You dont have javascript enabled! Please enable it! Mathematics Board Examination Mastery Test 3: Engineering Pre-Board

Mathematics Board Examination Mastery Test 3: Engineering Pre-Board

Mathematics Board Examination Mastery Test 3: Engineering Pre-Board

This is 50 items Practice Examinations set 3 in Board Examination in Mathematics composed of previous Board Exams Questions. Read each questions and choices carefully! Choose the best answer. Familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Engineering Board Examination.

Start the Test Yourself Exam 3

Mathematics Board Examination Mastery Test 2: Engineering Pre-Board

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. A man is three times as old as his son. Five years ago. He was five times old as his son was at that time. How old is the son.

a. The son is 10 years old.

b. The son is 12 years old.

c. The son 9 years old.

d. The son is 15 years old.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

2. Two years ago, a boy is 2/3 as old as his sister. In two years, the boy will be ¾ as old as she. How old are they?

a. The boy is 10 yrs. old and his sister is 14 years old.

b. The boy is 12 years old

c. The sister of the boy is older than him.

d. The boy is 13 yrs. old and his sister is 14 yrs. old.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

3. Mary is twice as old as Ana was when Mary was as old as Ana is now. How old is Ana?

a. Ana is 16 yrs. old.

b. Ana is 15 years old.

c. Ana is 17 years old.

d. Ana is 13 years old.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

4. The sum of the parents’ ages is twice the sum of their children’s ages. Five years ago, the sum of the parents’ ages is four times the sum their children’s ages. In 15 years, the sum of the parents’ ages will be equal to the sum of their children’s ages. How many children are there?

a. There are 4 children

b. There are 6 children

c. There are 5 children

d. There are 2 children

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

5. A and B can do a piece of work in 20 days, B and C in 30 days, C & A in 40 days. How long can each worker do the work alone?

a. tA = 1/A = 240/5 = 48 days; tB = 1/B = 240/7 = 34.3 days; tC = 1/C = 240/1 = 240 days

b. tA = 1/A = 240/4 = 60 days; tB = 1/B = 240/6 = 40 days; tC = 1/C = 240/2 = 120 days

c. tA = 1/A = 240/6 = 40 days; tB = 1/B = 240/7 = 34.3 days; tC = 1/C = 240/1 = 240 days

d. tA = 1/A = 240/3 = 80 days; tB = 1/B = 240/1 = 240 days; tC = 1/C = 240/4 = 60 days

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

6. Ding can finish a job in 8 hours. Tito can do it in 5 hrs. If Ding worked ahead for 3 hours and then Tito was asked to help him finish it, how long will Tito have to work with Ding?

a. t = 1.90 hrs.

b. t = 1.00 hr.

c. t = 1.92 hrs.

d. t = 1.94 hrs.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

7. A pipe can fill up the tank with the drain open in 3 hrs. If the pipe runs with the drain open for 1 hr. and then the drain is closed, it will take 45 more minutes for the pipe to fill up the tank. If the drain will be closed right at the start of filling, how long will the pipe be able to fill up the tank?

a. 1.30 hr.

b. 1.40 hr.

c. 1.25 hr.

d. 1.00 hr.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

8. How much tin and how much lead can be added to 700 kg of an alloy containing 50% tin and 25% lead to make an alloy which is 60% tin and 20% lead?

a. Add 175 kg of lead and no lead.

b. Add 170 kg of tin with lead

c. Add 175 kg of lead and tin

d. Add 175 kg of tin and no lead

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

9. A man bought 20 pcs of assorted calculators for P20, 000. These calculators are three types, namely:

a) Programmable at P3000/pc.

b) Scientific at P1500/pc.

c) Household type at P500/pc.

How many of each type did he buy?

a. 3 pcs programmable type; 4 pcs scientific type; 10 pcs household type

b. 2 pcs programmable; 5 pcs scientific; 13 pcs household

c. 5 pcs scientific; 2 pcs programmable; 12 pcs household

d. 2 pcs programmable; 4 pcs scientific; 13 households

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

10. Find the smallest number which when: you divide by 2, the remainder is 1; you divide by 3, the remainder is 2; you divide by 4, the remainder is 3; you divide by 5, the remainder is 4; and when you divide by 6, the remainder is 5.

a. x = 59

b. x = 49

c. x = 35

d. x = 65

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

11. The sum of the digits of a 3 – digit number is 17. The hundred’s digit is twice the unit’s digit. If 396 were subtracted from the number, the order of the digits will be reversed. Find the number.

