MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 18 | ME Board Exam

(Last Updated On: January 9, 2021)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 18 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 18 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 18 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 17 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

851. Angle plate is made of

a. Closed grain cast iron

b. Cast steel

c. High speed steel

d. Tool steel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

852. A new hack saw blade should be used to old cut because

a. The blade is very costly

b. The space is not sufficient to play the new blade in the old cut

c. The blade have very sharp teeth

d. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

853. Which part of the file is not hardened

a. Tang

b. Heel

c. Point

d. Handle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

854. Generally spiral fluted reamer has spirals of

a. Right hand

b. Left hand

c. Straight

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

855. In which screw thread the side = width of space -0.5p

a. Knuckle

b. Buttress

c. Square

d. Circle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

856. A stud is which

a. Have threads on one end

b. Require a nut

c. Inserted in a plane hole

d. None of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

857. “18-8” stainless steel means

a. 18% tungsten and 8% chromium

b. 18% nickel and 8% chromium

c. 18% chromium and 8% nickel

d. 18% cobalt and 8 % cadmium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

858. Which is the lightest metal

a. Lead

b. G.I. steel

c. Aluminum

d. Cast iron

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

859. Hardened steel parts have

a. Fine grains

b. Coarse grains

c. No grains

d. Medium grains

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

860. Concentricity of an outside diameter can be checked by

a .Vernier caliper

b. Outside micrometer

c. Dial test indicator

d. Tube micrometer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

861. Which gauge is used to check internal threads

a. Ring gauge

b. Plug gauge

c. Thread plug gauge

d. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

862. In case of limit of plug gauge, which size will not enter into the hole

a. “GO” size

b. “Not GO” size

c. “A and B” both

d. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

863. Limit gauge is made to the ______ sizes of the work to be measured

a. Actual and nominal

b. Nominal and upper limit

c. Maximum and minimum

d. Nominal and upper limit

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

864. “GO” size limits is:

a. Upper limit of shaft

b. Lower limit of hole

c. Both A and B

d. Neither A or B

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

865. Lapping is done

a. To finish the job in fine degree

b. To control the size

c. To get high quality surface

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

866. In which method a bore is finished to a very closed tolerance

a. Lapping

b. Rapping

c. Honing

d. grinding

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

867. Jig bushing are generally made of

a. Tool steel

b. Carbon steel

c. Cast iron

d. High speed steel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

868. Fixture clamps are generally made of

a. Tool steel

b. Case hardened mild steel

c. High speed steel

d. Carbon steel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

869. When an external gear is meshed with the internal gear, the gears will rotate in

a. Same direction

b. Opposite direction

c. Will not rotate

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

870. Usual ratio of soluble oil and water used in coolant is

a. 20:1

b. 1:20

c. 10:1

d. 1:10

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

871. In internal cylindrical grinding, the grinding wheel and work rotate in

a. Same direction

b. Opposite direction

c. Neither A or B

d. Both A and B

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

872. For grinding materials having low tensile strength which abrasive is used

a. Silicon carbide

b. Aluminum oxide

c. Emery

d. corrunduin

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

873. Which center is used for supporting open end of pipes, shells, etc., while turning or thread cutting

a. Ball center

b. Pipe center

c. Half center

d. Dead center

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

874. Included angle of dead center is

a. 60 deg

b. 45 deg

c. 65 deg

d. 90 deg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

875. Angle of B.A screw thread is

a. 90

b. 47.5

c. 60

d. 45

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

876. Main alloying element of HSS is

a. Chromium

b. Cast iron

c. Tungsten

d. Carbon steel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

877. For accurate measurement of bores, the best instrument is

a. Vernier caliper

b. Plug gage

c. Dial indicator

d. Inside micrometer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

878. In hydraulic driven shaper, the metal is removed at

a. Lower speed

b. Higher speed

c. Average speed

d. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

879. In shaper machine, the cutting speed (metric) is expressed as

a. m/s

b. m/min

c. m/ hr

d. Any of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

880. Amount of automatic load in shaper is increased by taking the crank pin

a. At center of crank disc

b. Away from the center

c. Towards the center

d. At the center

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

881. In a shaper, the feed (metric) is usually expressed as

a. Mm/stoke

b. m/stoke

c. Mm/revolution

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

882. For cutting gear teeth in shaper, the _____ tool is used.

a. “V” block

b. Form tool

c. Gooseneck

d. Round nose

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

883. The standard ratio of cutting tool in return stroke in shape is

a. 3:1

b. 1:3

c. 3:2

d. 4:2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

884. The feed in the shaper takes place at

a. The beginning of return stroke

b. The middle of return stoke

c. The end of return stroke

d. At the cutting stroke

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

885. Which of the following quick return mechanism is most widely used in most slotters

a. Slotter link and gear mechanism

b. Whitworth mechanism

c. Slotter disc mechanism

d. Hydraulic mechanism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

886. If the clearance angle is more than the required on slotter tool, then support cutting tool will be

a. Great

b. Less

c. Medium

d. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

887. The clamping block is used to support the end of the strap is made of

a. Wood

b. Steel

c. HSS

d. Cast iron

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

888. Divide table planer has:

a. One table

b. Two tables

c. One housing

d. Two housing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

889. A planer which has a cutting tool in or both stroke in is

a. Open side planer

b. Double housing planer

c. Universal planer

d. Pit planer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

890. The straddle milling is done by means of two

a. Side milling cutters

b. Plain milling cutters

c. Face milling cutters

d. Form cutters

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

891. The formula to find out the number of turn of the crank for simple indexing is:

a. T = 20/N

b. T = N/40

c. T = 40/N

d. T = N/20

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

892. The arc of action to circular pitch or length of action to base pitch.

A. approach ratio

B. contact ratio

C. arc of action

D. arc of approach

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

893. Common defects encountered in the foundry shop steel casting operating and also in welding practices.

A. cracks

B. cold shot

C. parting line

D. blow/pin holes

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

894. In greater quantity, this element is harmful to the molten ferrous metal.
A. silicon

B. aluminum

C. oxides

D. sulfur

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

895. To prevent engine vibration to affect the surrounding area, it is a standard practice to isolate the engine and its foundation by at least _______ mm.

A. 20

B. 30

C. 25

D. 36

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

896. The brittleness in steel at elevated temperature is:

A. hard drawn

B. red shortness

C. cold lap

D. residual stresses

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

897. The only accredited National Organization for Mechanical Engineers.

A. PME

B. NME

C. POME

D. PSME

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

898. Which of the following product of combustion that has a property of resilience?

A. rubber

B. grease

C. graphite power

D. graphite electrode

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

899. One of the following materials is not mentioned for wire rope pulley/sheave applications.

A. plastic

B. iron

C. paper

D. copper alloy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

900. The minimum recommended worm pitch diameter is 1/4 in. and the maximum is _____ in.

A. 1 3/4 in

B. 2 3/4 in

C. 3 in

D. 2 in

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

901. Some experiments made at Cornell University showed that experience mechanic could break a _____ bolt due to nut tightening.

A. 3/8 inch

B. 5/8 inch

C. 1/2 inch

D. 7/16 inch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status