adplus-dvertising

MCQ in Professional Education Practice Drills Part 6 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: August 2, 2023)MCQ in Professional Education Practice Drills Part 6 | Licensure Exam for Teachers

This is the ProfEd Practice Drills, Multiple Choice Questions in Professional Education part 6 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40%, and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every question to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Drills Test Questions Part 6 of the Series

MCQ in Professional Education Practice Drills Part 5 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each question.

251. Ms. Luisa uses alternative methods of assessment. Which of the following will she not likely use?

A. Multiple Choice Test

B. Reflective Journal Writing

C. Oral Presentation

D. Developing Portfolios

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

252. Ms. Cambia aims to measure a product of learning. Which of these objectives will she most likely set for her instruction?

A. Show positive attitude towards learning common nouns

B. Identify common nouns in a reading selection

C. Construct a paragraph using common nouns

D. User a common noun in a sentence

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

253. A grade II teacher wanted to show the parts of a seed by using a large, wooden seed visual aid with detachable cotyledons and tiny seed. Under what classification does wooden structure fall?

A. assembly model

B. cutaway model

C. realia

D. solid model

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

254. The students of Mrs. Valens are very noisy. To keep them busy, they were given any test available in the classroom and then the results were graded as a way to punish them. Which statement best explains if the practice is acceptable or not?

A. The practice is acceptable because the students behaved well when they were given a test.

B. The practice is not acceptable because it violates the principle of reliability.

C. The practice is not acceptable because it violates the principle of validity.

D. The practice is acceptable since the test results are graded.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

255. Ms. Delos Angeles advocates assessment for learning. Which will she NOT likely do?

A. Formative Assessment

B. Diagnostic Assessment

C. Placement Assessment

D. Summative Assessment

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

256. Which term refers to a model which is constructed so as to emphasize a particular part or function?

A. audio recording

B. simulation

C. mock-up

D. realia

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

257. At the beginning of the school year, the 6-year old pupils were tested to find out who among them can already read. The result was used to determine their sections. What kind of test was given to them?

A. Diagnostic

B. Formative

C. Placement

D. Summative

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

258. The grade six pupils were given a diagnostic test in addition and subtraction of whole numbers to find out if they can proceed to the next unit. However, the results of the test were very low. What should the teacher do?

A. Proceed to the next lesson to be able to finish all the topics in the course.

B. Construct another test parallel to the given test to determine the consistency of the scores.

C. Count the frequency of errors to find out the lessons that the majority of students need to relearn.

D. Record the scores then inform the parents about the very poor performance of their child in mathematics.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

259. Mrs. Rogueries is doing an assessment of learning. At what stage of instruction should she do it?

A. Before instruction

B. After instruction

C. Prior to instruction

D. During the instructional process

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

260. Which is the best use of computers to students like you?

A. They are used for chatting and surfing the net.

B. They are used for research and collaboration.

C. They are used for playing online games.

D. They are used for watching movies.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

261. Mr. Carrillo developed an Achievement Test in Math for her grade three pupils. Before she finalized the test she examined carefully if the test items were constructed based on the competencies that have to be tested. What test of validity was she trying to establish?

A. Content-validity

B. Concurrent validity

C. Predictive validity

D. Construct validity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

262. Mrs. Robles wants to establish the reliability of her achievement test in English. Which of the following activities will help achieve her purpose?

A. Administer two parallel tests to different groups of students.

B. Administer two equivalent tests to the same group of students’

C. Administer a single test but two different groups of students.

D. Administer two different tests but to the same group of students.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Refer to the situation below in answer items 262 and 263

A teacher set the following objectives for the day’s lesson:

At the end of the period, the students should be able to: A. Identify the parts of friendly letter; B. Construct a friendly letter using the MS Word, and C. Show interest towards the day’s lesson To assess the attainment of the objectives, Ms. Cadre required the students to construct friendly letter and have it encoded at their Computer Laboratory using the MS Word. The letter should inform one’s friend about what one has learned in the day’s lesson and how one felt about it.

263. Which is NOT true about the given case?

A. Ms. Cadre practices a balanced assessment.

B. Ms. Cadre’s assessment method is performance-based.

C. Ms. Cadre needs a rubric in scoring the work of the students.

D. Ms. Cadre’s assessment targets are all in the cognitive domain.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

264. If Mr. Paradise will have to make a scoring rubric for the student’s output, what format is better to construct considering that the teacher has limited time to evaluate their work?

