MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 9 | ME Board Exam

(Last Updated On: January 11, 2021)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 9 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 9 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 9 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 8 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

401. A correct cutting angle on a drill for ordinary work is:

a. 45°

b. 59°

c. 64°

d. 70°

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

402. When using a drill press, the work should be hold with:

a. glove hand

b. the hand

c. a vise and a clamp

d. pliers

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

403. A machining operation whereby the tool reciprocates and the feed is stationary.

a. reaming

b. shaping

c. planning

d. turning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

404. A machining operation whereby the tool rotates and the feed is stationary.

a. shaping

b. milling

c. turning

d. reaming

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

405. A machine used in shaping metal by means of abrasive wheel or removal of metals with abrasive.

a. shaper

b. planer

c. grinder

d. power saw

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

406. To prevent leakage in dynamic seals, it is recommended to used

a. gaskets

b. seals

c. packings

d. felts

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

407. The process of checking or producing checkers on the surface of the piece by rolling checkered depressions in the surface.

a. indexing

b. soldering

c. knurling

d. quenching

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

408. Tooth width measured along the chord at the pitch circle.

a. chord space

b. chordal thickness

c. chord clearance

d. chord length

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

409. It is recommended for high speed application that the maximum number of teeth in small sprocket should be:

a. 10 to 20

b. 16 to 32

c. 14 to 28

d. 18 to 24

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

410. Cast iron flywheels are commonly designated with a factor of safety of:

a 8 to 10

b. 10 to 13

c. 5 to 6

d. 18 to 20

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

411. An agency handling assistance to all foundry, machine shop and metallurgical plant operation.

a. DOST

b. BOI

c. MIRDC

d. UNICEF

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

412. A metal characteristic that absorbs extreme deformation without rupture is called:

a. hardness

b. ductility

c. plasticity

d. toughness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

413. The size of all the pipes from 1/16 inches to 12 inches is defined by _____ size.

a. design

b. external diameter

c. inside diameter

d. tubular

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

414. Cutting lubricants used in drilling, reaming and lapping of cast iron parts.

a. soda water

b. kerosene

c. soluble oil

d. dry

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

415. The angle developed between tooth profile and radial line at its pitch point is referred as:

a. approach angle

b. pressure angle

c. recess angle

d. base helix angle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

416.The purpose of annealing is to make a metal:

a. harder

b. medium hard

c. softer

d. shiny

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

417. AISI numbering for silicon steel.

a. 85XX

b. 92XX

c. 93XX

d. 87XX

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

418. Specific weight of steel in lbs/inches3

a. 0.832

b. 0.328

c. 0.283

d. 0.823

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

419. Ratio of coil to wire diameter, a measure of coil curvature.

a. spring rate

b. spring index

c. Wahl’s factor

d. spring scale

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

420. When hole is smaller than the shaft, it will take pressure to pull the parts together, and the allowance is negative and is termed as:

a. negative fits

b. negative allowance

c. interference of metals

d. negative allowance

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

421. A kind of thread that is generally used.

a. UNF

b. UNEF

c. UNC

d. 8-Thread series

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

422. A machine tool used principally to machine flat or plane surfaces with a single point cutting tool.

a. shaper

b. planer

c. milling

d. lathe

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

423. The ratio of relative viscosities colliding bodies after impact to their velocity before impact.

a. coefficient of friction

b. coefficient of velocity

c. coefficient of restitution

d. coefficient of fluctuation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

424. In machine shop forging operation of lengthening a piece of stock while reducing the cross sectional area of work is called:

a. reducing

b. upsetting

c. upgrading

d. desizing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

425. It is the radial distance between the top of the tooth and the bottoms of the mating tooth space.

a. clearance

b. tolerance

c. lead

d. crest

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

426. An arc of the pitch circle through which a tooth travels from its contact to a mating tooth at the pitch point to the point where contact ceases.

