MCQ in Machine Design Part 6 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design Part 6 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 6 of the Series in Machine Design as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 6 of the Series

MCQ in Machine Design Part 5 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

251. Shafting  up  to  3  inches  in  diameter  is  usually  made  from  cold rolled steel and  the common biggest diameter  of cold rolled steel is ____.

A. 4 ¼ inches

B. 6 7/8 inches

C. 6 ¾ inches

D. 5 inches

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

252. It  is  ideal  for  maximum  quietness  in  sprockets  drive  operation  to choose _____ or more teeth

A. 24

B. 18

C. 27

D. 21

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

253. All associated with standard material specification except

A. American Iron and Steel Institute

B. Society of Automotive Engineers

C. Southeast Asia Iron and Steel Institute

D. American Society for Testing Materials

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

254. For stable equipment foundation the total combined engine driven equipment  and  foundation  center  of  gravity  must  be  kept  below the  foundation’s  too  that  usually  about ______  times  the  usual total combined weight of the machinery it is supposed to support.

A 3 to 4

B. 3 to 7

C. 2 to 4

D. 3 to 5

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

255. A triple thread worm has a pitch diameter of 3 inches. The wheel has  25  teeth  and  a  pitch  diameter  of  5  inches.  Material  for  both the worm and the wheel is of phosphor bronze. Compute the helix angle (Tan α)

A. 0.20

B. 0.30

C. 0.40

D. 14

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

256. A  cylinder  tank  with  10”  inside  diameter  contains  oxygen  gas  at 2500  psi.  Calculate  the  required  wall  thickness  in  (mm)  under stress of 28 000 psi

A. 11.34 mm

B. 10.24 mm

C. 12.44 mm

D. 10.54 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

257. The  process  of  peening  the  joint  portion  immediately  after  the welding  greatly  improves  the  fusion  structures  avoids  possible cracking,  avoids  possible  distortion  etc.  Peening  can  also _______ process at the same time

A. tempering

B. martampering

C. normalizing

D. annealing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

258. The distance between rivet center nearest each other in adjacent rows is called ______

A. pitch

B. back pitch

C. margin

D. diagonal pitch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

259. A major alloy in tool steel

A. Cr

B. Fen

C. Cobalt

D. Mn

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

260. A  rule  of  thumb  the  speed  limit  of  flywheel  rim  speed  should  be 6000  fpm  for  cast  iron  material  and  for  cast  steel  flywheel  rim  at _______ meters/min

A. 3050

B. 4500

C. 7000

D. 10000

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

261. Should  two  equal  and  opposite  collinear  forces  is  added  to  the forces  already  in  equilibrium,  which  of  the  following  statement  is true?

A. Unbalanced moment is maintained

B. Equilibrium is maintained

C. Equilibrium is disturbed

D. it creates an unbalanced situation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

262. A  pair  of  gear  with  gear  ratio  of  3  and  60  gear  teeth  of  14 ½ degree  full  depth  tooth.  The  diametral  pitch  is  10.  Compute  the tooth thickness on the pitch circle

A. 0.570 inch

B. 0.352 inch

C. 0.157 inch

D. 0.142 inch

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

263. __________  addition  imparts  resistance  to  atmospheric  corrosion in steel etc.

A. aluminum bronze

B. manganese

C. copper

D. bronze

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

264. The  width  of  a  tooth  space  exceeds  the  thickness  of  each  of  the engaging tooth on the pitch circle ________

A. allowance

B. bottom land

C. top land

D. backlash

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

265. Distance measured perpendicular to the axis between the crest of the thread and the root of its mating thread in a thread assembly of screws

A. tolerance class

B. crest truncation

C. crest clearance

D. tolerance limit

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

266. Percentage  of  cut  on  the  return  stroke  of  hacksaw  blade is________

A. 21

B. 3 %

C. 1 %

D. 0 %

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

267. Compute the angle required in degrees, for the road to be slanted to prevent an automobile travelling at 25 m/s from tending to slip. The radius of curvature is 200 m.

