adplus-dvertising

MCQ in Machine Design Part 5 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design Part 5 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 5 of the Series in Machine Design as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 5 of the Series

MCQ in Machine Design Part 4 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

201. Ideal herringbone gear helix is in the range of __________

A. 30 to 45

B. 35 to 50

C. 25 to 30

D. 15 to 20

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

202. The lack of backlash in a spur gear design/operation may result to __________

A. overloading

B. jamming

C. overheating

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

203. The  distance  from  a  point  on  a  screw  thread  to  a  corresponding point on the next thread measure along the axis

A. flank

B. lead

C. crest

D. pitch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

204. As recommended the center to center distance between sprockets should not be less than ____ times the bigger sprocket

A. 2.216

B. 1 3/4

C. 1 1/2

D. 2.59

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

205. Machine  shop  instrument  for  checking  the  flatness  of  plane surfaces to 10ths of thousandths of a centimeter

A. blade type micrometer

B. dial caliper

C. planimeter

D. micrometer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

206. Molybdenum steel standard designation SAE ___________

A. 88xx

B. 48xx

C. 40xx

D. 46xx

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

207. Determine  the  minimum  mean  diameter  of  a  taper  pin  for  use  to fix  a  lever  to  a  shaft  if  it  is  transmit  a  max  torque  of  700  in-lbs. The shaft diameter is 2 inches and the material allowable stress is 15000 psi. Use factor of safety of 2.

A. 7.0 mm

B. 7.2 mm

C. 5.2 mm

D. 6.2 mm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

208. Recommended  design  practice  for  steel  lineshafting  to  limit  the linear deflection to ________ inch/foot of length (maximum)

A. 0.020

B. 0.010

C. 0.012

D. 0.15

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

209. A  link  has  a  load  factor  of  0.8  the  surface  factor  of  0.8  ;  the surface  factor  is  0.92  and  the  endurance  strength  is  28000  psi. Compute  the  alternating  stress  of  the  link  if  it  is  subjected  to  a reversing load. Assume a factor of safety of 3.

A. 8150

B. 10920

C. 9,333

D. 7260

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

210. Big  chain  sprocket  wheels  are  designed  with  spokes/arms  are generally  elliptical  in  cross  section  with  major  axis  _______ times

the minor axis

A. 2

B. 2 ½

C. 1 ½

D. 3

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

211. For acceptable ideal range of tightness which may result from the application of specific combination of allowances and tolerances.

A. allowance limit

B. tolerance limit

C. interference

D. Fit

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

212. Determine  the  safe  wall  thickness  of  a  30  inches  steel  tank  with internal  pressure  of  7.82  MPa.  The  yield  stress  of  material  is  at 275.48 MPa. The factor of safety to use is 2.0.

A. ¾ inch

B. 232.6 cm

C. 21.6 mm

D. 5/8 inch

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

213. The recommended center distance of sprockets should not be less than _________ times the diameter of bigger sprocket

A. 1.75

B. 2

C. 1 ½

D. 2 ¼

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

214. An occupant moves  toward the center of a merry go around at 6 meters/sec. If the merry go round rotates at 6 rev./min. Compute the acceleration component of the occupant normal to the radius

A. 6.79

B. 8.29

C. 7.54

D. 6.11

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

215. The absolute viscosity of the fluid divided by its density expressed in same term of units is also called _________

A. centistokes

B. kinematic viscosity

C. Petroffs equation

D. light petroleum oil

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

216. Find  the  tooth  thickness  on  the  tooth  circle  of  a  20  degree  full depth  in  volute  tooth  having  a  diametral  pitch  of  3,  circular  pitch of 1.0472 and whole depth of tooth at 0.60.

A. 10.7 mm

B. 13.2 mm

C. 10.1 mm

D. 7.9 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

217. It is required that pipes bigger than ________ mm. should not be screwed but flanged

A. 76.2

B. 63.5

C. 2 ¼ inch

D. 68.5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

218. An  eyebolt  is  lifting  a  block  weighing  350  lbs.  The  eyebolt  is  of SAE C 1040 material with Su  = 67 ksi and S2  = 55 ksi what is the stress area (in inches square) of the  bolt if  it is under  the unified coarse series thread?

A. 1341

B. 0.1134

C. 0991

D. 1043

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

219. Formed  by  the  intersection  of  the  adjacent  flanks  of  adjacent threads when extended is called.

A. crest apex

B. all of these

C. sharp root

D. sharp crest

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

220. In  designing  the  spoke  or  wheel  arm  of  a  flywheel  it  is  ideal  to consider  that  the  cross-sectional  area  of  the  spoke  at  rim  side should not be less than ________of the cross area at the hub side

A. 80%

B. 2/3

C. 90%

D. 3/8

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

221. Find the number of active coils of a No. 8 wire Helical Spring with index  of  6,  steady  load  with  spring  rate  of  42.5  lb/in  .  Maximum allowable stress is 60 ksi

A. 25

B. 28

C. 29

D. 22

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

222. The  cutting  up  to  70%  is  best  for  drilling  extremely  hard  metals and for soft materials ______degrees may be applied

A. 60

B. 45

C. 40

D. 48

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

223. _________is  the  process  necessary  to  reduce  the  brittleness  in alloy steel

A. martempering

B. carburizing

C. normalizing

D. tempering

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

224. The total machinery weight plus  the foundation weight should be well distributed in  the corresponding soil area which is enough  to cause a bearing stress within the safe bearing capacity of the soil with a factor of safety of _________.

