MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 2 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 2 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 2 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 1 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

51. Tool used to cut threads on pipe is called a:

A. pipe tool

B. pipe stock

C. pipe vise

D. pipe cutter

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

52. The pipe fitting which has two opening and provides a  turn of 90 deg. Is called:

A. an elbow

B. a toe

C. a coupling

D. a union

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

53. A plug cock offers:

A. more resistance to flow than a globe valve

B. the same resistance to flow as a globe valve

C. less resistance to flow than a globe valve

D. the same resistance to flow as a angle valve

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

54. The most common flux to use when soldering brass, copper or tin is:

A. hallow

B. Rosin

C. borax

D. salt ammonia

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

55. One turn of the screw on a micrometer moves the spindle:

A.  .25

B.  .205

C. .0205

D. .2005

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

56. The process used to retard corrosion on iron pipe is called:

A. soldering

B. annealing

C. tempering

D. Galvanizing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

57. Which of the following tools does not belong to the group?.

A. Divides

B. Double VEE block

C. Caliper

D. Trammel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

58. In machine shop had forging operation of lengthening a piece of stock while reducing the cross-sectional area of work is called:

A. bloating

B. draining

C. spreading

D. Upsetting

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

59. Which of the following services is not considered to be a work of a machinist?

A. grinding

B. Honing

C. Overhauling

D. Reboring

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

60. Common defects encountered in the foundry shop steel casting operation and also in welding practices

A. Blow / pin holes

B. Cold shot

C. Cracks

D. Parting line

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

61. Lathe operator to remove the taper shank from the taper hole drift. It is also called:

A. chuck taper

B. Morse taper

C. tapered key

D. tong

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

62. Before drilling a hole in a piece of metal, It should be

A. mark with chalk

B. center-punch

C. scribed

D. protracted

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

63. A tap or die marked ¼-20 indicates:

A. ¼ radius – 20 cm. long

B. ¼ radian – 20 threads per in.

C. ¼ diameter – 20 threads per in.

D. ¼ turn – 20 times

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

64. After a piece  of piece of pipe has been cut, the hole is cleaned out with a:

A. piper reamer

B. pipe cleaner

C. pipe taper

D. hole cleaner

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

65. The tool used for cutting pipe threads is called a:

A. pipe cutter

B. pipe stock and die

C. pipe threader

D. pipe ratcher cutter

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

66. The tool used when working with larger sizes of pipe is called a:

A. chain pipe wrench

B. chain tongs

C. chain holder

D. A or B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

67. The tool used when preparing to put fittings on copper tubing is called a:

A. tube spreader

B. flaring tool

C. tube retarder

D. tube countersink

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

68. Which of the following is not a standard thread form?

A. Square

B. American national

C. Double Flute

D. 60 deg. Sharp V

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

69. When turning a piece of round metal in a lathe, the front clearance should be smaller for:

A. large-diameter cutting

B. small-diameter cutting

C. cutting angles

D. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

70. When cutting material in a lathe, the harder the material being cut, the tool bit should have:

A. more side rake

B. less side rake

C. more top rake

D. no side rake

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

71. Knurling is done to:

A. smooth material

B. polish material

C. roughen material

D. sharpen material

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

72. Removing the sharp edges from a piece of stock is referred to as:

A. knurling

B. Chamfering

C. planning

D. turning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

73. Carbon steel drills should be operated at:

A. speeds greater than that when using a high-speed drill

B. speeds less than that when using a high-speed drill

C. the same speed as that when using a high-speed drill

D. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

74. When extreme outer corners of the cutting edges of a drill was away too rapidly, it is an indication of:

A. not enough speed

B. too much rake angle

C. too high speed

D. B or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

75. It is an operation of stretching or spreading over the metal by means of the plane of the hammer.

A. Bending

B. Peening

C. Swaging

D. Upsetting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

76. The good quality of a measuring tool

A. should be easy to handle

B. should be easy to read

C. should be wear resistance

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

77. The flatness of surface can be checked

A. by using straight edge

B. by using surface plate

C. by using dial test indicator

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

78. A holding device which is used to hold or grip work piece, while filling, chipping or any other bench work or while machining or drilling them

A. Clamp

B. grid

C. pressed

D. Vise

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

79. A multi pointed hand anything tool used to removed material from metallic and non-metallic work pieces to match with drawing, shape and size.

