MCQ in Machine Design Part 3 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design Part 3 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 3 of the Series in Machine Design as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in Machine Design Part 2 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

101. Two  parallel  shaft  connected  by  pure  rolling  turn  in  the  same direction and having a speed ratio of 2.75. what is the distance of the two shaft if the smaller cylinder is 22 cm. in diameter.

A. 16.60 cm

B. 30.25 cm

C. 25.25 cm

D. 19.25 cm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

102. The  distance  between  similar,  equally-spaced  tooth  surfaces  in  a given direction and along a given line.

A. pitch circle

B. pitch plane

C. pitch

D. pitch diameter

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

103. A  drop  hammer  of  1  ton  dead  weight  capacity  is  propelled downward by a 12 inch  diameter cylinder. At 100 psi air pressure what is the impact velocity if the stroke is 28 inches?

A. 47.4 ft/sec

B. 31.6 ft/sec

C. 15.8 ft/sec

D. 63.2 ft/sec

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

104. Could be defined as simply push and pull.

A. power

B. inertia

C. work

D. force

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

105. Opposite  directional  forces  equal  in  magnitude  and  parallel  is called_________

A. non coplanar

B. centroid

C. couple

D. coplanar

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

106. Quantities  such  as  time  ,  volume  and  density  are  completely specified when their magnitude is known is also called

A. couple

B. resultants

C. components

D. scalar

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

107. The  use  of  hardened  steel  for  the  mating  metal  gear  appears  to give  the  best  results  and  longer  operational  life.  The  usual hardness is in the range of

A. over 600 BHN

B. 300 to 400 BHN

C. below 350 BHN

D. over 400 BHN

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

108. _______ is  the  product  of  the  resultant  of  all  forces  acting  on  a body and the time.

A. linear momentum

B. linear impulse

C. angular momentum

D. all of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

109. The separate forces which can be so combined are called

A. concurrent forces

B. non concurrent forces

C. couple

D. component forces

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

110. Continuous stretching under load even if the stress is less than the yield point

A. plasticity

B. elasticity

C. creep

D. ductility

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

111. The most known lubricants being utilized in whatever category of load and speed are oil, air, grease and dry lubricants like

A. bronze

B. lead

C. silicon

D. graphite

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

112. A  coupling  that  allows  axial  flexibility/movement  in  the  operation. Made  of  alternate  bolting  of  steel,  leather,  fabric  and/or  plastic material into the two flanges

A. Flexible disk coupling

B. flexing Oldham coupling

C. Flexible toroidal spring coupling

D. Elastic-material bonded coupling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

113. It  consists  of  two  cranks,  a  stationary  piece  called  the  line  of centers and the connecting rod is a

A. five-bar linkage

B. four-crank braces

C. three-crank linkage

D. four-bar linkage

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

114. Used  to  change  rotary  motion  to  reciprocating motion____________

A. rack gears

B. hypoid gears

C. Helical gears

D. herringbone gears

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

115. The  effective  face  width  of  a  helical  gear  divided  by  gear  axial pitch

A. approach ratio

B. Arc of action

C. Arc of recess

D. Face overlap

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

116. Pitch diameter less the diameter of the roller chain is equal to:

A. top land

B. bottom diameter

C. addendum

D. Face overlap

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

117. Generally applied on speed reducer due to large speed ratio:

A. bevel gears

B. helical gears

C. worm gears

D. hypoid gears

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

118. If shaft size is specified as-diameter 2.00” max. and 1.99” min. in diameter then the 0.010” could be defined as________

A. allowance

B. fit

C. variance

D. tolerance

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

119. A  material  plane  was  subjected  to  a  load.  When  the  load  was removed the strain disappeared. From the structural change which of the following can be considered about this material?

A. it has high modules of elasticity

B. it does not follow Hooke’s Law

C. it is plastic

D. it is elastic

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

120. Helix  angle  in  the  range  of  ______  degree  is  recommended  for wide-face helical gears

A. less than 15

B. less than 20

C. 20 to 35

D. 20 to 22

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

121. A step shaft made  of SAE 1117 steel with an ultimate strength of 69.7  ksi.  The  notch  sensitivity  factor  is  0.983  and  0.00435  is  the constant  dependent  upon  the  ultimate  strength  check  the  radius of the stress raiser.

