adplus-dvertising

MCQ in Values Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: July 3, 2021)

MCQ in Values Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Values Education Part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. The Filipinos have constituted themselves into a nation – state to pursue the goal of social progress and total human liberation and development of their:

a. Intellectual dimension

b. Political dimension

c. Moral dimension

d. Social dimension

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

2. The process of working out a sense of morality through the active structuring of one’s own social experiences, the outcome of which is a preference that is considered desirable or acceptable by a referent group:

a. Values analysis

b. Values modification

c. Moral development

d. Values clarification

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

3. Children in this level or moral development conceive the “right” or the “moral” as the literal or strict obedience to rules, that they should submit to these rules as an obligation to power and authority to avoid punishment by elders:

a. The pre-conventional stage

b. The heteronymous stage

c. The pre-moral stage

d. The autonomous stage

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

4. Value-laden ideas as that tells about the learners’ behavior such as his attitude, interest, aspirations, worries and beliefs:

a. Value indicators

b. Valuing

c. Creative goodwill

d. Behavior indicators

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

5. In layman’s language, the term VALUE means one of the following:

a. To realize a certain urgent demand for something important

b. For one or something is worth or what one prize in life

c. To have power or vigor to do a specific thing

d. Basic attitude and core beliefs

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

6. Empowering the person’s will to do good is exercising in him called:

a. Fullness of truth

b. Rationalization

c. Love and fairness

d. Freedom and responsibility

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

7. The deepest source of man’s most authentic actions, the most privileged place in which God speaks to him, and the highest peak of the person’s humanity called:

a. Practical judgment

b. Spiritually

c. Truth and goodness

d. Consciousness or central sense

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

8. The valuing process as a teaching strategy focuses on aspects of one’s own life in general, understands without judging, pursues reflection and:

a. Focuses on a major approach

b. Includes illustrating the strategy

c. End with the limitation of the approach

d. Develops thoughtful self-direction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

9. Developing more complex moral reasoning patterns through successive and sequential stages among learners may be best stimulated through the:

a. Moral development approach

b. Cognitive development approach

c. Developmental approach

d. Moral dilemma strategy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

10. The most flexible and effective strategy in encouraging a person to introspect about his thoughts and ideas, consider other alternatives, and arrive at a purposeful stance for himself and in relation to other called:

a. Discussion

b. Moral dilemma

c. Total person experimental learning

d. Clarifying response

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

11. The wisdom or God or the divine reason and will, which directs all the actions and movement of thing:

a. Ethical or moral norm

b. Universal moral law

c. Eternal law

d. Natural law

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

12. Values vary in different generation, cultures, and societies and within persons themselves. This means that:

a. Values are dynamic

b. Values are transmitted

c. Values are learned

d. Values are caught from various source

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

13. To help the Filipino develop his human potential, contribute to the growth of the Philippine culture and built appropriate structures and institutions is the task of:

a. Education

b. Society and nation

c. The Philippine

Constitution

d. Political leaders

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

14. In the experiential learning process, which of the following phases encourages students to share their feelings and thoughts with one another?

a. Application phase

b. Value processing phase

c. Directive phase

d. Introspective phase

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

15. The teacher becomes a director of value learning and enriches the learning through cognitive and effective inputs:

a. Abstraction

b. Activity

c. Analysis

d. Application

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

16. One of the reasons mass media play a vital and important role in our society is that called:

a. They have a great role in the formation of Filipino values

b. They cater to the uplifted of the common good

c. They correct the miseducation of the Filipino’s

d. Filipino today are products of media

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

17. The Filipino’s lack of nationalism and dependence on foreign power is a result of:

a. Of the school fixed curricula

b. Some religions are becoming a money making business

c. Of the disintegration of families as a basic unit of society

d. Of the domination of media and new communication technologies

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

18. Which of the following statements is the most effective means of acquiring moral values?

a. By reading literature on moral development

b. By following the advices given by the significant others

c. By listening to significant others for their moral values

d. By examining what she/he caught and by reflecting on what she/he learned

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

19. What is the basic premise in the development of the human being?

a. The development of human being is limitless

b. There in a supreme being more powerful than oneself

c. The human being’s potential are means to development

d. The human being’s endowed with faculties for optimum development

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

20. When we compare test scores of college students with their cumulative grade point at the time of testing, what kind of validity are we establishing?

a. Criterion related

b. Predictive

c. Concurrent

d. Content

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

21. Which strategy/technique can bring awareness of what we think, feel, do and also gives an opportunity to get in touch with oneself?

a. Affirmation

b. Disclosure

c. Introspection

d. Centering

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

22. It is designed to solved the social ills of society through personal transformation and also renewal and no strengthen the moral fiber of the Filipino people:

a. Sustainable development

b. Moral recovery program

c. People empowerment

d. Economic development foundation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

23. Parents who implement harsh not accompanied by reasoning teach children to be:

a. Insightful about their own behavior

b. Moral recovery program

c. People empowerment

d. Economic development foundation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

24. Teaching values in the classroom means that the teacher works on lesson objectives in the _______ domain:

I. Affective

II. Cognitive

III. Psychomotor

a. I, II and III

b. I only

c. I and II

d. I and III

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

25. Excessive money borrowing, malicious gossips and other unworthy practices are actualizations which could directly affect the teacher’s credibility with what group?

