MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 3 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 3 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 3 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 2 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

101. Which of the following is not a common drill shank?

A. straight

B. taper

C. Fluted

D. bit

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

102. The cutting angle on a drill for drilling mild steel should be:

A. 39 deg.

B. 49 deg.

C. 59 deg.

D. 69 deg.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

103. A device used to fix two or more parts.

A. clamp

B. Fastener

C. fixtures

D. jigs

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

104. A machine element inserted parallel to the axis of a shaft.

A. cutter

B. fastener

C. Key

D. reamer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

105. A machine element inserted at right angle to the axis of shaft is known as

A. clamp

B. Cutter

C. Fastener

D. key

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

106. The process of extracting iron in a blast furnace is called

A. casting

B. manufacturing

C. Smelting

D. sintering

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

107. Which of the following is a product of blast furnace?

A. cast iron

B. gray iron

C. pig iron

D. wrought iron

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

108. A product of paddling furnace which contains less than 0.104 carbon, is called

A. cast iron

B. gray cast iron

C. pig iron

D. wrought iron

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

109. Which of the following is a property of wrought iron?

A. Brittle

B. can not be forged

C. can be easily cast into different shapes

D. Ductile

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

110. A piece of stock 8’’ long is 4” diameter on one end and 1” diameter on the other end. The taper per foot is:

A. 4”

B. 4 -1/2”

C. 4 -1/4”

D. 4 -1/16”

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

111. A piece of stock 8” long is 3” diameter at the end and 1 – ½” diameter at the other end. The taper per inch is:

A. ½”

B. ¼”

C. 3/16”

D. 5/16”

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

112. A piece of stock 6” long is 2” diameter at one end and is cut with a taper of ½” to the foot. The diameter of the smaller end will be:

A. 1 – ½’

B. 1 – ¾’

C. 1 – ¼’

D. 2”

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

113. If a piston ring is to be made 1/64” larger in diameter per inch diameter of the cylinder which it is to fit, the required diameter for a piston ring to fit an 8” cylinder will be:

A. 8 – ¼”

B. 8 – 1/8”

C. 8 – 3/16”

D. 8 – 5/32”

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

114. When cutting. A drill will “squeal” due to:

A. drill being ground improperly

B. drill being too hot

C. insufficient lubrication

D. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

115. “Center drilling” is the operation of:

A. drilling a center in an odd-shaped piece of metal

B. drilling and countersinking with one tool

C. centering with one tool and drilling with another

D. drilling a center in a piece of stock in a drill press

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

116. The type and number of bearings to be used for spindles of machine tool depend on

A. type of spindle

B. type of machine tool

C. load on the ring

D. load on the bearing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

117. Which of the following has its angle 30 and is used for dotting after marking the lines on general works?

A. center punch

B. dot punch

C. hollow punch

D. prick punch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

118. Which of the following has its angle 60 and is used for dotting after marking the lines on general works?

A. center punch

B. dot punch

C. hollow punch

D. prick punch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

119. Which of the following has its angle 90 and is used to give deep marks for the location of drill?

A. center punch

B. dot punch

C. hollow punch

D. prick punch

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

120. It is used on soft metals and non-metals for making holes.

A. center punch

B. dot punch

C. hollow punch

D. prick punch

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

121. Reason why cast iron selected for the manufacture of surface of surface plate

A. it is cheaper

B. it is easy for machinery

C. it has less wear and tear

D. all of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

122. The common measuring tools are

A. micrometer

B. steel rule

C. vernier caliper

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

123. Which of the following is not a kind of mandrel?

A. Contraction

B. expanded

C. extended

D. taper

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

124. An act of cutting out a piece of metal at a desired shape and size is known as

A. Blanking

B. broaching

C. dinking

D. slitting

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

125. Safety features that must be placed and maintained at machine, black smith welding and foundry shops called

A. safety goggles

B. safety notices

C. safety notices in markers / boards

D. walkway shops

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

126. In cutting tool the cutting end can also be generally called

A. back rake

B. end cutting edge

C. Nose

D. side rake

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

127. A machine shop equipment that can flatter horizontally, vertically or angular plane called

A. drill machine

B. power saw

C. shaper machine

D. welding machine

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

128. Which of the following is an unsafe condition in operating a lathe machine?

A. operating with safety gloves

B. wearing a canvass apron

C. wearing denim pants / safety shoes

D. wearing safety goggles / hearing aid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

129. The instrument used to remove old packing from packing glands and stuffing boxes are called:

A. packing tools

B. packing bits

C. gland box cleaners

D. packing screws

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

130. When working on bearing and checking for high spots, it is customary to apply:

A. white lead

B. red lead

C. dykem blue

D. Prussian blue

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

131. If you wanted to check the face of a pump slide valve or other flat –face valve, you would check for trueness on a:

A. flat board

B. surface plate

C. piece of glass

D. bearing plate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

132. To keep a metal clean while soldering, one would use a:

A. flax

B. torch

C. Flux

D. insulated

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

133. Before splicing electric wires, they should be:

A. tinned

B. cleaned and tinned

C. soldered

D. insulated

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

134. To check the speed of a motor or other rotary machine, one would

A. speed indicator

B. micrometer

C. tachometer

D. A or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

135. It is the best instrument for measuring a thousandth of an inch

A. Caliper

B. Micrometer

C. Pyrometer

D. Tachometer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

136. What tool will be used in making wood pattern in the foundry shop?

A. Sand saw

B. Drill machine

C. Hammer

D. Saw and chisel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

137. Machine tool used for laying straight lines on metal surfaces made of sharp tool steel is called

A. divider

B. hermaphrodite caliper

C. plain scriber

C. Hammer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

138. A lathe machine threading mechanism is called

A. anvil

B. changed stud gear

C. reverse gear and lever

D. spindle gear

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

139. Which of the following is not used to resemble the shape of tool bit?

A. center cut

B. round nose

C. square nose

D. thread cutting

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

140. A lathe with multiple cutting stations called:

A. engine lathe

B. manual lathe

C. semi-manual lathe

D. turret lathe

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

141. Device used to measure accurately speed called

A. dial gage

B. dial indicator

C. speedometer

D. Tachometer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

142. A pipe wrench (Stilleon) is designed for use on:

A. hexagonal objects

B. round objects

C. square objects

D. flat objects

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

143. Pipe is measured by:

A. inside diameter

B. outside diameter

C. thickness of wall

D. wire gage

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

144. Tubing is measured by:

A. inside diameter

B. outside diameter

C. thickness of wall

D. wire gage

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

145. “Water Hammer” is caused by:

A. hitting water pipe with hammer

B. too much water in pipe system

C. water in steam line

D. steam in water line

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

146. Insulation is used on piping to:

A. held in heat

B. held in cold

C. cut down heat losses

D. steam in water line

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

147. It is a machine used for the testing of very thin steel or surface layers.

A. Charpy test

B. Description test

C. Izod test

D. Rockwell test

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

148. It is a test for pipe used for coiling in sizes 2 inches

A. Bend

B. crush

C. Flange

D. flaring

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

149. Milling machine accessories are used to hold milling cutter in the milling machine called:

A. milling machine arbors

B. milling machine size

C. spindle – nose tooling

D. vertical milling attachment

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

150. An important accessories of milling machine.

A. Cutters

B. milling machine vise

C. ram

D. vertical milling attachment

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status