MCQ in Power Plant Engineering Part 9 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 24, 2020)

MCQ in Power Plant Engineering Part 9 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 9 of the Series in Power Plant Engineering as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Power Plant Elements
  • MCQ in Power Plant Design
  • MCQ in Industrial Plant Engineering
  • MCQ in Industrial Plant Design
  • MCQ in Refrigeration Engineering and its Applications
  • MCQ in Air Conditioning

Continue Practice Exam Test Questions Part 9 of the Series

MCQ in Power Plant Engineering Part 8 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

401. The water velocity of a 5 m x 1 m channel is 6 m/s. What is the annual energy produced if the net head is 120 m and the over-all efficiency is 80%?

A. 494,247,258 kW-hrs

B. 247,497,582 kW-hrs

C. 247,494,528 kW-hrs

D. 472,497,582 kW-hrs

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

402. A hydro-electric impulse turbine is directly coupled to a 24 pole, 60 Hz alternator. It has a specific speed of 60 rpm and develops 3000 Hp. What is the required diameter assuming a peripheral speed ratio of 0.45?

A. 0.661 m

B. 0.552 m

C. 0.443 m

D. 0.773 m

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

403. In a hydroelectric power plant the tailwater elevation is at 500 m. What is the head water elevation if the net head is 30 m and the head loss is 5% of the gross head?

A. 785.25 m

B. 582.57 m

C. 528.57 m

D. 758.25 m

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

404. The tailwater and headwater of a hydro-electric plant are 150 m and 200 m respectively. What is the water power if the flow is 15 m3/s and a head loss of 10% of the gross head?

A. 6,621.75 kW

B. 7,621.65 kW

C. 5,621.76 kW

D. 4,621.56 kW

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

405. In a hydro-electric plant, water flows at 10 m/s in a penstock of 1 m3 cross-sectional area. If the net head of the plant is 30 m and the turbine efficiency is 85%, what is the turbine output?

A. 2,501.55 kW

B. 2,100.21 kW

C. 3,626.34 kW

D. 3,124.65 kW

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

406. A 75 MW power plant has an average load of 35,000 kW and a load factor of 65%. Find the reserve over peak.

A. 21.15 MW

B. 23.41 MW

C. 25.38 MW

D. 18.75 MW

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

407. A power plant is said to have/had a use factor of 48.5% and a capacity factor of 42.4%. How many hrs. did it operate during the year?

A. 6,600.32 hrs

B.7,658.23 hrs

C. 8,600.32 hrs

D. 5,658.23 hrs

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

408. A 50,000 kW steam plant delivers an annual output of 238,000,000 kW-hr with a peak load of 42,860 kW. What is the annual load factor and capacity factor?

A. 0.634, 0.534

B. 0.643, 0.534

C. 0.634, 0.543

D. 0.643, 0.534

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

409. Calculate the use factor of a power plant if the capacity factor is 35% and it operates 8000 hrs. during the year?

A. 38.325%

B. 33.825%

C. 35.823%

D. 32.538%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

410. If the air required for combustion is 20 kg per kg of coal and the boiler uses 3000 kg of coal per hr, determine the mass of gas entering the chimney. Assume an ash loss of 15%.

A. 40,664 kg/hr.

B. 70,200 kg/hr.

C. 62,550 kg/hr.

D. 50,500 kg/hr.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

411. A 15 kg gas enters a chimney at 10 m/s. If the temperature and pressure of a gas are 26°C and 100 kPa respectively, what is the diameter of the chimney? Use R = 0.287 kJ/kg-K.

A. 1.57 m

B. 2.65 m

C. 2.22 m

D. 1.28 m

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

412. A two-stage air compressor at 90 kPa and 20°C discharges at 700 kPa. Find the polytropic exponent n if the intercooler intake temperature is 100°C.

A. 1.29

B. 1.33

C. 1.4

D. 1.25

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

413. A two-stage compressor receives 0.35 kg/s of air at 100 kPa and 269 K and delivers it at 5000 kPa. Find the heat transferred in the intercooler.

A. 70.49 kW

B. 80.49 kW

C. 90.49 kW

D. 100.49 kW

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

414. A centrifugal pump discharged 20 L/s against a head of 17 m when the speed is 1500 rpm. The diameter of the impeller was 30 cm and the brake horsepower was 6.0. A geometrically similar pump 40 cm in diameter is to run at 1750 rpm. Assuming equal efficiencies, what brake horsepower is required?

