You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Physics Part 9 | ECE Board Exam » Ace Your Board Exam with PinoyBIX

MCQ in Physics Part 9 | ECE Board Exam

MCQ in Physics Part 9 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 9 of the Series in Physics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Physics Books, Journals and other Physics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 9 of the Series

MCQ in Physics Part 8 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

401. A ball is thrown vertically upward with an initial velocity of 3 m/s from a window of a tall bldg. The ball strikes the ground level 4 seconds later. Determine the height of window above the ground.

a) 66.331 m.

b) 66.450 m.

c) 67.239 m.

d) 67.492 m.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

402. A stone was dropped freely from a balloon at a height of 190 m. above the ground. The balloon is moving upward at a speed of 30 m/s. Determine the velocity of the stone as it hits the ground.

a) 69.03 m/s

b) 68.03 m/s

c) 67.30 m/s

d) 69.23 m/s

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

403. A ball is thrown vertically at a speed of 20 m/s from a bldg. 100 m. above the ground. Find the velocity and position of the stone above the ground after 5 seconds.

a) 4.67 m, 48.30 m/s

b) 4.54 m, 47.68 m/s

c) 5, 43 m, 47.69 m/s

d) 5.68 m, 48.20 m/s

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

404. A ball is thrown vertically at a speed of 30 m/s from the top of a tower 200 m. Determine the velocity of the stone and the time that it strikes the ground.

a) 1 1.50 sec, 65.80 m/s

b) 1 1.45 sec, 66.59 m/s

c) 10.30 sec, 67.21 m/s

d) 10.14 sec, 69.45 m/s

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

405. A ball is thrown vertically with a velocity of 20 m/s. from the top of a bldg. 100 m. high. Find the velocity of the stone at a height of 40 m. above the ground.

a) 39.71 m/s

b) 40.23 m/s

c) 39.88 m/s

d) 39.68 m/s

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

406. A projectile is fired from the top of a cliff 92 m. high with a velocity of 430 m/s directed 45° to the horizontal. Find the range on the horizontal plane through the base of the cliff.

a) 18.959 km.

b) 23.408 km.

c) 15.273 km.

d) 20.365 km.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

407. A stone is thrown outward, at an angle of 30° with the horizontal as shown in the drawing, into the river from a cliff that is 120 meters above the water level at a velocity of 36 kilometers per hour . At what height above the water level will the stone start to fall?

a) 121.27 m.

b) 189.29 m.

c) 1 1 1.38 m.

d) 152.22 m.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

408. A stone was thrown upward at an angle of 60° with the horizontal and a resultant vertical speed of 100.0 meters per second. If gravity decelerates the speed at 9.8 meters/sec², what is the actual speed of the stone, in meters per second, 10.0 seconds later, in the direction it was thrown?

a) 57.77 m/s

b) 64.22 m/s

c) 60.35 m/s

d) 67.23 m/s

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

409. A projectile is launched at 45° to the horizontal on a level ground at a speed of 60 m/s. Neglecting air resistance, what is the range of the projectile?

a) 366.86 m.

b) 355.29 m.

c) 663.24 m.

d) 386.66 m.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

410. A ball thrown at an angle of 30° with the horizontal from a point60 m. from the edge of a vertical cliff 48 m. high. The ball just misses the edge of the cliff. Determine the initial velocity of the ball and the distance beyond the cliff where the ball strikes the ground.

a) 28.4 m/sec; 32.6 m.

b) 26.1 m/sec; 46.9 m.

c) 27.5 m/sec; 56.5 m

d) 31.1 m/sec; 43.2 m

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

411. A block passes a point 4 m from the edge of a table with a velocity of 5 m/sec. It slides off the edge of the table which is 5 m. high and strikes the floor 3 m from the edge of the table. What was the coefficient of friction between the block and the table?

a) 0.65

b) 1.04.

c) 0.21.

d) 0.1 1

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

412. A ball is shot at a ground level at an angle of 60 degrees with the horizontal with an initial velocity of 10 m/sec. Which of the following most nearly gives the maximum height (h) attained by the ball?

a) 2.47 m

b) 3.29 m

c) 4.61 m

d) 3.82 m

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

413. A stone is thrown upward at an angle of 30° with the horizontal. It lands 60 m. measured horizontally and 2 m. below measured vertically from its point of release. Determine the initial velocity of the stone in m/s.

a) 27.35

b) 28.35

c) 25.35

d) 26.35

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

414. A projectile is fired with a muzzle velocity of 300 m/s from a gun aimed upward at an angle of 20° with the horizontal, from the top of a building 30m. high above a level ground. With what velocity will it hit the ground in m/s?

a) 300.98

b) 310.96

c) 320.96

d) 330.96

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

415. A projectile leaves a velocity of 50 m/s at an angle of 30 with the horizontal. Find the maximum height that it could reach?

a) 31.86

b) 41.26

c) 28.46

d) 51.26

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

416. A ball is shot at a ground level at angle of 60 degrees with the horizontal with an initial velocity of 100 m/s. Determine the height of the ball after 2 sec.

a) 162.46 m.

b) 153.59 m.

c) 175.48 m.

d) 186.42 m.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

417. A ball is shot at an average speed of 200 m/sat an angle of 20° with the horizontal. What would be the velocity of the ball after 8 sec.?

a) 188.21m/s

b) 154.34m/s

c) 215.53 m/s

d) 198.37 m/s

View Answer:

Answer:

Explanation: V = 366.86 m.

