You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Thermodynamics Part 12 | ECE Board Exam

MCQ in Thermodynamics Part 12 | ECE Board Exam

MCQ in Thermodynamics Part 12 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 12 of the Series in Thermodynamics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field, Thermodynamics Books, Journals, and other Thermodynamics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 12 of the Series

MCQ in Thermodynamics Part 11 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

551. Which of the following cannot be a property of a gas?

A. density

B. pressure

C. viscosity

D. temperature

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

552. During the adiabatic process, which of the following is the change in entropy?

A. zero

B. greater than zero

C. less than zero

D. infinity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

553. Which of the following values characterize the state of the system?

A. cycle

B. process

C. property

D. enthalpy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

554. Which of the following is least efficient?

A. Gas turbine

B. Diesel engine

C. Carnot engine

D. Gasoline engine

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

555. Which of the following engines is the most efficient?

A. Gas turbine

B. Diesel engine

C. Carnot engine

D. Gasoline engine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

556. Which of the following engines is the most efficient?

A. Isobaric expansion

B. Adiabatic compression

C. Adiabatic expansion

D. Isothermal expansion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

557. Who coined the word energy?

A. James Joule

B. Thomas Young

C. Rudolf Diesel

D. Lord Kelvin

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

558. Which of the following laws of thermodynamic which leads to the definition of entropy?

A. First law

B. Second law

C. Third law

D. Law of conservation of energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

559. Which of the following is the other term used for enthalpy-entropy diagram?

A. Enthalpy diagram

B. Mollier diagram

C. Steam diagram

D. Entropy chart

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

560. What is used for predicting the behavior of non-ideal gases?

A. Compressibility factor

B. Expansivity factor

C. Emissivity factor

D. Van-d-whal’s factor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

561. Which of the following thermodynamic devices operates the reverse of the heat engine?

A. Thermal pump

B. Thermal evaporator

C. Thermal condenser

D. Thermal equilibrant

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

562. What is another term used for isometric processes?

A. Isochoric process

B. Iolytropic process

C. Isothermal process

D. Reversible process

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

563. Which of the following engines was introduced by a German engineer, Nickolas Otto?

A. Gasoline engine

B. Diesel engine

C. Gas turbine

D. Thermal engine

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

564. If two systems are in the thermal equilibrium with a third system, then they must be in thermal equilibrium with each other.

A. Zeroth Law of Thermodynamics

B. First Law of Thermodynamics

C. Second Law of Thermodynamics

D. Third Law of Thermodynamics

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

565. The heat absorbed by a unit mass of a material at its holding point in order to convert the material into a gas at the same temperature.

A. Latent Heat of Sublimation

B. Latent Heat of Vaporization

C. Latent Heat of Fusion

D. Latent Heat Of Condensation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

566. A thermodynamic process in which entropy is conserved

A. isentropic

B. adiabatic

C. isothermal

D. polytropic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

567. A control volume refers to what?

A. A fixed region in space

B. A reversible process

C. an isolated system

D. a specified mass

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

568. Which of the following is commonly used as liquid absorbent?

A. Silica gel

B. Activated alumina

C. Ethylene glycol

D. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

569. One for which no heat is gained or lost

A. Isentropic

B. Adiabatic

C. Isothermal

D. Polytropic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

570. A law relating the pressure, temperature and volume of an ideal gas

A. Gay-Lussac’s Law

B. Ideal gas Law

C. Charles’ Law

D. Boyle’s Law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

571. Occurs when the vapor pressure equals the atmospheric pressure

A. Boiling

B. Melting

C. Freezing

D. Vaporizing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

572. As temperature goes to “0”, the entropy approaches a constant

A. Zeroth Law of Thermodynamics

B. First Law of Thermodynamics

C. Second Law of Thermodynamics

D. Third Law of Thermodynamics

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

573. An ideal gas is compressed in a cylinder so well insulated that there is essentially no heat transfer. The temperature of gas

A. Remains constant

B. increases

C. decreases

D. is basically zero

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

574. Occurring at fixed temperature

A. isentropic

B. Adiabatic

C. Isothermal

D. polytropic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

575. The changing of solid directly to vapor without passing through liquid state is called

A. Evaporation

B. Vaporization

C. Sublimation

D. Condensation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

576. The phase transition of a liquid to a solid

A. Solidification

B. Freezing

C. Fusion

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

577. It is an energy flux, equal to the rate of energy flow per unit area per unit time across some surface.

A. Irradiance

B. Radiant Intensity

C. Luminosity

D. Brightness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

578. The volume of a gas under constant pressure increases or decrease with temperature.

A. Gay- Lussac’s Law

B. Ideal Gas Law

C. Charles’ Law

D. Boyle’s Law

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

579. The molecular number density of an ideal gas at standard temperature and pressure in cm3

A. Froude number

B. Loschmidt number

C. Mach number

D. Reynold number

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

580. A temperature scale whose zero point is absolute zero, the temperature of “0” entropy at which all molecular motion stops.

