Blake: MCQ in Local Area Networks

(Last Updated On: January 9, 2018)
Blake: MCQs in Local Area Networks

This is the Multiple Choice Questions in Chapter 10: Local Area Networks from the book Electronic Communication Systems by Roy BlakeBlake: MCQ in Local Area Networks. If you are looking for a reviewer in Communications Engineering this will definitely help. I can assure you that this will be a great help in reviewing the book in preparation for your Board Exam. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

MULTIPLE CHOICE

1. CSMA stands for:

  • a. Client-Server Multi-Access
  • b. Carrier Sense Multiple Access
  • c. Carrier Server Master Application
  • d. none of the above

ANS: B

2. The CD in CSMA/CD stands for:

  • a. Carrier Detection
  • b. Carrier Delay
  • c. Collision Detection
  • d. Collision Delay

ANS: C

3. The Internet is:

  • a. a network of networks
  • b. a very large client-server network
  • c. a very large CSMA/CD network
  • d. not really a network at all

ANS: A

4. Most LANs:

  • a. are based on Ethernet
  • b. use CSMA/CD
  • c. use UTP cable
  • d. all of the above

ANS: D

5. Dumb terminals are still used:

  • a. in token-passing networks
  • b. in networks requiring central monitoring
  • c. in networks that cannot provide central monitoring
  • d. none of the above

ANS: B

6. In a circuit-switched network:

  • a. communication is half-duplex only
  • b. each channel carries only one data stream
  • c. connection is usually done using a bus topology
  • d. all of the above

ANS: B

7. Each computer on a network is called a:

  • a. hub
  • b. token
  • c. node
  • d. circuit

ANS: C

8. Compared to CSMA/CD systems, token-passing rings are:

  • a. slower
  • b. more expensive
  • c. not as widely used
  • d. all of the above

ANS: D

9. The key feature of a star network is that individual workstations are connected to:

  • a. a central ring
  • b. a central bus
  • c. a node
  • d. none of the above

ANS: D

10. On networks, long messages are divided into "chunks" called:

  • a. packets
  • b. nodes
  • c. carriers
  • d. tokens

ANS: A

11. When two or more PCs try to access a baseband network cable at the same time, it is called:

  • a. a collision
  • b. contention
  • c. excess traffic
  • d. multiple access

ANS: B

12. When two PCs send data over a baseband network cable at the same time, it is called:

  • a. a collision
  • b. contention
  • c. excess traffic
  • d. multiple access

ANS: A

13. One type of network that never has a collision is:

  • a. CSMA
  • b. Ethernet
  • c. token-passing
  • d. all networks have collisions

ANS: C

14. In an Ethernet-based network, a switch can be used to reduce the number of:

  • a. nodes
  • b. users
  • c. packets
  • d. collisions

ANS: D

15. The effect of too many collisions is:

  • a. the network goes down
  • b. the network slows down
  • c. the cable overheats
  • d. data is lost

ANS: B

16. MAU stands for:

  • a. Multistation Access Unit
  • b. Multiple Access Unit
  • c. Multiple Auxiliary Units
  • d. none of the above

ANS: A

17. The standard that describes Ethernet-type networks is:

  • a. EIA 232
  • b. IEEE 488.1
  • c. IEEE 802.3
  • d. CCITT ITU-E

ANS: C

18. Ethernet was invented by:

  • a. IBM
  • b. INTEL
  • c. Xerox
  • d. Digital Equipment Corporation

ANS: C

19. An Ethernet running at 10 Mbits / second uses:

  • a. Manchester encoding
  • b. Three-Level encoding
  • c. NRZ encoding
  • d. AMI encoding

ANS: A

20. A 100BaseT cable uses:

  • a. fiber-optic cable
  • b. twisted-pair copper wires
  • c. RG-58U coaxial cable
  • d. 50-ohm coaxial cable

ANS: B

21. The word "Base" in 10BaseT means:

  • a. the cable carries baseband signals
  • b. the cable has a base speed of 10 Mbps
  • c. it can be used as the base for a backbone cable system
  • d. none of the above

ANS: A

22. The reason a CSMA/CD network has a minimum length for packets is:

  • a. to increase the data rate
  • b. to prevent packets from reaching all other nodes during transmission
  • c. to make sure all other nodes hear a collision in progress
  • d. all of the above

ANS: C

23. The reason a CSMA/CD network has a maximum length for cables is:

  • a. to increase the data rate
  • b. to prevent packets from reaching all other nodes during transmission
  • c. to make sure all other nodes hear a collision in progress
  • d. all of the above

ANS: C

24. NIC stands for:

  • a. Network Interface Card
  • b. Network Interface Cable
  • c. Network Interface Code
  • d. Network Internal Code

ANS: A

25. 10BaseT cable typically uses:

  • a. a BNC connector
  • b. a T connector
  • c. an RJ45 connector
  • d. an RS11 connector

ANS: C

26. UTP stands for:

  • a. Untwisted-Pair copper wire
  • b. Unshielded Twisted-Pair copper wire
  • c. Uninterruptible Terminal Packet
  • d. Unicode Text Packet

ANS: B

27. Compared to twisted-pair telephone cables, CAT-5 cables:

  • a. are cheaper
  • b. are easier to crimp connectors onto
  • c. allow faster bit rates
  • d. all of the above