418. A projectile has a velocity of 200m/s acting at an angle of 20° with the horizontal. How long will it take for the projectile to hit the ground surface?

a) 13.95 sec.

b) 15.75 sec.

c) 10.1 1 sec

d) 24.23sec.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

419. A stone is thrown upward at an angle of 20° with the horizontal from the top of a tower 30 m. high and hits the ground at a distance of 5976.4 m. horizontally from the base of the tower. Find the time of flight of the stone until it hits the ground.

a) 21.20 sec.

b) 22.20 sec

c) 19.39 sec.

d) 24.15 sec.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

420. A projectile is fired upward at an angle of 20° with the horizontal from the top of a tower 30 m. high above a level ground. Find the range on the horizontal plane will the ball hit the ground after 20.20 seconds.

a) 5386.30 m.

b) 5642.22 m.

c) 5415.37 m.

d) 6329.33 m.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

421. A projectile leaves a velocity of 50 m/s at an angle of 30° with the horizontal. Find the time it would take for the projectile to reach the maximum height.

a) 2.55 sec.

b) 2.60 sec.

c) 3.10 sec.

d) 2.89 sec.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

422. A baseball is thrown from a horizontal plane following a parabolic path with an initial velocity of 100 m/s at an angle of 30° above the horizontal. How far from the throwing point will the ball attain its original level?

a) 890 m.

b) 884 m.

c) 883 m.

d) 875 m.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

423. A shot is fired at an angle of 45° with the horizontal and a velocity of 300 fps. Calculate, to the nearest, the range of the projectile.

a) 3500 ft.

b) 1200 ft.

c) 4000 ft.

d) 934 yds.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

424. Three crates with masses A = 45.2 kg, B = 22.8 kg and C = 34.3 kg and are placed with B along a horizontal frictionless surface. Find the force exerted by B and C by pushing the crates to the right with an acceleration of 1.32 m/sec².

a) 45.3 kN

b) 54.2 KN

c) 43.2 kN

d) 38.7 kN

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

425. Three blocks A, Band Care placed on a horizontal frictionless surface and are connected by chords between A, Band C. determine the tension between block B and C when a horizontal tensile force is applied at C equal to 6.5 N. Masses of the blocks are A = 1.2 kg, B = 2.4 kg and C = 3.1 kg.

a) 3.50 N

b) 4.21 N

c) 3.89 N

d) 4.65 N

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

426. A constant force P = 750 N acts on the body shown during only the first 6 m. of its motion starting from rest. If u = 0.20, find the velocity of the body after it has moved a total distance of 9m.

a) 3.93 m/sec²

b) 4.73 m/sec²

c) 2.32 m/sec²

d) 3.1 1 m/sec²

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

427. A weight of 9 kN is initially suspended on a 150 m. long cable. The cable weighs 0.002 kN/m. If the weight is then raised 100 m. How much work is done in Joules?

a) 915000

b) 938700

c) 951000

d) 905100

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

428. What is the kinetic energy of a 4000 lb. automobile which is moving at 44 fps.

a.) 1.21 x 105 ft-lb.

b.) 2.1 x 105 ft-lb.

c) 1.8 x 105 ft-lb

d) 1.12 x 105 ft-lb.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

429. A box slides from rest from point Adown a plane inclined 30°, to the horizontal. After reaching the bottom of the plane, the box moves on horizontal floor at a distance 2 m before coming to rest. If the coefficient of friction between the box and plane and between the box and floor is k = 0.40, what is the distance of point “A” from the intersection of plane and the floor?

a) 7.24 m

b) 5.21 m

c) 4.75 m

d) 9.52 m

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

430. A 400 N block slides on a horizontal plane by applying a horizontal force of 200 N and reaches a velocity of 20 m/s in a distance of 30 m. from rest. Compute the coefficient of friction between the floor and the block.

a) 0.18

b) 0.24

c) 0.31

d) 0.40

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

431. A car weighing 40 tons is switched to a 2 percent upgrade with a velocity of 30 mph. If the train resistance is 10 lb/ton, how far up the grade will it go?

a) 1124 ft. on slope

b) 2014 ft. on slope

c) 1203 ft. on slope

d) 1402 ft on slope

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

432. A car weighing 10 KN is towed along a horizontal road surface at a uniform velocity of 80 kph. The towing cable is parallel with the road surface. The road is straight and smooth. When the car is at the foot of an incline as shown having an elevation of 30 m, the towing cable was suddenly cut. At what elevation in the inclined road will the car stop in its upward motion?

a) 55.16 m

b) 60.24 m

c) 51.43 m

d) 49.62 m

View Answer:

