MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 10 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 31, 2020)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 10 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 10 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 10 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 9 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

451. Which of the following is the cutting speed of brass?

a. 30 m/min

b. 40 m/min

c. 50 m/min

d. 60 m/min

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

452. Quick return mechanism is used in a

a. drilling machine

b. grinder

c. lathe

d. shaper

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

453. Mandrel used to hold

a. cutting tool

b. drill bits

c. face plate

d. hollow work pieces

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

454. In up cut milling, the work piece is fed

a. against the milling cutter

b. at an angle of 60⁰ at the center

c. at the right angle of the cutter

d. the direction of the cutter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

455. Sprue is passage provide for the

a. out flow

b. in flow

c. smooth flow

d. solidification of molten material

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

456. Feed in the lathe machine is expressed in

a. mm

b. mm per degree

c. mm per revolution

d. rpm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

457. Rapping allowance is provided on a pattern take care of

a. shrinkage

b. machining

c. distortion

d. easy withdrawal

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

458. Chuck use in turret lathe is

a. collet chuck

b. four jaw self centering chuck

c. magnetic chuck

d. three jaw chuck

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

459. Cape in foundry practice refers to

a. bottom half of molding box

b. coating on the mold face

c. middle portion of the mold

d. top half molding box

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

460. A vent wire is use in

a. foundry

b. hot forging

c. cold forging

d. fitting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

461. Angle plate is used for

a. cutting tapers in a lathe

b. cutting gears in a shaper

c. cutting gears in a milling

d. fixing job out angle in a grinder

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

462. Permeability, in relation to molding sands, is high for

a. coarse grain

b. fine grains

c. medium grains

d. round grains

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

463. The purpose of tumbler gears in lathe is to

a. cut gears

b. cut thread

c. give desired direction of the movement to the lathe carriage

d. reduce spindle speed

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

464. A sine bar cannot be used without a/an

a. angle gage

b. micrometer

c. slip gage

d. vernier caliper

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

465. The operation of finishing drilled hole to the correct size is known as

a. counter boring

b. counter sinking

c. reaming

d. spot facing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

466. When the outer corners of the cutting edges of a drill wear away to rapidly, it is an indication of?

a. not enough speed

b. too much rake angle

c. too much high speed

d. B or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

467. Carbon steel should be operated at

a. speed greater than that when using a high speed drill

b. speed less than that when using a high speed drill

c. the same speed as that using a high speed steel

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

468. Knurling is done to_____.

a. boring

b. chamfering

c. planning

d. turning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

469. When material in a lathe, the harder the material being cut, the tool bit should have

a. less side rake

b. more side rake

c. more top rake

d. no side rake

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

470. After grinding the tool bit; the cutting edge should be

a. case hardened

b. rubbed with emery cloth

c. rubbed with crocus cloth

d. stoned with oil stone

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

471. When cutting material in a lathe, the softer the material being cut, the tool bit should have

a. more top rake

b. double top rake

c. less top rake

d. any of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

472. A piece of cast iron hold against an emery wheel will give off

a. bright shiny sparks

b. dull yellow sparks

c. red sparks

d. no sparks

View Answer:

Answer: Option b

Explanation:

473. The alignment of coupling faces can checked by

a. inserting a feeler gage between coupling faces at various points around the circumference

b. inserting thermometer

c. rotating and measuring to nearest permanent fitting

d. using an inside micrometer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

474. A drill bit has

a. 1 flute

b. 2 flutes

c. 3 flutes

d. 4 flutes

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

475. When using a drill press, the work should be held with

a. a pair of pulley

b. a vise or clamp

c. gloves on

d. the hand

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

476. When a lathe is put into back gear, it will go

a. at a slower speed backwards

b. at the same speed backward

c. faster

d. slower

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

477. On a lathe, the dead center is used after

a. boring

b. center-drilling

c. drilling

c. reaming

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

478. The best file to use when finishing sharp corner or a lots of grooves is the

a. jewelry file

b. knife file

c. mill file

d. square file

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

479. Never use a file

a. that is dirty

b. with a tang

c. without a handle

d. without oiling

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

480. Which of the following information is necessary when ordering a file

a. size

b. shape

c. type of teeth

d. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

481. When filling a piece of metal in a lathe if short quick strokes are used the finished piece will probably

a. be out of round

b. be perfect

c. have small flat areas on the surfaces

d. A and C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

482. The best procedure when filling a piece of metal in a lathe is to take ______

a. long fast stroke

b. long slow stroke

c. short even stroke

d. short fast stroke

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

483. Small piece of metal clogged between the teeth on a file are called

a. bumps

b. clogs

c. flats

d. pins

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

484. Finishing off a piece of metal with a real smooth finish can be done by

a. draw-filling

b. flat-filing

c. milling-filing

d. slide-filing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

485. For finishing a piece of work to size the file to use is the

a. crossing file

b. double-cut fine-tooth file

c. mill file

d. single-cut fine-tooth file

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

486. For filling lead or babbit, use a

a. lead float file

b. mile file

c. vixen file

d. A and C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

487. A hacksaw blade with 32 TPI is best suited for cutting

a. small tubing

b. conduit

c. sheet metal under 18 gage

d. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

488. A coolant is used when cutting a material in a power hacksaw to

a. absorb heat of friction

b. prevent the blade from overheating

c. prevent the blade from loose temper

d. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

489. A hacksaw blade with 10 teeth per inch is best suited for cutting

a. aluminum

b. cast iron

c. solid iron

d. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

490. When cutting a long thin piece of metal

a. set the blade in the frame with the teeth facing toward you

b. turn the blade at right angles to the frame

c. turn the blade upside down in the frame

d. use a blade with fewer teeth per inch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

491. The hacksaw blade should be placed in the frame with

a. one end looser than the other end

b. the teeth facing in any direction

c. the teeth pointing backward

d. the teeth facing forward

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

492. A hacksaw blade with 34 teeth per inch should be used for cutting

a. brass

b. cast iron

c. heavy

d. thin wall tubing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

493. All hard hacksaw blade is best suited for work on

a. brass

b. cast iron

c. tool steel

d. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

494. A hacksaw blade with 14 TPI is best suited for cutting

a. cold rolled steel

b. hot rolled steel

c. structural steel

d. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

495. Files are divided into two general classes, namely

a. flat shapes and round shapes

b. large and small

c. rough and smooth

d. single-cut and double-cut

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

496. A hacksaw blade can be placed in a frame in

a. one position

b. two positions

c. three positions

d. four positions

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

497. A hard hacksaw blade is one that

a. has a hard back and flexible teeth

b. has a flexible back and hared teeth

c. has the entire blade hardened

d. will only fit a solid frame hacksaw

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

498. Hacksaw blade with 24 TPI is best suited for cutting

a. brass and copper

b. sheet metal over 18 gages

c. tubing

d. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

499. Hacksaw blades are made of

a. high speed

b. tool steel

c. tungsten alloy steel

d. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

500. A flexible hacksaw blade is one that has

a. a movable blade

b. flexible ends

c. only the back hardened

d. only the teeth hardened

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status