adplus-dvertising

MCQ in Values Education Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: July 3, 2021)

MCQ in Values Education Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Values Education Part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Values Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

51. What approach is used when a science teacher emphasizes the value of intellectual honesty and respect for the emergence of new knowledge in teaching science concepts and acquiring scientific skills?

a. Values integration

b. Value analysis

c. Values inculcation

d. Values clarification

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

52. The family is still and the most dominating factor affecting values development because:

a. Parents are always the best role models

b. Values are the first taught and caught in the family

c. The family and home environment are roots of the Filipinos character

d. The conduct of the Filipino is very much determined by the social values of the family

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

53. For the goal of developing a sense of integrity and accountability, government officials and employees should:

a. Keep performance records

b. Be given value clarification seminars

c. Get rid of useless, meaningless rules

d. Be given recognition, awards or incentives

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

54. Which of the following operative Filipino Values most specifically need some modification so that they can propel other values for the common good and social justice?

a. Obedience and respect to leaders

b. Utangnaloob and pakikisama

c. Ningas cogon and bahala

d. Hospitality and bayanihan

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

55. Values Education requires parents to fulfill three main goals except on:

a. To instruct in universal truths and moral principles

b. To help from a delicate and certain conscience

c. To encourage the practice of virtues

d. To view a child as mini adult

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

56. The following are the task of politicians except one:

a. To be brave and dutiful

b. Not only to lead, but to educate citizens as well

c. To sponsor and encourage people to behave in a certain way

d. To manipulate the political system, to ensure order accordance with  the existing laws

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

57. Which of the following practices is exclusive to an authoritarian family?

a. There is consultation with the family members before making decisions

b. Parents inculcate the right and responsibilities of every member

c. Parents know everything more than any member of the family

d. There is freedom in the practice of democratic rules

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

58. Every human person can’t live without others. This means that the human person is essentially a\an _________ being:

a. Dependent

b. Free

c. Incarnate

d. Being

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

59. In which of these cases, does peer pressure become most critical?

a. When the peers values contradict with parental moral instruction

b. When the parents disapprove of the peers of his/her child

c. When the adolescent badly gives in to peer pressure

d. When parents are unaware of his/her child’s peers

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

60. Which technique/method in values education is most appropriate when you want your student to take a stand and justify that on a moral issue?

a. Values clarification

b. Inculcation

c. Moral dilemma

d. Role playing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

61. Which of the following will help strengthen family?

a. Engaging in civic work

b. Lending hand to the poor

c. Communication with family members

d. Working, playing and praying together

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

62. Which of the following gives premium to individualistic desire, pleasure and conscience?

a. Pragmatism

b. Liberation

c. Utilization

d. Hedonism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

63. Which of the following strategies should be directly observed to foster accountability?

a. Encourage growth of self esteem

b. Demand official receipts in business transaction

c. School curricula should be oriented to self-reliance

d. Award government employees who demonstrate desirable behavior

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

64. Which of the following is a manifestation of a lack discipline?

a. Palusot syndrome

b. Sustainable projects

c. Observance of time schedule

d. Qualification standardization

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

65. What is implied in this statement: “ Adapting to change is adapting to modernity”

a. Change does not necessarily mean forgetting tradition

b. If one has to change, it must be a change for the better

c. All changes are new and modern

d. Not all changes are modern

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

66. What is the school’s ethical responsibility?

a. Understand the child’s pattern of growth and development

b. Instill the spirit of absolute freedom in action

c. Teach values separately from concept

d. Transmit culture

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

67. On which must you base your class assessment affective learning?

a. Class activity

b. Text book

c. Topic

d. Learning objective

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

68. Which assessment technique can help a Values Education Teacher determine if a favorable change in her students’ thoughts and attitudes has taken place?

a. Making students do a sociogram

b. Organizing them for a group project

c. Giving them cognitive question to answer

d. Asking students to write a brief autobiography

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

69. Which of the following is the correct order of the valuing process?

a. Prizing, choosing, acting

b. Acting, choosing, prizing

c. Choosing, prizing, acting

d. Choosing, acting, prizing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

70. What type of conscience judges “what is good and what is evil as evil?

a. Lax conscience

b. True conscience

c. Partially true conscience

d. Scrupulous conscience

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

71. The objective of the will is:

a. Goodness

b. Harmony

c. Peace

d. Understanding

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

72. Which of the following is an indication of the human being’s inclination towards spirituality?

a. Becoming a religious person

b. Becoming spiritual as one grows older

c. Elevating one’s material self to spiritual self

d. Satisfying one’s material needs ahead of spiritual needs

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

73. What could be the first help for school aged children top develop their sense of competence and industry?

a. Strict rules to follow for better accomplishment

b. Give opportunities for work so they accomplish more

c. Facilitate personal satisfaction and pride in their accomplishment

d. Don’t reinforce every accomplishment; they may become dependent on reinforcement

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

74. Since private property has a social dimension, what is demand by justice?

a. Keep he property as hidden capital

b. Give away what we have to those who have none

c. Develop what we have and share the fruit of development with others

d. Donate what we have to government for distribution to those who have less

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

75. Which of the following is NOT an effective time management?

a. Setting goals and priorities

b. Avoiding procrastination

c. Acting on impulse and delays

d. Evaluating progress towards goals

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

76. Which of the following should be considered in order to combat the negative factors that destroy the solidarity of the Filipino family?