A. Analytic Rubric

B. Holistic Rubric

C. either A or B

D. Neither A nor B

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

265. The school principal has 3 teacher applicants all of whom graduated from the same institution and are licensed teachers. She only needs to hire one. What should she do to choose the best teacher from the three?

I. Give them a placement test.

II. Interview them on why they want to apply in the school.

III. Let them demonstrate how to teach a particular lesson.

IV. Study their portfolios to examine the qualities of the students’ outputs when they were in College.

A. I and II.

B. II and III.

C. I and III, IV

D. II, III and IV

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

266. Which statement makes technology ineffective in student learning?

A. It develops higher thinking skills.

B. It prepares students for the workforce.

C. It enhances students’ collaborative skills.

D. It decreases achievement in content learning.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

267. What should be done first when planning for a performance-based assessment?

A. Determine the “table of specifications” of the tasks

B. set the competency to be assessed.

C. Set the criteria in scoring the task.

D. Prepare a scoring rubric.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

268. To maximize the amount of time spent for performance-based assessment, which one should be done?

A. Plan a task that can be used for instruction and assessment at the same time.

B. Assess one objective for one performance task.

C. Set objectives only for cognitive domains.

D. Limit the task to one meeting only.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

269. Who among the teachers below gave the most authentic assessment task for the objective “Solve word problems involving the four basic operations”?

A. Mrs. Juliana who presented a word problem involving a four fundamental operations and then asked the pupils to solve it.

B. Mrs. Mandy who asked her pupils to construct a word problem for a given number sentence that involves four fundamental operations and then asked them to solve the word problem they constructed.

C. Mrs. Malang who asked her pupils to construct any word problem that involves the four fundamental operations and then asked them to show how to solve it.

D. Mrs. Pontipedra who asked her pupils to construct any word problem that involves the four fundamental operations then formed them by twos so that each pair exchanged problems and help solve each other’s problem.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

270. Which is wrong to assume about traditional assessment?

A. It can assess individuals objectively.

B. It can assess individuals at the same time.

C. It is easier to administer than performance test.

D. It can assess fairly all the domains of intelligence of an individual

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

271. Which statement about performance-based assessment is FALSE?

A. It emphasizes merely process.

B. It also stresses doing, not only knowing.

C. It accentuates on process as well as product.

D. Essay tests are an example of performance-based assessments.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

272. Under which assumption is portfolio assessment based?

A. Portfolio assessment is a dynamic assessment.

B. Assessment should stress the reproduction of knowledge.

C. An individual learner is adequately characterized by a test score.

D. An individual learner is inadequately characterized by a test score.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

273. Which is a good portfolio evidence of a student’s acquired knowledge and writing skills?

A. Project

B. Test Results

C. Reflective Journal

D. Critiqued Outputs

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

274. You plan to use instructional materials to a big class-size. Which of these will you not use?

A. pictures

B. projection

C. 27-inch television

D. computer with LCD projector

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

275. When planning for portfolio assessment, which should you do first?

A. Set the targets for portfolio assessment.

B. Exhibit one’s work and be proud of one’s collection

C. Select evidences that could be captured in one’s portfolio

D. Reflect on one’s collection and identify strengths and weaknesses

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

276. Which kind of rubric is best to use in rating students’ projects done for several days?

A. Analytic

B. Holistic

C. either holistic or analytic

D. Both holistic and analytic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

277. Computers can be classified according to the roles they play namely communicative tool, informative tool, and constructive tool. What is the other role of computes in the options below?

A. instructional tool

B. situating tool

C. utility tool

D. application tool

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

278. Which is not true of an analytic rubric?

A. It is time consuming

B. It is easier to construct than the holistic rubric

C. It gives one’s level of performance per criterion

D. It allows one to pinpoint the strengths and weaknesses of one’s work.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

279. Mrs. Banana prepared a rubric with 5 levels of performance described in 5-excellent, 4-very satisfactory, 3-satisfactory, 2 needs improvement, 1-poor. After using this rubric with these descriptions, she found out that most of her students had a rating of 3. Even those who are evidently poor in their performance had a rating of satisfactory. Could there be a possible error in the use of the rubric?

A. Yes, the teacher could have committed the generosity error.

B. Yes, the teacher could have committed the central tendency source of error.

C. No, it is just common to see more of the students having grade of 3 in a 5-point scale.

D. No, such result is acceptable as long as it has a positive consequence to the students.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

280. In a positively skewed distribution, the following statement are true except

A. Median is higher than the mode.

B. Mean is higher than the Media.

C. Mean is lower than the Mode.

D. Mean is not lower than the Mode.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

281. Which of the following categories of CAI will you use in your class if your objective is to increase proficiency in a newly learned skill or refresh an existing one?