A. Cold chisel

B. File

C. Hacksaw

D. Hammer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

80. A side-cutting tool used for accurately finishing the straight or tapered holes already drilled or bored.

A. Peering

B. Reamer

C. Swaging

D. Tapping

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

81. If the angle on a drill is less than 59 deg.:

A. the drill will make a large hole

B. the drill will make a smaller hole

C. the hole will take longer to drill and more power is required to drive the drill

D. the drill will not center properly

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

82. Soda added to water is used for cooling instead of plain water because:

A. it reduces the amount of heat generated

B. it improves the finish

C. it overcome rusting

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

83. If a drill speed is too great, it will:

A. cut faster

B. lose its temper

C. cut slower

D. not cut

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

84. The lip clearance of a drill should be approximately:

A. 20 deg. – 25 deg.

B. 5 deg. – 10 deg.

C. 12 deg. – 15 deg.

D. 15 deg. – 20 deg.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

85. If the cutting edges of a drill are cut at different angles:

A. the drill will not cut

B. the hole will be larger than the drill

C. the hole will be smaller than the drill

D. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

86. The correct cutting angle on a drill for ordinary work is:

A. 45 deg.

B. 50 deg.

C. 59 deg.

D. 65 deg.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

87. Which of the following gives greater hardness, cutting toughness and dine grain structure?

A. Chromium

B. Nickel

C. Tungsten

D. Vanadium

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

88. It is a process to impact maximum hardness to the steel part.

A. Annealing

B. Hardening

C. Normalizing

D. Tempering

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

89. The size by which it is referred to as a matter of convenience called:

A. actual size

B. basic size

C. effective size

D. nominal size

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

90. The relation between two mating parts with reference to ease the assembly is called

A. allowance

B. clearance

C. Tolerance

D. Fits

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

91. It is an operation of finishing cylindrical surfaces to a fine degree of accuracy buy means of abrasive sticks.

A. Honing

B. Lapping

C. Planing

D. Shaping

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

92. It is  device, which hold the job in position and guide the cutting tool.

A. clamp

B. grip

C. Jig

D. vise

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

93. In referring to threads, “pitch” is:

A. the distance of the full length of the thread

B. the distance from a point on one thread to a corresponding point on the next thread measured parallel to the axis

C. the distance from the top of one thread to the bottom of the next thread

D. the distance from the bottom of a head on a bolt to the first thread

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

94. A tool bit for cutting an American National thread should be ground with a:

A. 45 deg. angle

B. 90 deg. angle

C. 60 deg. Angle

D. 30 deg. angle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

95. An approximate safe rule for cutting new piston rings for steam pumps is to make the ring:

A.  .002” between piston and cylindrical for each inch diameter of piston

B.  .001” between piston and cylinder for each inch diameter

C.  .010 between piston and cylinder for each inch diameter of piston

D. .0001” between piston and cylinder for each inch diameter of piston

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

97. An approximate safe rule for cutting new piston rings for steam pumps is to make the ring:

A. 1/32” larger in diameter per inch diameter of cylinder

B. 1/16” larger in diameter than that of the cylinder

C. 1/16” larger in diameter per inch diameter of cylinder

D. .005” larger in diameter per inch diameter of cylinder

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

97. The gap clearance for new piston rings for steam  pumps should be approximately:

A. .003” for each inch diameter of cylinder

B. .001” for each inch diameter of cylinder

C. .010” for each inch diameter of cylinder

D. .050” for each inch diameter of cylinder

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

98. What does 3/8 – 16 mean to you?

A. 16 pieces, 3/8 “ long

B. gear with 16 teeth and a 3/8” arbor hole

C. 3/8” square, 16” long

D. 3/8” diameter. 16 threads per inch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

99. When using a drill press the work should be held with:

A. the hand

B. a gloved hand

C. a vise or clamp

D. pliers

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

100. Tapered shanks are used on large drill presses so that:

A. the drill can be centered more easily

B. the drill can be easily forced out of the sleeve with a drift

C. the shank will not turn when cutting

D. the shank can be reground when worn

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status