MCQ in Machine Design Part 2 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design Part 2 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 2 of the Series in Machine Design as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Machine Design Part 1 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

51. Calculate the rpm for machining a cast iron workpiece 6 inches in diameter. The lowest cutting speed for cast iron is 50 fpm.

A. 35.3

B. 33.3

C. 43.3

D. 53.32

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

52. A helical gear a 14 ½° normal pressure angle and transverse diameter pitch of 2.3622 per cm. the helix angle is at 45° and has 8 teeth. Compute the transverse pressure angle in degrees.

A. 22.2°

C. 18.9°

B. 19.3°

D. 20.1°

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

53. Compute the maximum unit shear in a 3 inch diameter steel shafting that transmits 2400 in lb. of torque at 99 rpm.

A. 4530 psi

B. 4250 psi

C. 3860 psi

D. 4930 psi

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

54. To facilitate the milling (roughing) work of a cast steel material using material using a 11/2 inch diameter cutter choose between the two available stock. Find the speed of the cutter in rpm.
-high speed steel cutter with a cutting speed of 50 fpm
-carbide tipped cutter with a cutting speed of 200 fpm

A. 389

B. 572

C. 509

D. 412

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

55. The U.S standard gage for iron and steel was established in 1893 which is primarily a weight gage. The basis is the weight of wrought iron which is at _______ lbs. per cubic foot.

A. 480

B. 493

C. 490

D. 488

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

56. Calculate the cutting speed in fpm when spindle speed of a lathe is turning 8 inch diameter bronze casting using a spindle speed of
120 rpm.

A. 220 fpm

B. 3016 fpm

C. 2510 fpm

D. 251 fpm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

57. The lathe compound is used for:

A. angle cutting

B. grooving

C. facing

D. shaping

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

58. If the ultimate shear stress of a 1/8 inch thick drawn steel plates is 35 ksi what force is required to punch a 1 1/2 inch diameter hole?

A. 10.011 lbs

B. 22.322 lbs

C. 11 Mtons

D. 20620 lbs

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

59. Brazing is more superior than soldering in joining metals because:

A. higher melting temperature joining

B. molten metal flaws between joints because of capillary forces

C. it has slight diffusion of metal involved

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

60. To finally complete milling (finishing) work of steel material the operator has the option to choose the better available cutter in stock and these are:
-both 1 1/2 inch diameter
-high speed steel with recommended cutting speed of 90 fpm
-carbide tipped with cutting speed of 300 fpm
Compute the rpm of the cutter

A. 801

B. 620

C. 764

D. 264

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

61. A ball is thrown vertically upward with a speed of 24.38 m/s. Then 2 seconds later a second ball is projected vertically upward too with a speed of 18.28 m/s. At what point above will they meet?

A. 17.62m

B. 15.62 m

C. 16.62 m

D. 21.62 m

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

62. Babbit bearing material maybe melted in a pouring ladle over an open fire. The temperature is about right when a wooden pine stick used for stirring chars but does not ignite and at that stage the molten metal temperature is in the vicinity of ________ °F.

A. 1010

B. 870

C. 760

D. 590

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

63. The purpose of______is to prevent gears from jamming together and making contact on both sides of their teeth simultaneously

A. tooth fillet

B. stress relieving

C. backlash

D. all of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

64. Any internal/residual stress in a steel work can be remedied by:

A. tempering

B. stress relieving

C. annealing

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

65. The usual shrinkage allowance specified for patterns to compensate for the expected shrinking of cast steel parts
construction of steel casting in cooling:

A. 1/8 inch/ft

B. 3/16 inch/ft

C. 3/32 to 1/8 inch/ft

D. 5/32 to 7/32 inch/ft

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

66. Choose the economical type of material for gears that give/sustain good operating quality/life for intended operation

A. plane carbon steel

B. high alloy steel

C. heat treated carbon steel

D. all of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

67. A material plane was subjected to a load. When the load was removed the strain disappeared. From the structural change which of the following can be considered about this material?

A. it does not follow Hooke’s Law

B. it has high modules of elasticity

C. it is elastic

D. it is plastic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

68. Compute the power transmitted in HP by the shaft rotating 1200 rpm and subjected to torsional moment of 1200 MN.

A. 202

B. 252

C. 150

D. 171

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

69. Instantaneous center is also called___________.

A. rotopole

B. virtual center

C. centro

D. all of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

70. What is the stress to strain ratio within the elastic limit?

A. elastic limit

B. modulus of elasticity

C. elasticity

D. compressive ratio

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

71. A spur pinion supported on each side by ball bearings rotates 1750 rpm and transmit to a mating gear at 25 Hp. The pressure angle is 20 degrees and the pitch diameter is 5. Determine the tangential load in lbs.

A. 420

B. 300

C. 360

D. 400

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

72. In a spring design, spring index of 7 through 9 is best 4 through 7 and 9 through 16 are often used but spring index of________should be avoided due to difficulties in making etc.

