MCQ in Refrigeration Engineering Part 8 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 27, 2020)

MCQ in Refrigeration Engineering Part 8 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 8 of the Series in Refrigeration Engineering as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Principles of Different Refrigeration Systems
  • MCQ in Determination of Cooling Loads
  • MCQ in Basic Design of Ice Plants, Cold Storage and Skating Rinks
  • MCQ in Instrumentation and Controls

Continue Practice Exam Test Questions Part 8 of the Series

MCQ in Refrigeration Engineering Part 7 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

351. The color of the flame of halide torch, in case of leakage of Freon refrigerant, will change to :

A. yellow

B. red

C. green

D. orange

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

352. What is the Boiling temperature of F – 12?

A. -33.33 °C

B. -78.5 ° C

C. -29.8 °C

D. -40 °C

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

353. What is the Boiling temperature of F ‒ 22?

A. -33.33 °C

B. -29.6 °C

C. -78.5 °C

D. -40 °C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

354. The following gas is preferred in refrigeration system :

A. F – 11

B. F – 22

C. CO₂

D. NH₃

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

355. The bhp/ton refrigeration requirements with increase in condenser temperature, in a vapor compression system that uses reciprocating compressor receiving refrigerant gas at constant suction temperature, will follow :

A. linearly decreasing characteristics

B. linearly increasing characteristics

C. first increase rapidly and then decrease slowly

D. first increase slowly and then rapidly

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

356. Antifreeze chemicals are:

A. same as refrigerants

B. those that are added to refrigerants for better performance

C. those that lower down the freezing points of liquids

D. those that do not freeze at all

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

357. The capacity in ice making is always

A. less than the refrigerating effect

B. greater than the refrigerating effect

C. equal to the refrigerating effect

D. directly proportional to the refrigerating effect

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

358. To check the lack of refrigerant or clogged refrigerant lines

A. installing service valves must be necessary

B. installing king valve must be an option

C. sight glasses can be possibly used

D. Discharge pressure and temperature must be monitored

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

359. Can any refrigerant be used with a booster system?

A. Yes

B. No

C. Used for some

D. Used for all

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

360. What is the chemical formula of methylene chloride?

A. CHCI₂F

B. CH₂CI₂

C. CCIF₃

D. CBRF₃

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

361. What is the chemical formula of butane?

A. C₂H₅CI

B. C₃H₈

C. C₂H₄O₂

D. C₄H₁₀

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

362. Type of refrigerant control which maintains pressure difference between high side and low side pressure in refrigerating mechanism.

A. Suction valve

B. Expansion valve

C. Service valve

D. Solenoid valve

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

363. The dividing point between the high pressure and low pressure sides of the refrigerant cycle occurs at the:

A. expansion valve

B. compressor

C. condenser

D. cooling coil

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

364. Boiling temperature of Freon 12 is:

A. -33.33 °C

B. -78.5 °C

C. -29.8 °C

D. -40.7 °C

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

365. Boiling temperature of Freon 22 is:

A. -33.33 °D

B. -29.8 °C

C. -78.5 °C

D. -41.04 °C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

366. The way to remove frost from a direct –expansion finned – tube evaporator is to:

A. send hot gas through the coil

B. scrape off frost

C. wash with warm water

D. shut down warm let frost melt

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

367. You want to change refrigerants in a Freon -12 plant using a reciprocating single – acting compressor, Which refrigerant requires the smallest amount of change to the system?

A. Carbon dioxide

B. Ammonia

C. Methyl chloride

D. Aqua ammonia

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

368. Soft copper tubing that is used for refrigerant piping, erected on premises containing other that Group 1 refrigerant must be protected by ________.

A. supporting it by approved clamps

B. limiting its length between supports up to 10 feet

C. a rigid or flexible metal enclosure

D. wrapping it with insulation tape throughout its length

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

369. A Freon – 12 refrigeration system is fitted with thermal expansion valves. The valves are rated in :

A. pound per minute

B. superheat setting

C. tons of refrigeration

D. cubic feet per minute

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

370. The vapor cycle in thermal efficiency as the refrigeration cycle is to the ________.

A. energy efficiency ratio

B. COP for a refrigerator

C. COP for a heat pump

D. Carnot efficiency

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

371. The main purpose of a subcooler in a refrigerating system especially a two-stage system is to :

A. increase the heat rejection per ton and avoid system shutdown

B. improve the flow of evaporator gas per ton and increase the temperature

C. reduce the total power requirements and return oil to the compressor

D. reduce the total power requirements and heat rejection to the second stage

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

372. Ton of refrigeration is a unit equivalent to :

A. 50.4 kCal/sec

B. 12,660 kN-m/hr

C. 3413 kW-hr

D. 2545 Btu/hr

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

373. In a refrigerating system, the heat absorbed in the evaporator per kg mass of refrigerant passing through:

A. equals the increase in enthalpy

B. does not depend on the refrigerant used

C. is decreased if pre-cooler is used

D. equals the increase in volume

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

374. Lithium bromide is used in refrigeration system in:

A. condensate return lines

B. absorbers

C. centrifugal compressors

D. ion exchangers

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

375. A refrigeration system in which only part of the refrigerant passes over the heat transfer surface is evaporated and the balance is separated from the vapor recirculated.