a. Community

b. Parents

c. School officials

d. Students

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

26. What is best for frustrated teacher to do evaluate his beliefs and values?

a. Self-disclosure

b. Affirmation

c. Introspection

d. Feedback

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

27. Which of the following is an indication of a moral person? She/he ________:

a. Is killed to act on his/her own decisions

b. Is gifted with emotion to judge which is good and bad

c. Sticks to his personal conviction without listening to other

d. Is endowed with the faculty to choose to be good and to love

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

28. A boy is an attention seeker and always does what pleases his parents. What level of morality?

a. Pre-conventional

b. Universal ethical

c. Conventional

d. Post conventional

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

29. To facilitate testing and measurement which provide data for evaluation, objectives in values development are translated into behaviors that are:

a. Cognitive and behavioral

b. Reliable and time bound

c. Measurable, observable or describable

d. Specific, measurable and attainable

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

30. The ‘Politics of Service “ and the Moral Recovery Program core values are congruent because:

a. They manifest processes of democratization and decentralization

b. They affirm the commitment in the Philippine society

c. They are designed to draw personal transformation and renewal

d. The reinforce the response and contribution of outstanding leaders

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

31. “Maka-Diyos, Maka-Bayan, Maka-Tao are the four pillars of:

a. The politics service

b. The principle of subsidiary

c. The Kabisig Peoples’ Movement

d. Public service as a public trust

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

32. The feudal structure of the Filipino social environment where there are great gaps between the rich and the poor majority develops:

a. Feeling of inferiority

b. Low tolerance

c. Strong family orientation

d. Passivity and dependence

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

33. The DepEd Values Education framework is called:

a. Prescriptive and can be imposed

b. The subject of education, to learn and be taught

c. The object of education, the center of the curriculum

d. Grounded on the rational understanding of the Filipino

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

34. One of the following does not belong to the spiritual faculties of man:

a. Conscience

b. Will

c. Intellect

d. Passion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

35. Which of the following is/are considered the effective child-rearing practice/s?

I. Totally accept the child for what she/he is

II. Depend strongly the child’s conviction

III. Reinforce good behavior by reward

IV. Spend time with the child

a. I and IV

b. IV only

c. I only

d. I, II, and III

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

36. Which of the following value integration approaches is done when the teachers is asked to add an any activity to the lessons plan that a particular value is touched?

a. Unnatural integration

b. Natural integration

c. Vertical integration

d. Eclectic integration

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

37. Which of the following situation could the true essence of nationalism be reinforced among the learners using the inculcation approach?

a. Mobilizing the learners to join rallies of national concerns

b. Promoting the use of locally made products to help the Philippine economy.

c. Providing moral dilemma situation on the issue of going abroad as the OFW’s

d. Telling the students to speak in Filipino at all times regardless of the situation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

38. Which of the following is violated by entertainment programs as a vehicle for moral recovery?

a. Design films that have social relevance

b. Making films that upholds social values

c. Producing films that exhibit human exploitation

d. Encouraging the educated and trained to be involved in movie industry

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

39. What is amplified by this statement; “Bill Gates, one of the richest men in the world, had made a great contribution by introducing the computer in all business, industries an schools”?

a. Non material change

b. Technological change

c. Social change

d. Cultural change

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

40. Values formation begins with reality though the external sense, these images of reality are personal through ________.

a. Careful planning for the training of the child

b. Education of the child through his/her environment

c. Recognition of the weakness and strengths of the child

d. The knowing faculties of internal senses and intellect of the child

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

41. Which of the following signify human nature according to theory of Hobbes? Human being are:

a. Composed of body and soul

b. Physical objects

c. Moral agent

d. Vegetative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

42. Which virtue aids one to face life’s difficulties and trials?

a. Justice

b. Prudence

c. Temperance

d. Fortitude

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

43. One way to raise one’s level of cognitive consciousness or awareness is to begin thinking with:

a. Teaching as a process

b. “if-then” logical paradigm

c. Dynamic interaction

d. The “Pros-Cons” technique

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

44. The cognitive aspect of the valuing process wherein the individual has a full understanding of the consequences of each option being considered is:

a. Prizing and cherishing

b. Choosing freely

c. Choosing from alternatives

d. Choosing reflective

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

45. The main reason for pursuing all other value is:

a. That man’s personhood is transcendent

b. The inner worth of the human person

c. The each person is endowed with faculty of free choice

d. That each individual capable of rising above the materials.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

46. Values have a social function when:

a. They become the vehicle for the transmission of learning

b. Commonly held values unite families, tribe, societies and nation

c. The process is not just cognitive but involves all the faculties of the learner

d. They have a direct and immediate relevance to the personal life of the learner

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

47. The Affective Cognitive Experiences for Self Direction Methodology:

a. Defend on the learner’s creativity

b. Constitute the content of values education

c. Increase the teachers wealth of experiences

d. Make use of the experiential and the confluent learning approaches

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

48. At the core of the valuing process is an ongoing process of using one’s Innate capacities and potentials in full, creative and joyful ways called:

a. Self direction

b. Introspection

c. Self actualization

d. Symbolic self completion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

49. The supreme and overarching value that characterizes education on the basis of the foregoing philosophy of the human person is:

a. Human personality

b. Human dignity

c. Human conscience

d. Human body

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

50. Which of the following is/are condition/s to economic efficiency?

I. Deep sense of work ethics

II. The use of capital for family enterprises

III. Accelerated productivity through job efficiency

IV. Self-reliance and discipline economy

a. I, III and IV

b. II and IV

c. II, III and IV

d. I and II

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status