Blake: MCQ in Fiber-Optic Systems

(Last Updated On: January 10, 2018)
Blake: MCQs in Fiber-Optic Systems

This is the Multiple Choice Questions in Chapter 25: Fiber-Optic Systems from the book Electronic Communication Systems by Roy BlakeBlake: MCQ in Fiber-Optic Systems. If you are looking for a reviewer in Communications Engineering this will definitely help. I can assure you that this will be a great help in reviewing the book in preparation for your Board Exam. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

MULTIPLE CHOICE

1. FDDI stands for:

  • a. Fiber Digital Data Interface
  • b. Fiber Distributed Data Interface
  • c. Fiber Distribution Delay Interface
  • d. Frequency-Division Data Interface

ANS: B

2. FITL stands for:

  • a. Fiber In The Loop
  • b. Fiber Input Timing Loss
  • c. Frequency Input to The Loop
  • d. Fiber Input Timing Loop

ANS: A

3. FTTC stands for:

  • a. Fiber Transmission Timing Constraint
  • b. Fiber Transmission Technology Committee
  • c. Fiber Telephone Transmission Cable
  • d. Fiber To The Curb

ANS: D

4. SONET stands for:

  • a. Simple Optical Network
  • b. Standard Optical Network
  • c. Synchronous Optical Network
  • d. none of the above

ANS: C

5. DWDM stands for:

  • a. Digital Wavelength-Division Modulation
  • b. Dense Wavelength-Division Modulation
  • c. Double Wavelength-Division Modulation
  • d. Dense Wavelength-Division Multiplexing

ANS: D

6. A Soliton is a:

  • a. defect in the glass
  • b. type of particle
  • c. type of pulse
  • d. type of optical network

ANS: C

7. Adding bits to synchronize one digital signal to another is called:

  • a. bit stuffing
  • b. bit-synch
  • c. SDH
  • d. WDM

ANS: A

8. Power above the minimum required by an optical receiver is called:

  • a. gain margin
  • b. system margin
  • c. excess gain
  • d. overdrive

ANS: B

9. Typically, repeaters are not required for fiber-optic cable lengths up to:

  • a. 1000 miles
  • b. 100 miles
  • c. 100 km
  • d. 10 km

ANS: C

10. In SONET, OC-1 stands for:

  • a. Optical Carrier level one
  • b. Optical Coupler unidirectional
  • c. Optical Channel one
  • d. Optical Cable type 1

ANS: A

11. In SONET, STS stands for:

  • a. Synchronous Transport Signal
  • b. Synchronous Transport System
  • c. Synchronous Transmission Signal
  • d. Synchronous Transmission System

ANS: A

12. A commonly used fiber-based system for LANs is:

  • a. FDDI
  • b. high-speed Ethernet
  • c. gigabit Ethernet
  • d. all of the above

ANS: D

13. The use of solitons on fiber-optic cables is:

  • a. common
  • b. experimental
  • c. obsolete
  • d. not possible

ANS: B

14. OTDR stands for:

  • a. Optical Time-Delay Response
  • b. Optical Timing Delay Requirement
  • c. Optical Time-Domain Reflectometer
  • d. Optical Time-Division Relay

ANS: C

15. Using fiber-optic cable in a telephone system except for the connection to the subscriber’s phone is called:

  • a. FDDI
  • b. FTTC
  • c. FITL
  • d. SONET

ANS: B

COMPLETION

1. FTTC stands for Fiber To The ____________________.

ANS: Curb

2. FITL stands for Fiber In The ____________________.

ANS: Loop

3. SDH stands for Synchronous Data ____________________.

ANS: Hierarchy

4. WDM stands for ____________________-division multiplexing.

ANS: Wavelength

5. SONET stands for ____________________ Optical Network.

ANS: Synchronous

6. FDDI stands for Fiber ____________________ Data Interface.

ANS: Distributed

7. Optical amplifiers use ____________________-doped glass.

ANS: erbium

8. Optical amplifiers use a ____________________ laser.

ANS: pump

9. Dense ____________________ allows many different wavelengths of light to share a cable.

ANS: WDM

10. The OC-1 line rate is ____________________ Mbps.

ANS: 51.84

11. SONET does not use bit ____________________ to synchronize two digital signals.

ANS: stuffing

12. SONET uses a ____________________ to denote the starting position of an information frame.

ANS: pointer

13. FDDI systems use two ____________________ rings to carry signals.

ANS: token

14. The two rings of an FDDI system carry data in ____________________ directions.

ANS: opposite

15. Each ____________________ in an FDDI system acts as a regenerative repeater.

ANS: node

16. FDDI uses ____________________ mode cables.

ANS: multi

17. The data rate of an FDDI system is ____________________ bps.

ANS: 100 M

18. SONET frames have considerably more ____________________ than do DS frames for information about signal routing and setup.

ANS: overhead

19. The number of bytes in a SONET frame is ____________________.

ANS: 810

20. The number of bytes in the payload of a SONET frame is ____________________.

ANS: 774

21. The number of rows in a SONET frame is ____________________.

ANS: 9

22. The total number of overhead bytes in a SONET frame row is ____________________.

ANS: 4

23. The number of path overhead bytes in a SONET frame row is ____________________.

ANS: 1

24. SONET frame rows contain path overhead and ____________________ overhead.

ANS: transport

25. In SONET, SPE stands for synchronous payload ____________________.

ANS: envelope

SHORT ANSWER

1. What is the bandwidth of a first-order LPF with a rise time of 350 nanoseconds?

ANS:

1 MHz

2. Calculate the total rise time for a fiber-optic system if the transmitter, receiver, and cable each have a rise time of 50 nanoseconds.

ANS:

86.6 nanoseconds

Complete List of MCQs in Electronic Communication Systems by Blake

Blake: MCQ in Fiber-Optic Systems
5 (100%) 2 votes

Add Comment

© 2014 PinoyBIX Engineering. © 2018 All Rights Reserved | How to Donate?
mcq in computer fundamentals
➡️ MCQ in Computer Fundamentals Series | ECE Board Exam
mcq in industrial electronics
➡️ MCQ in Industrial Electronics Series | ECE Board Exam
MCQ in Power Generators (Cells and Batteries) Part 5 | ECE Board Exam
➡️ MCQ in Power Generators, Sources, Principles, Applications Series | ECE Board Exam
mcq in electrical circuit
➡️ MCQ in Electrical Circuit Series | ECE Board Exam

Get FREE Review Course
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get reviewers and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.