A. 21

B. 14

C. 18

D. 16

View Answer:

Answer:

Explanation:

268. __________ is also called strain hardening

A. work hardening

B. quenching

C. annealing

D. normalizing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

269. Imaginary  formed  by  the  intersection  of  the  flanks  of  a  thread when extended is called _______

A. Sharp Crest

B. Sharp root

C. Root apex

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

270. Compute  the  maximum  deflection  of  a  20  coils  helical  spring having a load of 75 kgs. The spring is a square/ground ends with modulus  of  elasticity  in  shear  of  79.84  GPa  outside  diameter  of 101.6 mm wire diameter of a 9525 mm

A. 140.7 mm

B. 112.7 mm

C. 15.17 mm

D. 126.7 mm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

271. _______ forces means when their lines  of action can be extended to meet to one point

A. concurrent

B. centroids

C. collinear

D. resultants

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

272. The  welded  joints  permit  placing  the  added  metal  exactly  where needed  and  produce  an  integral  structure  which  can develop _____% efficiency on any thickness of section specially for mild steel materials

A. 95%

B. 85%

C. 100%

D. 90%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

273. A  keyed  sprocket  deliver  a  torque  of  778  8  Nm  thru  the  shaft  of 54 mm OD . The key thickness is 1. 5875 cm and the width is 1.11 cm  compute  the  length  of  the  same  key.  The  permissible  stress value of 60 MPa for shear and 90 MPa for tension

A. 39.12 cm

B. 4.82 cm

C. 52.22 cm

D. 4.32 cm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

274. Compute  the  cutting  speed  in  fpm  of  a  workpiece  with  2  inches diameter and running at 100 rpm?

A. 72

B. 102

C. 62

D. 52

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

275. One horsepower is equal to _____________

A. 556 ft.lb/sec

B. 748 Nm/sec

C. 746 joules/sec

D. 42.4 BTU/min.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

276. Compute the diameter of a solid shaft transmitting 75 Hp at 1800 rpm.  The  nature  of  the  load  and  the  type  of  service  is  such  that the allowable Ss based on pure torsion is 6000 psi

A. 1 7/8”

B. 2 1/16”

C. 1 5/16”

D. 3 1/8”

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

277. Compute the safe wall thickness of a 76.2 cm diameter steel tank. The tank is subjected to 7.33 MPa pressure and the steel material has yield stress of 215.4 MPa. The factor of safety to use is 3

A. 1 ½ inches

B. 3.89 cm

C. 4.09 cm

D. 3.69 cm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

278. A foot rule has how many 1/8”?

A. 96

B. 48

C. 120

D. 108

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

279. An elevator weighing 2000 lbs. is moving vertically upward with an acceleration  of  3  ft./sec2.  A  man standing  in  said  elevator  weighs 180  lbs.  Compute  the  tension  in  the  supporting  cable  under  this condition

A. 2180 lbs.

B. 2191 lbs.

C. 1820 lbs.

D. 2366 lbs.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

280. A watt is equivalent to _________

A. 42.4 BTU/min.

B. 1 Nm/sec

C. 44.20 ft.lb/min.

D. all of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

281. 50% of ½ is

A. 1/100

B. 0.25

C. 25

D. 001

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

282. The capsule orbits of the earth 180 km above the surface. In what velocity  in  m/s  necessary  for  a  circular  orbit  condenser  the  earth radius at 6400-km and at 9.2 m/sec2?

A. 8864

B. 7016

C. 7780

D. 8058

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

283. A  small  countershaft  is  1 1/2  inch  in  diameter  and  has  an allowable stress of 8500 psi. Find the horsepower delivered by the shaft at a speed of 125.7 rad/sec.

A. 720

B. 1.4

C. 13.31

D. 14.72

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

284. A wheel accelerates from rest with a = 5 radian/sec-sec. Compute how many revolutions made in 4 seconds?

A. 5.71 rev

B. 6.36 rev

C. 7.00 rev

D. 20.00 rev

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

285. The shaft is subjected to a steady load of 36,000 in lb. at a shear stress  of  10,000  psi.  Compute  the  diameter  of  the  said  shaft  in inches

A. 1 7/8

B. 2 ¼

C. 3

D. 2 ¾

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

286. What  minimum  distance  can  a  truck  side  on  a  horizontal  asphalt road  if  it  is  travelling  25  m/s?  The  coefficient  of  sliding  friction between asphalt and rubber  tire is at 0.6. the weight of the truck is 8500 kg.

A. 44.9

B. 58.5

C. 53.2

D. 63.8

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

287. A Keyed gears deliver a torque of 912.4 Nm thru its shaft of 63.5 mm outside diameter. If the key has thickness of 15.875 mm and width  of  11.1125  find  the  length  of  the  key.  Assume  the permissible  stress  values  of  61.2  MPa  for  shear  and  tension  at 99.8 MPa.

