Blake: MCQ in Television

(Last Updated On: January 10, 2018)
Blake: MCQs in Television

This is the Multiple Choice Questions in Chapter 19: Television from the book Electronic Communication Systems by Roy BlakeBlake: MCQ in Television. If you are looking for a reviewer in Communications Engineering this will definitely help. I can assure you that this will be a great help in reviewing the book in preparation for your Board Exam. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

MULTIPLE CHOICE

1. NTSC stands for:

  • a. National Television Systems Commission
  • b. National Television Systems Committee
  • c. National Television Systems Council
  • d. Nippon Television Systems Commission

ANS: B

2. The NTSC specification was drawn up by the:

  • a. FCC
  • b. IRE
  • c. EIA
  • d. IEEE

ANS: C

3. RGB stands for:

  • a. Red-Green Burst
  • b. Red-Green Brightness
  • c. Red-Green Bandwidth
  • d. Red-Green-Blue

ANS: D

4. The number of scan lines in an NTSC signal is:

  • a. 525
  • b. 625
  • c. 1024
  • d. 1250

ANS: A

5. The number of NTSC frames sent per second is:

  • a. 25
  • b. 30
  • c. 50
  • d. 60

ANS: B

6. The number of NTSC fields sent per second is:

  • a. 25
  • b. 30
  • c. 50
  • d. 60

ANS: D

7. The aspect ratio of a standard TV receiver is:

  • a. 3 : 4
  • b. 4 : 3
  • c. 525 : 625
  • d. 625 : 525

ANS: B

8. Luminance refers to:

  • a. brightness
  • b. contrast
  • c. chroma
  • d. raster

ANS: A

9. Luminance is measured in:

  • a. foot-candles
  • b. lumins
  • c. IRE units
  • d. NTSC units

ANS: C

10. The maximum luminance level is called:

  • a. max white
  • b. peak white
  • c. all white
  • d. whiter than white

ANS: B

11. The blanking level corresponds to a luminance of:

  • a. white
  • b. black
  • c. whiter than white
  • d. blacker than black

ANS: B

12. The sync pulse level corresponds to a luminance of:

  • a. white
  • b. black
  • c. whiter than white
  • d. blacker than black

ANS: D

13. The vertical blanking pulse is serrated to:

  • a. maintain horizontal sync
  • b. maintain vertical sync
  • c. equalize the DC level
  • d. all of the above

ANS: A

14. When measured in lines, horizontal resolution:

  • a. is greater than vertical resolution
  • b. is about the same as vertical resolution
  • c. is less than vertical resolution
  • d. horizontal resolution is not measured in lines

ANS: B

15. The smallest picture element is called a:

  • a. dot
  • b. pic
  • c. pixel
  • d. none of the above

ANS: C

16. In a color TV receiver, Y I Q refers to:

  • a. luminance signal, in-phase color component, quadrature phase color component
  • b. composite color signal, in-phase color component, quadrature phase color component
  • c. composite video signal, in-phase video component, quadrature video color component
  • d. a method of demodulating stereo sound

ANS: A

17. Compared to the luminance signal, the horizontal resolution for color is:

  • a. much greater
  • b. about the same
  • c. much less
  • d. resolution does not apply to color

ANS: C

18. The modulation used for the video signal in a standard NTSC color TV receiver is:

  • a. SSB
  • b. vestigial sideband AM
  • c. suppressed-carrier AM
  • d. FM

ANS: B

19. The modulation used for the audio signal in a standard NTSC color TV receiver is:

  • a. SSB
  • b. vestigial sideband AM
  • c. suppressed-carrier AM
  • d. FM

ANS: D

20. The modulation used for the chroma signal in a standard NTSC color TV receiver is:

  • a. SSB
  • b. vestigial sideband AM
  • c. suppressed-carrier AM
  • d. FM

ANS: C

21. The function of the "color burst" is to:

  • a. detect the presence of a color video signal
  • b. regenerate the color sub-carrier
  • c. to synchronize the color demodulation line by line
  • d. all of the above

