Blake: MCQ in Cellular Radio

(Last Updated On: January 10, 2018)
Blake: MCQs in Cellular Radio

This is the Multiple Choice Questions in Chapter 21: Cellular Radio from the book Electronic Communication Systems by Roy BlakeBlake: MCQ in Cellular Radio. If you are looking for a reviewer in Communications Engineering this will definitely help. I can assure you that this will be a great help in reviewing the book in preparation for your Board Exam. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

MULTIPLE CHOICE

1. AMPS stand for:

  • a. American Mobile Phone System
  • b. Analog Mobile Phone Service
  • c. Advanced Mobile Phone System
  • d. Advanced Mobile Phone Service

ANS: D

2. PCS stands for:

  • a. Personal Communications Service
  • b. Personal Communications Systems
  • c. Personal Cell phone Service
  • d. Portable Communications Systems

ANS: B

3. RCC stands for:

  • a. Radio Common Carrier
  • b. Radio Cellular Carrier
  • c. Regional Cellular Carrier
  • d. none of the above

ANS: A

4. MSC stands for:

  • a. Mobile Switching Center
  • b. Mobile Service Cellular
  • c. Maximum Signal Carrier
  • d. Minimum Signal Carrier

ANS: A

5. MTSO stands for:

  • a. Minimum Transmitted Signal Output
  • b. Maximum Transmitted Signal Output
  • c. Mobile Telephone Switching Office
  • d. Mobile Transmission Time-Out

ANS: C

6. MIN stands for:

  • a. Manual Identification Number
  • b. Mobile Identification Number
  • c. Maximum In-band Noise
  • d. Minimum In-band Noise

ANS: B

7. NAM stands for:

  • a. Numerical Access Mode
  • b. Numerical Assignment Mode
  • c. Number Access Module
  • d. Number Assignment Module

ANS: D

8. ESN stands for:

  • a. Electronic Serial Number
  • b. Emitted Signal Number
  • c. Emission Strength Number
  • d. none of the above

ANS: A

9. SCM stands for:

  • a. Service Class Mark
  • b. Station Class Mark
  • c. Signal Class Mark
  • d. Serial-Code Mode

ANS: B

10. SCM identifies the:

  • a. code number of a cell phone
  • b. base-station class
  • c. signal classification (analog or digital)
  • d. maximum power level of a cell phone

ANS: D

11. SID stands for:

  • a. Sequential Interrupt Demand
  • b. Standard Identification Number
  • c. System Identification Number
  • d. Signal Intensity Descriptor

ANS: C

12. The SID is used by a cell phone to:

  • a. identify the type of system (analog or digital)
  • b. recognize an AMPS system
  • c. set its transmitted power level
  • d. recognize that it is "roaming"

ANS: D

13. DCC stands for:

  • a. Digital Color Code
  • b. Digital Communications Code
  • c. Digital Communications Carrier
  • d. Direct Channel Code

ANS: A

14. SAT stands for:

  • a. Station Antenna Tower
  • b. Supervisory Audio Tone
  • c. Supervisory Access Tone
  • d. none of the above

ANS: B

15. CMAC stands for:

  • a. Control Mobile Attenuation Code
  • b. Control Mobile Access Code
  • c. Central Mobile Access Control
  • d. Carrier Mode Attenuation Control

ANS: A

16. The CMAC is used to:

  • a. control access to the cell site
  • b. set the access code of the cell phone
  • c. set the transmit power of the cell phone
  • d. select the transmit channel for the cell phone

ANS: C

17. In an AMPS system, voice is sent using:

  • a. AM
  • b. FM
  • c. FSK
  • d. CDMA

ANS: B

18. In an AMPS system, control-channel signals are sent using:

  • a. AM
  • b. FM
  • c. FSK
  • d. CDMA

ANS: C

19. The ERP of a typical handheld AMPS cell phone is:

  • a. less than 600 µW.
  • b. less than 600 mW.
  • c. between 1 and 2 watts
  • d. 4 watts

