adplus-dvertising

MCQ in Machine Design Part 7 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design Part 7 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 7 of the Series in Machine Design as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 7 of the Series

MCQ in Machine Design Part 6 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

301. Determine  the  average  time  to  cut  by  automatic  oxy-acetylene (machine) crosswise a 4ft. x 8 ft. x 4 in thick steel plate.

A. 6.85 min.

B. 318 sec

C. 10 min

D. 360 sec

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

302. Compute  for  the  induced/compressive  stress,  in  kPa,  of  a  steel solid  shafting  of  50  mm  diameter  and  800  mm  in  length  that  is subjected to an increase of temperature by 80 degrees C

A. 181,816

B. 242,816

C. 218,182

D. 196,560

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

303. A  mass  weighing  56  lbs.  rests  on  a  horizontal  surface.  The  force needed  to  move  along  the  surface  is  20  lbs.  determine  the coefficient of friction

A. 0.0

B. 0.112

C. 0.36

D. 0.28

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

304. Determine  the  time  in  seconds,  to  saw  a  rectangular  magnesium bar 5 in. wide and 2 in. thick if the length of cut is 5 in. The power hacksaw does 120 strokes/min and the feed/stroke is 0.127 mm

A. 189

B. 500

C. 99

D. 20

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

305. A car travels with an initial velocity of 10 m/sec or 36 km/hr. If it is  decelerating  at  rate  of  3  m/sec-sec,  how  far  in  meters  does  it travel before stopping?

A. 17

B. 21

C. 19

D. 15

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

306. Compute  for  the  twisting  moment  in  in-lb  developed  when  the shaft delivers 20 Hp at 1200 rpm

A. 1166

B. 915

C. 1050

D. 945

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

307. In  an  Oxy-Acetylene  manual  welding  method  to  weld  a  3 ½  ft. long seam in a 0.375” thick steel plate at a consumption rate of 9 ft3/ft for oxygen and 7 ft3/ft for acetylene. Compute for the total combined gas consumption in ft3

A. 48

B. 24.5

C. 56

D. 31.5

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

308. A  cylinder  tank  with  10  inches  inside  diameter  contains  oxygen gas at 2500 psi. Calculate the required wall thickness in millimeter under stress of 28000 psi

A. 10.54

B. 11.34

C. 10.24

D. 12.24

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

309. Compute for the load in kN on a 3 cm diameter, 100 cm long steel rod if its maximum elongation exceed 0.12 cm

A. 178

B. 196

C. 148

D. 287

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

310. A  baseball  is  thrown  straight  upward  with  a  velocity  of  20  m/s. Compute  for  the  time  elapsed  for  the  baseball  to  return.  Assume for a zero drag.

A. 1.84

B. 2.2

C. 2.50

D. 2.04

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

311. Compute  for  the  polar  section  modulus  of  an  SAE  1060  shafting having  a  diameter  of  3  inches.  Use  a  factor  of  safety  of  2  and design stress at 8000 psi

A. 4.7

B. 6.1

C. 4.2

D. 5.3

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

312. Find the  torsional deflection, in degrees of a solid steel shaft 110 mm  OD  1.4  m  long  subjected  to  3.1  x  106 N-mm.  The  torsional modulus of elasticity is 80,000 N/mm-mm

A. 0.22

B. 0.195

C. 0.28

D. 0.24

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

313. A  short  shaft  transmits  200  hp  at  300  rpm.  Determine  the diameter of the shaft in inches.

A. 5

B. 2

C. 4

D. 3

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

314. Forces not on the same plane are called

A. Component

B. Resolution

C. Non-coplanar

D. Composition of forces

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

315. The  distance  between  the  center  of  oscillation  and  the  point  of suspension is called ____

A. center of percussion

B. center of gravity

C. radius of oscillation

D. Fix axis

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

316. If  the  velocity  is  variable  and  regularly/constantly  increasing  the rate of change is called ____

A. Moment

B. Motion

C. Constant work

D. Acceleration

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

317. ______is  a  kinematic  chain  in  which  one  link  is  considered  fixed for the purpose of analysis but motion is possible in other links

A. Sprocket chain

B. Belting

C. Mechanism

D. Frame

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

318. __________ is one of the rigid members/bodies joined together to form a kinematic chain

A. Coplanar

B. Link

C. Frame

D. All of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

319. The resultant of a pair of equal forces but opposite in direction is called ______

A. Non-concurrent

B. Concurrent

C. Resultant

D. Couple

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

320. The  helical  and  herringbone  gear  teeth  cut  after  heat  treatment should have a hardness in the range  of 210/300 BHN. The pinion gear teeth hardness, on the other hand ideally/normally should be at ______ BHN

A. 250/320

B. 350/380

C. 400

D. 340/350

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

321. As  a  rule  the  center  to  center  distance  between  sprocket  should not  be  less  than ____  times  the  diameter  of  the  bigger  sprocket and not less than 30 times the pitch nor more than about 50 times to pitch

A. 2.5

B. 2

C. 3

D. 1.5

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

322. A  single  forces  which  produces  the  same  effect  upon  a  mass  as two or several forces acting together is called ______.

