You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 13 | ME Board Exam

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 13 | ME Board Exam

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 13 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 13 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 13 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 12 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

601. Mark the cutter which works simultaneously with the up cut and down cut process:

a. side milling cutter

b. semi circular milling cutter

c. shell end mill

d. plain milling cutter

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

602. Where the relieve cutter are reground?

a. on the circumstances

b. relieve cutters are not reground

c. on the flank

d. on the side faces

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

603. What happens if the job is loosely fitted between centers in cylindrical grindings?

a. the job will be out on round

b. the job will be oversize

c. the job will be thrown out

d. the job will not rotate

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

604. The internal and external taper on cylindrical jobs are ground in:

a. plain cylindrical grinding machine

b. universal cylindrical grinding machine

c. internal grinding machine

d. centerless grinding machine

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

605. Which of the following is used in cleaning the gage blocks before and after use?

a. grain size is too fine

b. wheel is hard

c. wheel speed is too fast

d. a and b both

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

606. The grade of grinding wheel depends upon

a. grain size

b. structure

c. kind of abrasive

d. hardness on bond

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

607. Which kind of bond is commonly used?

a. vitrified

b. rubber

c. shellac

d. silicon

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

608. Which bond is suitable in wet grinding?

a. rubber

b. silicate

c. shellac

d. non of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

609. A grinding wheel which has got the marking “C” is made with the abrasive?

a. aluminum oxide

b. silicon carbide

c. combination of a and b

d. corrundum

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

610. As per india standard the grain size 46 comes under the group:

a. coarse grain

b. medium grain

c. fine grain

d. very fine grain

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

611. As per indian standard “M” grade wheel comes under the group:

a. soft

b. medium

c. hard

d. non of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

612. The symbol resinoid bond is:

a. “V”

b. “R”

c. “B”

d. “E”

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

613. The grinding wheel is marked as 51A 46L 5V 23, out of these 5 means:

a. kind of abrasive

b. kind of bond

c. structure

d. grain size

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

614. Balancing of grinding wheel is done to:

a. make the outside diameter concentric with the bore

b. make the sides of wheel parallel

c. equalize the weight in every portion the wheel

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

615. The common measuring tools are:

a. steel rule

b. vernier caliper

c. micrometer

d. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

616. It is an operation in stretching or spreading over the metal by means of the plane of the hammer.

a. peening

b. swaging

c. bending

d. upsetting

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

617. The good quality of a measuring tool.

a. should be easy to handle

b. should be easy to read

c. should be wear resistance

d. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

618. A notching device, which is used to hold or grip work place, while filing, chipping or any other bench work or while machining or drilling them.

a. vise

b. clamp

c. grip

d. pressed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

619. A multi pointed hand anything tool used to remove material from metallic and non-metallic work places to match with drawing, shape and size.

a. cold chisel

b. file

c. hacksaw

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

620. A side cutting tool used for accurately finishing the straight or tapered holes already drilled or bored

a. reamer

b. swaging

c. peening

d. tapping

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

621. A devise used to fix two or more parts

a. jigs

b. fixtures

c. fastener

d. clamps

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

622. A machine element inserted parallel to the axis of the shaft

a. fastener

b. cutter

c. key

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

623. A machine element inserted at the right angle to the axis of the shaft is known as

a. fastener

b. cutter

c. key

d. clamp

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

624. The process of extracting iron in a blast is called

a. sintering

b. smelting

c. casting

d. manufacturing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

625. Which of the following is a product of a blast furnace?

a. wrought iron

b. cast iron

c. pig iron

d. gray iron

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

626. A type of iron which contains 3 to 305% carbon either in, combined form or in true state.

a. wrought iron

b. cast iron

c. pig iron

d. gray iron

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

627. Which of the following furnace used for manufacture of cast iron?

a. cupola furnace

b. crucible furnace

c. electric furnace

d. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

628. A product of paddling furnace, which contains less than 0.10% carbon, is called

a. wrought iron

b. cast iron

c. pig iron

d. gray iron

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

629. Which of the following is a property of wrought iron?

a. ductile

b. brittle

c. cannot be forged

d. can be easily cast into different shapes

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

630. Which of the following gives greater hardness, cutting toughness and fine grain structure?

a. chromium

b. nickel

c. tungsten

d. vanadium

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

631. It is the process for making the outer surface harden of the steel part.

a. frame hardening

b. hardening

c. case hardening

d. carburizing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

632. It is a case hardening process by which the carbon content of the steel near the surface of a part is increased.

a. nitriding

b. tempering

c. carburizing

d. flame hardening

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

633. It is a case hardening process in which work piece is heated in a steam of ammonia at 500 to 550 °C.

a. carburizing

b. nitriding

c. tempering

d. normalizing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

634. The size by which it is referred to as a matter of convenience called:

a. basic size

b. actual size

c. nominal size

d. effective size

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

635. It is a device which hold the job in position and guide the cutting tool.

a. clamp

b. jig

c. vise

d. grip

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

636. It is a device which hold the job firmly.

a. clamp

b. grip

c. fixture

d. jig

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

637. It is the outer surface of face of rim of the pulley and made in convex form to keep the belt in center when it is in

a. crowning

b. dressing

c. creep

d. slip

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

638. It is used to transmit motion at high speed without producing noise.

a. bevel gears

b. hypoid gears

c. helical gears

d. worm gears

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

639. It is used t transmit motion at high speed with heavy load without producing noise.

a. worm gear

b. herring bone gear

c. bevel gear

d. spur gear

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

640. It is used to connect and disconnect the driving and driven units.

a. brake

b. spring

c. clutch

d. coupling

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

641. It connect the shafts with soft material such as rubber, leather and canvass.

a. universal coupling

b. flexible coupling

c. rigid coupling

d. oldhm coupling

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

642. What is used to connect the shafts whose axes are intersecting?

a. rigid coupling

b. oldham coupling

c. flexible coupling

d. universal coupling

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

643. It is generally used on high speed with light load because it has point contact.

a. ball bearing

b. roller bearing

c. metal bearing

d. wood bearing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

644. It is generally used on high speed with heavy load because it has line contact.

a. plastic bearing

b. metal bearing

c. roller bearing

d. ball bearing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

645. It is a process by which the length of a work place is increased by reducing its cross sectional area.

a. drawing out

b. drifting

c. jumping

d. upsetting

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

646. It is process by which the length of a work piece is reduced

a. upsetting

b. drawing out

c. drifting

d. jumping

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

647. It is a set of gears fitted in different positions on a plain, which are controlled by a lever.

a. gear train

b. stud gear

c. tumbler gear

d. differential gear

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

648. It moves on the lathe bed with cutting tool according to the rotation of lead screw or by the hand traversing wheel

a. apron

b. compound rest

c. saddle

d. mandrel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

649. It acts the carriage or compound rest through the mechanism lifted inside the _________.

a. saddle

b. apron

c. compound

d. mandrel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

650. It gives the cutting tool longitudinal feed, cross feed or angular feed.

a. compound rest

b. apron

c. saddle

d. carriers

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status