adplus-dvertising

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 14 | ME Board Exam

(Last Updated On: January 8, 2021)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 14 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 14 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 14 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 13 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

651. A holding device used to hold the job properly when turning the outer surface through the finished hole called

a. clamp

b. fixture

c. jig

d. mandrel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

652. Which of the following gives shearing action?

a. slide rake

b. top rake

c. side clearance

d. front clearance

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

653. What supports top rake?

a. front clearance

b. side clearance

c. side rake

d. front clearance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

654. Which of the following reduces the rubbing action?

a. front clearance

b. side clearance

c. slide rake

d. top rake

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

655. Which of the following is used for all general purposes?

a. production process

b. puncher slotter

c. tool room slotter

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

656. It is an operation of milling the complex surfaces with the help of a group cutters mounted on the same arbor.

a. gang milling

b. straddle milling

c. climb milling

d. down milling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

657. It is an operation of milling two opposite sides of work place at a time by using two side milling cutters on the same arbors.

a. gang milling

b. straddle milling

c. side milling

d. face milling

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

658. It is an attachment to the milling machine which helps to divide the job periphery into a number of equal divisors.

a. index

b. dividing head

c. slotting

d. universal spiral

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

659. It is an operation to divide the periphery of the job into the number of equal parts accurately.

a. dividing head

b. indexing

c. slotting

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

660. The angle formed between the face of the tool and work surface or the tangent to the work place at the point of contact with the tool called

a. clearance angle

b. cutting angle

c. rake angle

d. wedge angle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

661. The size of the tri square is measured from the inner edge of stock to the end of its ________

a. base

b. blade

c. edge

d. body

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

662. The best method of avoiding accident is by observing _______ related to job, machine and work place.

a. emery

b. opponent

c. safety precaution

d. cleanliness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

663. Mallets are made of _______

a. hardwood

b. soft wood

c. steel

d. cast iron

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

664. Staggering of hacksaw blade teeth on both sides alternately is called

a. positioning the teeth

b. arrangement of teeth

c. setting of teeth

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

665.The size of a file is measured from ______ to heel of the file.

a. Edge

b. Base

c. Point

d. body

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

666. It is the distance measure to the axis from a point on a screw thread to the corresponding point on the next thread.

a. lead

b. pitch

c. linear

d. chord

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

667. Solder is an alloy of _____

a. lead and zinc

b. lead and tin

c. lead and tungsten

d. lead and antimony

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

668. It is a machine tool used for cutting flat surfaces by reciprocating a single point tool across the work piece.

a. planer

b. shearing machine

c. shaper

d. slab cutter

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

669. It is the machine used for shaping of metal or plastic by pushing or pulling a broaching across a surface or through an centering hole in a work piece.

a. planning

b. shaping

c. broaching

d. milling

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

670. It is a milling method in which parts placed in a row parallel to the axis of the cutting tool end are milled simultaneously.

a. abreast milling

b. angular milling

c. helical milling

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

671. A core drill with hardened steel shot pallets that revolve under the rim of the rotating tube, employed in rotary drilling in every hard ground.

a. automatic drill

b. double core barrel drill

c. flat drill

d. adamantine drill

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

672. The part of the machine for wood planning that carries the cutter.

a. adz stock

b. adz block

c. head stock

d. head block

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

673. It is a hole revolving cutter or grinder wheel for mounting it on an arbor.

a. hole saw

b. arbor hole

c. star drill

d. punp hole

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

674. A machine used for forcing an arbor or a mandrel into drilled or bored parts preparatory to turning or grinding.

a. automatic press

b. bladder press

c. arc press

d. arbor press

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

675. A machine in which material pulverized between two toothed metal disks rotating in opposite directions.

a. attrition mill

b. tumbling mill

c. ball mill

d. beater mill

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

676. A press in which mechanical feeding of the work is synchronized with the press action.

a. dial press

b. punch press

c. automatic press

d. manual press

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

677. A file whose edges are parallel is known as

a. crochet file

b. cross cut file

c. equaling file

d. blunt file

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

678. Which of the following is a boring machine tool used particularly for large work piece, types are horizontal and vertical

a. boring mill

b. burrstone mill

c. cage mill

d. chile mill

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

679. A tap with a chamfer 1-1 1/2 threads in length

a. center tap

b. bottom tap

c. taper tap

d. plug tap

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

680. A small portable hand drill customarily used by hand setters to drill hole in breast called

a. diamond drill

b. spiral drill

c. chum drill

d. breast drill

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

681. The spindle of the grinding machine on which the wheel is mounted

a. bushing

b. arbor

c. bearing

d. fluting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

682. A device for holding grinding wheels of special shape of the working piece being grounded.

a. head stock

b. fixtures

c. jigs

d. chucks

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

683. Grinding grooves of a twist drill or tap.

a. fluting

b. flaring

c. lapping

d. honing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

684. The dulling of the cutting particles of a grinding wheel resulting in a decreased rule of cutting is called

a. grinding

b. glazing

c. fluting

d. lapping

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

685. The process of increasing the cross-sectional area of a given portion or possibly of the whole piece.

a. forging

b. upsetting

c. spreading

d. drawing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

686. The process of lengthening a piece of stock while the cross-sectional area is being reduced.

a. tapping

b. honing

c. drawing

d. upsetting

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

687. Sometimes used for soldering bright tin

a. tallow

b. sal ammonia

c. tinning

d. rosin

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

688. A very effective flux for soldering galvanized iron or zinc.

a. soldering paste

b. muriatic acid

c. zinc chloride

d. cut acid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

689. The groove providing for the cutting faces of the thread or teeth, chip passage and lubrication.

a. heel

b. land

c. flute

d. thread relief

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

690. The surface below the cutting edge

a. face

b. flank

c. nose

d. side relief

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

691. Which is the hardest material?

a. steel

b. diamond

c. bronze

d. brass

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

692. It measures the slope of top surface of the tool to the side in a direction perpendicular to the longitudinal axis.

a. side rake angle

b. side cutting edge angle

c. side relief edge angle

d. end relief angle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

693. A type of bonding material which is made of clay and water

a. resinoid bond

b. vitrified bond

c. shellac bond

d. rubber bond

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

694. It is used for holding straight shank drills in the spindle of the machine when drilling

a. drill chuck

b. chuck key

c. floating holder

d. magic chuck

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

695. Back rake for HSS single point cutting tool machine free cutting brass is

a. 0 deg

b. 5 deg

c. 10 deg

d. 15 deg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

696. A reamer is used to correct the

a. size and roundness of a drilled hole

b. finish and position of a drilled hole

c. size and position of a drilled hole

d. finish and depth of a drilled hole

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

697. A oversize hole is produced by a drill if

a. lips of drill are of unequal length

b. speed too high

c. insufficient coolant used

d. cutting speed is too high

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

698. The major factors which determine the rpm of milling cutter are the materials being cut and the ______

a. number of teeth in cutter

b. diameter of cutter

c. time allowed to complete the job

d. depth of cutter

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

699. The studs used as a coolant machine shop consists of

a. solution of detergent and water]

b. a straight mineral oil

c. an emulsion of oil and water

d. a chemical solution

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

700. Grinding is

a. metal fusing operation

b. metal powdering operation

c. metal finishing operation

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status