A. 4.5

B. 3

C. 4.2

D. 5.0

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

225. The total weight of 2 steel plates size ¾” x 3’ x 20 ft. is

A. 1838 lbs.

B. 1698 lbs.

C. 3676 lbs.

D. 1848 lbs.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

226. Steel  springs  are  made  of  high  carbon  steel  heat  treated  and/or cold worked to a high elastic limit to get good elastic deflection. In general the carbon content is at _________.

A. 0.40% or more

B. 0.65% or more

C. 0.5% or more

D. 0.66% or more

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

227. In a chain drive design for large speed reduction it is preferable to use a double reduction or compound type of transmission instead of  single  two  sprockets  transmission.  Drives  should  type  be  so designed  that  the  angle  between  two  tight  chain  strand  does  not exceed _____ degrees.

A. 45

B. 60

C. 55

D.90

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

228. Method  of  finishing/shaping  a  machine  part  of  exceptionally  high carbon or high chromium steel parts (orveryhard material)

A. using oxygen lanching

B. using abrasive grinding

C. machining using carbine insert

D. machining using high speed tool steel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

229. Alloy steel used in manufacturing bolts studs tubings subjected to torsional stresses

A. AISI 3141

B. AISI 2330

C. AISI4830

D. AISI 4310

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

230. Which of the following is not a viscoelastic material?

A. Teflon

B. plastic

C. metal

D. all of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

231. A resulting force that replace two or more forces acting together

A. vector

B. couple

C. resultant

D. equilibrant

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

232. Stress  relieving  is  also_________ for  the  purpose  of  reducing  the internal stresses of steel material/metal

A. tempering

B. normalizing

C. all of these

D. annealing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

233. Matensite (stainless steel) contains 4 to 26% Cr. And a maximum of ______% nickel

A. 2.5

B. 3.25

C. 3.5

D. 2.0

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

234. Compute the deflection of a 18 coils helical soring having a load of 100 kgs. The modulus of elasticity in shear of spring is 96.62 GPa, OD  of  9  256  cm  and  with  diameter  of  9  525  mm.  The  spring  is square and ground ends.

A. 9 mm

B. 101 mm

C. 112 mm

D. 14 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

235. A flanged bolt coupling has ten (10) steel 25.4 mm diameter bolts evenly tighten around a 415 mm bolt circle. Determine the torque capacity  of  the  connection  if  the  allowable  shearing  stress  in  the bolt is 50 MN/m2

A. 59.95 KN-m

B. 52.6 KN-m

C. 46.15 KN-m

D. 43.8 KN-m

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

236. The material that can cut/wear hardest substance subjected to:

A. carbide

B. abrasive

C. tungsten

D. vanadium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

237. A  ridge  of  uniform  section  in  the  form  of  a  helix  cut  around  the circumference of a cylinder and advancing along the axis

A. thread roots

B. helix thread

C. screw threads

D. chamfers

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

238. Cast iron flywheels are commonly designed with factor of safety of

A. 10 to 13

B. 10 to 12

C. 10 to 14

D. 8 to 13

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

239. Class  of  material  exhibiting  decreased  electrical  conductivity  with increasing temperature

A. aluminum

B. p-type semiconductors

C. metals

D. n-type semiconductors

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

240. The welding made along the edges of two parallel plates is called ______

A. groove joint

B. fillet joint

C. edge joint

D. corner joint

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

241. Not  part  and  in  fact  should  not  be  used  in  the  steel  melting process

A. coke

B. silicon

C. zinc

D. aluminum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

242. Rule  of  thumb  in  calculating  the  Equipment  foundation  mass should be ____ times the weight of the machinery it is supposed to support

A. 3-5

B. 3-6

C. 3-9

D. 2-4

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

243. The  strength  of  non-ferrous  alloys  is  at  maximum  at  room temperature while that  of  ferrous metal has a maximum strength at_______ °F

A. 400

B. 1200

C. 450

D. 350

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

244. A  76.2  mm  diameter  shafting  of  SAE  1040  grade  cold  rolled, having  a  yield  point  of  50  ksi  and  with  a  ¾  x  ¾  x  5  inches  key. Compute  the  minimum  yield  point  in  the  key  in  order  to  transmit the  torque  of  the  shaft.  The  factor  of  safety  to  used  is  2  and Sys = 0.5Sy.

A. 39.120 Ksi

B. 42.130 Ksi

C. 279.20 Ksi

D. 47.120 Ksi

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

245. The ratio of stress acting on an elastic substance to the decrease in volume per unit volume

A. bulk modulus

B. modules of resilience

C. elastic limit

D. modules of elasticity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

246. The  normal  helix  angles  in  helical  gear  is  recommended  in  the range of ______degrees.

A. less than 18

B. 20 to 35

C. 15 to 25

D. 20 to 30

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

247. Type of bolt commonly used in the construction that is threaded in both ends

A. stud bolt

B. acne threaded bolts

C. hex bolt

D. square threaded bolts

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

248. It  is  rigid  piece  which  serves  to  transmit  force  from  a  piece another piece or to cause/ control motion

A. follower

B. crank

C. cam motion

D. link

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

249. A  20  kgs.  cast  iron  piece  rest  on  a  plain  horizontal  aluminum surface. To move the object it needs a force of 7 lbs. The density of AI is 0.098 lb/in3 and iron is 0.260 lb/in3

A. 0.172

B. 0.186

C. 1.601

D. 0.160

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

250. Iron based alloy containing 9-16% chromium

A. Mn Hadfield steel

B. chrome-moly steel

C. stainless steel C

D. high chrome steel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status