ANS: B

20. BSC stands for:

  • a. Base Station Controller
  • b. Base Signal Controller
  • c. Basic Service Contract
  • d. Basic Service Code

ANS: A

21. The combination of the mobile cell phone and the cell site radio equipment is called the:

  • a. BSC
  • b. MTSO
  • c. RF interface
  • d. air interface

ANS: D

22. The optimum cell-site radius is:

  • a. 2 km
  • b. 0.5 km
  • c. as small as possible
  • d. none of the above

ANS: D

23. Phone traffic is measured in:

  • a. calls
  • b. erlangs
  • c. number of users
  • d. number of blocked calls

ANS: B

24. One way to increase the capacity of a cell phone system is:

  • a. increase the number of cells
  • b. decrease the number of cells
  • c. increase the ERP
  • d. decrease the ERP

ANS: A

25. CDPD stands for:

  • a. Code-Division Packet Data
  • b. Cellular Digital Packet Data
  • c. Coded Digital Packet Data
  • d. Cellular Digital Pulse Data

ANS: B

COMPLETION

1. AMPS uses the ____________________-MHz band.

ANS: 800

2. ____________________ is still the most common cellular phone system in North America.

ANS: AMPS

3. Frequency ____________________ is what makes cellular phone systems complex.

ANS: reuse

4. A ____________________ occurs when an in-use cell-phone moves from one cell site to another.

ANS: handoff

5. If a cell-site radius drops below ____________________ km, handoffs will occur too frequently.

ANS: 0.5

6. The number of ERP classes in AMPS is ____________________.

ANS: three

7. A cell phone permanently installed in a car would be ERP class ____________________.

ANS:

I

one

8. The maximum ERP of class III cell phones is ____________________.

ANS: 600 mW

9. A portable, handheld cell phone would be ERP class ____________________.

ANS:

III

three

10. Mobile transmitter power is controlled by the ____________________.

ANS: land station

11. A MAC is a mobile ____________________ code.

ANS: attenuation

12. For security, you should always assume that AMPS transmissions are ____________________.

ANS: public

13. A mobile switching center is also called an ____________________.

ANS: MTSO

14. The optimum size of a cell site depends on the amount of ____________________.

ANS: traffic

15. Telephone call traffic is measured in ____________________.

ANS: erlangs

16. A cell phone moving into a site with no available frequencies will have a ____________________ call.

ANS: dropped

17. The reduction in cell size to increase traffic is called cell ____________________.

ANS: splitting

18. A ____________________ site is a very small unit that can mount on a streetlight pole.

ANS: microcell

19. Very small cells called ____________________ are used for reliable indoor reception.

ANS: picocells

20. Compared with AMPS, digital cellular phones require ____________________ bandwidth.

ANS: less

SHORT ANSWER

1. Give two reasons why digital cell phone systems are more secure than analog cell phone systems.

ANS:

1. Digital is inherently more secure because of its format.

2. Digitized voice signals are easily encrypted.

2. If a 28.8-kbps modem is being used over a cell phone, how many words of text would be lost during a

100-msec handoff interruption assuming 10 bits per letter and 5 letters per word?

ANS:

57.6

3. A certain cell site contains 200 cell phones. The probability that a given cell phone is being used is 15%. What is the traffic in erlangs?

ANS:

30

4. What is "trunking gain"?

ANS:

For a given probability of being blocked, the maximum allowable traffic per channel increases as the number of channels increases.

Complete List of MCQs in Electronic Communication Systems by Blake

Blake: MCQ in Cellular Radio
Rate this:

Add Comment

© 2017 PinoyBIX Engineering. © 2017 All Rights Reserved | Donate
Basic Television – Grob TV Chapter Exercises
Series of Multiple Choice Questions in Engineering Mathematics
Complete Practice Quiz in Electronic Devices and Circuit Theory
Complete Practice Quiz in Data Communications and Networking
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Length Measurement Conversions

Get FREE Review Course
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get reviewers and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.