adplus-dvertising

MCQ in Machine Design Part 4 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design Part 4 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 4 of the Series in Machine Design as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in Machine Design Part 3 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. Torsional  deflection  is  a  significant  consideration  in  the  design  of shaft  and  the  limit  should  be  in  the  range of _____________ degree/foot of length

A. 0.4 to 1

B. 0.1 to 1

C. 0.08 to 1

D. 0.6 to 1

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

152. If the pitch of a screw is 2/9 find the thread per inch

A. 0.34

B. 4.5

C. 5.4

D. 17

View Answer:

Answer:

Explanation:

153. The  property  that  characterizes  a  material’s  ability  to  be  drawn into a wire

A. tensile strength

B. ductility

C. endurance limit

D. thermal conductivity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

154. For  steel  shafting  design  in  an  average  condition  the  maximum distance  in  feet  between  bearing  to  avoid  excessive  linear deflection  is  by  formulas-  L = 8.95 3√D2 or  8.95  D2/3 for  shaft subjected  to  no  bending  except  its  own  weight  but  for  shafting with  bending  action  of  pulleys  etc.  the  formula  then  will  be  L = __________.

A. 4 D2/3

B. 7.0 D2/3

C. 5.2 D2/3

D. 6.0 D2/3

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

155. Which  of  the  phases  of  steel  elements  has  a  face-centered  cubic structure?

A. pyrite

B. austenite

C. cementite

D. all of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

156. Steel  spring  material  is  usually  hardened  to  400  to  500  BHN  and the carbon content is in the range of ____

A. 0.50 to 0.90 %

B. all of these

C. 0.45 to 0.48

D. 0.96 to 0.97

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

157. Principal stresses occur on these plane

A. which are subjected to ultimate tension

B. which are subjected to maximum compression

C. The shearing stress is zero

D. which are 45° apart

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

158. The  property  of  material  wherein  the  content  is  continuously distributed through its entire mass

A. plasticity

B. malleability

C. homogeneity

D. all of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

159. The properties of metal to withstand loads without breaking down is

A. elasticity

B. strength

C. plasticity

D. strain

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

160. Shafts readily available in the market are made in many ways and wide  variety  of  material  composition.  It  is  likely  be  cold  drawn carbon steel in size smaller than __________ inches diameter

A. 3.75

B. 4

C. 5

D. 51/2

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

161. Plain carbon steel standard designation SAE ________

A. 6xxx

B.13xx

C. 10xx

D. 2xxx

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

162. If the inertia is 90 lb. ft2 and the speed of the driven shaft is to be increased  from  0  to  2500  rpm  in  5  seconds,  shaft  material  is  of SAE  4140  with  yield  strength  of  110000  lbs./in2,  find  the  clutch starting torque in in. lb ft.

A. 159

B. 128

C. 146

D. 191

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

163. The rigidity of polymer can be increased by

A. fumace melting

B. normalizing

C. crystallization

D. shot opening

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

164. The difference between cast steel and cast iron

A. cast steel has usually less than 1 %

B. while cast iron has 2% or 3.6% carbon range

C. cast iron has lower strength more brittle and has lower ductility than cast steel

D. all of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

165. It  is  a  general  practice  to  use  the  following  allowable  stresses 4000  psi  for  main transmitting  shaft  and  8500  psi  for  small  short shafts  and  counter  shaft for  line shaft  carrying  pulley  it is ______ psi.

A. 7800

B. 7000

C. 6000

D. 6500

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

166. How many 5/16 inch holes can be punch in one motion in a steel plate made  of SAE 1010 steel 7/16 inch thick using a force of 55 tons. The ultimate strength for shear is 50 ksi and use 2 factor of safety

A. 5.8

B. 3.7

C. 5

D. 6.5

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

167. Drilling machine cannot do

A. reaming

B. spot facing

C. lapping

D. broaching

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

168. Material charges in foundry melting operation are composed of

A. limestone, foundry coke and silica sand

B. steel scrap alloys and charcoal/foundry coke

C. iron ore, quartz and charcoal

D. scrap wood alloys and limestone

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

169. ________is a work-supporting device which is bolted to the saddle of  the  lathe  machine.  It  travels  with  the  cutting  tool  it  is  a prevention  of  the  springing  away  of  the  workpiece  from  cutting tools

A. rubber-flex collets

B. tool post

C. follower rest

D. carriage stop

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

170. Almost  always  the  soldering  materials  are  a  combination  of  the following alloys

A. all of these

B. lead & tin

C. tin & antimony

D. lead & antimony

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

171. The most popular of all soldering materials in use has composition of.

A. 45/55% tin & lead

B. 50/50% tin & lead

C. all of these

D. 60/40% tin & lead

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

172. The  relative  strength  of  a  butt  welding  could  be  safety  assumed as____% efficiency.

A. 95

B. 98

C. 90

D. 92

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

173. Which  of  the  following  raw  materials  are  used  in  the  foundry molding operation?

A. silica sand, bentonite, flour/paste water

B. silica sand paste,graphite electrode

C. silica sand and paste

D. silica sand, linseed oil, flour

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

174. The following are parts of a micrometer caliper except for

A. thimble

B. head screw

C. spindle

D. anvil

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

175. To avoid brittleness of weld or the residual stress in the welding it is normally stress relieved of___

A. normalizing

B. tempering

C. flame hardening

D. annealing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

176. Steel with certain % of carbon maximum can readily be welded by all  process  and  the  resulting  strength  of  the  portion  welded  is  as strong as the base material

