Blake: MCQ in Transmission Lines

(Last Updated On: January 9, 2018)
Blake: MCQs in Transmission Lines

This is the Multiple Choice Questions in Chapter 14: Transmission Lines from the book Electronic Communication Systems by Roy BlakeBlake: MCQ in Transmission Lines. If you are looking for a reviewer in Communications Engineering this will definitely help. I can assure you that this will be a great help in reviewing the book in preparation for your Board Exam. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

MULTIPLE CHOICE

1. SWR stands for:

  • a. Shorted Wave Radiation
  • b. Sine Wave Response
  • c. Shorted Wire Region
  • d. none of the above

ANS: D

2. TDR stands for:

  • a. Total Distance of Reflection
  • b. Time-Domain Reflectometer
  • c. Time-Domain Response
  • d. Transmission Delay Ratio

ANS: B

3. An example of an unbalanced line is:

  • a. a coaxial cable
  • b. 300-ohm twin-lead TV cable
  • c. an open-wire-line cable
  • d. all of the above

ANS: A

4. When analyzing a transmission line, its inductance and capacitance are considered to be:

  • a. lumped
  • b. distributed
  • c. equal reactances
  • d. ideal elements

ANS: B

5. As frequency increases, the resistance of a wire:

  • a. increases
  • b. decreases
  • c. stays the same
  • d. changes periodically

ANS: A

6. The effect of frequency on the resistance of a wire is called:

  • a. I2R loss
  • b. the Ohmic effect
  • c. the skin effect
  • d. there is no such effect

ANS: C

7. As frequency increases, the loss in a cable’s dielectric:

  • a. increases
  • b. decreases
  • c. stays the same
  • d. there is no loss in a dielectric

ANS: A

8. The characteristic impedance of a cable depends on:

  • a. the resistance per foot of the wire used
  • b. the resistance per foot and the inductance per foot
  • c. the resistance per foot and the capacitance per foot
  • d. the inductance per foot and the capacitance per foot

ANS: D

9. For best matching, the load on a cable should be:

  • a. lower than Z0
  • b. higher than Z0
  • c. equal to Z0
  • d. 50 ohms

ANS: C

10. The characteristic impedance of a cable:

  • a. increases with length
  • b. increases with frequency
  • c. increases with voltage
  • d. none of the above

ANS: D

11. The velocity factor of a cable depends mostly on:

  • a. the wire resistance
  • b. the dielectric constant
  • c. the inductance per foot
  • d. all of the above

ANS: B

12. A positive voltage pulse sent down a transmission line terminated in a short-circuit:

  • a. would reflect as a positive pulse
  • b. would reflect as a negative pulse
  • c. would reflect as a positive pulse followed by a negative pulse
  • d. would not reflect at all

ANS: B

13. A positive voltage pulse sent down a transmission line terminated with its characteristic impedance:

  • a. would reflect as a positive pulse
  • b. would reflect as a negative pulse
  • c. would reflect as a positive pulse followed by a negative pulse
  • d. would not reflect at all

ANS: D

14. A positive voltage-pulse sent down a transmission line terminated in an open-circuit:

  • a. would reflect as a positive pulse
  • b. would reflect as a negative pulse
  • c. would reflect as a positive pulse followed by a negative pulse
  • d. would not reflect at all

ANS: A

15. The optimum value for SWR is:

  • a. zero
  • b. one
  • c. as large as possible
  • d. there is no optimum value

ANS: B

16. A non-optimum value for SWR will cause:

  • a. standing waves
  • b. loss of power to load
  • c. higher voltage peaks on cable
  • d. all of the above

ANS: D

17. VSWR stands for:

  • a. variable SWR
  • b. vacuum SWR
  • c. voltage SWR
  • d. none of the above

ANS: C

18. The impedance "looking into" a matched line:

  • a. is infinite
  • b. is zero
  • c. is the characteristic impedance
  • d. 50 ohms

ANS: C

19. A Smith Chart is used to calculate:

  • a. transmission line impedances
  • b. propagation velocity
  • c. optimum length of a transmission line
  • d. transmission line losses

ANS: A

20. Compared to a 300-ohm line, the loss of a 50-ohm cable carrying the same power:

  • a. would be less
  • b. would be more
  • c. would be the same
  • d. cannot be compared

ANS: B

21. A balanced load can be connected to an unbalanced cable:

  • a. directly
  • b. by using a filter
  • c. by using a "balun"
  • d. cannot be connected

ANS: C

22. On a Smith Chart, you "normalize" the impedance by:

  • a. assuming it to be zero
  • b. dividing it by 2π
  • c. multiplying it by 2π
  • d. dividing it by Z0

ANS: D

23. The radius of the circle you draw on a Smith Chart represents:

  • a. the voltage
  • b. the current
  • c. the impedance
  • d. none of the above

ANS: D

24. The center of the Smith Chart always represents:

  • a. zero
  • b. one
  • c. the characteristic impedance
  • d. none of the above

ANS: C

25. A TDR is commonly used to:

  • a. measure the characteristic impedance of a cable
  • b. find the position of a defect in a cable
  • c. replace a slotted-line
  • d. all of the above

ANS: B

COMPLETION

1. A cable that lacks symmetry with respect to ground is called ____________________.

ANS: unbalanced

2. Parallel lines are usually operated as ____________________ lines since both wires are symmetrical with respect to ground.