A. 51.55 HP

B. 50.15 HP

C. 40.14 HP

D. 45.15 HP

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

415. A pump delivers 20 cfm of water having a density of 62 lb./ft3. The suction and discharge gage reads 5 in. Hg vacuum and 30 psi respectively. The discharge gage is 5 ft. above the suction gage. If pump efficiency is 70%, what is the motor power?

A. 5.31 HP

B. 3.31 HP

C. 4.31 HP

D. 6.31 HP

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

416. Calculate the air power of a fan that delivers 1200 m3/min of air through a 1 m x 1.5 m outlet. Static pressure is 120 mm WG and density of air is 1.18.

A. 20.45 kW

B. 25.64 kW

C. 30.45 kW

D. 35.64 kW

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

417. Determine the temperature for which a thermometer with degrees Fahrenheit is numerically twice the reading of the temperature in degrees Celsius.

A. -24.6

B. 320

C. 160

D. -12.3

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

418. During takeoff in a spaceship, an astronaut is subjected to acceleration equal to 5 times the pull of the earth’s standard gravity. If the astronaut is 180 lbm and the takeoff is vertical, what force does he exert on the seat?

A. 4810.9 N

B. 4414.5 N

C. 8829 N

D. 9620 N

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

419. A pressure cooker operates by cooking food at a higher pressure and temperature possible at atmospheric conditions. Steam is contained in the sealed pot, with vent hole in the middle of the cover, allowing steam to escape. The pressure is regulated by covering the vent hole with a small weight, which is displaced slightly by escaping steam. Atmospheric pressure is 100 kPa, the vent hole area is 7-mm2, and the pressure inside should be 250 kPa. What is the mass of the weight?

A. 0.107 kg

B. 1.05 kg

C. 1.75 kg

D. 0.1783 kg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

420. A barometer can be used to measure an airplane’s altitude by comparing the barometric pressure at a given flying altitude to that on the ground. Determine an airplane’s altitude if the pilot measures the barometric pressure at 700 mm-Hg, the ground reports it at 758 mm-Hg, and the average air density is 1.19 kg/m3, g = 9.81 m/s2.

A. 636 m

B. 633 m

C. 366 m

D. 663 m

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

421. A mixture of 0.4 lbm of helium and 0.2 lbm of oxygen is compressed polytropically from 14.7 psia and 60°F to 60 psia according to n = 1.4. Determine the final temperature, T2.

A. 727.7°R

B. 777.2°R

C. 722.7°R

D. 277.7°R

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

422. A mixture of 0.4 lbm of helium and 0.2 lbm of oxygen is compressed polytropically from 14.7 psia and 60oF t0 60 psia according to n = 1.4. Determine the polytropic work.

A. 139 Btu

B. 239 Btu

C. 339 Btu

D. 539 Btu

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

423. A pump in a municipality’s water-supply system receives water from the filtration beds and pumps it up to the top of a water tower. The tower’s height is 35 m, and the inlet piping to the pump is 2 m below the pump’s intake. The water temperature is 20 C, measured at both the inlet and the discharge from the pump. The mass flow rate through the pump is 100 kg/s, the diameter of the inlet piping is 25 cm, and the diameter of the discharge piping is 15 cm. Determine the power required by the pump.

A. 77.3 kW

B. 33.77 kW

C. 34.42 kW

D. 42.34 kW

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

424. An adiabatic tank containing air is used to power an air turbine during times of peak power demand. The tank has a volume of 500 m3 and contains air at 1000 kPa and 500 K. Determine the mass remaining when the pressure reaches 100 kPa.

A. 273.37 kg

B. 672.73 kg

C. 772.73 k

D. 227.73 kg

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

425. Determine the air-fuel ratio on a molar basis for the complete combustion of octane, with theoretical amount of air.

A. 95.5 kgair/kgfuel

B. 59.9 kgair/kgfuel

C.59.5 kgair/kgfuel

D. 55.9 kgair/kgfuel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

426. During a steady state operation, a gearbox receives 60 kW throughout the input shaft and delivers power through the output shaft. For the gearbox as the system, the rate of energy transfer is by convection, h = 0.171 kW/m2-K is the heat transfer coefficient, A = 1.0 m2 is the outer surface area of the gearbox, Tb = 300 K (27°C) is the temperature at the outer surface, Tf = 293 K (20°C) is the temperature of the surroundings away from the immediate vicinity of the 130 gearbox. Determine the power delivered to the output shaft in kW if the heat transfer rate is -1.2 kW.