A. 0.15% C max

B. 0.35 % C max

C. 0.25 % C max

D. 0.30%C max

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

177. A kilowatt is equal to _________

A. 8851.2 in-lb/sec.

B. 1140 joule/sec.

C. 57 BTU/min

D. 44.200 ft. –lb./min.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

178. Molybdenum-chromium-nickel steel designation

A. SAE48xx

B. SAE43xx

C. SAE56xx

D. SAE46xx

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

179. Single  forces  which  produces  the  same  effect  upon  a  mass replacing two or more forces acting together is called

A. vector

B. resultant

C. component of forces

D. resolution

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

180. Permissible  variation  of  the  manufactured/machined  dimension  is called ___________

A. intolerance fits

B. deviation

C. allowance

D. tolerance

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

181. Peculiar strength of the metal to resist being crushed

A. shear strength

B. ultimate strength

C. compressive strength

D. elastic limit

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

182. What pressure is required for punching a hole 2” dia thru ¼” steel plates?

A. 40 tons

B. 50 tons

C. 45 tons

D. 35 tons

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

183. What  is  the  working  strength  of  a  2”  bolt  which  is  screwed  up tightly  in  a  packed  joint  when  the  allowable  working  stress  is 12,000 psi

A. 20.4 ksi

B. 22.4 ksi

C. 23.4 ksi

D. 18 ksi

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

184. Determine  the  bursting  steam  pressure  of  a  steel  shell  with diameter of 10 inches and made  of ¼ thick steel plate. The joint efficiency is at 70% and the tensile strength is 60 ksi

A. 4200 psi

B. 10.5 ksi

C. 42.8 ksi

D. 8500 psi

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

185. Commonly  used  by  steel  melter  as  deoxidizer  because  of  its  easy availability and cheap price

A. silicon

B. aluminum

C. zinc

D. manganese

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

186. Curve  formed  by  the  path  of  a  point  on  a  straight  line  as  it  rolls along a convex base curve. The base curve is usually a circle and generally used as the profile of gear tooth.

A. axial plane

B. involute

C. arc or recess

D. arc of action

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

187. Resultant of two or more component forces is called___________

A. composition of forces

B. resultant

C. component

D. collinear of forces

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

188. A  material  having  a  high  electrical  resistance  and  should  not  be used for conductor of electric current

A. alloyed magnesium

B. silicon base alloy

C. nickel

D. zinc

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

189. A radian is equal to_________

A. 57.020°

B. 57.296°

C. 57.706°

D. 57.190°

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

190. It improves red hardness of steel

A. silicon

B. lead

C. cobalt

D. manganese

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

191. Designated pipe color used in communication

A. silver gray

B. aluminum gray

C. bare

D. white

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

192. The design stress and factor of safety are related in the following manner

A. design stress = ultimate stress/ factor of safety

B.  ultimate  stress  =  factor  of  safety  /  design  stress  plus concentration factor

C. factor of safety = design stress / ultimate stress

D.  design  stress  =  factor  of  safety  /  times  stress  concentration factor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

193. Not  adaptable  to  welding  due  to  low  tensile  strength  and  poor ductility etc

A. copper parts

B. cast iron materials

C. aluminum parts

D. bronze parts

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

194. Bearing  surface  that  completely  surrounds  the  journal  is  also called _______

A. offset bearing

B. full bearing

C. centrally loaded bearing

D. babbit bearing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

195. The purpose of lubrication is as mentioned except

A. to lighten the load

B. prevent corrosion/oxidation

C. prevent adhesion

D. cool the moving elements

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

196. Tools usually used in wood pattern making in foundry shop.

A. saws and chisels

B. band saw

C. knives and drills

D. drill machine

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

197. ________is  a  plane  perpendicular  to  the  axial  plane  and  to  the pitch  plane  in  gears  the  parallel axes;  and  the  plane  of  rotating coincide

A. tangent plane

B. straight plane

C. transverse

D. reference plane

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

198. A  36  tooth  pinion  with  a  turning  speed  of  300  rpm  drives  120 tooth  gear  of  14 ½ degrees involute  full  depth  pressure  angle. What would be the speed of the driven gear?

A. 1000 rpm

B. 100 rpm

C. 90 rpm

D. 140 rpm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

199. Several force which can be combined is called.

A. resultants

B. composition of forces

C. components

D. collinear forces

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

200. The surface along the fillet curves or between the fillets radius of the two adjacent tooth or a gear

A. bottom land

B. flank

C. fillet

D. top land

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status