adplus-dvertising

Mathematics Board Examination Mastery Test 4: Engineering Pre-Board

(Last Updated On: January 12, 2022)

Mathematics Board Examination Mastery Test 4: Engineering Pre-Board

This is 50 items Practice Examinations set 4 in Board Examination in Mathematics composed of previous Board Exams Questions. Read each questions and choices carefully! Choose the best answer. Familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Engineering Board Examination.

Start the Test Yourself Exam 4

Mathematics Board Examination Mastery Test 3: Engineering Pre-Board

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. The area of the triangle bounded by the coordinate axes and the tangent to the curve y = x2 at the point (2, 4) is ______.

a) 4

b) 2

c) 3

d) 5

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

2. For what value of x will the curve y = x3 – 3x2 + 4 be concave upward?

a) 3

b) 4

c) 2

d) 6

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

3. If x = t2 and y = 2t, find d2y/ dx2

a) -1/t2

b) -1/2t3

c) -1/2t2

d) -l/t3

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

4. Find the area bounded by the parabola x2 = 8y and its latus rectum.

a) 16/3

b) 32/3

c) 22/3

d) 11/3

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

5. The point where the sense of concavity of a curve changes is called the _______ point.

a) Maximum

b) Minimum

c) Inflection

d) Intersection

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

6. If y = cos2x, then y1

a) -2 Sin2x

b) -Sin2x

c) -Cos2x

d) -2Cos2x

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

7. Find the approximate percentage error made in computing the surface area of a sphere if an error of 20% is made in measuring the radius of the sphere.

a) 3%

b) 2%

c) 4%

d) 5%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

8. Find the equation of the tangent to y = x4 – x2 + 2 at the point (-1,2)

a) x + 2y-3=0

b) 2x+y=0

c) 2x-y+3=0

d) 2x-y=0

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

9. A set of elements that is taken without regard to the order in which the elements are arranged is called a ______.

a) Sequence

b) Progression

c) Combination

d) Probability

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

10. If the line through (-1,3) and (-3,-2) is perpendicular to the line through (-7,4) and (x,0). Find the value of x.

a) 5

b) 4

c) 3

d) 1

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

11. The graph of 3x2 – y = y2 + 6x is/an_______.

a) Parabola

b) Ellipse

c) Hyperbola

d) Circle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

12. The radius of a circle is diminished by 20%, then its area will be diminished by ______.

a) 46%

b) 36%

c) 26%

d) 16%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

13. The base of a right prism is a rectangle with edges 3 cm and 5 cm. If its lateral is 64 sq cm, find its altitude.

a) 6cm

b) 4cm

c) 8cm

d) 7cm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

14. If 16 is 4 more than 3x, then 2x – 5 = ?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 1

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

15. If the 1st and 4th terms of a harmonic progression are 1/3 and 1/9 respectively, find the 8th term.

a) 1/17

b) 1/11

c) 1/14

d) 1/13

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

16. If y = x /2 + (sin2x) /4; find x for which dy/ dx = 0.

a) π/4

b) π/2

c) π/3

d) π/6

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

17. At what point of the curve y = x3 + 3x are the values of y’ and y” equal?

a) (-1, -4)

b) (2,14)

c) (1,4)

d) (0,0)

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

18. If the 3rd derivative of a function in one variable is equal to zero, then the function is _______.

a) Quadratic

b) Cubic

c) Linear

d) Quartic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

19. A number which can not he expressed as the quotient of two integers is ________.

a) Rational

b) irrational

c) Natural

d) Prime

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

20. The angle θ in the polar equation z = r(cosθ + isinθ) is called the_____.

a) Argument

b) Modulus

c) Period

d) Phase Angle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

21. Find the area bounded by the parabola x2 = 16(y-1) and its latus rectum.

a. 46.72

b. 42.67

c. 47.62

d. 46.27

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

22. What is the value of x for which y = 2x3 – 3x2 – 36x + 25 will have an inflection point?

a. 1/3

b. 1/4

c. ½

d. 1/5

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

23. Find the radius of curvature of y = 2x2 at the point (1, 2).

a. 17.25

b. 17.52

c. 15.72

d. 15.27

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

24. The entrance arch of the municipality of San Pedro has the shape of a parabola with vertex at the top and axis vertical. It is 4 m wide at the base and 8 m high. How wide is its halfway?