A. 98.8 kW

B. 78.8 kW

C. 68.8 kW

D. 58.8 kW

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

427. A single acting air compressor with a clearance of 6% takes in air at atmospheric pressure and temperature of 85°F and discharges it at a pressure of 85 psia. The air handled is 0.25 ft3/cycle measured at discharge pressure. If the compression is isentropic, find the piston displacement per cycle, if the compressor is running at 750 rpm.

A. 0.0750 ft3/cycle

B. 0.025 ft3/cycle

C. 1.030 ft3/cycle

D. 1.090 ft3/cycle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

428. A single acting air compressor with a clearance of 6% takes in air at atmospheric pressure and temperature of 85°F and discharges it at a pressure of 85 psia. The air handled is 0.25 ft3/cycle measured at discharge pressure. If the compression is isentropic, find the air hp of the compressor if rpm is 750.

A. 16 hp

B. 96 hp

C. 69 hp

D. 61 hp

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

429. A nozzle receives 0.5 kg/s of air at a pressure of 2700 kPa and a velocity of 30 m/s and with an enthalpy of 923 kJ/kg, and the air leaves at a pressure of 700 kPa and with an enthalpy of 660 kJ/kg. Determine the exit velocity from the nozzle.

A. 923 m/s

B. 726 m/s

C. 700 m/s

D. 660 m/s

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

430. A two-stage, double acting compressor is to deliver 90 lb/min of air from 14.3 psia to 90°F to a final pressure of 185 psia. The normal barometer is 29.8 in-Hg and the temperature is 80°F. The pressure drop in the intercooler is 3 psi and the speed is 210 rpm and pV1.34 = C during compression and expansion. The clearance is 5% for both cylinders. Find the volume of free air if the temperature of the cooling water increased by 18°F.

A. 1282 CFM

B. 1230 CFM

C. 1320 CFM

D. 1822 CFM

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

431. Consider 4800 lb. of steam per hour flowing through a pipe at 100 psia pressure. Assume a velocity of 5280 ft./min. What size of pipe is required? Specific volume of steam at 100 psia υ = 4.432 ft3/lb.

A. 3 in

B. 5 in

C. 4 in

D. 6 in

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

432. A boiler plant generates 225,000 lb. of steam and burns 13.9 tons of coal per hour. The coal has a heating value of 11,400 Btu/lb. A test of the particulates leaving the boiler shows that 3804 lb. of particulate is being discharged per hour. What is the particulate discharged per million Btu heat input to the furnace?

A. 12 lb/106 Btu

B. 14 lb/106 Btu

C. 15 lb/106 Btu

D. 16 lb/106 Btu

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

433. A turbine receives 150 lbm/s of air at 63 psia and 2450°R and expands it polytropically to 14.7 psia. The exponent n is equal to 1.45 for the process. Determine the power.

A. 52,343.16 BTU/s

B. 52,343.16 kW

C. 53.343.16 HP

D. 53,343.16 ft-lb/s

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

434. Find the thrust and efficiency of two 2-m diameter propellers through which flows a total of 600 m3/s of air to 11.3 N/m3. The propellers are attached to an airplane moving at 250 kph through still air. Neglect eddy losses.

A. 36,077 N, 73%

B. 77,630 N, 37%

C. 66,033 N, 33%

D. 77,330 N, 77%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

435. A liquid with a specific gravity of 1.26 is being pumped in a pipeline from A to B. At A, the pipe diameter is 60 cm and the pressure is 300 kN/m2. At B, the pipe diameter is 30 cm and the pressure is 330 kN/m2. Point B is 1.0 m lower than A. Find the flow rate if the pump puts 16 kW into the flow. Neglect head loss.

A. 4.2 m3/s

B. 0.42 m3/s

C. 2.4 m3/s

D. 0.24 m3/s

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

436. A reciprocating compressor handles 1,400 cfm of air measured at intake where P1 = 18 psia and T1 = 90°F. The discharge pressure is 92 psia. Calculate the work if the process of the compression is isothermal.

A. -180.5 hp

B. -179.5 hp

C. -227.6 hp

D. -228.6 hp

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

437. The fuel oil has the ff. analysis:

C = 89%    N2 = 2%    H2 = 8%    S = 1%

With 3% excess air, what is the actual amount of air needed to burn the fuel oil?