Answer:

Explanation:

433. A wooden block starting from rest, slides 6 m down a 45° slope, then 3 m along a level surface and then up a 30° incline until it comes to rest again. If the coefficient of friction is 0.15 for all surfaces of contact, compute the total distance traveled.

a) 20m

b) 1 1m

c) 14 m

d) 18m

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

434. A 1000 N block on a leveled surface is attached to 250 N block hanging on the pulley. The pulley is 3 m away from the first block. If the first block started at rest and moves towards the right. What is the velocity of block B as it touches the ground? How far will the block A travel along the horizontal surface if the coefficient of friction between block A and the surface is .20? Assume pulley to be frictionless.

a) 1.44 m

b) 2.55 m

c) 5.22 m

d) 3.25 m

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

435. A 500 N block on a n incline plane with an angle of 30° has move 3 m up the incline plane due to 600 N force applied. Find the velocity of the block when it returns to its initial position.

a) 8.6 m/s

b) 5.6 m/s

c) 6.4 m/s

d) 7.1 m/s

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

436. A 10 Kg block is raised vertically 3 meters. What is the change in potential energy? Answer in SI units closest to:

a) 350 kg-m2/sec

b) 320 J

c) 350 N-m

d) 294 J

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

437. A car weighing 40 tons is switched to a 2% upgrade with a velocity of 30 mph. if the car is then allowed to run back, what velocity will it have at the foot of the grade?

a) 37 fps

b) 31 fps

c) 43 fps

d) 34 fps

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

438. A 200 ton train is accelerated from rest to a velocity of 30 mph on a level track. How much useful work was done?

a) 12024845 ft-lbs

b) 13827217 ft-lbs

c) 11038738 ft-lbs

d) 10287846 ft-lbs

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

439. A drop hammer weighing 40 KN is dropped freely and drives a concrete pile 150 mm into the ground. The velocity of the drop hammer at impact is6m/sec. what is the average resistance of the soil in KN?

a) 542.4

b) 489.3

c) 384.6

d) 248.7

View Answer:

Answer:

Explanation:

440. A force of 200 lbf acts on a block at an angle of 28° with respect to the horizontal. The block is pushed 2 feet horizontally. What is the work done by this force?

a) 320 J

b) 480 J

c) 540 J

d) 215 J

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

441. A 50 Kg object strikes the unscratched spring attached to a vertical wall having a spring constant of 20 KN/m. Find the maximum deflection of the spring. The velocity of the object before it strikes the spring is 40 m/s.

a) 1 m

b) 2 m

c) 3 m

d) 4 m

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

442. To push a 25 Kg crate up a 27° incline plane, a worker exerts a force of 120 N, parallel to the incline. As the crates slides 3.6 m, how much is the work done on the crate by the worker and by the force of gravity.

a) 400 J

b) 420 J

c) 380 J

d) 350 J

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

443. A train weighing 12,000 KN is accelerated at a constant rate up a 2% grade with a velocity increasing from 30 kph to 50 kph in a distance of 500 meters. Determine the horse power developed by the train.

a) 5.394 kW

b) 5.120 kW

c) 4.486 kW

d) 4.591 kW

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

444. An elevator has an empty weight of 5160 N. It is design to carry a maximum load of 20 passengers from the ground floor to the 25th floor of the building in a time of 18 seconds. Assuming the average weight of a passenger to be 710 N and the distance between floors to be 3.5 m, what is the minimum constant power needed for the elevator motor?

a) 94.3 kW

b) 85.5 kW

c) 97.4 kW

d) 77.6 kW

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

445. A piano string is 80 cm long and weighs 5 N. if the string is stretched by a force of 500 N. what is the speed of the wave set up when the hammer strikes the string?

a) 26m/s

b) 27m/s

c) 28 m/s

d) 30m/s

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

446. A 16-16 wire cable 100 ft. long is stretched between two poles under tension of 500 lb. If the cable is struck at one end, how long will it take for the wave to travel to the far end and return?

a) 0.63 s

b) 0.64 s

c) 0.65 s

d) 0.66 s

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

447. Assume that young modulus for silver is 77.5 G N/m2. If it has density 10.5 x 103 kg/m3, how fast does sound travel through the silver?

a) 2600m/s

b) 2700m/s

c) 1600 m/s

d) 1700m/s

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

448. The speed of a compressional wave in silver, specific gravity 10.5, is 2610 m/s. compute y for silver.

a) 71.6 GN/m2

b) 76 GN/m2

c) 7.16 GN/m2

d) 716 GN/m2

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

449. Two waves whose frequencies are 500 and 511 per second travel out from a common point. Find their difference in phase after 1.40 s.

a) 143°

b) 144°

c) 145°

d) 146°

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

450. A copper has a density of 9 g/cm3 and a bulk modulus of 120 G N/m2. What is the speed of a wave through it?

a) 3600 m/s

b) 6300 m/s

c) 6030 m/s

d) 1460 m/s

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Online Questions and Answers in Physics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

College Physics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Series of MCQ in General Engineering and Applied Science

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status