a. 845

b. 584

c. 854

d. 458

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

12. The sum of the digit of a 3 – digit number is 17. The hundred’s digit is twice the unit’s digit. Find the number.

a. 683 and 584

b. 386 and 854

c. 683 and 854

d. 863 and 854

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

13. At what time after 3’oclock will the hands of the clock be together?

a. 3:16.36

b. 3:10.00

c. 3:20.30

d. 3:60.36

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

14. Expand (x2-2y)6

a. Q = x12 – 12x10y + 60x8y2 – 160x6y3 + 240x4y4 – 192x2y5 – 64y5

b. Q = x14 – 12x12y + 60x10y2 – 160x8y3 + 240x6y4 – 192x2y5 – 64y5

c. Q = x12 – 12x10y2 + 60x8y3 – 160x6y4 + 240x4y5 – 192x2y6 – 64y7

d. Q = y – 12x10y2 + 60x8y4 – 160x6y6 + 240x4y8 – 192x2y10 – 64y12

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

15. Find the middle term in the expansion of (x2-2y)10

a. 8064x10y5

b. –8064x10y5

c. 6084x10y5

d. –6084x10y5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

16. In the expansion of (x2-2y)10, find the term involving, a) y3 ; b) x12

a. 5th term, 5th term

b. 2th term, 5th term

c. 3th term, 5th term

d. 4th term, 5th term

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

17. In the expansion of (x2– 1/x3)30, find the term (or term free of x).

a. 13th term

b. 14th term

c. 15th term

d. 16th term

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

18. The midpoint of the sides of a 2 m x 2 m square are interconnected to form a smaller square. The midpoints of the sides of the square formed are again interconnected to form another smaller square. If the process will be repeated indefinitely, find the sum of the areas of all the squares formed including that of the original square.

a. S = 6 sq. m.

b. S = 7 sq. m

c. S = 8 sq. m

d. S = 5 sq. m

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

19. At what time after 3’oclock will the hands of the clock be bisected by the second hand?

a. 3:00:07.57

b. 3:59:02.50

c. 3:00.07.57

d. 3:45.57

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

20. A and B can do a piece of work in 20 days, B and C in 30 days, C & A in 40 days. If the three work together, how long will they be able to finish the job?

a. t = 240/12 days

b. t = 240/13 days

c. t = 240/14 days

d. t = 240/10 days

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

21. Solve for x, y & z in the following simultaneous equation:

xy xz = 100 000 → equation 1;

xy/xz = 10 → equation 2;

(xy)z =1 000 000 →equation 3.

a. x = 10, y = 3, z = 1

b. x = 10, y = 3, z = 2

c. x = 10, y = 4, z = 2

d. x = 10, y = 2, z = 3

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

22. Solve for x in: log 2 log 3 log x 2 = 1

a. x = 6√2

b. x = 4√2

c. x = 8√2

d. x = 9√2

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

23. Solve for x, log x2 – log 5x = log 20

a. 200

b. 250

c. 100

d. 75

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

24. When you divide (x4 – ax3 – 2x2 – 3+ b) by (x – 1), the remainder is +2. When you divide it by x + 2, the remainder is –1. Find a & b.

a. a = – 7/3, b = 11/3

b. a = 7/3, b = -11/3

c. a = -7/3, b = -11/3

d. a = 7/3, b = 11/3

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

25. Derive the Pythagorean Theorem

a. a2 + b2 = c2

b. a3 + b3 = c3

c. a + b = c

d. a4 + b4 = c4

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

26. At what time after 3’oclock will the hands of the clock be opposite each other?

a. 3:49.09

b. 3:30.02

c. 3:00.00

d. 3.45.60

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

27. Solve for the interior angles of the pentagram.

a. 60°

b. 180°

c. 90°

d. 360°

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

28. Find the area of hex decagon of trimester 32 units.

a. 80.44 sq. units

b. 90.44 sq. units

c. 50.55 sq. units

d. 50.44 sq. units

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

29. At a certain instance, the captain of a ship observed that the angle of elevation of the top of a lighthouse 50 meters above the water level is 60°. After traveling directly away from the lighthouse for 5 minutes, the same captain noticed that the angle of elevation is now just 30°. If the telescope is 6 meters above the water line, find the velocity of the ship.

a. 11.16m/min

b. 10.16m/min

c. 15.16m/min

d. 16.10m/min

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

30. Find the diameter of the circumscribing semi-circle.

a. 7.056 units

b. 6.056 units

c. 5.056 units

d. 8.056 units

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

31. Find the radius of the small circle

a. 23

b. 24

c. 25

d. 30

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

32. Find the area of the shaded region.

a. 25π sq. units

b. 23π sq. units

c. 22π sq. units

d. 20π sq. units

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

33. Find the area of the shaded region.

a. 2π sq. units

b. 3π sq. units

c. 4π sq. units

d. 5π sq. units

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

34. Find the area of the shaded region.

a. 3.97 sq. units

b. 3.87 sq. units

c. 3.67 sq. units

d. 3.57 sq. units

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

35. An equilateral triangle with inscribed circle is drawn inside a circle whose radius is 2 m. Another equilateral triangle with inscribed circle is drawn inside the smaller circle, and so on and so forth. Find the sum of perimeters of all triangles drawn.