ANS: C

28. A hub:

  • a. sends incoming packets out to all other terminals connected to it
  • b. sends incoming packets out to specific ports
  • c. cannot be used in an Ethernet-type network
  • d. are more common in token-passing networks

ANS: A

29. A switch:

  • a. sends incoming packets out to all other terminals connected to it
  • b. sends incoming packets out to specific ports
  • c. cannot be used in an Ethernet-type network
  • d. are more common in token-passing networks

ANS: B

30. An advantage of using a switch instead of a hub is:

  • a. it is cheaper when used in large networks
  • b. it is faster when used in large networks
  • c. it reduces the number of collisions in large networks
  • d. all of the above

ANS: C

31. Broadband LANs:

  • a. modulate the data onto a carrier
  • b. use coaxial cables
  • c. are provided by cable TV companies for Internet access
  • d. all of the above

ANS: D

32. Using one node in the network to hold all the application software is done in:

  • a. peer-to-peer networks
  • b. client-server networks
  • c. both a and b
  • d. none of the above

ANS: B

33. Record locking is used to:

  • a. store records securely on a server
  • b. prevent multiple users from looking at a document simultaneously
  • c. prevent one user from reading a record that another user is writing to
  • d. none of the above

ANS: C

34. The software that runs a client-server network must be:

  • a. UNIX-based
  • b. WINDOWS-based
  • c. multitasking
  • d. Novell certified

ANS: C

35. A "thin" client is:

  • a. basically, a PC with no disk drives
  • b. a node that rarely sends data
  • c. same as a "dumb" terminal
  • d. all of the above

ANS: A

COMPLETION

1. A LAN is a ____________________ Area Network.

ANS: Local

2. The Internet is a network of ____________________.

ANS: networks

3. In a ____________________ network, all nodes are connected to a central computer.

ANS: star

4. In a ____________________-switched network, users have a dedicated channel for the duration of communications.

ANS: circuit

5. The ____________________ of a network describes how it is physically connected together.

ANS: topology

6. Ring networks often use ____________________-passing.

ANS: token

7. A ____________________ is a short section of a message in digital form.

ANS: packet

8. ____________________ is when two nodes try to seize the same cable at the same time.

ANS: Contention

9. A ____________________ occurs when two nodes transmit simultaneously on the same baseband cable.

ANS: collision

10. In CSMA/CD networks, all collisions must be ____________________.

ANS: detected

11. Carrier-Sense means that a node "listens" for the cable to be ____________________ before using it.

ANS:

quiet

free

unused

available

12. A "____________________" cable links clusters of computers together.

ANS: backbone

13. 100BaseT cables can reliably carry up to ____________________ bits per second.

ANS: 100 mega

14. In CSMA/CD, packets must have a ____________________ length to ensure that collisions are detected.

ANS: minimum

15. In CSMA/CD, the ____________________ of a cable is limited to ensure that collisions are detected.

ANS: length

16. A unique numerical address is provided to a node by its ____________________.

ANS: NIC

17. A 100BaseTX cable is a ____________________ cable.

ANS: fiber-optic

18. Hubs can be ____________________ to form, in effect, one big hub.

ANS: stacked

19. A switch looks at the ____________________ of each incoming packet.

ANS: address

20. The effect of a switch is to greatly reduce ____________________.

ANS: contention

SHORT ANSWER

1. Explain how a network can be a physical bus but a logical ring.

ANS:

A token-passing network sends the token from node to node in a prescribed order. So it doesn’t matter how the physical connection is made. It still works like a token-passing ring.

2. What is the key difference between a hub and a switch?

ANS:

A hub sends incoming packets out to all other ports on the hub. A switch sends a packet to a specific port based on the address in the packet.

3. What is the advantage of a CSMA/CD network over a basic star network?

ANS:

If the central computer in a star network fails, the entire network is inoperative. If a node fails in a CSMA/CD network, it can be disconnected and the network still functions.

4. Why do CSMA/CD packets have a minimum size limit?

ANS:

If a packet is too short, nodes at either end of a cable could get on, send a packet, and get off before the packets travel far enough to collide. The collision would not be detected.

5. What is a NIC address, and why is it unique?

ANS:

The address is a long binary number "burned" into a NIC’s memory chip at the factory. Each factory uses a different sequence of numbers, so the chances of two NICs on the same network having the same address is extremely small.

Complete List of MCQs in Electronic Communication Systems by Blake

Blake: MCQ in Local Area Networks
Rate this:

2 Comments

  1. click here
  2. Kevin

Add Comment

© 2014 PinoyBIX Engineering. © 2018 All Rights Reserved | How to Donate?
MCQ in Computer Fundamentals Part 6 | ECE Board Exam
➡️ MCQ in Computer Fundamentals Series | ECE Board Exam
MCQ in Tests and Measurements Part 4 | ECE Board Exam
➡️ MCQ in Industrial Electronics Series | ECE Board Exam
MCQ in Power Generators (Cells and Batteries) Part 5 | ECE Board Exam
➡️ MCQ in Power Generators, Sources, Principles, Applications Series | ECE Board Exam
MCQ in Electrical Circuit Part 7 | ECE Board Exam
➡️ MCQ in Electrical Circuit Series | ECE Board Exam
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Length Measurement Conversions
Online Tool: Length Measurement Conversions

Get FREE Review Course
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get reviewers and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.