Blake: MCQ in Satellite Communications

(Last Updated On: January 10, 2018)
Blake: MCQs in Satellite Communications

This is the Multiple Choice Questions in Chapter 20: Satellite Communications from the book Electronic Communication Systems by Roy BlakeBlake: MCQ in Satellite Communications. If you are looking for a reviewer in Communications Engineering this will definitely help. I can assure you that this will be a great help in reviewing the book in preparation for your Board Exam. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

MULTIPLE CHOICE

1. The height of the geosynchronous orbit above the equator is about:

  • a. 3,578 km
  • b. 35,780 km
  • c. 357,800 km
  • d. depends on satellite velocity

ANS: B

2. The high and low points of a satellite’s orbit are called, respectively,:

  • a. apogee and perigee
  • b. perigee and apogee
  • c. uplink and downlink
  • d. downlink and uplink

ANS: A

3. The area on the earth that is "covered" by a satellite is called its:

  • a. earth station
  • b. downlink
  • c. footprint
  • d. plate

ANS: C

4. The velocity required to stay in orbit:

  • a. is constant
  • b. is zero (freefall)
  • c. is lower close to the earth than far from the earth
  • d. is higher close to the earth than far from the earth

ANS: D

5. An antenna is aimed by adjusting the two "look angles" called:

  • a. azimuth and elevation
  • b. azimuth and declination
  • c. declination and elevation
  • d. apogee and perigee

ANS: A

6. The power per transponder of a typical Ku-band satellite is in the range:

  • a. 5 to 25 watts
  • b. 50 to 250 watts
  • c. 500 to 2500 watts
  • d. depends on its orbit

ANS: B

7. The power level for an earth station to transmit to a satellite is on the order of:

  • a. 101 watts
  • b. 102 watts
  • c. 103 watts
  • d. 104 watts

ANS: C

8. The "payload" on a communications satellite consists of:

  • a. transponders
  • b. batteries
  • c. solar cells
  • d. all of the above

ANS: A

9. "Station-keeping" refers to:

  • a. antenna maintenance
  • b. power-level adjustments
  • c. orbital adjustments
  • d. none of the above

ANS: C

10. DBS stands for:

  • a. decibels of signal
  • b. down-beam signal
  • c. direct-broadcast system
  • d. direct-broadcast satellite

ANS: D

11. LNA stands for:

  • a. low-noise amplifier
  • b. low north angle
  • c. low-noise amplitude
  • d. low-noise array

ANS: A

12. A reduction in TWT power for linearity is called:

  • a. backdown
  • b. backoff
  • c. power-down
  • d. EIRP drop

ANS: B

13. TVRO stands for:

  • a. television receive only
  • b. television repeater only
  • c. television remote origin
  • d. none of the above

ANS: A

14. TDMA stands for:

  • a. transponder-directed multiple antennas
  • b. television distribution master antenna
  • c. time-division multiple access
  • d. transmit delay minimum aperture

ANS: C

15. VSAT stands for:

  • a. video satellite
  • b. video signal antenna terminal
  • c. very small antenna terminal
  • d. very small aperture terminal

ANS: D

16. On the uplink from a terminal, a VSAT system uses:

  • a. high power to a small antenna
  • b. low power to a small antenna
  • c. low power to a large antenna
  • d. LEO satellites

ANS: B

17. A typical VSAT system is configured as a:

  • a. star
  • b. mesh
  • c. ring
  • d. repeater

ANS: A

18. LEO stands for:

  • a. long elliptic orbit
  • b. low-earth orbit
  • c. lateral earth orbit
  • d. longitudinal earth orbit

ANS: B

19. For real-time communication, LEO systems require:

  • a. a constellation of satellites
  • b. tracking dish antennas
  • c. very high power
  • d. all of the above

ANS: A

20. The frequency bands used by Ku-band satellites are:

  • a. 4 GHz and 6 GHz
  • b. 12 GHz and 14 GHz
  • c. 20 GHz and 30 GHz
  • d. none of the above

ANS: B

COMPLETION

1. A satellite in geosynchronous orbit takes ____________________ hours to complete one orbit.

ANS: 24

2. The ____________________ is the signal path from the earth station to the satellite.

ANS: uplink

3. The ____________________ is the signal path from the satellite to the earth station.

ANS: downlink

4. A satellite in a ____________________ orbit appears to stay directly above one spot on the equator.

ANS: geostationary

5. Non-geostationary satellites are sometimes called ____________________ satellites.

ANS: orbital

6. A geosynchronous orbit is about ____________________ km above the earth.

ANS: 35,780

7. A ____________________ is an outline of the area on the earth’s surface that a satellite broadcasts to.

ANS: footprint

8. All satellite orbits are ____________________ in shape.

ANS: elliptical

9. The ____________________ is the distance of a satellite’s closest approach to the earth.

ANS: perigee

10. The ____________________ is a satellite’s farthest distance from the earth.

ANS: apogee

11. An antenna’s ____________________ is its angular direction between east and west.

ANS: azimuth

12. An antenna’s ____________________ is its vertical angle with respect to the earth’s surface.

ANS: elevation

13. An antenna’s ____________________ is the angle by which it is offset from the earth’s axis.

ANS: declination

14. Satellites using the ____________________ band operate on 12 GHz.

ANS: Ku

15. The time for a signal to make a round trip via satellite is about ____________________ milliseconds.

ANS: 500

16. A ____________________ is a type of repeater used on communications satellites.

ANS: transponder

17. Both the gain and the beamwidth of a dish antenna depend on its ____________________.

ANS: diameter

18. VSAT systems commonly use a ____________________ network configuration.

ANS: star

19. To date, LEO satellite systems have been a financial ____________________.

ANS: failure

20. C-band antennas are ____________________ than Ku-band antennas.

ANS: larger

SHORT ANSWER

1. A receiving antenna with a gain of 44.4 dBi looks at a sky with a noise temperature of 15 K. The loss between the output of the antenna and the input of the LNA is 0.4 dB, and the LNA has a noise temperature of 40 K. Calculate the G/T.

ANS:

25 dB

2. A receiver has a noise figure of 1.7 dB. Find its equivalent noise temperature.

ANS:

139 K.

3. A receiving antenna with a G/T of 25 dB is used to receive signals from a satellite 38,000 km away. The satellite has a 100-watt transmitter and an antenna with a gain of 30 dBi. The signal has a bandwidth of 1 MHz at a frequency of 12 GHz. Calculate the C/N at the receiver.

ANS:

38 dB

Complete List of MCQs in Electronic Communication Systems by Blake

Blake: MCQ in Satellite Communications
Rate this:

Add Comment

© 2014 PinoyBIX Engineering. © 2018 All Rights Reserved | How to Donate?
mcq in computer fundamentals
➡️ MCQ in Computer Fundamentals Series | ECE Board Exam
mcq in industrial electronics
➡️ MCQ in Industrial Electronics Series | ECE Board Exam
MCQ in Power Generators (Cells and Batteries) Part 5 | ECE Board Exam
➡️ MCQ in Power Generators, Sources, Principles, Applications Series | ECE Board Exam
mcq in electrical circuit
➡️ MCQ in Electrical Circuit Series | ECE Board Exam

Get FREE Review Course
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get reviewers and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.