight, relative to a unit of measurement?

a. mass

b. measurement

c. weight

d. kilogram

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

492. Is the product of the mass and velocity of an object? Motion – The act or process of changing position or place.

a. Hydraulics

b. physical body

c. fluid power

d. momentum

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

493. The three laws proposed by Sir Isaac Newton to define the concept of a force and describe motion, used as the basis of classical mechanics.

a. law of inertia

b. Newton’s Law of Motion

c. Newton’s Law

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

494. A long, round pole of wood, concrete, or steel driven into the soil by pile drivers

a. Chemical Equilibrium

b. Equilibrium

c. force

d. Pile

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

495. Is a collection of masses, taken to be one. For example, a cricket ball can be considered an object but the ball also consists of many particles.

a. Hydraulics

b. physical body

c. fluid power

d. momentum

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

496. Is a kind of property which exists as magnitude or multitude?

a. magnitude

b. fluid power

c. quantity

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

497. Ability to resist deformation when subjected to a load; the measure of a structure’s ability not to change shape when subjected to a load.

a. distance

b. rigid

c. free body

d. length

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

498. Is the effort to understand, or to understand better, how nature works, with observable physical evidence as the basis of that understanding.

a. physics

b. science

c. physical evidence

d. load

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

499. A force that causes parts of a material to slide past one another in opposite directions.

a. force

b. stress

c. shear

d. momentum

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

500. Is a stress state where the stress is parallel or tangential to a face of the material, as opposed to normal stress when the stress is perpendicular to the face.

a. shear stress

b. tensile stress

c. shear

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Online Questions and Answers in Physics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

College Physics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Series of MCQ in General Engineering and Applied Science

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status