A. 13.17 kgair/kgfuel

B. 13.47 kgair/kgfuel

C. 14.47 kgair/kgfuel

D. 14.17 kgair/kgfuel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

438. A pump discharges 550 gpm of water to a height of 35 ft. With an efficiency of 80%, what is the power input?

A. 6.09 hp

B. 6.32 hp

C. 4.74 hp

D. 4.94 hp

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

439. A room contains air at 20°C and 96 kPa at a relative humidity of 75%. Determine the enthalpy of moist air.

where:

(Psat @ 20°C = 2.339 kPa)

(hg @ 20°C = 2538.1 kJ/kgda)

Given:

Unsaturated air (0% < Ø <100%)

td = 20°C

Pt = 96 kPa

Ø = 75%

A. 45.919 kJ/kgda

B. 45.515 kJ/kgda

C. 49.515 kJ/kgda

D. 41.815 kJ/kgda

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

440. A piston moves inside a cylinder at a velocity of 6.0 m/s. The 160 mm diameter piston is centrally located within the 160.2 mm inside diameter cylinder. The film of oil is separating the piston from the cylinder has an absolute viscosity of 0.4 N-s/m2. Assuming a linear velocity profile, find the shear stress in the oil. (T = μ (v/H))

Given:

μ = 0.40 N-s/m2

v = 5 m/s

H = thickness of oil film = 160.2 – 160/2 = 0.1 mm

A. 50,000 N/m2

B. 40,000 N/m2

C. 24,000 N/m2

D. 34,000 N/m2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

441. A centrifugal pump with a 3 ft. impeller diameter operates at 800 rpm. If the speed is to be increased to 1200 rpm, determine the impeller diameter that should be used so that the same shaft input power would be required.

A. 5.32 ft.

B. 2.35 ft.

C. 5.23 ft.

D. 2.93 ft.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

442. Determine the mass of water vapor contained in a 150 m3 room at 100 kPa, 23°C and 40% relative humidity. From Steam Tables: Psat @ 23°C = 2.810 kPa.

A. 1.6342 kg

B. 1.9342 kg

C. 1.2342 kg

D. 2.2342 kg

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

443. What is the power of the pump, HP, if it delivers 925 gal/min of water against a head of 15 m?

A. 15.38 HP

B. 16.38 HP

C. 10.5 HP

D. 11.5 HP

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

444. Kerosene is pumped into an aircraft fuel tank through a hose that has an inside diameter of 4 cm. If the velocity of the kerosene is 8 m/s through the hose, determine the mass flow rate. Assume that the kerosene has a density of 800 kg/m³.

A. 7.06 kg/s

B. 7.56 kg/s

C. 8.06 kg/s

D. 8.56 kg/s

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

445. During the working stroke of an engine the heat transferred out of the system was 150 kJ/kg of working substance. The internal energy also decreased by 400 kJ/kg of working substance. Determine the work done.

A. 250 kJ/kg

B. 550 kJ/kg

C. 600 kJ/kg

D. 350 kJ/kg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

446. During the experiment on Charles Law, the volume of the gas trapped in the apparatus is 10000 mm³ when the temperature is 18°C. The temperature of the gas was then raised to 85°C. Determine the new volume of the gas trapped in the apparatus if the pressure exerted on the gas remained constant.

A. 12302.41 mm³

B. 8128.49 mm³

C. 70833.33 mm³

D. 2117.64 mm³

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

447. Find the density of oil with a specific gravity of 1.6 in-g/cm3.

A. 15.68 g/cm3

B. 99.84 g/cm3

C. 0.8 g/cm3

D. 1.6 g/cm3

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

448. What is the absolute pressure if the gauge pressure reading is 9 bar and the atmospheric pressure is 0.9 bar?

A. 6.3 bar

B. 7.8 bar

C. 9.9 bar

D. 8.1 bar

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

449. The tank of an air compressor has a volume of 3 ft3 and is filled with air at a temperature of 40°F. If a gage on the tank reads 150 psig, what is the mass of the air in the tank?

A. 1.78 lbs.

B. 2.00 lbs.

C. 2.67 lbs.

D. 1.98 lbs.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

450. What is the mass of acetylene gas, V = 0.94 cu. ft., R = 59.35 ft-lb/lb-°R, T = 90°F, P = 200 psia?

A. 0.816 lb.

B. 0.841 lb.

C. 0.829 lb.

D. 0.852 lb.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status