a. Strengthen faithfulness of husband to their wives

b. Seek help from all sectors of the community

c. Be responsible member of their families

d. Believe in a formidable family

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

77. Which behavior shows that you can think/act locally and globally at the same time?

a. Patronize indigenous culture

b. Maintain global awareness on various issues

c. Travel to many attractive places around the world

d. Be proud of the local products, export the same for consumption

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

78. What are the factors that contribute to the family’s success in values formation for their children?

I. Effective child rearing methods

II. Empathy and well directed love foe the children

III. Schooling experiences and religious instruction

IV. Permissive and modern ways of bringing up children

a. I, II and IV

b. I, III and IV

c. II, III and IV

d. II and IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

79. Which is a technique used in a qualitative evaluation of values development?

a. Teacher made examination

b. Semantic differential scale

c. Achievement test

d. Diagnostic test

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

80. What level of affective domain is develop if he teacher wanted to enhance the student’s sensitivity to the feelings and needs of others?

a. Receiving

b. Responding

c. Characterization

d. Valuing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

81. Our will is to come to the fullest love the supreme goodness which is called:

a. Animal

b. Universe

c. Man

d. God

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

82. Values Education seeks to form the spiritual faculties of the INTELLECT whose function, purpose, goal and the highest human fulfillment is called:

a. To acknowledge, internalize and uphold wisdom

b. To think and to choose goodness and virtue

c. To think and know truth and wisdom

d. None of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

83. Values Education seeks to form the spiritual faculties of the WILL whose function, purpose, goal and highest human fulfillment is:

a. To control, fell, direct and understand

b. To do/act, to choose/love, goodness and virtue

c. To know, decide and act for the common good

d. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

84. If a person believes she has the right over her own body and therefore, believes her unborn child can be aborted?

a. She does not violate anything

b. She id expressing moral values

c. She is expressing behavioral values

d. The decision is but normal, it is acceptable in other countries

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

85. A type of justice among equals which demands respects for the property or reputation of others to ensure solidarity and fellowship among men is:

a. Commutative

b. Legal justice

c. Social justice

d. Distributive

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

86. Television is an ally of education on values when:

a. It only entertain the viewer

b. It foster and concepts all opinions

c. It encourage several patrons and sponsors

d. It is placed at the service of man through objective and truthful information

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

87. The objective of the intellect is:

a. Goodness

b. Truth

c. Love

d. Understanding

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

88. In the education of values, it is important to establish the child’s emotional stability and self-confidence. This could be best achieved through:

a. Ambivalent child

b. Authoritarian child

c. Authoritative child

d. Permissive child

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

89. The following are the expected scope of the values education teaching learning process except one:

a. Involves not just cognitive but all the faculties of the learner

b. The learner conforms to the ideas and opinions of the majority

c. One learners value the way children learn things from their parents

d. Has direct and immediate relevance to the relevance to the personal life of the learner

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

90. As a rational organism, man acquires knowledge of the universal truth through the intellect in three steps:

a. Cognition, imagination and memory

b. Observation, reasoning and judgment

c. Reasoning, apprehension and judgment

d. Simple, apprehension, judgment and reasoning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

91. A more general summative evaluation of a values development program should be carried out because:

a. Values cannot be develop as easily as cognitive skills

b. The immediate outcome is more important than its long term effects

c. Behavior indicators are apparent after a relatively long period of time

d. It facilities testing and measurement which provide data for further development

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

92. Continuous exposure of Filipinos to foreign TV programs result in:

a. The implanting of basic values

b. The domination of ruling class

c. The cultural penetration and influences

d. The transmission of foreign messages

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

93. The interaction an individual experiences, acquires and learn from his family, his church, the school and other social institutions helps him to:

a. Be consistent in his attitudes and actions

b. Adopt moral beliefs, attitudes and values

c. Stand for the hard right against the easy wrong

d. Discover his character in the choice of life wants to live

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

94. If the church wants to be truly effective in promoting moral and spiritual values, it should:

a. It shows in deeds what it preaches by mouth

b. Stand condemned if it fails to live its preaching

c. Study and pronounce the mission of preaching

d. Set the example with regards to the implementation of justice

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

95. A value is said to be a powerful emotional commitment when:

a. It can be used explicitly to judge the worth of things

b. People care deeply about the things that they value

c. It contains ideas about two or more conflicting desires

d. It is supported by feelings of sympathy for poor people or other

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

96. If values are associated with past experiences or with persons with whom those experiences were encountered they are:

a. Hierarchical

b. Subjective

c. Transmitted

d. Relative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

97. Exponents of values define value as the stance that the self takes to the world through the feelings, ideas, imagination and:

a. Emotional expressions

b. Internalization

c. degrees of importance

d. behavior of the individual

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

98. The goal of values education in the Philippines is to provide and promote values at all three levels of the education system for the development of the human person committed to:

a. An abiding faith in God as a reflection of spirituality

b. The development of sense of nationalism

c. The development of cultural values

d. Building just and human society

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

99. The concept that everything is connected top everything else refers to:

a. Sharing and involvement

b. Interdependence

c. Collective effort

d. Harmony in diversity

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

100. Significant role models strongly influence the values of our young positively or negatively. Who among the following have generally the greatest influence on the young?

a. Favorite book characters

b. Teachers

c. Actor/actress idols

d. Parents

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status