adplus-dvertising

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 17 | ME Board Exam

(Last Updated On: January 9, 2021)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 17 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 17 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 17 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 16 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

801. A piece of mild steel held against an emery wheel will give off

a. Bright shiny spark

b. Yellow sparks

c. Light straw – colored sparks

d. No sparks

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

802. Another name of hydrochloric acid is

a. Acetic acid

b. Muriatic acid

c. Nitric acid

d. Sulfuric acid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

803. A flexible hacksaw blade has a tendency to _________

a. Snap easy

b. Buckle or run out of fine when too much pressure is supplied

c. Cut too fast

d. Cut on a slant

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

804. A pillar file is used for _________

a. Filling against a shoulder

b. Filling keyways

c. Filling slots

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

805. The length of file is used for ________

a. End to end

b. Heel to end

c. Point to end

d. Point to heel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

806. A pillar file has

a. One safe edge

b. Three safe edges

c. Two safe edges

d. A and C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

807. The “tang” is a part of file that

a. Does the cutting

b. Fits into the handle

c. Has no teeth

d. Is opposite the handle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

808. One of the factors involved in the choice of a grinding wheel is

a. The kind of material to be ground

b. The amount of stock to be removed

c. The kind of finish required

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

809. The main difference between a planer and a shaper is that

a. The planer has offset table and the shaper has a horizontal table

b. The shaper has a rotating table and planer has a horizontal table

c. The table of planer has a reciprocating motion past the tool head while the table of the shaper is stationary and the tool head has reciprocating motion

d. One is larger than the other

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

810. A piece of tool steel is held against an emery wheel will give off _________.

a. White sparks with stars on the end

b. Yellow sparks

c. Dull sparks

d. Green sparks

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

811. If you use dry a dry grinding wheel for sharpening tool bits, dip the end of he bit in water frequently to prevent _______

a. Annealing the cutting edge of the bit

b. Burning your fingers

c. Hardening of the tip

d. The tip from crystalling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

812. The tool used to check internal pipe threads is called

a. Ring gage

b. Plug gage

c. Center gage

d. Thread gage

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

813. The tool used to check external pipe threads is called

a. Ring gage

b. Plug gage

c. Pitch gage

d. Center gage

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

814. The operation of truing a grinding wheel is known as

a. Dressing

b. Centering

c. Rounding

d. Sizing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

815. The cutting angle on a drill for mild steel should be

a. 25°

b. 69°

c. 59°

d. 79°

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

816. Which of the following is not a common drill shank?

a. Bit

b. Fluted

c. Straight

d. Taper

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

817. Tapered shanks are used on a large drill press so that

a. The drill can be centered more easily

b. The drill can be easily forced out of the sleeve with a drift

c. The shank can be reground when worn

d. The shank will not turn when cutting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

818. A tool bit for cutting American National Thread should be ground with a ____.

a. 30 deg. angle

b. 45deg. angle

c. 60 deg. angle

d. 56 deg. angle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

819. Center drilling is the operation of

a. Drilling a center in an odd – shaped of metal

b. Drilling and countersinking with one tool

c. Centering with one tool and drilling with one another

d. Drilling a center in a piece of stock in a drill press

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

820. When cutting a drill, it will squeal due to _______

a. Drill being ground properly

b. Drill being too hot

c. Insufficient lubrication

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

821. The correct cutting angle on a drill for ordinary work is

a. 45

b. 59

c. 65

d. 50

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

822. If the cutting edges of the drill are cut of different angles ________

a. The drill will not cut

b. The hole will be larger than the drill

c. The hole will be smaller than the drill

d. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

823. If the drill speed is too great, it will

a. Cut faster

b. Loose its temper

c. Cut slower

d. Not cut

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

824. Soda added to water is used for cooling instead of plain water because

a. It reduces the heat generated

b. It improves the finish

c. It overcomes rusting

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

825. If the angle of the drill is less than 59 deg

a. The drill will make larger hole

b. The drill will make smaller hole

c. The hole will take longer to drill and more power is required to drive the drill

d. The drill will not center properly

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

826. The name of shank use to drill is

a. Stanley

b. Starret

c. Miller

d. Morse

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

827. The tool used to cut thread on pipe is called

a. Pipe tool

b. Pipe vise

c. Pipe stock

d. Pipe thread

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

828. The instrument used to reshaped a grinding wheel that is grounded or cut of rounds is called

a. Wheel cutter

b. Wheel aligner

c. Wheel emery

d. Wheel Dresser

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

829. The instrument used to removed old packing glands and stuffing boxes

a. Packing tools

b. Packing bills

c. Gland box clearance

d. Packing stuff

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

830. Before drilling a hole in a pipe of metal it should be

a. Center punched

b. Marked with chalk

c. Protracted

d. scribed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

831. When measuring a drill for size, measure across the

a. Shank

b. Flute

c. Lip

d. Margin

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

832. The size of drill is stamped on ______

a. Flute

b. Shank

c. Margin

d. Point

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

833. The tool used for cleaning files is called

a. File cleaner

b. File card

c. File oilstone

d. scraper

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

834. Back rake angle for high speed steel single point cutting tool to machine free cutting brass is

a. 0 deg

b. 5 deg

c. 30 deg

d. 10 deg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

835. A reamer is used to correct the

a. Size and roundness of a drilled hole

b. Size and position of drilled hole

c. Finish and position of drilled hole

d. Depth of drilled hole

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

836. Which of the following is not a common term relating to the classification of fits?

a. Tunking

b. Snug

c. Bound

d. Medium force fit

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

837. An oversized hole is produced by a drill if

a. Lips of a drill are of unequal length

b. Feed is too high

c. Insufficient coolant is used

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

838. The studs are used as coolant in general machine shop consists of

a. Solution of detergent and water

b. An emulsion of oil and water

c. Chemical solution

d. A straight mineral oil

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

839. Two major factors which determined the rpm of milling cutter are the material being cut and _____

a. Number of teeth in cutter

b. Time allowed to finish the job

c. Diameter less grinder

d. Depth

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

840. Electron beam machining process is quite suitable for material having

a. High melting point and high thermal conductivity

b. High melting point and low thermal conductivity

c. Low melting point

d. Low thermal conductivity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

841. Grinding is what type of operation?

a. Metal finish operation

b. Metal fusing operation

c. Metal powdering operation

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

842. Grinding is done wherever

a. Other machining operations

b. A large amount of materials to be removed *

c. High accuracy is required

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

843. Laser beam machining process is used to machine ________.

a. Thicker material

b. Thinner material

c. Heavy materials

d. Light materials

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

844. Twist drills are usually considered suitable for machining holes having a length less than

a. Two times its diameter

b. Five times its diameter

c. Four times its diameter

d. Eight times its diameter

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

845. A hard grade grinding wheel is suitable for

a. Hard materials

b. Soft material

c. Semi hard materials

d. Heavy load materials

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

846. In quick return mechanism of shaping machine , the ram stroke length is proportional to

a. Crank length

b. Cam length

c. Ram length

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

847. The usual ratio of forward and return stroke I quick return mechanism of shaping machine is

a. 2:1

b. 4:3

c. 3:2

d. 5:2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

848. The type and number of bearing to be used for spindles of machine depends on

a. Type of spindle

b. Type of cutter

c. Load on bearing

d. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

849. The square head of combination set is used for marking or checking the engine is

a. 90 deg only

b. 45 degree

c. 90 and 45 degree

d. Any angle between 0 – 180

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

850. For general work, the cutting angle of a cold fist chisel is ground at angle of

a. 50 deg

b. 60 deg

c. 80 deg

d. 70 deg

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status