a. arc of action

b. arc of recess

c. arc of approach

d. backlash

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

427. The distance a helical gear would thread along its axis one revolution of it were free to move axially.

a. crest

b. lead

c. module

d. clearance

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

428. Ability of a material to absorb energy when deformed elastically and return to it when unloaded is:

a. toughness

b. creep

c. resilience

d. plasticity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

429. A weld made to hold the parts of a weldment in proper alignment until final welds are made.

a. fusion weld

b. tack weld

c. electric weld

d. oxy-acetylene weld

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

430. It is a machine used for testing of very thin steel or surface layers.

a. Charpy test

b. Izod test

c. Description test

d. Rockwell test

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

431. A machine tool in which an abrasive wheel is used as a cutting tool to obtain a very smooth finish.

a. Broaching machine

b. Planer

c. Tool grinder

d. Lathe machine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

432. A machine tool used to produce a variety of surfaces by using a circular type cutter with multiple teeth

a. lathe machine

b. milling machine

c. broaching machine

d. grinding machine

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

433. A cutting tool used to finish internal and external surfaces by the use of a cutter called a broach, which has a series of cutting edges of teeth.

a. lathe machine

b. broaching machine

c. planer

d. shaper

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

434. A kind of chuck, which should not be used where accuracy is required called

a. collet chuck

b. magnetic chuck

c. four jaw chuck

d. universal chuck

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

435. A tool when pressed into a finished hole in a piece of work, provides center on which the place may be turned otherwise machined called

a. mesh

b. butt

c. mandrel

d. wobble

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

436. A machine tool which is very similar to a shaper except that the ram reciprocates vertically rather than horizontally.

a. lathe

b. grinder

c. planer

d. slotter

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

437. A cylindrical bar of steel with threads formed around it and grooves or flutes running lengthwise in it, intersecting with threads to form cutting edges. It is used to cut internal threads.

a. Groove

b. Lap

c. Tap

d. Flute

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

438. The operation of making a cone-shaped enlargement of the end of a hole, as for a recess for a flat head screw.

a. Counter sinking

b. Knurling

c. Squaring

d. Performing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

439. It is an operation of sizing and finishing a hole by means of a cutting tool having several cutting edges.

a. Notching

b. Piercing

c. Turning

d. Reaming

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

440. The hop term used to include the marking or inscribing of center points circle area of straight lines upon metal surface either curve or flat, for the guidance of the worker called:

a. Shaping

b. Hobbing

c. Laying out

d. Shaping

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

441. It is used to true and align machine tools fixtures and works to test and inspect size trueness of finished work and compare measurements either heights or depths or many other measurements.

a. dial gage

b. dial indicator

c. tachometer

d. speedometer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

442. The process of forming metals by the use of dies after the metal is heated to its plastic range.

a. Rolling

b. Forging

c. Turning

d. Casting

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

443. A machine tool used to cut metals a lift, medium and large section using a reciprocating hacksaw blade.

a. Tool grinder

b. Shaper

c. Planer

d. Power saw

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

444. The usual value of helix angle of a drill is:

a. 30°

b. 60°

c. 110°

d. 120°

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

445. Wiping is the process of:

a. applying flux during welding process

b. cleaning the welded surface after the welding operation is over

c. connecting load pipes by soldering alloy

d. low temperature welding

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

446. In Carthias process

a. molten metal is fed into the cavity in metallic mould by gravity

b. metal is poured into die cavity and after a predetermined time the mould is inverted to permit a part of main steel in molten state to flow out of cavity

c. cavity is filled with a precalculated quantity of metal and a core or plunger is inserted to force the metal into cavity

d. metal is forced into mould under high pressure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

447. What is the purpose of riser?

a. Feed the casting at a rate consistent with the rate of solidification

b. Act as a reservoir for molten metal

c. Help feed the casting until oil solidification takes place*

d. Feed molten metal from pouring basin to gas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

448. The mould for casting  ferrous materials

a. Copper

b. High carbon steel

c. Low carbon steel

d. Medium carbon steel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

449. A plug gage is used to measure

a. cylindrical bores

b. screw thread

c. spherical holes

d. taper bores

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

450. When large number of components are turned and parted off a bar the chuck generally used is the _____.

a. collet chuck

b. four jaw chuck

c. magnetic chuck

d. two jaw chuck

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status