MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 1 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 1 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 1 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Start Practice Exam Test Questions Part 1 of the Series

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. Chuck used on turret lathe is

A. collet chuck

B. four jaw self centering chuck

C. Magnetic Chuck

D. Three jaw independent chuck

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

2. Angle plate is used for

A. cutting gears in a shaper

B. cutting gears in a milling

C. cutting tapers in a lathe

D. fixing job cut angles is grinder

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

3. For machining the flange of 90 elbow on a lathe, which

of the following device is used?

A. Angle plate

B. Catch Plate

C. Face Plate

D. Lathe plate

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

4. The operation of finishing a drilled hole to the correct size is known as

A. counting boring

B. counter sinking

C. Reaming

D. spot facing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

5. Carbon steel drill should be operated at

A. speed greater than that when using a high speed drill

B. speed less than that when using a high speed drill

C. the different speed as that when using high speed drill

D. the same speed as that when using a high speed drill

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

6. When cutting material in a lathe, the harder the material being cut, the tool bit should have

A. less side rake

B. more side rake

C. more top rake

D. no side rake

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

7. On xx heavy pipe the extra metal is added in the

A. outside

B. Inside

C. half on the inside, half on the outside

D. three quarters on the outside, one quarter on the inside

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

8. A sine bar can not be used without a/an

A.  angle gage

B.  micrometer

C.  slip gage

D.  vernier caliper

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

9. Valve seats are usually:

A. screwed in

B. dropped in

C. pressure in

D. A or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

10. When grinding in valves the disc is secured to the stem by:

A. inserting a cotter pin

B. placing emery cloth between stem and disc

C. welding

D. A or B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

11. A fresh-water tank is located at the top. What will the pressure on it outlet in the engine room 50’ below the tank?

A. 20 psi

B. 21.7 psi

C. 23 psi

D. 25 psi

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

12. In a duplex reciprocating pump:

A. the slide valve for the one cylinder is controlled in the piston of the other cylinder

B. both slide  valves operate simultaneously

C. each slide valve is controlled by its own piston rod

D. one slide valve operates the other slide valve

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

13. The jerky operation of a reciprocating pump may be caused by

A. small leaks in the suction line

B. suction valve only partially open

C. dirty suction valve

D. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

14. A machine tool used to produce a variety of surface of surfaces by using a circular type cutter with multiple teeth called

A. broaching machine

B. grinding

C. lathe machine

D. milling machine

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

15. It is used in the production of the flat surface on pieces two large or too heavy to hold in a shaper.

A. Grinder

B. Planer

C. Shaper

D. Shaver

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

16. Group of thin steel strips used for measuring clearances.

A. Tachometer

B. Micrometer

C. Feeler gage

D. Caliper

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

17. Kind of chuck, which should not be used where accuracy desired called

A. collet chuck

B. four jaw shuck

C. magnetic chuck

D. universal chuck

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

18. The process used to retard compression trust on iron pipe and fitting is called:

A. trimming

B. soldering

C. Galvanizing

D. sulphurizing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

19. The system used for breaking scale from the evaporator coils while the evaporator is in operation is called:

A. recirculating

B. blowing-down

C. cracking-off

D. dumping

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

20. The coils in the evaporator are attached to the headers by:

A. pipe nipples

B. union – type fitting

C. welding

D. bolted flanges

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

21. When distilling salt water the cooling – water discharge from the distiller is fed back to the evaporator as feedwater :