A. components

B. resultant

C. composition of forces

D. resolution of forces

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

323. All forces in the same plane are called ______

A. Parallel

B. Coplanar

C. Couple

D. Resultant

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

324. The  forces  of  attraction  between  two  bodies  is  directly proportional  to  the  product  of  their  masses  and  inversely proportional to distance square between their centers. This law is ________

A. Law of motion

B. Law of gravitation

C. Newton’s law

D. Hook’s law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

325. Gears  are  manufactured  usually  in  the  following  processes: milling, generating, shaving, grinding and _____ which is also used.

A. Blanking

B. Heat treatment

C. Molding

D. Dinking

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

326. Any object thrown upward will return to earth with the magnitude of the terminal velocity equal to

A. 50% of the initial velocity

B. 80% of the initially velocity

C. About 90% of the initial velocity

D. the initial velocity

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

327. Flat  belt  that  is  too  tight  will  induce  strain  on  the  bearing  and belt ________.

A. result to uneconomical operation

B. suffer/shafter

C. life will be shortened

D. will be sheared/cut

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

328. The  resulting  cross-sectional  area  of  the  tensile  test  specimen divided by the specimen original area is called ________.

A. % elongation

B. impact test

C. charpy test

D. izod test

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

329. SAE 51xxx belongs to the________ steel family

A. chromium

B. Carbon

C. Manganese

D. Nickel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

330. In itself, it is a lubricant and usually one of the important elements in casting non-ferrous metals like bronze, for example

A. Antimony

B. Lead

C. Zinc

D. Babbit

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

331. Gasket material which should avoid hot liquid/steam application.

A. Asbestos fiber

B. Rubberized

C. Wool

D. Nylon fiber

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

332. The  same  material  properties  all  over/direction  and  at  any particular point in a structural member is _____.

A. Isentropic

B. Homogenous

C. Isotropic

D. All of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

333. Arc  produced  by  two  tungsten  electrodes  into  which  a  jet  of hydrogen is directed

A. Hydrogen lancing

B. All of these

C. Electro-beam welding

D. Atomic hydrogen welding

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

334. What is the carbon content range of SAE 4140 chrome-Moly steel after heat treatment?

A. 0.30/0.45

B. 0.38/0.45

C. 0.30/0.50

D. 0.38/0.43

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

335. Actual torque ratio of a gear set divided by its gear ratio

A. clearance

B. contact ratio

C. efficiency

D. approach ratio

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

336. A  low  coefficient  of  expansion,  corrosion  resistant  weak  in strength  and  used  for  non-ferrous  application  as  an  alloying element

A. Aluminum

B. copper oxide

C. copper

D. aluminum oxide

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

337. For  better  mounting  of  bearing  it  is  preferred  to  heat  the  inner ring  the  range  of  200°F  and ___  but  never  more  than ______°F as overheating might reduce the ring hardness

A. 280

B. 250

C. 300

D. 320

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

338. For large speed ratio and large sprocket utilized it is recommended cast _______  material  since  the  large  sprocket  teeth  are  having fewer engagement.

A. alloyed steel

B. iron

C. malleable iron

D. heat treated steel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

339. Roller bearing is utilized on _______  carrying  capacity and is better than ball bearing in this condition

A. high temperature load

B. heavy load

C. low load

D. reversing load

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

340. To  enhance  mechanical  properties,  fabrication  characteristic  or any other attributes of steel, some elements are added in melting in  specific  ranges  or  minimum  aside  from  carbon  and  generally termed ______

A. Bessemer steel

B. Alloy steel

C. AISI steel

D. SAE steel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

341. Materials having thermal expansion of about 10 times higher than those  of  metals  and  has  more  heat  generated  during  machining is ____?

A. Aluminum

B. Plastic

C. Asbestos

D. PVC

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

342. To hold to minimum the axial direction of deflection/movement, a separate  thrust  bearing  or  pre-loaded  bearing  capable  of absorbing  considerable  load  is  required.  The  type  of  bearing  to use is a _____ bearing

A. Double row angular contact

B. Wide type self-aligning

C. Tapered roller bearing

D. Deep groove ball

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

343. Pulley  made  of  ______ ordinarily  is  45  to  55%  less  in  weight  and 2.35 to 2.70% less slippage compared with ______ pulley

A. wood/iron

B. iron/steel

C. steel/iron

D. wood/steel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

344. To  avoid  scoring  in  the  bearing  surface  and  the  shaft  due  to contamination/absorption   of  the  fine  dirt  in  the  bearing  during operation/lubrication,  the  bearing  material  to  apply  should  have good _____ properties

A. corrosion resistance confermability

B. corrosion resistance

C. embeddability

D. anti-scoring

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

345. What do impact tests measure?

A. plasticity

B. toughness

C. ductility

D. compactness

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

346. Corresponding piping color for alkaline

A. red

B. violet

C. green

D. blue

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

347. Type of gear that transmits power at an angle

A. bevel

B. herringbone

C. spur

D. helix

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

348. Which  of  the  following  gasket  material  is  not  used  for  high temperature steam?

A. wool

B. asbestos

C. plastic nylon

D. rubberized

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

349. A plane perpendicular to the gear axis.

A. pitch plane

B. normal plane

C. plane of rotation

D. radius of gyration

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

350. Specification of molybdenum alloy

A. SAE 3xxx

B. SAE 4xxx

C. SAE 5xxx

D. SAE 6xxx

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status