ANS: balanced

3. Normally, a transmission line is terminated with a load equal to its ____________________ impedance.

ANS: characteristic

4. Twisted-pair cables are transmission lines for relatively ____________________ frequencies.

ANS: low

5. To analyze a transmission line, it is necessary to use ____________________ parameters instead of lumped ones.

ANS: distributed

6. The increase of a wire’s resistance with frequency is called the ____________________ effect.

ANS: skin

7. The increase of a wire’s resistance with frequency is caused by the ____________________ field inside the wire.

ANS: magnetic

8. Dielectrics become more ____________________ as the frequency increases.

ANS: lossy

9. The inductance and capacitance of a cable are given per unit ____________________.

ANS: length

10. Characteristic impedance is sometimes called ____________________ impedance.

ANS: surge

11. A cable that is terminated in its characteristic impedance is called a ____________________ line.

ANS: matched

12. A pulse sent down a cable terminated in a short-circuit will reflect with the ____________________

polarity.

ANS: opposite

13. The apparently stationary pattern of waves on a mismatched cable is called a ____________________ wave.

ANS: standing

14. SWR stands for ____________________-wave ratio.

ANS: standing

15. The ideal value for SWR is ____________________.

ANS: one

16. Transmission line impedances can be found using a ____________________ chart.

ANS: Smith

17. Short transmission-line sections called ____________________ can be used as capacitors or inductors.

ANS: stubs

18. Any cable that radiates energy can also ____________________ energy.

ANS: absorb

19. A ____________________-dB loss in a cable means only half the power sent reaches the load.

ANS: 3

20. It is often best to measure SWR at the ____________________ end of a cable.

ANS: load

21. Besides heat from I2R, the power a cable can carry is limited by the ____________________ voltage of its dielectric.

ANS: breakdown

22. To normalize an impedance on a Smith Chart, you divide it by ____________________.

ANS: Z0

23. The ____________________ of a Smith Chart always represents the characteristic impedance.

ANS: center

24. A ____________________ wavelength transmission line can be used a transformer.

ANS: one-quarter

25. A slotted line is used to make measurements in the ____________________ domain.

ANS: frequency

SHORT ANSWER

1. A transmission line has 2.5 pF of capacitance per foot and 100 nH of inductance per foot. Calculate its characteristic impedance.

ANS:

Z0 = 200 ohms

2. Two wires with air as a dielectric are one inch apart. The diameter of the wire is .04 inch. Calculate, approximately, its characteristic impedance.

ANS:

386 ohms

3. If a coaxial cable uses plastic insulation with a dielectric constant ∈r = 2.6 , what is the velocity factor for the cable?

ANS:

0.62

4. If a cable has a velocity factor of 0.8, how long would it take a signal to travel 3000 kilometers along the cable?

ANS:

12.5 ms

5. If a cable has a velocity factor of 0.8, what length of cable is required for a 90° phase shift at 100 MHz?

ANS:

0.6 meters

6. A cable has a VSWR of 10. If the minimum voltage along the cable is 20 volts, what is the maximum voltage along the cable?

ANS:

200 volts

7. A lossless line has a characteristic impedance of 50 ohms, but is terminated with a 75-ohm resistive load. What SWR do you expect to measure?

ANS:

1.5

8. If a cable has an SWR of 1.5, what will be the absolute value of its voltage coefficient of reflection?

ANS:

0.2

9. A generator matched to a line with a voltage coefficient of reflection equal to 0.2 transmits 100 watts into the line. How much power is actually absorbed by the load?

ANS:

96 watts

10. Using a Smith Chart to analyze a 50-ohm cable, what would be the normalized value of an impedance equal to 200 + j50 ohms?

ANS:

4 + j1

Complete List of MCQs in Electronic Communication Systems by Blake

Blake: MCQ in Transmission Lines
Rate this:

Add Comment

© 2014 PinoyBIX Engineering. © 2018 All Rights Reserved | How to Donate?
mcq in computer fundamentals
➡️ MCQ in Computer Fundamentals Series | ECE Board Exam
mcq in industrial electronics
➡️ MCQ in Industrial Electronics Series | ECE Board Exam
MCQ in Power Generators (Cells and Batteries) Part 5 | ECE Board Exam
➡️ MCQ in Power Generators, Sources, Principles, Applications Series | ECE Board Exam
mcq in electrical circuit
➡️ MCQ in Electrical Circuit Series | ECE Board Exam

Get FREE Review Course
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get reviewers and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.