A. Celsius

B. Fahrenheit

C. Kelvin

D. Rankine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

581. The thermal radiation emitted by a blackbody heated to a given temperature.

A. Gamma Radiation

B. Black Body Radiation

C. Electromagnetic Radiation

D. Alpha Radiation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

582. The radiation emitted by a body as a result of its temperature.

A. Blackbody Radiation

B. Thermal Inversion

C. Thermionic Inversion

D. Thermal Radiation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

583. At Equilibrium, the radiation emitted must equal the radiation absorbed.

A. Boyle’s Law

B. Planck’s Law

C. Kirchoff’s Law

D. Joule’s Law

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

584. The theory that heat consisted of a fluid, which could be transferred from one body to another, but not “created” or “destroyed”.

A. Clausius Theorem

B. Caloric Theory

C. Joules Law

D. Newton’s Law of cooling

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

585. The volume of a gas is directly proportional to the number of molecules of the gas.

A. Ideal gas law

B. Boyle-Mariotte Law

C. Avogadro’s Hypothesis

D. Gay-Lussac’s Law of combining Volumes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

586. For a body cooling in a draft, the rate of heat loss is proportional to the difference in temperature between the body and its surroundings.

A. Nemst Effect

B. Caloric Theory

C. Joule’s Law

D. Newton’s Law of Cooling

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

587. It is the intensity of a radiating source.

A. Specific Brightness

B. Radiance

C. Surface Brightness

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

588. This law of thermodynamics prohibits the construction of a perpetual motion machine “of the second kind”

A. Zeroth Law of Thermodynamics

B. First Law of Thermodynamics

C. Second Law of Thermodynamics

D. Third Law of Thermodynamics

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

589. A cylinder contains oxygen at a pressure of 10 atm and a temperature of 300 K. The volume of the cylinder is 10 liters. What is the mass of the oxygen in grams? Molecular weight (MW) of oxygen is 32 g/mole?

A. 125.02

B. 130.08

C. 135.05

D. 120.04

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

{(10atm)(10)(32)/(0.0821)(300K)}

590. It is the deposition of radiant energy as heat into an absorbing body.

A. Radiation

B. Ionization

C. Convection

D. Insolation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

591. It is a process during which the pressure remains constant

A. Adiabatic

B. Isentropic

C. Isobaric

D. Isotropic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

592. Diffusion due to thermal motion is called

A. dilation

B. infusion

C. effusion

D. dispersion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

593. The rate at which this is quantity passes through a fixed boundary per unit time

A. Flux

B. Existence

C. Irradiance

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

594. Energy can neither created nor destroyed. It can only change forms.

A. Conservation of Mass Principle

B. Conservation of Energy Principle

C. Conservation of Momentum Principle

D. Conservation of Heat Principle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

595. Executes the entire cycle in just two strokes the power stroke and the compression stroke.

A. One-stroke engine

B. Two-stroke engine

C. Four-stroke engine

D. Eight-stroke engine

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

596. It is the unbalanced force developed in a turbo jet engine that is caused by the difference in the momentum of the low-velocity air entering the engine and the high velocity exhaust gases leaving the engine.

A. Fall

B. Lift

C. Drag

D. Thrust

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

597. Which of the engine is used for fighter bombers?

A. Turbojet

B. Pulsejet

C. Rockets

D. Ramjet

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

598. The Science of Energy

A. Thermionics

B. Kinetics

C. Thermodynamics

D. Geophysics

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

599. It is used for gas turbines which operates on an open cycle where both the compression and expansion processes take place in rotating machinery.

A. Dual Cycle

B. Otto Cycle

C. Carnot Cycle

D. Brayton Cycle

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

600. Which of the following laws of thermodynamic which leads to the definition of entropy?

A. First law

B. Second law

C. Third law

D. Law of conservation of energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status