Blake: MCQ in Fiber Optics

(Last Updated On: January 10, 2018)
Blake: MCQs in Fiber Optics

This is the Multiple Choice Questions in Chapter 24: Fiber Optics from the book Electronic Communication Systems by Roy BlakeBlake: MCQ in Fiber Optics. If you are looking for a reviewer in Communications Engineering this will definitely help. I can assure you that this will be a great help in reviewing the book in preparation for your Board Exam. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

MULTIPLE CHOICE

1. Compared to the core, the index of refraction of the cladding must be:

  • a. the same
  • b. greater
  • c. less
  • d. doesn’t have an index of refraction

ANS: C

2. Fiber-optic cables do not:

  • a. carry current
  • b. cause crosstalk
  • c. generate EMI
  • d. all of the above

ANS: D

3. Single-mode fiber is made from:

  • a. glass
  • b. plastic
  • c. both a and b
  • d. none of the above

ANS: A

4. Fiber-optic cable cannot be used:

  • a. in an explosive environment
  • b. to connect a transmitter to an antenna
  • c. to isolate a medical patient from a shock hazard
  • d. none of the above

ANS: B

5. A single-mode cable does not suffer from:

  • a. modal dispersion
  • b. chromatic dispersion
  • c. waveguide dispersion
  • d. all of the above

ANS: A

6. Scattering causes:

  • a. loss
  • b. dispersion
  • c. intersymbol interference
  • d. all of the above

ANS: A

7. The loss in single-mode fiber-optic cable due to the glass is about:

  • a. 40 dB per km
  • b. 4 db per km
  • c. 0.4 dB per km
  • d. zero loss

ANS: C

8. The loss in single-mode fiber-optic cable due to a splice is about:

  • a. 0.02 dB
  • b. 0.2 db
  • c. 1 dB
  • d. 3 dB

ANS: A

9. The loss in single-mode fiber-optic cable due to a connector is about:

  • a. 0.02 dB
  • b. 0.2 db
  • c. 1 dB
  • d. 3 dB

ANS: B

10. Which of the following is a type of fiber connector:

  • a. ST
  • b. SC
  • c. SMA
  • d. all of the above

ANS: D

11. The quantum of light is called:

  • a. an erg
  • b. an e-v
  • c. a photon
  • d. a phonon

ANS: C

12. LASER stands for:

  • a. Light Amplification by Simulated Emission of Radiation
  • b. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
  • c. Light Amplification by Simulated Emitted Rays
  • d. Light Amplification by Stimulated Emitted Rays

ANS: B

13. APD stands for:

  • a. Avalanche Photodiode
  • b. Advanced Photodiode
  • c. Avalanche Photo Detector
  • d. Advanced Photo Detector

ANS: A

14. In a PIN diode, leakage current in the absence of light is called:

  • a. baseline current
  • b. zero-point current
  • c. dark current
  • d. E-H current

ANS: C

15. For a light detector, responsivity is measured in:

  • a. amps per watt
  • b. µW per amp
  • c. mA per joule
  • d. µsec per µW

ANS: A

COMPLETION

1. In the core, the angle of incidence equals the angle of ____________________.

ANS: reflection

2. The core is surrounded by the ____________________.

ANS: cladding

3. The ____________________ angle is where refraction changes to reflection.

ANS: critical

4. An electron-volt is a measure of ____________________.

ANS: energy

5. The numerical aperture is the ____________________ of the angle of acceptance.

ANS: sine

6. Optical fiber relies on total ____________________ reflection.

ANS: internal

7. Chromatic dispersion is also called ____________________ dispersion.

ANS: intramodal

8. With optical fiber, ____________________ light is more common than visible light.

ANS: infrared

9. In multimode fiber, ____________________ index has less dispersion than step index.

ANS: graded

10. For laser diodes, the term ____________________ is used instead of bandwidth.

ANS: linewidth

11. Dispersion can be expressed in units of ____________________ rather than bandwidth.

ANS: time

12. ____________________ interference is when one pulse merges with the next pulse.

ANS: Intersymbol

13. The optical fiber is free to move around in a ____________________ cable.

ANS: loose-tube

14. The optical fiber is not free to move around in a ____________________ cable.

ANS: tight-buffer

15. A ____________________ is a short length of fiber that carries the light away from the source.

ANS: pigtail

16. Good connections are more critical with ____________________-mode fiber.

ANS: single

17. A ____________________ diode is the usual light source for single-mode cable.

ANS: laser

18. The quantum of light is called the ____________________.

ANS: photon

19. A ____________________ diode is the usual light detector for single-mode cable.

ANS: PIN

20. For safety, you should never ____________________ at the end of an optical fiber unless you know it is not connected to a light source.

ANS: look

Complete List of MCQs in Electronic Communication Systems by Blake

Blake: MCQ in Fiber Optics
5 (100%) 1 vote

Add Comment

© 2014 PinoyBIX Engineering. © 2018 All Rights Reserved | How to Donate?
mcq in computer fundamentals
➡️ MCQ in Computer Fundamentals Series | ECE Board Exam
mcq in industrial electronics
➡️ MCQ in Industrial Electronics Series | ECE Board Exam
MCQ in Power Generators (Cells and Batteries) Part 5 | ECE Board Exam
➡️ MCQ in Power Generators, Sources, Principles, Applications Series | ECE Board Exam
mcq in electrical circuit
➡️ MCQ in Electrical Circuit Series | ECE Board Exam

Get FREE Review Course
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get reviewers and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.