a. S = 12√1 m.

b. S = 15√3 m.

c. S = 13√ 3 m.

d. S = 12√3 m.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

36. Four grapefruits (considered spheres) 6 cm in diameter were placed in a square box whose inside base dimensions are 12cm by 12 cm. In the space between the first four grapefruit, a fifth of the same diameter was then placed on top of them. How deep must the box be so that the top will just touch the fifth grapefruit?

a. h = 10.24 cm

b. h = 15.24 cm

c. h = 11.24 cm

d. h = 12.24 cm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

37. A spherical ball of radius 3 cm was drooped into a conical vessel of depth 8 cm and radius of base 6 cm. what is the area of the portion of the sphere which lies above the circle of contact with the cone?

a. A = 90.48

b. A = 80.48

c. A = 90.38

d. A = 80.38

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

38. Find the volume of the solid common to two cylinders intersecting at 90° angle if radius of cylinders are both 3 m.

a. 133 cm3

b. 122 cm3

c. 144 cm3

d. 111 cm3

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

39. Find the volume of a right conoid whose radius of base is 1m and every cross section is an isosceles of altitude 2 m.

a. π sq. unit

b. π cu. sq. unit

c. π km unit

d. π cu. Unit

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

40. Find the location of the center of the circle defined by the equation, X2 + y2 + 4x – 6y – 12 = 0

a. center at (2, 3)

b. center at (-2, 3)

c. center at (3, 2)

d. center at (-3, 2)

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

41. Find the equation of a parabola whose latus rectum is joined by points (2, 1) & (-4, 1).

a. (x + 1)4 = 6 (y – 5/2)

b. (x +1)2 = 6 (y +5/2)

c. (x – 1)2 = -6(y –5/2)

d. (x + 1)2 = -6(y – 5/2)

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

42. A car headlight reflector is cut by a plane along its axis. The section is a parabola having the light center at the focus. If the distance of focus from vertex is ¾ cm, and if the diameter of reflector is 10cm, find its depth.

a. 25/3 cm

b. 24/2 cm

c. 25/2 cm

d. 24/3 cm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

43. Find the equation of an ellipse with axis parallel to X-axis, center at (0, 0), eccentricity is 1/3, and distance between foci is 2.

a. x2/9 + y2/8 = 1

b. x/9 + y/8 = 1

c. x3/9 + y3/8 = 1

d. x/8 + y/9 = 1

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

44. Find the equation of the locus of a point that moves so that difference of its distance form points (-4, 0) and (4, 0) is 6.

a. (x–2)2/9 – (y–k)2 = 1

b. ((x+0)2/9 – (y-k)2 = 1

c. (x-0)2/9 – (y-k)2 = 1

d. (x-0)2/9 + (y- k)2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

45. The altitude and radius of a cone were measured and found to be 2 m and 1 m respectively. If the maximum possible errors in measurement are 3 cm and 2 cm respectively, find the maximum possible error in calculating the volume.

a. 0.109 cu. meter

b. 0.115 cu. meter

c. 0.125 cu. meter

d. 0.151 cu. Meter

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

46. A 6 ft. tall man walks away from a 20 ft. high lamppost at the rate of 3 ft/sec. Find:

a) How fast is the tip of his shadow moving?

b) How fast is the length of his shadow changing?

a. 6/14 ft/sec

b. 3/7 ft/sec

c. 6/7 ft/sec

d. 9/7 ft/sec

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

47. A dive-bomber is losing altitude at the rate of 600 km/hr. How fast is the visible surface of the earth decreasing when the bomber is 1km high? Assume that the radius of the earth is equal to 6400 km.

a. The visible area is decreasing at 20.12 x 106 km2/hr

b. The visible area is decreasing at 23.12 x 106 km2/hr

c. The visible area is decreasing at 20.12 x 106 km2/hr

d. The visible area is decreasing at 24.12 x 106 km2/hr

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

48. Find the angle that the parabola x2 = y + 2 makes with the x – axis.

a. θ = 71.53°

b. θ = 70.53°

c. θ = 69.53°

d. θ = 72.53°

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

49. Divide 90 into 3 parts so that their product is in its maximum.

a. the numbers are 30, 40 and 20

b. the numbers are 30, 30 and 30

c. the numbers are 30, 35, and 25

d. the numbers are 40, 25 and 25

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

50. Find the minimum possible sum for three positive numbers whose product is 27.

a. 9

b. 8

c. 5

d. 4

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status