A. to cut down on the amount of cooling water needed

B. to prevent n excess amount of cooling water from being discharge to the bilges

C. to supply hot water to the evaporator for more economical operation

D. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

22. An “offset” in pipe fitting refers to:

A. a cut-off running at right angles to the original piping

B. two pipes running parallel to each other

C. a bend in the pipe

D. two sizes of pipe in the same run

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

23. If a piston-type flush valve is not operating properly,  the most likely cause would be:

A. a plugged by – pass hole

B. a cracked diaphragm

C. a stuck pilot valve

D. any of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

24. Before installing a new flange gasket be sure that the:

A. flange faces are painted

B. isolating valves are open

C. flange faces are absolutely clean

D. old gasket is in place

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

25. What is a standard wire gage:

A. #10 larger

B. #25 is smaller than #20

C. # 1 is smaller than # 2

D. # 30 is larger than # 25

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

26. Which of the following tools would be most useful when taking leads on bearings

A. Dividers

B. outside calipers

C. Micrometer

D. center gage

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

27. The wrench size for a ¼” nut is:

A. 1-1/4

B. 1-1/2

C. 3/4

D. 10/24

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

28. Which of the following would cause hot bearings?

A. improper oil

B. dirt in oil

C. improper alignment

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

29. Melting point of Babbit is approximately:

A. 1000 deg. F

B. 650 deg. F

C. 750 deg. F

D. 500 deg. F

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

30. What is pouring Babbit in:

A.can be poured in several pourings

B. must be poured all at one time

C. can be done at intervals

D. must be done in cool place

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

31. A machine tool, which is very similar to a shaper except the ram reciprocals vertically rather that horizontally

A. Lathe

B. Grinder

C. Planer

D. Slotter

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

32. The operation of machining the end of a work piece to make a square with the axis.

A. Buffing

B. Honing

C. Lapping

D. Squaring

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

33. The operation of enlarging a hole by means of an adjustable cutting tool with only one cutting edge.

A. Boring

B. Broaching

C. Drilling

D. Milling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

34. It is used to true and align machine tools fixtures and works is at and inspect size trueness of finished work, and to compare measurements either heights or depths or many other measurements.

A. Dial Gage

B. Dial Indicator

C. Tachometer

D. Speedometer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

35. A tool used for measuring diameters.

A. Caliper

B. Manometer

C. Tachometer

D. Pyrometer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

36. A process of forming metals by the use of dies after the metal is forced to its plastic range.

A. Casting

B. Forging

C. Rolling

D. Turning

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

37. Which of the following does not have to be lubricated when drilling?

A.  Steel

B. Brass

C. Monel

D. Tool Steel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

38. The tool to use when cutting a hole in the side of a round piece of metal is called a:

A. vine

B. jaw holder

C. “V” block

D. chuck

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

39. When measuring a drill for size measure across the:

A. Margin

B. flutes

C. shank

D. point

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

40. N.C. stands for:

A. neutral cut

B. national coarse

C. national cut

D. not center

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

41. N.F. stands for:

A. national file

B. national fine

C. neutral file

D. not found

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

42. The tool used in precision work to smooth or enlarge holes is called a:

A. round out

B. drift pin

C. Reamer

D. protractor

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

43. Which of the following chisels would be used for cutting oil grooves?

A. diamond-point chisel

B. cold chisel

C. round-nose chisel

D. hot chisel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

44. A mechanism, which usually does the indexing in a machine tool is called:

A. dividing head

B. Indexing

C. slotter

D. universal chuck

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

45. Recommended best cutting angle of drill for work on steel or cast iron is ______ degrees

A. 48

B. 50

C. 59

D. 63

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

46. What is the common shop practice to prevent soldering from running away from surface to be joined?

A. Surround the work with clay

B. Introduce around the work rolled wet cloth

C. Put asbestos sheeting around the work

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

47. A machinery operation where by done with the work accurately fastened has a reciprocating motion and the tool head is stationary is called:

A. Planning

B. reaming

C. shaping

D. turning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

48. What is the difference between the shaper and a planer?

A. The shaper can perform slotting operation while the planer cannot

B. The shaper handles large pieces while the planer handles only small pieces

C. The tool of the shaper moves while the planer is stationary

D. The tool of the shaper moves in reciprocating motion while the tool in the planer moves in rotary motion.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

49. Test sometimes referred to as upsetting test called

A. Bend

B. crush

C. flange

D. flaring

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

50. Valve stem packing is measured from thin:

A. O.D of the valve stem to the bottom of the packing gland

B. Top of the packing gland to the bottom of the gland

C. O.D of the valve stem to the I. D. of the packing box

D. I.D of the valve stem to the to the bottom of the gland

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status