Blake: MCQ in Paging and Wireless Data Networking

(Last Updated On: January 10, 2018)
Blake: MCQs in Paging and Wireless Data Networking

This is the Multiple Choice Questions in Chapter 23: Paging and Wireless Data Networking from the book Electronic Communication Systems by Roy BlakeBlake: MCQ in Paging and Wireless Data Networking. If you are looking for a reviewer in Communications Engineering this will definitely help. I can assure you that this will be a great help in reviewing the book in preparation for your Board Exam. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

MULTIPLE CHOICE

1. Pagers use:

  • a. the VHF band only
  • b. the UHF band only
  • c. both the VHF and UHF bands
  • d. the VHF band, the UHF band, and the ISM band

ANS: C

2. ISM stands for:

  • a. IEEE Standard Message
  • b. IEEE Secure Message
  • c. Industrial, Scientific, and Messaging
  • d. Industrial, Scientific, and Medical

ANS: D

3. CAPCODE is:

  • a. an encryption scheme used for pagers
  • b. an addressing scheme used for pagers
  • c. an error-detection scheme used for pagers
  • d. a digital modulation scheme used for pagers

ANS: B

4. In a one-way pager system:

  • a. all pages are sent from all transmitters
  • b. each transmitting antenna covers a wide area
  • c. transmitters use relatively high power
  • d. all of the above

ANS: D

5. POCSAG stands for:

  • a. Pager Operations Common Standards Advisory Group
  • b. Pager Operations Code Standardization Advisory Group
  • c. Post Office Code Standardization Advisory Group
  • d. Post Office Common Standards Advisory Group

ANS: C

6. A typical pager system does not:

  • a. require "handoffs"
  • b. allow "roaming"
  • c. require error detection
  • d. all of the above

ANS: A

7. The IEEE specification covering wireless LANs is:

  • a. 802.10
  • b. 802.11
  • c. 802.12
  • d. 802.13

ANS: B

8. The IEEE 802 spec for wireless LANs uses the:

  • a. VHF band
  • b. UHF band
  • c. ISM band
  • d. infrared band

ANS: C

9. The IEEE 802 document for wireless LANs specifies the use of:

  • a. CSMA/CA
  • b. CSMA/CD
  • c. CDMA
  • d. all of the above

ANS: A

10. BSS stands for:

  • a. Basic Service Set
  • b. Basic Service System
  • c. Bluetooth Service System
  • d. none of the above

ANS: A

11. Bluetooth uses:

  • a. CDMA
  • b. frequency hopping
  • c. QPSK
  • d. all of the above

ANS: B

12. Bluetooth uses the:

  • a. VHF band
  • b. UHF band
  • c. ISM band
  • d. infrared band

ANS: C

13. TDD stands for:

  • a. Time-Division Duplex
  • b. Time-Delayed Duplex
  • c. Time Delay Difference
  • d. Total Distance Delay

ANS: A

14. A Bluetooth "piconet" has:

  • a. 2 nodes
  • b. 2 to 4 nodes
  • c. 2 to 8 nodes
  • d. 2 to 16 nodes

ANS: C

15. Two or more connected piconets forms a:

  • a. micronet
  • b. multinet
  • c. TDD net
  • d. scatternet

ANS: D

16. The basic range of a Bluetooth device is:

  • a. 10 cm to 1 meter
  • b. 10 cm to 10 meters
  • c. 10 cm to 100 meters
  • d. within 10 feet

ANS: B

17. IRDA stands for:

  • a. Infrared Data Association
  • b. Infrared Digital Association
  • c. Infrared Restricted Data Area
  • d. Infrared Roaming Data Area

ANS: A

18. The range of an IRDA system is:

  • a. 1 meter
  • b. 10 meters
  • c. 1 foot
  • d. 10 feet

ANS: A

19. Infrared networks:

  • a. cannot penetrate walls
  • b. can use diffused infrared beams
  • c. can use reflected infrared beams
  • d. all of the above

ANS: D

20. The maximum range of a typical wireless modem is:

  • a. 1 meter
  • b. several meters
  • c. several hundred meters
  • d. several thousand meters.

ANS: D

COMPLETION

1. Each pager has a unique address called a ____________________.

ANS: capcode

2. Many pagers can share a frequency using ____________________.

ANS: TDMA

3. The POCSAG was devised by the British ____________________ Office.

ANS: Post

4. A POCSAG message uses a ____________________-bit error correction code.

ANS: 10

5. IEEE ____________________ covers wireless LANs.

ANS: 802.11

6. The IEEE document specifies a maximum power of ____________________ for wireless LANs.

ANS: 1 watt

7. Bluetooth uses the ____________________ band.

ANS: ISM

8. A network of 2 to 8 Bluetooth devices is called a ____________________.

ANS: piconet

9. A Bluetooth scatternet consists of 2 or more ____________________.

ANS: piconets

10. An IRDA system is deliberately restricted to a range of ____________________.

ANS: 1 meter

Complete List of MCQs in Electronic Communication Systems by Blake

Blake: MCQ in Paging and Wireless Data Networking
5 (100%) 1 vote

Add Comment

© 2017 PinoyBIX Engineering. © 2017 All Rights Reserved | Donate
Basic Television – Grob TV Chapter Exercises
Series of Multiple Choice Questions in Engineering Mathematics
Complete Practice Quiz in Electronic Devices and Circuit Theory
Complete Practice Quiz in Data Communications and Networking
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Length Measurement Conversions

Get FREE Review Course
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get reviewers and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.