MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 16 | ME Board Exam

(Last Updated On: January 9, 2021)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 16 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 16 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 16 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 15 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

751. It is used for cutting long places of metals.

a. Planer

b. Shaper

c. Power saw

d. Broaching machine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

752. It is used for external, internal and relieving of mill cutters and taps

a. Milling attachment

b. Thread attachment

c. Taper attachment

d. Relieving attachment

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

753. Stretching or spreading of metal by hammering

a. Peening

b. Flaring

c. Upsetting

d. Bending

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

754. The ________ is the most common of the standard tapers

a. Brown

b. Janno

c. Sharpe

d. Morse

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

755. The ability of metal to stretch, bend or twist without breaking or cracking is called..

a. Elasticity

b. Ductility

c. Brittleness

d. Plasticity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

756. A fine grained salty silica rock used for sharpening edge tools

a. Eutectoid

b. Austenite

c. Oilstone

d. Pearlite

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

757. Machining properties of steel can be improved by adding..

a. Chromium nickel

b. Silicon, aluminum, titanium

c. Sulfur , lead, phosphorus

d. Vanadium, aluminum

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

758. A ductile fracture is characterized by

a. Appreciable plastic deformation prior to propagation of crack

b. Fragmentation in more than two pieces

c. Negligible deformation

d. Rapid rate for crack propagation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

759. Tool can be hardened by

a. Heating red hot and plunging into water

b. Heating red hot and cooling in blast of dry

c. Heating red hot and plunging into linseed or cotton lead oil

d. Any of the above, depending on type

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

760. The purpose of annealing is to make the metal

a. Harder

b. Medium hard

c. Softer

d. Shiny

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

761. The purpose of tempering is to make metal

a. Softer

b. Harder

c. Less brittle

d. More brittle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

762. A scriber is made of

a. Carbon tool steel

b. Cold – rolled steel

c. Hot – rolled steel

d. Tool steel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

763. It is used in steels as an alloying element to combine hardness obtained.

a. Vanadium

b. Chromium

c. Titanium

d. Molybdenum

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

764. It is a process of shearing in which sheet or plate is cut out to a definite outline in a press.

a. Blanking

b. Embossing

c. Clamping

d. Trimming

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

765. It is the characteristic of exhibiting different properties when tested in different directions

a. Allotropy

b. Anisotropy

c. Isentropic

d. Isotropic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

766. It is one which specimen supported at both ends as a simple beam is broken by the impact strength..

a. Charpy test

b. Izod test

c. Rockwell test

d. Universal test

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

767. Which of the following metals has the highest specific heat capacity of 100°C

a. Aluminum

b. Bismuth

c. Copper

d. Iron

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

768. Which of the following types of packing would be used in steam joints?

a. Asbestos

b. Neoprene

c. Metallic

d. A or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

769. The process applied to iron pipe which retards corrosion, is called

a. Galvanizing

b. Annealing

c. Soldering

d. Tinning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

770. A scriber is made from what metal..

a. Carbon steel

b. Cold rolled steel

c. Tool steel

d. Hot rolled steel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

771. The best file to use when finishing sharp corners or slots and grooves

a. Jewelers file

b. Knife file

c. Mill file

d. Square file

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

772. Never use file

a. That is dirty

b. With a tang

c. Without a handle

d. Without oiling

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

773. Which of the following information is necessary in ordering a file

a. Size

b. Shape

c. Type of teeth

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

774. When filling a piece of metal in a lathe if short quick strokes are used the finished piece will probably

a. Be out of round

b. Be perfect

c. Have small flat areas on the surfaces

d. A and C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

775. The best procedure when filling a piece of metal in lathe is to take

a. Long fast stroke

b. Long slow stroke

c. Short even stroke

d. Short fast stroke

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

776. Small pieces of metal clogged between the teeth on a file are called

a. Pins

b. Bumps

c. Clogs

d. flats

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

777. Finishing off a piece of metal with a real smooth finish can be done by

a. Draw filling

b. Flat filling

c. Milling filling

d. Side filling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

778. For finishing a piece of work to size the file to use is the..

a. Crossing file

b. Double cut fine file

c. Mill file

d. Single cut fine file

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

779. For filling lead or babbit, use a

a. Lead float file

b. Mile file

c. Vixen file

d. A or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

780. Hacksaw blade with 32 TPI is best suited for cutting

a. Small tubing

b. Conduit

c. Sheet metal under 18 gage

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

781. A coolant is usually used when cutting material in power hacksaw to

a. Absorb heat friction

b. Prevent the blade from overheating

c. Prevent the blade from loose its temper

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

782. A hacksaw blade with 18TPI is best suited for cutting

a. Aluminum

b. Cast iron

c. Solid iron

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

783. When cutting a long thin piece of metal

a. Set the blade in the frame with teeth facing toward

b. Turn blade at right angle to the frame

c. Turn the blade upside down

d. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

784. The hacksaw blade should place in the frame with

a. One end looser than the other end

b. The teeth facing in any position

c. The teeth pointing backward

d. The teeth pointing forward

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

785. A hacksaw blade with 34 TPI should be use for cutting

a. Brass

b. Cast iron

c. Thin wall tubing

d. heavy

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

786. All hard hacksaw blade is best suited for

a. Brass

b. Cast iron

c. Tool steel

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

787. A hacksaw blade with 14 TPI is best suited for

a. Cold rolled steel

b. Hot rolled steel

c. Structural steel

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

788. Files are divided into two general classes, namely

a. Flat shapes and round shapes

b. Large and small

c. Rough and smooth

d. Single cut and double cut

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

789. A hacksaw blade can be place in a frame in

a. Three position

b. Two position

c. One position

d. Four position

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

790. A hard hacksaw blade is one that

a. Has a hard back and flexible teeth

b. Has a flexible back and hard teeth

c. Has the entire teeth hardened

d. Will fit a solid frame

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

791. Hacksaw blade with 24 TPI is best suited for cutting

a. Brass and copper

b. Sheet metal over 18 gage

c. Tubing

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

792. Hacksaw blade are made of

a. High speed steel

b. Tool steel

c. Tungsten alloy steel

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

793. A flexible hacksaw blade is one that has

a. A movable back

b. Flexible ends

c. Only the back hardened

d. Only the teeth hardened

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

794. The flexible type hacksaw blade is best suited for

a. Aluminum

b. Channel

c. Tubing

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

795. When lathe tool bit burns, it means that

a. Speed is too low

b. Speed is too fast

c. Material is too hard

d. Material cannot bend

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

796. The lathe compound is used for

a. Angle cutting

b. Grooving

c. Facing

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

797. The jaw of standard vise is

a. Hard

b. Soft

c. Semihard

d. Semisoft

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

798. When facing off a piece of material in lathe chuck the bit must be set _______.

a. Above center

b. At the center

c. Below the center

d. Off center

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

799. Before applying layout on a piece, it must be

a. Cleaned

b. Cold

c. Hot

d. roughened

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

800. Tool steel can be hardened by

a. Heating red hot and plunging into water

b. Heating red hot and cooling in blast of dry air

c. Heating red hot and plunging line seed or cotton seed oil

d. Any of the above, depending on the type and use

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status