A. Direct expansion system

B. Chilled water system

C. Flooded system

D. Multiple system

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

376. A device whose primary function is to meter the flow of refrigerant to the evaporator.

A. Sniffer valve

B. Equalizer

C. Thermostatic expansion valve

D. Crossover valve

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

377. Select the one in which secondary refrigerant is used.

A. Domestic refrigerator

B. Room air conditioner

C. Deep freezer

D. Ice plant

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

378. An odorless refrigerant whose boiling point varies over a wide range of temperatures.

A. Freon 22

B. Freon 12

C. Ammonia

D. Freon 11

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

379. The part that directs the flow of refrigerant through the compressor

A. wrist pin

B. valve

C. piston

D. connecting rod

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

380. The highest temperature in vapor compression cycle is produced during:

A. receiver

B. evaporator

C. condenser discharge

D. compressor discharge

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

381. The boiling point of Freon 22 is :

A. -41.04 °F

B. 40.60 °F

C. -38.40 °F

D. -31.40 °F

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

382. The secondary refrigerant used in milk chilling plants is generally:

A. brine

B. ammonia

C. glycol

D. sodium silicate

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

383. The sensible heat ratio is 0.8. That is

A. 20% latent heat and 60% sensible heat

B. 80% sensible heat and 20% latent heat

C. 80% sensible heat and 20% sensible heat and latent heat

D. 20% latent heat and 80% sensible heat and latent heat

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

384. The effect of superheating the refrigerants is to:

A. increase the COP

B. increase and decrease the COP

C. decrease the COP

D. maintains the COP

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

385. The ice making capacity is always

A. directly proportional to the refrigerating effect

B. less than the refrigerating effect

C. greater than the refrigerating effect

D. equal to the refrigerating effect

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

386. The amount of sensible heat for a sensible heat ration of 0.80 and a total cooling load of 100 is :

A. 80

B. 20

C. 100

D. 60

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

387. The high pressure of refrigeration system consist of the line to the expansion valve, the receiver, the uppermost half of the compressor and the :

A. line after the expansion valve

B. lower most half of compressor

C. condenser

D. evaporator

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

388. Which of the following materials is suitable for tubing in refrigeration application where refrigerant ammonia is employed?

A. Plastic

B. Brass

C. Steel

D. Copper

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

389. If PV is the power required for a vapor-compression refrigeration system, then what is the power required for an air-refrigeration system, assuming that they have the same capacity?

A. 5PV

B. 2PV

C. PV/10

D. 1/PV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

390. Tons of refrigeration in Btu/24 hours is

A. 288,000

B. 28,800

C. 290,000

D. 29,000

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

391. R – 22 is:

A. dichlorodifluoromethane

B. monochlorodifluoromethane

C. methyl chloride

D. trichlorodifluoromethane

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

392. A salimeter reads the :

A. density of brine

B. rate of brine

C. dew point temperature

D. relative humidity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

393. Which of the following measures the density of salt in water?

A. Salimeter

B. Hydrometer

C. Pitot tube

D. Calorimeter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

394. What is the device used to protect the compressor from overloading due to high head pressure?

A. Overload relay

B. Hold back suction valve

C. Thermostatic expansion valve

D. Expansion valve

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

395. The purpose of the expansion valve is to control the flow of the refrigerant to the evaporator. The other function is to :

A. reduce the pressure of the liquid refrigerant

B. increase the pressure of the vapor refrigerant

C. reduce the pressure of the vapor refrigerant

D. increase the pressure of the liquid refrigerant

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

396. If prevents the refrigerant from the condenser to go back to the compressor

A. Check valve

B. Float switch

C. Expansion valve

D. Low side float

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

397. If the freezing point of the water is 0°C, which of the following is its melting point?

A. Slightly less than 0°C

B. Slightly more than 0°C

C. 0°C

D. 32°C

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

398. A hot crankcase and cylinder head accompanied by a low suction pressure would be caused by

A. Excess refrigerant

B. Insufficient refrigerant

C. Air in the system

D. Stuck discharge valve

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

399. A thermometer senses which of the following?

A. Latent heat

B. Sensible heat

C. Heat of fusion

D. Specific heat

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

400. A refrigerating unit of one (1) ton capacity can remove:

A. 100 Btu’s per min.

B. 288 Btu’s per min.

C. 200 Btu’s per min.

D. 500 Btu’s per min.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status