a) 2.83

b) 3.82

c) 2.38

d) 3.28

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

25. Evaluate ∫ (1- x)/ (1 -√ x) dx with a limit from 0 to 1.

a) 1.5

b) 1.8

c) 1.7

d) 1.9

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

26. The graph of x3 + y3 – 3axy = 0 is called the________

a. Cissoid of Diodes

b. Strophoid

c. Folium of Descartes

d. Cycloid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

27. At the maximum point, the value of y” is _____.

a. Positive

b. Negative

c. Zero

d. Infinity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

28. If 8 = 0, then the line Ax +By + C = 0 is _____.

a. Parallel to x-axis

b. Coincident with y-axis

c. Parallel to y-axis

d. Slanting upward

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

29. Which of the following equations has a graph called the Spiral of Archimedes?

a. rθ = a

b. r = aθ

c. r = e

d. θ = Ln (r)

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

30. Every point on a parabola is equidistant from a fixed point and a fixed line. The fixed line is called the _____.

a. Asymptote

b. Latus Rectum

c. Directrix

d. Axis

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

31. If kx3 – (k + 3) x2 + 13 is divided by x – 4 and the remainder is 157, then the value of k is

a. 6

b. 3

c. 5

d. 4

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

32. If sin A = 4/5. A in quadrant II, sin B = 7/25, B in quadrant I, find sin (A + B).

a. 4/5

b. 3/5

c. 2/5

d. 3/4

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

33. If the perimeter of a regular octagon is 160, find the length of its apothem.

a. 24.41

b. 21.41

c. 24.14

d. 21.14

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

34. Find the value of x if (2)log2 x = 5.

a. 3

b. 4

c. 5

d. 6

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

35. What is the probability of obtaining at least 4 heads when a coin is tossed 5 times?

a. 0.1857

b. 0.1758

c. 0.1785

d. 0.1875

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

36. Express -4 – 4 √3 i in trigonometric form.

a. 8 cis 60°

b. 8 cis 120°

c. 8 cis 240°

d. 8 cis 300°

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

37. If logx ( 1/144) = – 2 , and x > 0, then x equals

a. -12

b. 12

c. -4

d. 10

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

38. If the complement of an angle θ is 2/5 of its supplement, then θ equals

a) 20°

b) 30°

c) 40°

d) 50°

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

39. In how many ways can 8 students at Cambridge University be divided into groups of 2?

a. 2520

b. 5040

c. 2250

d. 4500

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

40. If Tan A = 1/3 and Cot B = 4, then, Tan (A + B) is equal to ____.

a. 11/7

b. 7/11

c. 7/12

d. 12/7

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

41. Simplify sin2A / (1+ cosA)

a. Cot A

b. Tan A

c. Sec A

d. Sin A

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

42. The hypotenuse of a right triangle is 34 m and one leg is 14 cm longer than the other. The lengths of the two legs are _____ and _____ cm.

a. 12 and 30

b. 14 and 30

c. 16 and 30

d. 16 and 12

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

43. The distance between points (-2, 9) and ( 4, -7) is

a. 18

b. 17.09

c. 19.07

d. 19

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

44. How many permutations can be made from the letters A, B, C if all letters are taken at a time?

a. 5

b. 4

c. 6

d. 7

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

45. How many 3 digit numbers may be formed from the digits 0, 1, 2, 3, 4 & 5 if no digit may be repeated in a given number?

a. 100

b. 200

c. 300

d. 400

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

46. How many 3 digit numbers may be formed from the digits 0, 1, 2, 3, 4 & 5 if digits may be repeated in a given number?

a. 180

b. 170

c. 190

d. 150

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

47. How many in no.45 are odd?

a. 38

b. 28

c. 48

d. 58

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

48. How many in no. 45 are even?

a. 42

b. 32

c. 22

d. 52

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

49. How many in no. 46 are even?

a. 80

b. 90

c. 70

d. 60

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

50. How many in no. 45 are less than 330?

a. 42

b. 52

c. 32

d. 22

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status