A. 47.42 mm

B. 39.72 mm

C. 42.22 mm

D. 46.92 mm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

288. A  band  brake  is  to  absorb  5 Hp  at  200 rpm.  The  maximum pressure of the lining and drum is 120 psi. the angle of wrap is 3.6 radians  the  width  of  the  band  is 3 inches  and  f  =  0  15.  Find  the forces at the tight side. The diameter of the drum is at 8 inches

A. 2680 lbs.

B. 2880 lbs.

C. 3880 lbs.

D. 2980 lbs.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

289. A  liquid  full  bucket  is  to  be  rotated  in  the  vertical  plane.  What minimum  angular  velocity  in  radian/sec  is  needed  to  keep  the liquid no spilling out if the rotating arm is 1.2 meters

A. 2.26

B. 25.6

C. 3.10

D. 2.86

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

290. Compute  the  speed  a  satellite  must  have  to  orbit  the  earth  at  an elevation  of  100  km.  Earth’s  radius  is  at  6400  km.  Assume no change of gravity with the elevation

A. 6320 m/s

B. 7120 m/s

C. 8740 m/s2

D. 7920 m/s

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

291. A  16  ft.  steel  lineshaft  has  no  bending  action  except  its  own weight. What power in Hp can the shaft deliver at a speed of 200 rpm. Consider that the torsional deflection will not exceed 0.008/ft. of length

A. 13.2

B. 15.8

C. 24.4

D. 14.6

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

292. The torsional deformation of a SAE 1040 steel shaft is to 0.8° in a length  of  ½  meter.  The  shear  stress  is  69  Mpa.  Compute  the diameter  of  the  shaft  in  millimeter.  Steel  modulus  of  elasticity  is 79,300 Mpa or N/mm2

A. 51

B. 50

C. 75

D. 62

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

293. Compute  how  many  3/8  inch  diameter  set  screws  required  to transmit 3 Hp at a shaft speed of 1000 rpm. The shaft diameter is 1 inch

A. 1 ½

B. 2

C. 3

D. 1

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

294. A  pair  of  gear/pinion  of  42  tooth  and  18  tooth  with  a  diametral pitch  of  0.7874  teeth/cm  and  the  addendum  is  0.8/p  and dedendum  1/p.  The  gear  pressure  angle  of  20°.  Compute  the center distance of the pair of gears in meters

A. 0.5026 m

B. 0.3426 m

C. 0.3516 m

D. 0.4013 m

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

295. Determine  the  width  of  a  6  ply  rubber  belt  required  for  a ventilating fan running at 150 rpm driven from a 12 inch pulley on a 70 Hp at 800 rpm. The center distance between pulley is 12 ft. and the rated belt tension is 78.0 lb/in width

A. 12”

B. 8”

C. 10”

D. 15”

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

296. Compute  for  the  torsional  deflection  in  degrees  of  a  110  mm diameter, 1.4 m long shaft subjected to a twisting moment of 3 x 106 N-mm. The torsional modulus of elasticity is 83000 N/mm2

A. 0.27

B. 0.31

C. 0.20

d. 0.24

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

297. Find the  torsional moment (in Newton-mm ) developed when the shaft delivers 20 kw at 200 rpm

A. 0.85 x 106

B. 1.0 x 10

C. 1.20 x 106

D. 2.10 x 106

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

298. Determine  the  load  in  kN  on  a  25  mm  diameter  1200  mm  long steel shaft if its maximum elongation exceeds 1 mm

A. 83

B. 125

C. 103

D. 93

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

299. Find the thickness of a metal needed in the semi-spherical end of a  cylinder  vessel  0.70  meter  in  diameter  subjected  to  an  internal pressure  of  2.7  N/mm2.  the  material  is  mild  carbon  steel  and tensile stress is 69 N/mm2.

A. 5.2 mm

B. 6.02

C. 7.53 mm

D. 6.84 mm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

300. A 102 mm diameter shaft is driven at 3000 rpm by a 300 Hp prime mover.  The  shaft  drives  a  121.9  cm  diameter  chain  sprocket having  85%  output  efficiency.  Compute  the  torque  in  in-lb developed in the shaft

A. 5,6000

B. 7,100

C. 8,150

D. 6,300

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status