You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 15 | ME Board Exam

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 15 | ME Board Exam

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 15 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 15 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 15 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 14 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

701. Grinding is done wherever

a. other machining operation cannot be carried out

b. a large amount of material is to be removed

c. high accuracy is required

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

702. Laser beam machining process is used to machine.

a. thicker materials

b. thinner materials

c. heavier materials

d. stronger materials

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

703. Twists drills are made usually considered suitable machining holes having a length less than

a. two times the diameter

b. five times the diameter

c. ten times the diameter

d. twenty times the diameter

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

704. A high grade grinding wheel is suitable for grinding,

a. hard materials

b. soft materials

c. both materials

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

705. In quick return mechanism of shaping machine , the ram stroke length is proportional to

a. slotter arm length

b. crank length

c. ram length

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

706. The type and number of bearings to be used for spindles of machine tool depend on the

a. type of spindle

b. type of machine tool

c. load on bearing

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

707. Nitriding process of surface treatment for steel tools is used for taking

a. light cuts

b. heavy cuts

c. medium cuts

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

708. A very low cutting speeds the tool wear is due to

a. plowing action

b. transfer

c. material

d. temperature

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

709. Are mixture of hard cotton seed or rape-seed oils and mineral oils

a. cutting oils

b. cooling oils

c. heating oils

d. emulsion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

710. What is the material for hacksaw blade?

a. high carbon steel

b. high speed steel

c. low tungsten steel

d. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

711. How is rivets is made?

a. Cold pressing

b. Rolling

c. Drawing

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

712. It is used to measure gap between two mating parts to set the job and machine in alignment and to measure clearance of piston and cylinders in automobiles

a. Compound Gauge

b. Feeler Gauge

c. Inspection Gauge

d. Workshop Gauge

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

713. The movement of belt upon the face of rim or outer surface of the driver and the driven pulleys within the area of arc of contact.

a. Compound Gauge

b. Feeler gauge

c. Inspection Gauge

d. Workshop gauge

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

714. The movement of belt upon the face of rim or outer surface of the driver and the driven pulleys within the area of arc of contact.

a. Slip

b. Creep

c. Interference

d. Crowning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

715. It is the process by which the length of a work piece reduced.

a. Drawing

b. Drifting

c. Jumping

d. Upsetting

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

716. It cannot be forged because it will break if heated and beaten by hammer.

a. High speed steel

b. Tool steel

c. Carbon steel

d. Cast iron

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

717. It is a process of enlarging and smoothing the punched hole by means of tapered drifts of various sizes and shapes.

a. Drifting

b. Drawing

c. Jumping

d. Upsetting

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

718. Shaper tools are made of what type of material?

a. Brass

b. Bronze

c. High speed steel

d. Babbit

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

719. An operation of enlarging the previous drilled hole

a. Drilling

b. Boring

c. Reaming

d. Broaching

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

720. An operation to make smaller hole in exact center for lathe center

a. Broaching

b. Reaming

c. Counter boring

d. Center bearing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

721. The size of abrasive grains produced by crushing process is called..

a. Grade

b. Grit

c. Grill

d. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

722. It is also known as slab peripheral milling.

a. Form milling

b. Climb milling

c. Convex milling

d. Plain milling

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

723. In _____ the tool is released in return stroke.

a. Shaper

b. Planer

c. Slotter

d. Reamer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

724. It is the process of driving the periphery of the job in degrees.

a. Direct indexing

b. Plain indexing

c. Differential indexing

d. Angular indexing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

725. It is a method of grinding cylindrical surfaces.

a. Center less grinding

b. Plunge – cut grinding

c. Through feed grinding

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

726. It is the angle between the side cutting edge and longitudinal axis of the tool.

a. Side cutting edge angle

b. End cutting angle

c. Side relief angle

d. End relief angle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

727. It is a surface finishing process and is used to produced a lustrous surface of attractive appearance.

a. Polishing

b. Buffing

c. Lapping

d. Glazing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

728. A _____ is formed when a shaft rotates in a bush, lines of the bore of a housing.

a. Ball bearing

b. Roller bearing

c. Plain bearing

d. Needle bearing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

329. CNC in machine shop means

a. Computer number control

b. Computer numerical control

c. Computer network center

d. Communication network control

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

730. It is the time lost due to break downs, waiting for tools, minor accident, etc..

a. Set up time

b. Handling time

c. Machining time

d. Down time

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

731. Refers to the process of separating or removing the burning of combustible material from the neighborhood of the fire.

a. Starvation

b. Blanketing

c. Cooling

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

732. What is necessary to provide tolerance?

a. It serves the labor charges

b. It saves the material from wastage

c. It saves the time

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

733. It is done then and there by adjusting or repairing the fouls come in notice during the work.

a. Preventive maintenance

b. Predictive maintenance

c. Routine maintenance

d. Corrective maintenance

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

734. A ________ is used between the cutting tool and work place to minimize the friction heat.

a. Lubricant

b .Coolant

c. Water

d. Alcohol

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

735. Which of the following is NOT a function of bearings?

a. To support the shaft

b. To guide the shaft

c. To give free rotation to the shaft

d. To transmit power

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

736. It is a process of cleaning the face of grinding wheel by means of a dresser for removing the glazing and loading of wheel and improve the cutting action of a wheel.

a. Dressing

b. Polishing

c. Truing

d. Lapping

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

737. It is a long tapered punch used for loosening straight pins, rivets, and other small parts being disassembled.

a. Drive – pin punch

b. Hand punch

c. Drift punch

d. Center punch

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

738. A tool used for turning nuts or bolts

a. Pliers

b. Wrench

c. Long nose

d. C -clamp

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

739. A _______ is used to test accuracy of holes.

a. Snap gage

b. Ring gage

c. Plug gage

d. Depth gage

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

740. A ______ consist of a hardened and ground steel bar in which two hardened and ground of the same diameter are set.

a. Caliper

b. Gage block

c. Sine bar

d. micrometer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

741. ________ are hardened devices with a taper shank on one end and a 60 degrees point at the other end.

a. Tailstock centre

b. Lathe centers

c. Live center

d. Dead center

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

742. It is large casting located on the left end of the bed.

a. Tail stock

b. Head stock

c. Carriage

d. Chuck

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

743. A ______ is a thread that has a lead equal to pitch.

a. Right hand thread

b. Left hand thread

c. Single thread

d. Multiple head

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

744. Used to permit lever shift for vertical travel rail.

a. Ball crank

b. Clamp plates

c. Plunger knob

d. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

745. It is mounted in the top of column and is guided in perfect alignment by the machined dovetailed surface.

a. Over arm

b. Spindle

c. Arbor

d. Saddle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

746. Refers to circular milling attachment that is bolted to the top of the table of a plain or universal milling machine.

a. Blotting attachment Rotary attachment

b. Milling attachment

c. Spiral attachment

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

747. Name of mechanism, which a welding operator holds during gas welding and at the end of which the gages are burrex to perform the various gas welding operation.

a. Hose

b. Torch *

c. Gage

d. Switch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

748. A fine grained salty silica rock used for sharpening edged tools.

a. Oilstone

b. Surface grinder

c. Rocky oil

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

749. A hand tool used to measure engine crank web deflection.

a. Feeler gage

b. Compound gage

c. Distortion gage

d. Dial gage

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

750. It is used to true and align machine tools, fixtures and works.

a. Dial indicator

b. Radial indicator

c. Dial gage

d. Feeler gage

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status