ANS: D

22. SAP stands for:

  • a. separate audio program
  • b. separate audio pulse
  • c. sync amplitude pulse
  • d. sync audio pulse

ANS: A

23. The horizontal output transformer is also called:

  • a. the isolation transformer
  • b. the video transformer
  • c. the flyback transformer
  • d. the yoke

ANS: C

24. Compared to a monochrome CRT, the accelerating voltage on a color CRT is:

  • a. about the same
  • b. much higher
  • c. much lower
  • d. color CRTs use magnetic acceleration

ANS: B

25. Deflection in CRTs used in TV receivers is done:

  • a. magnetically for both vertical and horizontal
  • b. electrostatically for both vertical and horizontal
  • c. electrostatically for vertical and magnetically for horizontal
  • d. magnetically for vertical and electrostatically for horizontal

ANS: A

26. AFPC stands for:

  • a. allowed full picture chroma
  • b. automatic frequency and phase control
  • c. automatic frequency and picture control
  • d. none of the above

ANS: B

COMPLETION

1. ____________________ is a conductive coating on both the inside and outside of the CRT in a TV.

ANS: Aquadag

2. The ____________________ standard for TV has been in use since 1953.

ANS: NTSC

3. Video systems form pictures by a ____________________ process.

ANS: scanning

4. During the horizontal blanking interval, the electron beam ____________________ from right to left.

ANS: retraces

5. The NTSC specifies a ____________________ video signal.

ANS: composite

6. The ____________________ ratio of a CRT screen is the ratio of width to height.

ANS: aspect

7. Brightness information is called ____________________.

ANS:

luma

luminance

8. Color information is called ____________________.

ANS:

chroma

chrominance

9. The blanking period before the sync pulse is called the front ____________________.

ANS: porch

10. Odd and even fields are identified by the ____________________ of the vertical sync pulse.

ANS: position

11. Each horizontal scan line takes ____________________ microseconds, not including blanking.

ANS: 62.5

12. Horizontal blanking lasts ____________________ microseconds.

ANS: 10

13. Vertical blanking lasts about ____________________ milliseconds.

ANS: 1.3

14. Picture elements are called ____________________.

ANS: pixels

15. The maximum number of scan lines under NTSC is ____________________.

ANS: 525

16. The human eye is most sensitive to the color ____________________.

ANS: green

17. The color sub-carrier frequency is approximately ____________________ MHz.

ANS: 3.58

18. SAP stands for ____________________ audio program.

ANS: separate

19. The second anode of a CRT is often called the ____________________.

ANS: ultor

20. The accelerating voltage for a color CRT is about ____________________ kV.

ANS: 20 to 30

21. The inside of a CRT’s face-plate is coated with ____________________ to generate the picture.

ANS: phosphor

22. The horizontal output transformer is called the ____________________ transformer.

ANS: flyback

23. A good way to separate luma from chroma is to use a ____________________ filter.

ANS: comb

24. The color ____________________ turns off the color circuitry when a color TV is receiving a monochrome signal.

ANS: killer

25. Signal levels in cable TV systems are usually measured in ____________________.

ANS: dBmV

26. The antenna for a CATV system is located at the ____________________ end.

ANS: head

27. A ____________________ shows a color-bar signal with predetermined levels and phases.

ANS: vectorscope

28. Color intensity is called ____________________.

ANS: saturation

29. The ____________________ of the chroma signal represents the color hue.

ANS: phase

30. The ____________________ controls in a color TV adjust the electron beams to strike the correct color phosphor dots.

ANS: purity

31. The ____________________ controls in a color TV adjust the electron beams to strike the correct triad of phosphor dots.

ANS: convergence

Complete List of MCQs in Electronic Communication Systems by Blake

Blake: MCQ in Television
Rate this:

Add Comment

© 2017 PinoyBIX Engineering. © 2017 All Rights Reserved | Donate
Basic Television – Grob TV Chapter Exercises
Series of Multiple Choice Questions in Engineering Mathematics
Complete Practice Quiz in Electronic Devices and Circuit Theory
Complete Practice Quiz in Data Communications and Networking
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Length Measurement Conversions

Get FREE Review Course
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get reviewers and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.