You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Engineering Mechanics Part 7 | ECE Board Exam

MCQ in Engineering Mechanics Part 7 | ECE Board Exam

MCQ in Engineering Mechanics Part 7 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 7 of the Series in Engineering Mechanics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field, GEAS Books, Journals, and other GEAS References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 7 of the Series

MCQ in Engineering Mechanics Part 6 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

301. It is defined as the science which considers the effects of forces on rigid bodies

a. Kinetics

b. Engineering Mechanics

c. Statics

d. Dynamics.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

302. It considers the effects of the distribution of forces on rigid bodies which are and remain at rest.

a. Dynamics

b. kinetics

c. statics

d. kinematics

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

303. It is define as a definite amount of matter the parts which are fixed in position relative to each other.

a. kinematics

b. force system

c. rigid body

d. dynamics

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

304. It is the branch of mechanics which deals with the study of bodies in motion

a. statics

b. dynamics

c. kinetics

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

305. It is defined as a condition in which the resultant of a system of force is equal to zero.

a. resultant

b. axes

c. Equilibrium

d. displacement

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

306. The forces by which determine how the loads applied to a structure are distributed throughout the structure.

a. force system

b. analysis of structure

c. rigid body

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

307. In _____ the members are subjected to bending action.

a. forces

b. trusses

c. frames

d. structure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

308. In _____ the internal force in a bar is directed along the axis of bars.

a. frame

b. structure

c. forces

d. trusses

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

309. It may be defined as the contact resistance exerted by one body upon a second body when the second body moves or tends to move past the first body.

a. resistance

b. pressure

c. friction

d. motion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

310. The term ______ is used when rotating to the center of gravity of a weightless figure such as a line, an area or a volumes.

a. centroid

b. axis

c. area

d. base

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

311. The moment of inertia is sometimes called the __________.

a. parallel axis

b. second moment of area

c. polar moment of inertia

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

312. The term ________ is used to describe another mathematical expression appears and appears must frequently in column formulas.

a. radius of gyration

b. centroidal axis

c. moments of inertia

d. mohr’s circle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

313. The moment of inertia of an area is defined by the equation?

a. I =Ak2

b. Ir+Iy

c. Sp2dA

d. SxydA

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

314. The pendulum clock was developed by ________

a. Robert Hooke

b. Hygens

c. Galileo

d. Aristotle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

315. It is the geometry of motion.

a. static

b. kinematics

c. kinetic

d. dynamics

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

316. It is the branch of mechanics that relates the force acting on a body to its mass and acceleration.

a. Dynamics

b. statics

c. kinematic

d. kinetic.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

317. The _______ expresses the relation between the external forces applied to a system of particles and the effective force on each particle of the system.

a. Newtons Law of Motion

b. D’alemberts principle

c. Inertia force of particle

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

318. It is defined as the motion of a rigid body in which a straight live passing through any two point of the body always remain parallel to its initial position.

a. Translation

b. velocity

c. acceleration

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

319. The motion of translating body moving in a straight line is called _______.

a. rectilinear translation

b. curve linear translation

c. parallel axis

d. kinematic equation of motion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

320. The path of the translating body is curved, the motion becomes _____.

a. rectilinear translation

b. parallel axes

c. curve linear translation

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

321. The area under a v-t curve represents the change in ______

a. displacement

b. velocity

c. mass

d. acceleration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

322. The area under an a-t curve represents the change in _______

a. acceleration

b. displacement

c. velocity

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

323. When the principle of the motion of the center of gravity is applied to rectilinear translation we obtain _____.

a. ∑x = w?ga

b. 10/ga

c. ∑x =q/g

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

324. The normal component of acceleration is expressed by______.

a. αn =v2/r

b. αt = dv/dt

c. α= αn + αt

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

325. It is define as that motion of rigid body in which the particles move in a circular paths with their centers on a fixed straight line.

a. translation

b. rotation

c. acceleration

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

326. ________ is measured in radians by the angular distance swept through by any radians of or line in the rotating body

a. angular displacement

b. angular velocity

c. angular acceleration

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

327. It is defined as the motion of rigid body in which all particles in the body remain at a constant distance from a fixed reference plane.

a. angular velocity

b. plane motion

c. rotation

d. translation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

328. The expression w/2g v2 is defined as _________.

a. resultant work

b. kinetic energy

c. acceleration

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

329. The expression S8o∑X.ds define as _________

a. kinetic energy

b. resultant work

c. work energy equation

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

330. It is a motion which repeats itself after a define internal of time

a. frequency

b. vibration

c. precession

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

331. The maximum displacement of the body from its equilibrium position is known as the ____ of the vibration.

a. frequency

b. acceleration

c. amplitude

d. force

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

332. Each repetition of the motion is called a _______.

a. period

b. vibrations

c. cycle

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

333. The ______ of the vibration is the reciprocal of the period and is measured in cycles per second.

a. amplitude

b. frequency

c. vibrations

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

334. The time required to complete one oscillation backward and forward is called the _____ of the motion.

a. cycle

b. vibrations

c. period

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

335. The condition existing when the impressed frequency is equal to the natural frequency is known as_______.

a. resonance

b. displacement

c. cycle

d. amplitude

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

336. The speed of rotation at which resonance occurs is called ________.

a. cycle

b. vibrations

c. critical speed

d. rotation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

337. the α = w2s is the mathematical description for _________

a. simple harmonic motion

b. work energy method

c. plane motion

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

338. __________ is the time rate at which work is done on a body.

a. motion

b. cycle

c. power

d. resultant

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

339. The __________ is a traditional unit equivalent to 550 ft–lb of work per sec, or 33,000 ft-lb of work per min.

a. watt

b. kilowatt

c. horse power

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

340. It is the ratio of power output to power input.

a. amplitude

b. frequency

c. efficiency

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

341. It is defined as that which changes, or tends to change, the state of motion of a body.

a. acceleration

b. force

c. speed

d. velocity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

342. An axis passing through the centroid of an area is known as a _________

a. parallel axis

b. centroidal axis

c. radius

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

343. It is defined as the time rate of change of displacement.

a. speed

b. velocity

c. distance

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

344. It is defined as the time rate of change of velocity

a. displacement

b. speed

c. acceleration

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

345. The _______ is a force that results from the attraction between the mass of the body and the mass of the earth.

a. weight

b. density

c. volume

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

346. The line joining the center of gravity and the center of rotation will be called______.

a. T axis

b. N axis

c. Z axis

d. Y axis

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

347. The line through the center of rotation perpendicular to N will be called _________.

a. Z axis

b. N axis

c. T axis

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

348. The axis of rotation will be called the ______.

a. N axis

b. Z axis

c. T axis

d. none of the above.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

349. The _____________ are called the normal and tangential axes since they are respectively normal and tangent to the path of the center of gravity.

a. rotating axes

b. center of percussion

c. centroidal axis

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

350. A ________ is defined as a particle at the end of a weightless cord that is allowed to vibrate in a vertical arc of a circle under the influence of gravity and the tension in the cord.

a. force vibrations

b. simple pendulum

c. plane motion

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status