A. 0.192

B. 0.386

C. 0.25

D. 0.775

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

122. Difference between maximum material  limits of mating parts . Or it is a minimum clearance or maximum interference between parts

A. tolerance

B. fits

C. variance

D. allowance

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

123. The changes in shape or geometry of the body due to action of a force on it is called deformation or _____

A. shear stresses

B. stresses

C. compressive stress

D. strains

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

124. For an evenly distributed and uniform wear on each meshing gear tooth, the ideal design practice is to consider a ______________

A. wear resistance alloy addition to tooth gears

B. heat treatment of the gears

C. hardening of each tooth

D. hunting tooth addition

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

125. The  reciprocal  of  a  diametral  pitch  or  the  ratio  of  the  pitch diameter to the no. of teeth

A. lead

B. module

C. involute

D. clearance

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

126. Ability to resist deformation under stress

A. plasticity

B. all of these

C. stiffness

D. toughness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

127. Flat  leather  belting  not  recommended  for  used  in  a  speed  in excess of____ fpm.

A. 3600

B. 4800

C. 6000

D. all of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

128. The  angle  included  between  the  sides  of  the  thread  measured  in an axial plane in a screw thread

A. angle of thread

B. Angle between thread or 40

C. Helix angle thread

D. Half angle thread or 20°

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

129. An elastic body whose primary function is to deflect under load

A. clutch

B. stopper

C. brake

D. spring

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

130. Determine the estimated weight of a ¾” x 6’ x 20’ steel plate

A. 1809 kgs

B. 1490 kgs

C. 1709 kgs

D. 1666 kgs.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

131. Steel plates allowable tensile strength

A. 396.41 N/m2

B. 296.12 N/m2

C. 379.31 N/m2

D. 310.11 N/m2

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

132. Poisson’s Ratio is the ratio of

A. elastic limit to yield strength

B. lateral deformation to the longitudinal deformation

C. shear strain to unit strain

D. elastic limit to shear strength

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

133. Manganese steel standard designation, SAE_______

A. 13xx

B. 10xx

C. 11xx

D. 8xx

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

134. One of these materials is not a structural steel?

A. low carbon steel

B. tool and die steel

C. stainless steel

D. medium carbon steel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

135. Determine the torque received by the motor shaft running at 4250 rpm.  Transmitting  11  Hp,  through  a  10  in  diameter  20° involute gear. The shaft is supported by ball bearings at both ends and the gear is fixed at the middle of 8” shaft length

A. 163 in lb.

B. 167 in. lb.

C. 132 in. lb.

D. 138 in. lb.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

136. The ratio of moment of inertia on a cross-section of a beam to this section modulus is

A. a measure of distance

B.equal to the radius of gyration and compression

C.  multiplied  by  the  bending  moment  of  inertia  to  determine  the yield stress

D. equal to the area of the cross-section and tension

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

137. The SAE 2340 shafting contain___________% Nickel

A. 3.85 Ni

B. 4% Ni

C. 3.25 to 3.75 % Ni

D. 3.84% Ni

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

138. Chromium steel standard designation SAE ___________

A. 92xx

B. 5xxx

C. 3xxx

D. 11xx

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

139. Alloy  that  improves  strength  of  steel  at  high  temperature application

A. aluminum

B. manganese

C. silicon

D. chromium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

140. When an air entraintment agent is put into a concrete mix

A. the water/cement ratio must be reduced

B. the strength will decrease

C. minimal effect

D. the strength will suffer up to 50%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

141. In  general,  alloys  with  high  nickel  content  retain  toughness  to quiet low temperatures up to ______ °F.

A. -380

B. -400

C. -260

D. -320

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

142. The differential of the shear equation is the ______ .

A. deflection of the beam

B. comprehensive strength of the beam

C. tensile strength of beam

D. load on the beam

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

143. It is recommended not to have a direct drive between driven and drive sprockets if the ratio of their teeth exceeds _______. Use 2 or more step combination.

A. 10 times

B. 8 times

C. 5 times

D. 6 times

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

144. The  length  of  the  hub  should  not  be  made  lesser  than  the  face width  of  the  gear.  Hub  lengths  usually  vary  from  1  25D  to  2D where  d  is  the  shaft  diameter.  The  reasonable  diameter  of  steel hub should be

A. 2D

B. 1.8 D

C. 1.55 D

D. 1.20 D

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

145. Length  of  contact  between  two  mating  parts  in  a  screw  and  nut threads measured axially is termed ______.

A. Length of Engagement

B. Axis of contact

C. Arc of contacts

D. Depth of Engagement

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

146. The sum of their addendums and dedendums

A. whole depth

B. full depth

C. width of space

D. working depth

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

147. Stresses that are independent of loads is called __________

A. working stress

B. residual stresses

C. simple stress

D. combined stress

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

148. Material having a high electrical resistance and should not be used as conductor of electrical current

A. nickel

B. aluminum oxide

C. silicon base alloys

D. iron oxide

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

149. The best materials for brake drums is______.

A. aluminum

B. cast iron

C. steel material

D. wrought iron

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

150. The alloy materials used in the production of metal working tools

A. titanium, phosphorous

B. tungsten, silicon, hadfield mn

C. vanadium, chromium, molybdenum

D. high carbon steel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status