A. 4

B. less than 5

C. 5 or less

D. all of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

73. Allowance added in the casting pattern to compensate for the contraction of metal

A. tapering allowance

B. shrinkage allowance

C. finish allowance

D. draft pattern

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

74. Ratio of the angle of action to the pitch angle

A. contact ratio

B. approach ratio

C. ratio of gearing

D. module

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

75. General purpose grade of steel used for broiler plate, structural etc. usually with carbon content of______.

A. 0.20 to 0.30%C

B. 0.35 to 0.50%C

C. 0 .15 to 0.25%C

D. all of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

76. The angle made by the helix of the thread(in a straight thread) at the pitch diameter with a plane perpendicular to the axis called__________.

A. angle of thread

B. truncation

C. lead angle

D. lead

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

77. The principle materials used in the production of metal working tools:

A. high carbon steel

B. tungsten, silicon, had-field Mn

C. titanium, phosphorous

D. vanadium, chromium, molybdenum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

78. In the interest of design simplification and good kinematic compromise bevel gears adopted a standard pressure angle of ___________ degrees.

A. 20° involute stub

B. 20°

C. 141/2 involute full depth

D. 171/2

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

79. The property of material that relates the lateral strain to longitudinal strain.

A. stress

B. strain

C. Poisson’s circle

D. endurance limit

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

80. Also called eccentrically loaded bearing is ________.

A. full bearings

B. offset bearing

C. partial bearing

D. fitted bearings

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

81. In the selection of wire rope, regular lay means wires and strands are arranged in the following manner:

A. twisted in the same direction

B. twisted in any direction

C. twisted in opposite direction

D. twisted in along direction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

82. In involute teeth, the pressure angle is often defined as the angle between the line of action and the line of tangent to the pitch circle. It is also termed as

A. helix angle

B. angle of recess

C. Angle of obliquity

D. Arc of action

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

83. A lineshaft runs at 360 rpm. An 18” pulley on the same shaft is belt connected to a 12” pulley on the counter-shaft. From a 15” pulley on the counter-shaft motion is transmitted to the machine. Compute/check the required of the pulley on the machine to give a spindle speed of 660 rpm.

A. 16”

B. 12 1/4”

C. 101/2”

D. 81/2”

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

84. Height of tooth above pitch circle or the radial distance between pitch circle and top land of the tooth.

A. top root

B. addendum

C. land

D. hunting tooth

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

85. The function of clutch in the machine tool is?

A. lowering of drive speed

B. to disconnect or connect at will the drive

C. alignment of drive shaft

D. to insure that two shaft line up at high speed

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

86. It is generally recommended and normal for a designer to add a hunting tooth to evenly distribute the wear on meshing teeth like a 53 teeth gears mesh with 30 teeth pinion. Find the rotation of pinion to mesh with same pair of teeth again

A. 120

B. 81

C. 61

D. 53

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

87. The shaft whose torque varies from 2000 to 6000 in lbs. has 1 1/2 in in diameter and 60000 psi yield strength. Compute for the shaft mean average stress.

A. 6036 psi

B. 6810 psi

C. 5162 psi

D. 5550 psi

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

88. The angle made by the helix of the thread (in a straight thread) at the pitch diameter with a plane perpendicular to the axis is called __________.

A. lead angle

B. truncation

C. lead

D. angle of thread

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

89. The rule of thumb in journal bearing design; the clearance ratio/clearance should be.

A. 0.0090

B. 0.0042

C. 0.0010

D. 0.00120

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

90. The moment of inertia of a rectangle whose base is “b” height “h” about its base is

A. bh3/4

B. bh3/12

C. bh3/24

D. bh3/3

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

91. Cold rolled shafting is not available in diameter larger than__________

A. 6 inches

B. 5 inches

C. 6 ½ inches

D. 5 ½ inches

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

92. What power would a spindle 55 mm in diameter transmit at 480 rpm. Stress allowed for short shaft is 59 newtons/mm2

A. 45.12 kw

B. 50.61 kw

C. 45 Hp

D. 39.21 kw

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

93. The cast iron flywheels are commonly designed with a factor of safety of______

A. 14 to 15

B. 10 to 13

C. 8 to 9

D. 6 to 12

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

94. A pair of equal and opposite (not collinear) forces that tend cause a rotation of a body

A. couple

B. centroids

C. equilibrium

D. vector

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

95. The ratio of the pitch diameter in inches to the number of teeth

A. pitch circle

B. English module

C. module

D. pitch diameter

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

96. When the motion is diminished/decreasing instead of increasing is called.

A. deceleration

B. uniform negative impulse

C. retarded motion

D. all of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

97. _______is a unit or energy?

A. ft.-lb.

B. hp

C. BTU/hr.

D. watt

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

98. When high strength and durability are a requirements for choosing gear materials it is preferable to use_________ material.

A. hardened bronze

B. steel

C. phenolic laminated

D. white iron

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

99. _________forces when action are parallel

A. couple

B. non collinear

C. resultant

D. non concurrent

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

100. The product of the mass and the velocity of the center of gravity of the body is called.

A. linear momentum

B. angular impulse

C. linear impulse

D. angular momentum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status