A. tutorial

B. drill and practice

C. simulation

D. instructional game

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

282. Which of the following questions indicate a norm – referred interpretation?

A. How does the pupils test performance in our school compare with that of other schools?

B. How does a pupil’s test performance in reading and mathematics compare?

C. What type of remedial work will be most helpful for a slow- learning pupil?

D. Which pupils have achieved master of computational skills?

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

283. What is the performance of a student in the National Achievement Test (NAT) if he obtained/got a standing score of 5?

A. Between average and above average

B. Between average and below average

C. Below average

D. Average

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

284. Based on the figure, which is true about the distribution?

MCQ in Professional Education Practice Drills Part 6 - Licensure Exam for Teachers - IMG284

A. Mean=55, median=48, mode=34

B. Mean=46, median=40, mode=37

C. Mean=63, median=63, mode=63

D. The distribution is mesokurtic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

285. If quartile deviation is to median, what is to mean?

A. Standard deviation

B. Mode

C. Range

D. Variance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

286. In a normal distribution, which of the following is true?

A. median=mode=mean

B. median≠mode=mean

C. median≠mode≠mean

D. Mean=median=mode

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

287. Which of the following situations may lower the validity of test?

A. Mrs. Josea increases the number of items measuring each specific skill from three to five.

B. Mr. Santosa simplifies the language in the directions for the test.

C. Miss. Lopeza removes the items in the achievement test that everyone would be able to answer correctly.

D. None of the above.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

288. In a negatively skewed distribution, which of the following statements is true?

A. Mode is lower than the mean.

B. Mean is lower than the mode.

C. Median is higher than the mode.

D. Mode is lower than the median.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

289. In a negatively skewed distribution, the following statements are true EXCEPT?

A. Mean is not higher than the median

B. Median is lower than the mode.

C. Mean is lower than the mode.

D. Mode is less than the median.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

290. Miss Cortez administered a test to her class and the result is positively skewed. What kind of test do you think Miss Cortez gave to her pupils?

A. Post test

B. Pretest

C. Mastery test

D. Criterion-referenced test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

291. The result of the test given by teacher A showed a negatively skewed distribution. What kind of test did Teacher Mina give?

A. The test is difficult

B. It is not too easy nor too difficult

C. It is moderately difficult

D. It is easy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

292. When the distribution is skewed to the right, what kind of test was administered?

A. Difficult

B. Easy

C. Average/moderately difficult

D. Partly easy- partly difficult

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

293. In a negatively skewed distribution, what kind of students does Teacher B have?

A. Very good

B. Very poor

C. Average

D. Heterogeneous

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

294. In a positively skewed distribution, the students are?

A. Very good

B. Very poor

C. Average

D. Normally distributed

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

295. In a positively skewed distribution, which of the following statements is true?

A. Mode = 67 while Media = 54

B. Median = 53 while Mean = 41

C. Mean = 73 while Mode = 49

D. Median = 34 while Mode = 42

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

296. Which statements represent criterion-referenced interpretation?

A. Lucresia did better in solving the linear equation than 80% of representative Algebra students.

B. Lucresia’s score indicates that she is able to solve about two thirds of all one-variable linear equations of such complexity.

C. Students who have reached Lucresia’s level on linear equations usually succeed in the subsequent unit on simultaneous equations with special help or extra time; i.e., Lucresia is ready to move ahead.

D. All of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

297. Bernard obtained a 97 percentile rank in an aptitude test. This means

A. He answered 97% of the items correctly.

B. He belongs to the 97% of the group who took the test.

C. 79% of the examinees did better than her on the test.

D. He surpassed 97% of those who took the test.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

298. Which set of scores has the least variability?

Set 1 0,5,10,15,20

Set 2 25,35,45,55

Set 3 0,2,8,15,20

Set 4 505,501,503

A. Set 1

B. Set 2

C. Set 3

D. Set 4

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

299. Standard deviation is to variability as mode to?

A. Correlation

B. Discrimination

C. Central tendency

D. Level of difficulty

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

300. Goring performed better than 65% of the total number of examinees in the district achievement test. What is his percentile rank?

A. P35

B. P65

C. P66

D. P75

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Latest Professional Education Practice Drills Series

Related Professional Education Practice Exam Series

Latest Professional Education Exam 2022 Series

LET REVIEW MATERIALS

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

This offer has expired!

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2023 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status
error: Alert: Content selection is disabled!! (Subscribe to Enable)