You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 8 | ME Board Exam

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 8 | ME Board Exam

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 8 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 8 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 8 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 7 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

351. When using a drill press, the work should be held with

A. the hand

B. a pair of pliers

C. a vise or clamp

D. gloves on

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

352. When drilling a hole in a piece of work held in a lathe chuck,

and would use the:

A. compound rest

B. cross-feed

C. tailstock and drill chuck

D. headstock

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

353. Copper is annealed by heating to a cherry red color and:

A. dousing in cold water

B. cooling slowly in air

C. dousing with oil

D. dousing in hot water

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

354. The purpose of “annealing” is to make a metal:

A. harder

B. medium – hard

C. Softer

D. shiny

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

355. The purpose of “tempering” is to make a metal:

A. harder

B. softer

C. less brittle

D. more brittle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

356. The minimum diameter of a piece of round stock necessary to make a square key ¾” on a side is:

A. 1.5”

B. 1.06”

C. 1.0”

D. .75”

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

357. A fine grained, salty silica rock used for sharpening edge tools

A. Oilstone

B. Peeblestone

C. Surface grinder

D. Rocky oil

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

358. A hand tool used to measure tension on bolts

A. Hammer

B. Plier

C. Screw driver

D. Torque range

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

359. A hand tool used to measure engine crank web deflection

A. compound gage

B. dial gage

C. distortion gage

D. feeler gage

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

360. A kind of chuck, which has reversible jaws, which could be adjusted separately

A. Combination chuck

B. Independent chuck

C. Magnetic chuck

D. Universal chuck

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

361. A method whereby a gear is run with another gear that has abrasive surface material

A. Hobbing

B. honing

C. Lapping

D. milling

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

362. Is the process of cold works where a limited amount of material, resulted to a higher strength and it leaves a surface under compressive stress

A. surface finishing

B. smoothing

C. surfacing

D. surface rolling

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

363. Is largely used for low strength application such as elevator ropes not used for hoisting and for stationary guy ropes

A. steel rope

B. cast steel rope

C. nylon rope

D. iron wire rope

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

364. Nitriding process of surface treatment for steel tools is used for tools taking

A. heavy cuts

B. light cuts

C. medium cuts

D. straight cuts

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

365. They are mixtures of lard, cottonseed or rapeseed oils and mineral oils are called

A. Cooling oils

B. Cutting oils

C. Heating oils

D. Emulsions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

366. How is the height of a bench vice adjusted?

A. By using a wooden plate form

B. By using a wooden packing piece under the vice base

C. By using a vice adjusting fixture

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

367. Why hacksaw blade teeth get dullness?

A. Coarse pitched blade is used on hard metal

B. Pressure is not released in return stroke

C. To much speed and pressure

D. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

368. Files are classified according to

A. grade and cut

B. shape

C. size and length

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

369. How are rivets made?

A. Cold pressing

B. Drawing

C. Hot rolling

D. Rolling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

370. What support the top rake?

A. Front clearance

B. Side clearance

C. Side rake

D. Top rake

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

371. Which of the following reduces the rubbing action?

A. Front clearance

B. Side clearance

C. Side rake

D. Top rake

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

372. Which of the following is used for all general purposes?

A. Forging

B. Production slotter

C. Puncher slotter

D. Tool room slotter

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

373. It is an operation of milling the complex surfaces with the help of a group of cutters mounted on the same arbor

A. Climb milling

B. Down milling

C. Gang milling

D. Straddle milling

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

374. It is an operation to divide the periphery of the job into number of equal parts

A. Dividing head

B. Indexing

C. Protractor

D. Slotting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

375. The angle formed between the face of a tool and the work surface or the tangent to the work piece at the point of contact with the tool called

A. clearance angle

B. cutting angle

C. rake angle

D. wedge angle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

376. A tool which when pressed into a finished hole in a piece of work, provides center on which the piece may be turned or otherwise machined called

A. butt

B. mash

C. Mandrel

D. wobble

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

377. Which of the following types of valves is used in the bilge manifold?

A. swing chuck

B. non – return

C. angle

D. globe

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

378. Which of the following groups of pipe sizes is correct?

A. ¼, ½, ¾, 7/8, 1

B. ¼, 3/8, ½, 5/8, ¾, 1

C. ¼, 3/8, ½, ¾, 1

D. ¼, ½, 5/8, ¾, 1

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

379. A brazed joint is:

A. stronger than a soldered joint

B. weaker than a soldered joint

C. the same strength as a soldered joint

D. three times as strong as a soldered joint

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

380. If the lips of a drill are of different lengths:

A. the drill will not cut

B. the hole will be larger than the drill

C. the hole will be smaller than the drill

D. some of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

381. One horsepower is equal to:

A. the amount of work a can produce in one hour

B. 33,000 foot-pounds of work per minute

C. 33,000 foot-pounds of work per hour

D. the power delivered to a shaft in one hour

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

382. A plug gage is used to measure

A. cylindrical bores

B. screw threads

C. spherical holes

D. taper bores

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

383. Which of the following is the cutting speed of brass?

A. 30m/min

B. 40m/min

C. 50m/min

D. 80m/min

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

384. It is an operation of milling two opposite sides of work piece at a time by using two side milling cutters on the same arbor.

A. Face milling

B. Gang milling

C. Side milling

D. Straddle milling

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status